Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Mars’ta yeni keşif: “Antik yaşama” ait kanıtlar bulundu

Yayımlandı

üzerinde

‘taki eski bir göl yatağında bir düzine karbon atomundan oluşan zincirler tespit edildi. Zincirlerin Mars’taki yaşamın tarihi hakkında önemli bir ipucu olabileceği açıklandı.

Bulgular, ‘nın “Curiosity” uzay aracındaki örnekleme cihazı tarafından toplandı ve uluslararası bir ekip, sonuçları ‘daki bir laboratuvarda doğruladı. Araştırma, Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde (CNRS) görevli analitik kimyager Caroline Freissinet tarafından yönetildi.

NASA araştırmacıları yayınlanan raporda, “Bu moleküllerin kökeni ve dağılımı, Mars’taki potansiyel biyolojik imzaların araştırılmasında büyük ilgi görüyor” ifadelerini kullandı.

Curiosity’nin amacının, Mars’ta yaşam olup olmadığını belirleyebilecek ipuçları toplamak olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Büyük Patlama teorisi rafa kalkıyor: Evren aslında nasıl oluştu?

Yayımlandı

üzerinde

camiasında yıllardır kabul gören inanış, evrenin “Büyük Patlama” olarak bilinen devasa bir kozmik patlama ile başladığı yönünde.

Ancak yeni bir teori, yıllardır bildiğimiz her şeye meydan okuyabilir. Bir bilim insanı, evrenin tek bir büyük patlamadan ziyade çok sayıda hızlı patlamayla büyüdüğünü öne sürüyor.

KOZMOLOJİNİN KÖKENİNE MEYDAN OKUYOR

Alabama Üniversitesi’nde Profesör olan Richard Lieu, kozmolojinin en temel ve uzun süredir var olan teorilerinden birine meydan okuyor.

Lieu, “zamansal tekillikler” olarak bilinen bu patlamaların her birinin uzaya yeni madde ve enerji saçtığını, bunların da gezegenleri, yıldızları ve galaksileri oluşturduğunu ileri sürüyor.

1960’LARA DAYANAN TEORİYİ REDDEDİYOR

Büyük Patlama teorisi ise evrenin, yoğun bir şekilde paketlenmiş madde ve enerjiden oluşan sonsuz derecede küçük, sıcak bir nokta olarak başladığını ileri sürüyor. Daha sonra bu nokta hızla genişleyen bir madde ve enerji seline dönüştü ve bugün hala genişlemeye devam ediyor.

Bu 1960’lardan beri evrenin kökeni için geçerli kabul edilen açıklama.

Ancak Lieu, teorisinin bu sınırlamayı aştığına ve evrenin doğuşu için yeni bir çerçeve sunduğuna inanıyor.

“BAŞLANGIÇ TEK BİR PATLAMAYLA SINIRLI DEĞİL”

Classical and Quantum Gravity dergisinde yayımlanan yeni makalesinde öne sürülen zamansal tekillikler, tek bir patlayıcı başlangıçla (Büyük Patlama gibi) sınırlı değil. Aksine birden fazla patlama, tarih boyunca evrene enerji göndermeye devam etti.

Lieu’ya göre bu rastgele patlamalar nadiren ve hızlı bir şekilde gerçekleşiyor ve teleskoplar gibi mevcut teknolojiler tarafından tespit edilemeden önce dağılıyorlar.

Bu teori, bugün gördüğümüz evrenin yapısını ve karanlık maddeye ihtiyaç duymadan neden hızla genişlediğini açıklayabilir.

KARANLIK ENERJİ VE EVRENİN GENİŞLEMESİ

Büyük Patlama teorisine göre karanlık madde, evrendeki tüm yapıları bir arada tutan görünmez yapı iskelesidir; karanlık enerji ise evrenin giderek daha hızlı genişlemesini sağlayan tespit edilemeyen kuvvettir.

Bu gizemli maddelerin var olduğunu varsaymadığımız sürece bu teori çökmeye başlar. Evrenin genişleme hızının arttığını gösteren gözlemlerin nedenini açıklamak için karanlık enerjiye ihtiyaç duyuluyor.

Lieu, doğrudan kanıtlayamadığımız kuvvetlere dayanmadan, evrenin modelini bilinen fizik yasaları ve gözlemlenebilir evrenle uyumlu hale getirmeye çalıştı.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Çinli taykonotlar “uzayın anahtarını” teslim etti

Yayımlandı

üzerinde

İnsanlı Mühendisliği Ofisi tarafından bugün yapılan açıklamada, düzenlenen görev teslim töreninde Çin’in uzay istasyonunun anahtarının Shenzhou-20 mürettebatına teslim edildiği kaydedildi.

Shenzhou-19 mürettebatının öngörülen bütün görevleri tamamladığı belirtilirken, taykonotları taşıyan dönüş kapsülünün 29 Nisan’da Dongfeng İniş Alanı’na inmesinin beklendiği bildirildi.

Shenzhou-19 mürettebatının üç uzay aracı dışı faaliyet ile altı kez yük transferi işlemini tamamladığı, misyon kapsamında bir taykonotun uzayda tek seferde 9 saatlik uzay yürüyüşü gerçekleştirerek dünya rekoruna imza attığı ifade edildi.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Hindistan’dan medyaya uyarı: Operasyonlarını canlı yayımlamayın

Yayımlandı

üzerinde

Enformasyon ve Yayıncılık Bakanlığı, ülkedeki tüm kanallarından ulusal güvenlik açısından savunma operasyonları ve güvenlik güçlerinin faaliyetlerinin canlı yayımlanmasından kaçınmalarını istedi.

Bakanlığın X hesabından paylaşılan açıklamada, savunma operasyonları ve güvenlik güçlerinin faaliyetlerinin yayımlanmasına ilişkin tavsiyelere yer verildi.

Açıklamada, ulusal güvenlik adına tüm medya platformlarından, haber ajansları ve sosyal medya kullanıcılarından savunma ve güvenlikle ilgili operasyonlar konusunda haber ve paylaşım yaparken azami sorumluluk göstermeleri istendi.

Mevcut yasa ve yönetmeliklere bağlı kalınması tavsiye edilen açıklamada, özellikle savunma operasyonları veya faaliyetlerinin canlı yayımlanmaması ve görsellerinin paylaşılmaması istendi.

Açıklamada, “Hassas bilgilerin erken açıklanması, düşman unsurlara istemeden yardımcı olabilir ve operasyonel etkinliği ve personelin güvenliğini tehlikeye atabilir.” uyarısında bulunuldu.

Bakanlıkça daha önce tüm kanallara “Güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen herhangi bir terörle mücadele operasyonunun canlı yayınını içeren hiçbir program, kablolu yayın hizmetinde yayımlanmamalıdır.” tavsiyesinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, bu tür operasyonlar sona erene kadar medyadaki yayınların, hükümet tarafından görevlendirilen memur tarafından periyodik olarak verilen brifinglerle sınırlandırılmasının gerektiği bildirildi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar