Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

CPR nedir? CPR açılımı nedir?

Yayımlandı

üzerinde

Kalp masajı, resusitasyon, kardiyopulmoner resusitasyon, kalp-akciğer canlandırması veya kısa adıyla CPR (Cardiopulmonary resuscitation), kalbi duran bir kişide kan dolaşımını ve solunum sistemini tekrar çalışır hâle getirmek amacıyla uygulanan acil yöntemler bütünüdür. Yöntemin bir ilk yardım yöntemi olması sebebiyle öncelikli amaç, hastaya yeterli hizmeti ulaşıncaya kadar ya da nefes ve nabız geri gelene kadar, kişinin dolaşım ve solunumunun devam ettirilmesi, dolayısıyla organların oksijensiz kalmasının geciktirilmesidir.

CPR yöntemleri uygulayan kişinin niteliklerine göre ikiye ayrılır:

Temel Yaşam Desteği (BLS, Basic Life Support),

İleri Kardiyak Yaşam Desteği (ACLS, Advanced Cardiac Life Support)

Yöntemde, kurtarıcı veya kurtarıcılar, elleriyle hastanın kalbi, ağızlarıyla da akciğeri görevini görürler.

CPR NE ZAMAN YAPILIR?

CPR, aşağıdaki durumlarda uygulanmalıdır:

Kişi bilincini kaybetmiş ve nefes almıyorsa.

Kalp atışı hissedilmiyorsa.

Ani kalp durması gerçekleşmişse (örneğin, boğulma, elektrik çarpması veya kalp krizi sonucu).

CPR uygulamak, hayati bir beceridir ve düzenli olarak eğitim almak önemlidir. CPR eğitimi alarak acil durumlarda birinin hayatını kurtarma şansınızı artırabilirsiniz.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Aç karnına kahve içince ne olur? Faydalarıyla biliniyordu

Yayımlandı

üzerinde

Beslenme Uzman Sarah Lawuk’a göre; sabahın ilk saatlerinde aç karnına kahve içmek, kortizolde keskin bir artışa yol açabilir, bu da hormonal dengesizliğe katkıda bulunur ve daha fazla göbek yağı depolamanıza neden olabilir. Bath Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sabahın erken saatlerinde kahve içmek kan şekeri kontrolünü olumsuz etkileyebilir ve diyabet ve kalp hastalığı için bir risk faktörü olabilir. Ayrıca kafein bir diüretiktir ve idrar üretimini artırabilir ve susuzluğa yol açabilir.

Sağlığınız için sabah aç karnına kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerden uzak durmalısınız. Aç karnına içilen kahve, midenizi tahriş edebilir. Bağırsaklarınızda iltihaba yol açabilir. Mide ekşimesi, ülser, mide bulantısı, reflü ve hazımsızlık gibi sorunları da tetikleyebilir.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Vücudun hayati minerali: Magnezyum sabah mı, akşam mı içilmeli?

Yayımlandı

üzerinde

Bunu pek çok kişi bilmez, ancak Magnezyum gün boyunca vücudunuza farklı şekillerde yardımcı olur. Bu nedenle, vücudunuzu doğru şekilde desteklemek için zamanlama önemlidir. Ne olursa olsun, dozajınızda tutarlı olmalı ve her gün aynı saatte almalısınız. Magnezyumu yemeklerle birlikte veya tek başına alabilirsiniz, ancak hassas bir mideniz varsa, yemeklerle birlikte almak daha sonraki rahatsızlıkları azaltabilir.

Sabah: Enerji, Anksiyete ve Beyin Sağlığı İçin En İyisi

Eğer takviyeyi enerjinizi artırmak, anksiyeteyi azaltmak veya beyin fonksiyonlarını desteklemek için alıyorsanız, sabah almak için en iyi zamandır. Malat, treonat, glisinat ve taurat gibi magnezyum türleri kan dolaşımına hızla emilir ve gün boyunca sakin ve odaklanmış hissetmenize yardımcı olabilir. Sabah magnezyum almak ayrıca migrenleri önlemeye ve kabızlık çekiyorsanız sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Ancak magnezyum sitrat gibi bazı formlar, alındıktan birkaç saat sonra bağırsak hareketlerine neden olabilir, bu nedenle buna göre plan yapın.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Uzmanı açıkladı: Kansere yol açan 5 sinsi şey

Yayımlandı

üzerinde

Geleneksel olarak sağlıklı kabul edilen çay ve kahve gibi sıcak içecekler, yüksek sıcaklıkta tüketildiğinde yemek borusu ve gırtlak kanseri riskini artırabiliyor.

Çin’de yapılan bir araştırma, 60°C’den daha sıcak çay içen ve alkol tüketen kişilerin yemek borusu kanserine yakalanma riskinin 5 kat arttığını gösterdi. İngiltere’deki başka bir çalışmada ise günde 4-6 fincan sıcak içecek tüketenlerin riskinin neredeyse iki katına çıktığı belirlendi. Dr. Sekeres, “Sıcak içecekleri biraz soğutarak içmek, sağlıklı bir alışkanlık olabilir,” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar