Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

Yenidoğan Çetesi’nde dördüncü duruşma: Mahkeme başkanından deprem uyarısı

Yayımlandı

üzerinde

Bakırköy Adalet Sarayı’nda 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma saat 11.00 sıralarında başladı. Tanıkların dinlendiği duruşma kimlik tespitiyle başladı. İstanbul’da Silivri açıklarında dün meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem mahkemenin de gündemindeydi.

“OLASI BİR DURUMDA PANİK YAPMAYIN”

Tanıkların dinlendiği duruşma öncesi, mahkeme başkanından artçı sarsıntı uyarısı geldi. Duruşma öncesi mahkeme başkanı, “23 Nisan’da yaşanan deprem sonrası bir uyarı yapmak istiyorum. Artçılar devam ediyor olası bir durumda panik yapmayın. Hengame olmasın sandalye ve masaların altına saklanabilirsiniz. Lütfen kaçmaya çalışırken birbirinize zarar vermeyin.” dedi.

“DOKTOR SÖYLER EPİKRİZİ SEKRETER YAZAR”

Tanıkların dinlendiği duruşmada, ilk tanık olarak Avcılar Hospital Hastanesi’nde hemşire olarak çalışan tanık Fulya Fulya Akbal dinlendi. Akbal, “Ben Avcılar Hospital’da çalışıyordum. Hemşire olarak yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalıştım 2 yıl boyunca. Çalıştığım dönemde, hemşire Serenay Şenkalay, doktor olarak Dursun Hoca, Zeki Hoca ve sekreter Gözde Hanım’ı tanırım. 14 Ağustos’ta Tokluoğlu doğduğunda hastanede değildim izinliydim. Ayrıca epikrizi doktor yazardı sekreteriyle. Ben hiç görmedim başka birisinin epikriz yazdığını. Doktor söyler sekreter epikrizi yazardı. Sekreterin doktorun söylediğinin dışında birşey yazması mümkün değildi.” dedi.

Yenidoğan Çetesi'nde dördüncü duruşma: Mahkeme başkanından deprem uyarısı - 1 Bakırköy Adalet Sarayı’nda 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma saat 11.00 sıralarında başladı.

“CİMER’E ŞİKAYET ETTİM”

Bir diğer tanık Sezgin Demirci ise, “Reyap Hastanesi’nde Mart 2023 ile Eylül 2023 arasında acil hekimi olarak çalıştım. Eylül ayında yönetim tarafından ayrılmam istendi. Çalıştığım dönemde 112 ekipleri, 28 günlükten büyük bebekleri getirirdi. CİMER’e şikayet ettim. Bu bebekleri yenidoğan yoğun bakıma aldığımda bir şey olursa sorumlu ben olurdum. Çünkü Yenidoğan yoğun bakımı vardı ama çocuk yoğun bakım yoktu. 28 günlükten büyük bebekleri çocuk yoğun bakıma koymalıyız yenidoğana koymak diğer hastaları risk altına alırdı. Halbuki bize yakın bölgelerde çocuk yoğun bakım odası olan hastaneler vardı. Yönetime şikayet ettiğim zaman ‘Bu konuyu kapat’ dediler. Bana mobbing uyguladılar. Ben de istifa ettim.” dedi.

“BU HASTA SIRADIŞI BİR DURUMDU”

Avcılar Hospital’da çalışan nöbetçi hemşire Meryem Akyürek ise, “Tokluoğlu hakkında bir bilgim yok. O dönemde yıllık izindeydim. Ben bebek odasında çalışıyordum. Sonrasında da hiçbirşey duymadım. Zeki doktor ile çalıştığım sürece blr ihmaline rastlamadım. Çağırdığım zaman hemen gelirdi” dedi. Duruşma saat 15.00 sıralarında verilen aranın ardından 16.00’da yeniden başladı.

Aranın ardından Beylikdüzü Medilife Hastanesi’nde çalışan doktor Raşit Çaparoğlu söz aldı. Çaparoğlu, “Opara bebekle ilgili, bir gün iş yerine geldiğimde 6 aylık bir bebeğin yattığını gördüm. 28 günlükten büyük bebekler burada yatmazdı. Şaşırdım ‘Burada yatması yasal değil’ dedim hemşireye. Birkaç gün önce, acile geldiğini ama sevk alamadığını bu nedenle burada yattığını söyledi. Yönetim ve işletmeci işbirliğinde yatışına karar verildiğini söyledi. Bu bebekle ilgilenen kişi Fırat Sarı’ydı. Bu hasta sıradışı bir durumdu. Ben orada bulunduğum sürece mesleğimin niteliği gereği ilgilenmedim.” dedi.

Yenidoğan Çetesi'nde dördüncü duruşma: Mahkeme başkanından deprem uyarısı - 2

“BİZE MÜDAHALE YAPILMAMASI SÖYLENDİ”

Birinci Hastanesi’nde Paramedik olarak çalışan Yaren Sena Kayır ise, “Opara bebeğin sevki yapıldı. Küveze aldık bakımlarını yaptık. Doğukan Bey geldi Fırat Sarı ile konuştu ve tedavisi için order aldık. Akşam oldu ve bebeğin bakımlarını akşam sorumlusuna teslim ettik. Ertesi gün 18.00 gibi hastaneye gittim. Direkt onun başına gittim sağlıklıydı bir problemi yoktu. Teslim saatine yakın kötüleşti. Monitör uyarı verdi kalbini hissetmedik. Doğukan Bey’i aradık ‘Sorun olmaz büyük bebekte duyamayabilirsiniz’ dedi. Bizim monitörler eskiydi prob lazımdı ama yeterli prob hastanede yoktu. Tuğçe hemşire kalp masajı yaptı. Hepimiz bebeğin başında müdahale ettik. Biz teslim ettiğimizde bebek yaşıyordu. Daha sonra bebeğin öldüğünü öğrendik. Bize herhangi bir müdahale yapılmaması gerektiği söylendi ama biz kızlar yine de tüm müdahaleleri yaptık. Aileden para alınmış ama ‘Ertesi gün para aileye teslim edilsin’ denildi. Konuyla ilgili başka bir bilgim yok. Doktorlar genelde düzenli olarak viziteye çıkmazdı.” dedi.

“BEBEK EKS OLDUĞU SIRADA BEN AŞAĞIDAYDIM”

Güney Hastanesi’nde çalışan hemşire Yağmur Acıyan’a ölen Kaya bebek hakkında soru soruldu. Acıyan savunmasında, “ bize geldiğinde zaten kötü durumdaydı. Bebeğin eks olduğu sırada ben aşağıdaydım. Batuhan Çelik beni arayıp, ‘Bebeğin eks olduğu alana gel’ dedi. Ben de oraya gittim. Bebeğin babası geldi. Babası ‘Doktor bana bilgi vermişti zaten’ dedi. Bunun dışında bir bilgim yok” ifadesini kullandı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Duruşma, yarın saat 10.00’a ertelendi.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

İstanbul’da bazı vatandaşlar çadırda kalmaya devam ediyor

Yayımlandı

üzerinde

Depreme duş alırken yakalandığını söyleyen Ali Deşitoğlu, “Duşakabine ayağımı attım ve deprem oldu sonrasında hemen buraya geldik. Çadırımız yoktu babam sağolsun gitti çadır aldı. Bu gece 2 gün olacak fakat yapacak birşey yok. Evlerimizde hasar yok fakat evlere girmeye korkuyoruz, temkinli olmak zorundayız. Bu geceyi de atlattıktan sonra artık evlere gireriz diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Gündem

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Müjde: 37 Bin Yeni Sağlık Personeli Ataması Geliyor!

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması:
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 24 Nisan 2025’te yaptığı açıklamada 37 bin yeni sağlık personeli kadrosunun önümüzdeki hafta ilan edileceğini duyurdu. Başvuru süreci, takvim ve detaylar makalemizde!

sağlık bakanı, Memişoğlu, 37 bin atama, sağlık personeli alımı, hekim dışı sağlık çalışanı, atama ilanı, başvuru takvimi, kadro dağılımı, Türkiye Sağlık Bakanlığı, 2025 sağlık ataması

Özeti

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 24 Nisan 2025’te yaptığı son açıklamada, Türkiye genelinde 37 bin yeni sağlık personeli kadrosu alındığını ve bu kadroların “önümüzdeki hafta” Resmî Gazete’de ilan edileceğini müjdeledi. Bu atamalar, hekim dışı sağlık çalışanlarını kapsayacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mart 2025’te duyurduğu stratejinin bir parçası olarak planlanıyor. Başvuru sürecine ilişkin ayrıntılar, başvuru takvimi ve adayların bilmesi gereken hususlar aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır.


1. Giriş ve Arka Plan

Sağlık hizmetlerinde kalitenin ve erişilebilirliğin artırılması amacıyla, Mart 2025’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 37 bin hekim dışı sağlık çalışanının istihdam edileceğini duyurmuştu  Ardından Bakan Memişoğlu Kayseri ziyaretinde “37 bin hekim dışı sağlık çalışanı alacağız. Planlamalarımız sürüyor” ifadelerini kullanmıştı  Şimdi ise bu pozisyonların tam kadro hayata geçirilmesi için ilanın birkaç gün içinde yayınlanması bekleniyor


2. Atama Detayları

  • Toplam Kadro Sayısı: 37.000 yeni sağlık personeli

  • Kapsam: Hekim dışı sağlık çalışanları (hemşire, ebe, sağlık teknisyeni, tekniker vb.

  • Dağılım: Kadroların şehir hastaneleri, aile sağlığı merkezleri ve kamu hastaneleri arasında adaletli bir şekilde paylaştırılması planlanıyor .

  • Planlama: “Arkadaşlarımız planlama yapıyorlar; en iyi ve hakkaniyetli şekilde dağıtacağız” açıklaması yapıldı .


3. Başvuru Süreci ve Takvim

  1. İlan Tarihi: Resmî Gazete’de yayımlanma tarihi “önümüzdeki hafta” olarak duyuruldu (24 Nisan 2025 itibarıyla) .

  2. Başvuru Süresi: İlan yayımlandıktan sonra genellikle 15 gün sürecek; kesin tarih Resmî Gazete’de belirtilecek .

  3. Başvuru Şekli: E-Devlet üzerinden “Sağlık Bakanlığı KPSS atamaları” ekranı aracılığıyla yapılacak .

  4. Değerlendirme: KPSS puanlarına ve alım şartlarına uygunluk kriterlerine göre merkezi yerleştirme usulüyle gerçekleştirilecek .


4. Kimler Başvurabilir?

  • KPSS Puan Türü: Sağlık alanına yönelik ilgili KPSS puan türüne (P3, P93, P94 vb.) sahip adaylar .

  • Mezuniyet Şartı: Lisans, ön lisans veya ortaöğretim mezunu olmak (pozisyona göre değişiklik gösterir)

  • Sağlık Şartı: Görevini yapmaya engel sağlık problemi bulunmamak

  • Diğer Şartlar: İlan metninde detaylandırılacak şekilde, “en az iki yıl deneyim” veya “belirli sertifikalara sahip olma” gibi kriterler olabilecektir .


5. Atamaların Sağlık Sistemine Katkısı

  1. Hizmet Kalitesinin Artışı: Yetersiz personel sayısının dengelenmesiyle hasta bakım kalitesi yükselilecek .

  2. Çalışan Motivasyonunun Yükselmesi: Yeni kadrolar, mevcut sağlık çalışanlarının iş yükünü hafifletece.

  3. Erişilebilirlik: Aile hekimliği merkezleri ve şehir hastanelerindeki hizmet kapasitesi artacak

  4. Bölgesel Dengelenme: Özellikle personel sıkıntısı yaşanan Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde atamalar öncelikli olacak


6. Sonuç ve Öneriler

  • Adayların Resmî Gazete duyurusunu yakından takip etmeleri ve ilan yayımlandığı anda e-Devlet üzerinden başvurularını tamamlamaları önerilir.

  • KPSS puan durumunu ve mezuniyet belgelerini önceden hazırlayarak başvuru sürecinin sorunsuz geçirilmesi sağlanabilir.

  • Haberimiz güncellendikçe son gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz.

Okumaya Devam Et

Gündem

Sağlık Bakanı Memişoğlu: 37 bin kadro açıyoruz

Yayımlandı

üzerinde

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Habertürk’te katıldığı programda soruları yanıtladı.

Memişoğlu, “Şu anda deprem bölgesinde hastanelerimiz sayısal olarak deprem öncesinden çok fazla. Ancak 52 bin canımızı kaybettik. İstanbul için söylüyorum, düşünce tarzımızı, olması ihtimali olan büyük depremle ilgili hazırlıklı olmamız lazım.” dedi. 

” TARTIŞMASI

Normal doğum tartışmalarıyla ilgili de konuşan Memişoğlu, “Biz Sağlık Bakanlığıyız, hastalık bakanlığı değiliz. Sağlıklı olanın ne olduğunu anlatmakla mükellefiz, görevliyiz. Sigara sağlığa zararlıdır deyince sigara içenlerin hayatına müdahale mi ediyorum?” diye konuştu. 

Doğal olanın normal doğum olduğunu belirten Memişoğlu, “Gerektiği zaman, tıbbi olarak zorunlu olduğu zaman tabii ki ameliyat yapacak. Dünyada ortalama yüzde 15’tir sezaryan oranı. 10 doğumdan sadece 1 veya 2’dir ameliyat. Bizde 10 doğumdan 6.1’i sezaryenle oluyor.” dedi. 

Bakan Memişoğlu kendisinin de sezaryen doğumlu olduğunu söyledi. 

37 BİN ATAMA

37 bin atama yapılacağını söyleyen Bakan Memişoğlu, 19 binlik ilk etabın Mayıs ayında, İkinci etabın ise Ağustos ve Eylül’de olacağını açıkladı. 

Bakan Memişoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Doğum bir mucizedir. Gerçekten fizyolojik ve mucizedir. Yavrunun karında durması, beslenmesi, o yola girmesi, o yoldan çıkarken her şeyiyle olgunlaştıktan sonra zamanı gelince çıkması fizyolojik dediğimiz halk dilinde normal olan doğumdur. Hiçbir kadının, hiçbir bayanın, hiçbir çocuğunun hayatına zorla müdahale edecek politika uygulamayız. Bunu düşünmek bile patolojik düşüncedir. Herkes hayatında özgürdür kanun çerçevesinde. Orada biz kimseyi hakaret etmiyoruz. Doğal olan normal doğum. Gerektiği zaman, tıbbi olarak zorunlu olduğu zaman tabii ki ameliyat yapacak. Dünyada ortalama yüzde 15’tir sezaryan oranı. 10 doğumdan sadece 1 veya 2’dir ameliyat. Bizde 10 doğumdan 6.1’i sezaryanla oluyor.

“KİMSENİN ÖZEL HAYATINA KARIŞMIYORUZ”

Özel hastanelerimizde sezaryan maalesef daha fazla. Yüzde 61’in üstünde. Devlette daha düşük. Yüzde 30 bandında. ‘de çok iyi özel sektörümüz var, dünya çapında. Canlı doğum oranı sayımız düşüyor. Kimsenin özel hayatına karışmıyoruz. Net söylüyorum ki, bebek ve anne için de normal doğum sağlıklı olanı.

“BEN SEZARYEN DOĞUMLUYUM”

Biz kadının özgürlüğünü kısıtlamayı düşünmüyoruz. Biz sağlığıyla ilgiliyiz. olan doğal değildir. Ben 1966’da sezaryen doğumluyum. Kanama vardı, annemi yaşayacak, çocuk mu yaşayacaktı. Tıbbi endikasyon olan her şeyin yapılması lazımdır. Çocuk rahimde büyür, vajinadan geçer ve normal doğum olur. Akciğer ve hücrelerin gelişiminde, annesi ile ilişkisinde, annenin süt yapan hormonları, beyindeki mutluluk hormonlarının doğal olduğu yoldur.”

ATAMA KARARLARI

37 bin kadro aldık, önümüzdeki hafta ilan edeceğiz. Mayıs ayında ilk etabını 19 bin alacağız, sonrasını Ağustos ve Eylül’de yine ilana çıkmış olacağız. Kılavuz önümüzdeki hafta yayınlanmış olacak. Diyetisyen, hemşire ve sağlık mesleklerin hepsi olacak. İnşaat halinde olan hastaneler de planlandı. İnşaatları bitince oralara da alacağız ikinci etapta.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar