Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Magazin

Bayramda tatlı olarak ne ikram edilir? Bayram tatlıları ve tarifleri

Yayımlandı

üzerinde

Bayram tatlıları ve tarifleri: Bayram ikramı olarak geleneksel tatlılar

Bayram tatlısı denince akla gelen birçok lezzet var ve her biri bayram sofralarını şenlendiren klasikler arasında. Bayram ikramları dendiğinde ise ilk akla gelen şerbetli ve sütlü tatlılardır. Peki, bayramda ne ikram edilir? Bayram tatlıları ve tariflerini derledik…

Bayramlar, ailelerin bir araya geldiği, dostluk ve paylaşımın zirveye ulaştığı özel günlerdir. Bu günlerde misafirlere yapılan ikramlar da bayram geleneğinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bayram ikramları dendiğinde ise ilk akla gelen şerbetli ve sütlü tatlılardır. Peki, bayram sofralarının vazgeçilmezi olan bu lezzetlerden hangileri en çok tercih ediliyor?
Bir fırın tepsisi için:1 çay bardağı yoğurt,1 çay bardağı zeytin veya mısır özü yağı,1 çay bardağı süt, 1 yumurta,1 çay kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı karbonat veya bir paket kabartma tozu,alabildiği kadar un,2,5 bardağı kavrulmuş ve çekilmiş fındık.Açmak için nişasta.250 gr. Tereyağ veya margarin,Şerbeti için:4 su bardağı şeker,5 su bardağı su,yarım limonEv Baklavası Nasıl Yapılır?Yoğurt, yumurta, süt, tuz ve sıvıyağ el mikseri ile çırpılır. Karbonat ve un ilave edilip yoğrulur, hamur kesinlikle yumuşak ama ele yapışmayan hamur olacak. Hamuru 20-25 dk beklettikten sonra, 60 adet fındık büyüklüğünde parçalar hazırlanır. ilk 15 hamuru çay bardağı büyüklüğünde açıp aralarına bol nişasta serpilip, üst üste konur. Sonra bunu merdane ile fırın tepsisi büyüklüğünde açıp tepsiye serilir. Üzerine bir bardak fındık serpilip, diğer 45 hamuru da 15’er açıp tepsiye sererek üzerine fındık dökülüp bu şekilde açarak tepsiye serilir. Diğer yanda tereyağ veya margarin eritilip, yağ şeffaflaşana kadar kaynatılır, kestiğimiz baklavanın üzerine gezdirip, önceden ısıtılmış fırına verilir. Şerbeti için şeker ve su kaynatılıp, hafif koyulaşınca limonu sıkılır, birkaç taşım sonra kapatılır. Tatlı soğuk, şerbet ılık olacak şekilde baklavanın üzerine dökülerek şerbetin çekmesi sağlanır.
Yumuşacık dokusu ve yoğun şerbetiyle şekerpare, bayramlarda en pratik ve lezzetli tatlılardan biridir. Hamurunun irmikle zenginleştirilmesi, ona kendine has bir lezzet kazandırır.Malzemeler:Hamuru için:125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)1 çay bardağı pudra şekeri1 çay bardağı irmik1 adet yumurta1 çay kaşığı kabartma tozu1 paket vanilin2,5 su bardağı unŞerbeti için:3 su bardağı su3 su bardağı toz şekerBirkaç damla limon suyuÜzeri için:Bütün fındık veya bademŞEKERPARE YAPILIŞIŞerbet için su ve şekeri bir tencereye alın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynatın ve birkaç damla limon suyu ekleyip ocaktan alın. Şerbetin soğuması için bir kenara bırakın. Bir karıştırma kabında tereyağı, pudra şekeri ve yumurtayı iyice karıştırın.İrmik, kabartma tozu ve vanilini ekleyin. Unu azar azar ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edin.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve hafifçe bastırarak şekil verin.Üzerlerine birer fındık veya badem yerleştirin.Önceden ısıtılmış 180°C fırında üzeri hafif kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine soğuk şerbeti dökün.Şerbeti çekmesi için 1-2 saat dinlendirin.
Kadayıf yapılması için önce tepsi altına katı yağ katılmış pekmez sürülür. Bu tereyağı olursa daha makbul ve lezzetli olur. Daha sonra hamurdan yapılmış tel burmanın içine ceviz kırıntısı ile tel kadayıf doldurulup sarıldıktan sonra tepsiye sırasıyla koyulur. Sonra dizilmiş olan çiğ kadayıf üzerine inceltilmiş yağ dökülüp ateşe koyulur.Ateş, tepsi altını komple sararak yanmalıdır. Kadayıfın ateş tarafı pişen yüzü çevrilmeden önce tepsi içindeki yağı bir kaba süzülür. Sonra alt yüzü çevrilir. Diğer tarafı pişirilmeye koyulur. Pişirildikten sonra tepsi içindeki yağ iyice süzülür, ateşten alınıp üzerine, hazırlanmış olan kadayıf şiresi dökülür. Yemeğe hazır duruma getirilir.
Revani, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen enfes bir tatlıdır. İrmikli yapısıyla hafif ve şerbetli tatlı sevenler için mükemmel bir seçenektir. İşte klasik revani tarifi:Şerbet: 3 su bardağı su ve 3 su bardağı şekeri kaynatın. Yarım limon suyu ekleyip 5 dk daha kaynatın, soğumaya bırakın.Kek: 3 yumurta ve 1 su bardağı şekeri çırpın. 1 su bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı irmik, 1 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve vanilin ekleyip karıştırın.Pişirme: Karışımı yağlanmış tepsiye dökün, 180°C’de 30-35 dk pişirin.Şerbetleme: Sıcak kekin üzerine ılık şerbeti dökün.Servis: Hindistan cevizi veya Antep fıstığı ile süsleyin.
Malzemeler:1 litre süt1 su bardağı toz şeker2 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı nişasta1 paket vanilinYapılışı:Süt, şeker, un ve nişastayı bir tencerede karıştırın.Orta ateşte sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.Ocaktan aldıktan sonra vanilini ekleyip karıştırın.Servis:Karışımı kaselere dökün ve soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra üzerini dilerseniz tarçın veya cevizle süsleyebilirsiniz.
Malzemeler:
1 litre yağlı süt1/2 su bardağı kırık pirinçarzuya göre toz şekerYapılışı:Önce sütümüzü tencereye alıp ateşe koyuyoruz,Süt aynamaya başlayınca içerisine yıkadığımız pirinci atıyoruz,Eğer evde kırık pirinç yok ise pirinci çok az blendırdan geçirebilirsiniz,Pirinç piştikten sonra damak tadınıza göre toz şeker ekleyebilirsiniz, (ben 1 su bardağı kullandım),Devamlı karıştırın,Şeker eridikten sonra tadına bakın şekeri istediğiniz kıvamda olmuşsa kaselere paylaştırın,Sütlaç oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırabilirisiniz.
Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Magazin

Kilo vermeye yardımcı: 1 çay kaşığı 3 kat fazla yağ yaktırıyor

Yayımlandı

üzerinde

Kilo vermeye yardımcı: 1 çay kaşığı 3 kat fazla yağ yaktırıyor

Kilo kaybı, yaş, metabolizma, aktivite seviyesi vb. gibi birçok faktöre bağlı olan zahmetli ve karmaşık bir süreçtir. Diyet, kilo kaybının temel unsurlarından biri olmaya devam ederken, doğru olanı takip etmek son derece önemlidir. Ne yediğimize çok dikkat etsek de, genellikle yiyeceklerimizin hazırlanma şeklini ve kilo kaybına yardımcı olmak için eklememiz gereken doğru malzemeleri göz ardı ederiz. Peki, hangi baharatların kilo kaybına yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz?

Antibakteriyel özellikleriyle bilinen bu baharat yağ da yakabilir! Ana aktif maddesi olan kurkumin, vücudunuzdaki ısıyı artırarak vücudunuzun yağ yakmasına yardımcı olur ve bu da metabolizmanızı hızlandırır. Bu sürece termojenez denir.
Zerdeçal ayrıca iltihabı azaltır ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir, bu da kilo vermenizi ve vücudunuzu sağlıklı tutmanızı kolaylaştırır. Neredeyse her şeye zerdeçal ekleyebilirsiniz hatta sütünüze bir tutam ekleyebilirsiniz.
Zencefil kan şekerini kontrol eder, bu da şekerli veya karbonhidrat açısından zengin yemekler yedikten sonra canınızın bir şeyler çekmesi olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir. Zencefil ayrıca vücudunuzun zerdeçala benzer şekilde yağ yakmasına yardımcı olur. Kendinizi tok hissetmenizi sağlayarak daha az yemenizi sağlar ve sindirime de yardımcı olur.
Kırmızı biber, onu baharatlı yapan bileşik olan kapsaisin içeren bir tür acı biberdir. Kapsaisin vücut sıcaklığınızı yükseltir, bu da daha fazla kalori ve yağ yakmanıza yardımcı olur. Ayrıca aç hissetmenize neden olan hormonu düşürerek açlığınızı azaltmaya yardımcı olur. Yemeklerinize baharatlı bir destek vermek ve kilo vermenize yardımcı olmak için tostlarınıza, çorbalarınıza veya kavrulmuş kuruyemişlerinize kırmızı biber serpin.
Çemen otu daha uzun süre tok hissetmenize ve iştahınızı azaltmanıza yardımcı olan lif açısından zengindir. Çalışmalar, çemen otu yemenin yediğiniz yağ miktarını azaltabileceğini ve kan şekerinizi kontrol etmenize yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Kimyon metabolizmanızı hızlandırarak ve vücudunuzun daha fazla yağ yakmasına yardımcı olarak kilo kaybını hızlandırmaya yardımcı olur. Araştırmalar, her gün öğünlerinize sadece bir çay kaşığı kimyon eklemenin üç kata kadar daha fazla vücut yağı yakmanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.
Okumaya Devam Et

Magazin

Gece Gündüz 24 Nisan 2025

Yayımlandı

üzerinde

Gece Gündüz 24 Nisan 2025

Müzik, sinema, tiyatro, sergi, moda, kitap, tasarım, gösteri… Gece ve gündüz şehirde yaşanan her şey Ömer Vatanartıran’ın sunduğu Gece Gündüz’de… Gece Gündüz Türkiye’nin kültür sanat gündemini mercek altına alıyor. Şehirde kültür sanata dair yaşanan ve yaşanacak her konuyu gündeme alıyor. İşte Gece Gündüz’ün 24 Nisan 2025’te yayınlanan bölümü…

Gece Gündüz 24 Nisan 2025 bölümünü izleyin:

Okumaya Devam Et

Magazin

Bu deneyimi hiçbir zaman unutmayacak! Selena Gomez’in hayali gerçek oldu

Yayımlandı

üzerinde

Selena Gomez'in nişanlısından büyük jest!

Selena Gomez nikah masasına oturmak için gün sayıyor. Ünlü şarkıcının nişanlısı Benny Blanco, sevgilisinin hayalini gerçekleştirdi.

Yer aldığı projeler ve müzik listelerinde zirveye yerleşen şarkılarının yanı sıra özel hayatıyla da adından söz ettiren Selena Gomez geçtiğimiz aylarda müzik yapımcısı Benny Blanco ile nişanlandı. Sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlarla sık sık aşklarını dile getiren çiftten Blanco, Gomez’e hayatı boyunca unutamayacağı bir jest yaptı. Benny Blanco, nişanlısı Selena Gomez’e hiç yaşayamadığını lise balosu deneyimini yaşattı.

“HİÇ BALOYA GİTMEDİ”

“Nişanlım daha önce hiç baloya gitmedi.” notuyla bir video yayınlayan müzik yapımcısı, 32 yaşındaki Gomez’i bir alışveriş merkezine götürdü.

Gomez baloya gider gibi hazırlık yaptı, nişanlısı ise smokin giydi.

Ünlü çift birlikte balo fotoğrafları çektirdi. Birlikte eğlenceli pozlar veren çiftin fotoğrafları sosyal medyada gündem oldu.

Blanco katıldığı bir programda doğum günü için mezuniyet temalı bir parti düzenlediğini çünkü Gomez’in daha önce hiç baloya katılmadığını söylemişti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar