Sağlık
Nöroloji Uzmanı uyarıyor: Ağır Covid-19 geçirenler risk altında

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, Covid-19’un beyni nasıl etkilediğini şöyle açıklıyor;
“Bazı insanlar için bu etkiler hafif ve kısa ömürlü olabiliyor, ancak diğerleri için de bilişsel bozulma yaratan kalıcı sorunlar ortaya çıkartabiliyor. Bunun neden olabileceğine baktığımız zaman önümüzde bazı ipuçları var. Bu enfeksiyon ile nörodejenerasyon arasında biyolojik bir etkileşim var. Çünkü bu enfeksiyonu geçirenlerde nörodejeneratif biyo belirteçlerin seviyeleri, böyle bir hastalıkları olmamasına rağmen, enfeksiyonun ardından yükseliş gösteriyorlar. Ayrıca birtakım bağışıklık tepkileri aracılığıyla da santral sinir sistemine zarar vereceği düşünülüyor. Biliyorsunuz, daha önce İngiltere beyin biyo-bankasından elde edilen verilerde hem limbik hem de koku alma yollarında beyin hacminde küçülme gösterilmişti otopsilerde. Dolayısıyla bu koku alma bozukluğu ve bilişin etkilenmesi aynı sendromik spektrumda olabilir. Şimdi bu çalışmada da dünyada birkaç ülkeden hasta alınıyor. İşte Arjantin, Kanada, Şili, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Rusya ve İngiltere’den ağırlıklı olarak aşağı yukarı 3537 kişilik bir grup. Bunun 2105’i enfekte, 1432 de enfekte olmayan, yani kontrol olarak alınan grup. Bu kişilere mental olarak bazı testler uygulandığında, genç ve orta yaşlı erişkinlerde hafif dikkat odaklanma bozukluğunu işaret ederken, yaşlı yetişkinlerde ise bellek, dil ve yürütme işlevlerinde bozulma olduğunu bulmuşlar. Dolayısıyla hem yaşla değişen bir bilişsel fonksiyonlarda bozulma var, hem de hastalığı ağır geçirenlerde ve koku alma bozukluğu yaşayanlarda bu bilişsel bozukluk daha fazla. Dolayısıyla Covid 19’un özellikle yaşlı yetişkinlerde beyin üzerinde derin ve kalıcı bir etki yaratabileceğini vurguluyor bu çalışma. Yani genç erişkinlerde daha seçici, daha dikkat üzerinde bir bozulma. Ama yaşlılarda, yani 59 yaş üzerindeki kimselerde hafif orta şiddette bunama ile erken Alzheimer hastalığından ayırt edilemeyecek bellek, dil ve yürütücü işlev bozuklukları görülüyor.”
Sağlık
Beyninizi mahveden 5 alışkanlık: Sabahları herkes yapıyor

ÇOK SIK ABUR CUBUR YEMEK
Ne kadar gurme olursanız olun, midenize çöp kutusu gibi davranmaktan kaçının. İyi yemeklerin tadını çıkarmak tamamen normal olsa da, ne kadar çok severseniz sevin, bunun abur cubur şeklinde olması gerekmez. Hala canınız çekiyorsa, ayda bir veya iki kereden fazla yemeyin ve geri kalan zamanlarda taze, mevsimlik ve lezzetli yiyeceklerin tadını çıkarın.
Sağlık
Vücudun “enerji vitamini”: B12 deposunu zirveye taşıyan besin

Genellikle “enerji vitamini” olarak adlandırılan B12 vitamini, vücudumuzu sağlıklı ve dengeli tutmada başrol oynar.
Sinir fonksiyonu, kırmızı kan hücresi oluşumu ve DNA üretiminden sorumludur. Ancak şaşırtıcı bir şekilde birçok kişi, özellikle vejetaryenler, veganlar ve yaşlı yetişkinler, yeterince almaz.
B12 eksikliği sizi gizlice yakalayabilir. Erken belirtiler arasında yorgunluk, beyin sisi, sinirlilik ve ellerde veya ayaklarda karıncalanma bulunur. Tedavi edilmezse, sinir hasarı veya anemi gibi daha ciddi sağlık sorunlarına bile yol açabilir. İyi haber mi? Genellikle sadece doğru yiyecekleri yiyerek bir eksikliği düzeltebilir veya önleyebilirsiniz.
Sağlık
Elma sirkesi ne kadar tüketilmeli? Sağlık yararları ve yan etkileri

POTASYUM SEVİYESİNİ ETKİLER
Bu çok yaygın bir durum değil, ancak yüksek dozda elma sirkesinin vücuttaki düşük potasyum seviyeleriyle bağlantılı olduğu görülmüştür hipokalemi olarak bilinen bir durum. Bu, kas ve sinir fonksiyonlarını etkileyebilir ve özellikle böbrek sorunları olan veya diüretik kullanan kişiler için risklidir. Tekrar ediyorum, ölçülü olmak önemlidir.
DİKKAT: İLAÇLARLA ETKİLEŞİME GİREBİLİR
Elma sirkesi diüretikler, insülin ve kalp ilaçları gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Etkilerini yoğunlaştırabilir veya olumsuz reaksiyonlara neden olabilir. Uzun süreli ilaç kullanıyorsanız, Elma sirkesini düzenli bir içecek olarak kullanmadan önce doktorunuza danışın.
ELMA SİRKESİNİN NE KADARI FAZLA?
Elma sirkesi içmeyi düşünüyorsanız, küçük miktarlarda başlayın. Çoğu insan için günde bir veya iki kez büyük bir bardak suda seyreltilmiş bir çay kaşığı ila bir yemek kaşığı yeterlidir. Asla direkt içmeyin; boğazınız, dişleriniz ve mideniz size teşekkür edecektir.
Ayrıca, yatmadan hemen önce almamaya çalışın. Midenizde asit varken yatmak, hoş bir asit reflüsü atağına davetiye çıkarabilir.
Bunu hızlı bir çözüm olarak değil, sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olarak kullanın.
-
Ekonomi2 gün önce
Eskişehir’de Ormanlık Alanda Yakılarak Öldürülen 30 Yaşındaki Kadın Dehşeti: Sadece Saç ve Kemik Kaldı
-
Son Dakika1 hafta önce
Yasak Aşk Skandalında Yeni Gelişme: Kayınvalide ve Damat Esra Erol Programında Canlı Yayında Gözaltına Alındı!
-
Son Dakika1 hafta önce
Son Dakika: Şakir Paşa Ailesi Konakta Yangın! 1 Ölü – Tüm Detaylar
-
Gündem1 hafta önce
Ünlü İsimlerden Sırrı Süreyya Önder’e Destek: “Sakın Ölme Sırrı Abi… Benimle Yine Dalga Geç!”
-
Gündem1 hafta önce
Kayınvalidesini hamile bırakmıştı! Arsız damadın babası konuştu: Oğlum sapıktır
-
Gündem12 saat önce
“Silivri’de 6,2’lik Depremin Derinden Gelen Uğultusu: Sismik Kayıtların Ardındaki Gerçek”
-
Son Dakika5 gün önce
Oyuncu Sevil Akdağ Arkadaşını Öldürdü: Fatih İskenderpaşa’daki Cinayet Olayının Tüm Detayları
-
Gündem7 gün önce
Adana’daki Güzellik Merkezi Sahibi Sinem Çekinmez Yüzlerce Kişiyi Dolandırdı, Yurt Dışına Kaçtı