Sağlık
Devrim niteliğinde tedavi: Görme engelli hastaya kendi dişi yerleştirildi

Kanada‘da, görme kaybı yaşayan hastalar için devrim niteliğinde bir adım atıldı. Brent Chapman, görme yetisini geri kazanmak için kendi dişinin gözüne yerleştirildiği cerrahi bir prosedür olan osteo-odonto keratoprotez (OOKP) operasyonunu geçiren ilk hastalardan biri oldu. OOKP, dişe teleskopik bir mercek yerleştirilerek görme sağlanmayı amaçlayan bir cerrahi işlemdir.
GÖZ İÇİN MÜKEMMEL BİR MALZEME
Vancouver’daki Mount Saint Joseph Hastanesi’nde uygulanan osteo-odonto keratoprotez (OOKP) operasyonu, hastaların dişinden bir kısmının çıkarılması, plastik bir lensin yerleştirilmesi ve ardından bu dişin göze yerleştirilmesi işleminden oluşuyor. Dr. Greg Moloney, dişlerin, vücutta üretilen en sert madde olan dentin içerdiği için, göz için mükemmel bir destek sağladığını belirtiyor. Ayrıca hastaların kendi dokularının kullanılması nedeniyle reddedilme riski de bulunmuyor. Bu operasyon, diğer tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu durumlarda başvurulan son çare olarak kabul ediliyor.
İKİ AŞAMALI ZOR BİR SÜREÇ
Operasyon iki aşamadan oluşuyor. İlk aşamada, hastanın dişi çıkarılıp kesildikten sonra içine optik lens yerleştiriliyor ve diş geçici olarak yanağa yerleştiriliyor. Yanağa yerleştirilen dişin etrafında yeni dokuların gelişmesi bekleniyor. Birkaç ay sonra diş, yanağından çıkarılarak gözün ön kısmına yerleştiriliyor. Bu işlem, görmeye başlamak için birkaç ay beklemeyi gerektiriyor. Ancak operasyon sadece bir göz için yapılabiliyor.
RİSKLER VE BAŞARI ORANI
Moloney, işlemin yüksek riskler taşıdığını belirtiyor. Herhangi bir göz ameliyatında olduğu gibi enfeksiyon riski bulunuyor. Ancak OOKP prosedürü, dünya genelinde birçok ülkede uzun yıllardır başarıyla uygulanıyor. 2022’de yapılan bir araştırma, hastaların %94’ünün ameliyat sonrası görme yetisini koruduğunu ortaya koydu. Bu tedavi, görme kaybı yaşayan hastalar için umut ışığı yaratıyor.
Brent Chapman, 13 yaşındayken Stevens-Johnson sendromu nedeniyle her iki gözünü kaybetmişti. Geçirdiği 50’ye yakın ameliyatın ardından görme yeteneğini geri kazanamayan Chapman, son çare olarak bu yeni prosedürü denemek istiyor. Chapman, bu ameliyatın, basketbol oynamak ve dünyayı görmek gibi hayallerini yeniden gerçekleştirmesini umuyor.
Dr. Greg Moloney’nin hedefi, bu tedaviyi daha fazla Kanadalı için erişilebilir kılmak ve Mount Saint Joseph Hastanesi’nde Kanada’nın ilk OOKP kliniğini açmak. Kliniğin açılması için gerekli fonlar toplanmış durumda ve bu, Kanada’daki görme kaybı yaşayan hastalar için büyük bir fırsat yaratabilir.
Dr. Samir Jabbour, Centre Hospitalier de l’Université de Montréal’de bir göz doktoru olarak, bu tür prosedürlerin Kanada’da yapılmasının hasta bakımını çok daha kolaylaştıracağını belirtiyor. Daha önce, hastalar bu tür ameliyatlar için yurtdışına seyahat etmek zorunda kalıyordu; ancak artık bu tedavi Kanada’da da mevcut olacak. Bu, Kanada’daki görme kaybı yaşayan hastalar için büyük bir avantaj sunuyor.
Sağlık
Ağızdan tüm vücuda yayılabilir: Kalp sağlığını tehdit ediyor

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?
Ağız ve diş sağlığını korumak, hem estetik hem de genel sağlık açısından çok önemli. İşte dikkat edilmesi gereken temel noktalar:
Günde en az 2 kez, sabah ve akşam dişleri en az 2 dakika fırçalamak gerekir.
Diş fırçalama sırasında dil de fırçalanmalı, çünkü bakteriler dil yüzeyinde de birikir.
Diş fırçası, diş aralarındaki plağı tam olarak temizleyemez. Bu yüzden günde 1 kez diş ipi kullanmak önemli.
Antiseptik ağız gargaraları, ağızdaki bakterileri azaltarak diş eti hastalıklarını ve kötü ağız kokusunu önler.
Şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir, çünkü bu maddeler bakteriler için besin kaynağıdır.
Sağlık
7 yıl çürümüş böbrekle yaşadı: 55 yaşındaki kadının ameliyatı 4 saat sürdü

Ameliyata ilişkin bilgi veren üroloji uzmanı Op. Dr. Burak Karakuş, “Hastamız bize sağ yan ağrısıyla geldi. Yaptığımız tetkikler sonucunda hastamızın sağ böbreğinin taş nedeniyle tamamen çürümüş olduğunu gördük. Buna bağlı hastaya çürümüş böbreğinin alınması gerektiğini anlattık. Hastamız korku ve endişe içerisindeydi. Çünkü farklı merkezlerde de bu ameliyatın olması gerektiği ancak çok riskli olduğunu anlatmışlar.
Sağlık
Bilim insanları açıkladı: Erken demansa neden olan alışkanlık

Çalışmaya göre düşük sosyoekonomik durum, sosyal izolasyon, işitme kaybı, felç, diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi faktörler, genç yaşta demans riskini artırıyor. Ayrıca D vitamini eksikliği ve karaciğerin iltihap yanıtı olarak ürettiği C-reaktif proteinin yüksek seviyeleri de risk faktörleri arasında yer alıyor. Alzheimer hastalığıyla ilişkilendirilen ‘ApoE 4’ gen varyantlarına sahip kişilerde de genç yaşta demans riski görülebiliyor.
-
Ekonomi5 gün önce
Eskişehir’de Ormanlık Alanda Yakılarak Öldürülen 30 Yaşındaki Kadın Dehşeti: Sadece Saç ve Kemik Kaldı
-
Gündem4 gün önce
Şanlıurfalı Genç İşçi 3 Günlük Korkunç İşkenceyle Yüzleşti: Dişleri Kırıldı, Hamam Böceği Yedirildi
-
Gündem4 gün önce
“Silivri’de 6,2’lik Depremin Derinden Gelen Uğultusu: Sismik Kayıtların Ardındaki Gerçek”
-
Son Dakika1 hafta önce
Oyuncu Sevil Akdağ Arkadaşını Öldürdü: Fatih İskenderpaşa’daki Cinayet Olayının Tüm Detayları
-
Gündem3 gün önce
Konyaaltı’nda Kan Donduran Vahşet: Polisten Kaçarken Saklandığı Odunlukta Kız Arkadaşını Vuran Sezer Bozkurt
-
Son Dakika5 gün önce
İstanbul’da 6.2 Büyüklüğünde Korkutan Deprem: Vatandaşlar Panikle Sokağa Döküldü Medyatava +4
-
Gündem4 gün önce
İstanbul’da 6.2’lik Deprem Korkuttu: Aynısı Anadolu’da Meydana Gelse Sonuçlar Nasıl Olurdu?
-
Gündem1 hafta önce
Beşiktaş Belediyesi Soruşturmasında Tutuklamalar: Ali Rıza Yılmaz ve 5 Kişi Hapiste