Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Hipotermi nedir, ölümcül mü? Hipotermi belirtileri ve tedavi yöntemi

Yayımlandı

üzerinde

Hipotermi tedavilerinde öncelikle olarak tedavi yöntemi, vücudu normal bir sıcaklığa geri getirmeyi hedeflemektedir. İnsan vücudu kıyafet ile korunmayan bölgelerinde ısı kaybedebilir. Hipotermiye sebep olan koşullar arasında vücut sıcaklığını koruyamayan kıyafetleri kullanmak, soğukta çok uzun süre kalmak, kaza sebebiyle beklenmedik bir şekilde suya düşmek hipotermiye sebep olabilir. Özellikle çocuklar, yetişkinlerden daha hızlı ısı kaybettiğinden hipotermiye karşı daha savunmasızdır. Peki Hipotermi nasıl önlenir?

HİPOTERMİ NEDİR?

Hipotermi, insan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıtıyı ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkar. Vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan acil tıbbi bir durumdur.

Hipotermi tanısı, vücut ısısının 35°C altına düşmesi durumunda ortaya çıkar. Belirtileri ve semptomları ise vücut sıcaklığının düşüklüğüne göre farklılık göstermektedir.

HİPOTERMİ ÖLÜMCÜL MÜ?

Uzun süre soğuğa maruz kalınması durumunda şiddetli hipotermi yaşanabilir. Şiddetli hipotermi ise yaşamı tehdit eden acil bir durumdur. Organların çalışmamasına sebep olduğundan hayati risk oluşturur.

HİPOTERMİ BELİRTİLERİ

Hipotermi genel olarak el ve ayaklarda soğukluk, cilt renginde solukluk, titreme, net olmayan, yavaşlayan konuşma, seste kısıklık, yorgunluk, hafif zihin karışıklığı şeklinde kendini gösterir. İleri hipotermi belirtileri ise vücut hareketlerinde ve koordinasyonunda yavaşlama, sakarlık, baş dönmesi, uyuşukluk, çevreye ilgisizlik, kapl hızında yavaşlama, solunumda yavaşlama, bilinç kaybı, göz bebeklerinde genişleme ve ışığa tepkisizlik, solunum ile dolaşımın durmasıdır.

HİPOTERMİ NASIL ÖNLENİR?

Hipotermi durumunda özellikle çevreye ilgisizlik ve zihinsel karışıklık gibi durumlarda acil çağrı merkezi aranmalı ve uzmandan yardım alınmalıdır. Hasta ile konuşularak veya sarsılarak bilinci kontrol edilmelidir. Bilinç kaybı durumunda ise solunum ve dolaşım yani nabzı kontrol etmek gerekir. Gerekli olunan durumlarda kalp masajı ve suni solunuma başlanmalıdır. Eğer mümkünse hasta sıcak bir ortama taşınmalıdır.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Her gün tüketiliyor ama bu zararını bilen yok: İlaçların etkisini yok edebilir

Yayımlandı

üzerinde

Tarçın uzun süredir antioksidan içeriğiyle ve kalp sağlığına olan katkısıyla öne çıkıyor. Hatta bazı laboratuvar çalışmaları, tarçının Alzheimer hastalığını tetikleyen tau proteinlerinin oluşumunu engelleyebileceğini öne sürüyor. Ancak bu bulgular henüz klinik olarak doğrulanmadı.

Kronik hastalığı olan bireylerin özellikle dikkatli olması gerektiğini belirten Prof. Khan, “Hipertansiyon, diyabet, kanser, astım, depresyon gibi rahatsızlıkları olanlar, herhangi bir takviye kullanmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalı” uyarısında bulundu.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Öfkelenmek kalp krizi geçirmenize neden olur mu? Meğer gizli bir tehditmiş

Yayımlandı

üzerinde

Günlük yaşamda sıkça duyduğumuz “Sakin ol, yoksa kalp krizi geçireceksin” uyarısı, kulağa abartılı ya da dramatik bir ifade gibi gelebilir. Ancak bilimsel araştırmalar, bu sözün arkasında ciddiye alınması gereken bir gerçek olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlara göre, sık ve yoğun öfke patlamaları sadece duygusal tepkiler değil; aynı zamanda kalp sağlığı açısından ciddi riskler taşıyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Uzmanı “İhtiyacınız olan tek bir takviye var” diyerek açıkladı: Vücuttaki eksikliği ciddi sorunlara yol açıyor

Yayımlandı

üzerinde

Dr. Karan Rajan, sosyal medyada yayınladığı ve 45 binden fazla izlenen videosunda, yaşadığı eksiklik nedeniyle D vitamini takviyelerine dair şüphelerini bir kenara bıraktığını ve artık bu takviyeleri hastalarına da tavsiye ettiğini açıkladı. Kendi deneyimini anlatan Dr. Rajan, eksikliğin kemik sağlığı başta olmak üzere birçok soruna yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yaklaşık her altı yetişkinden birinin yeterli D vitamini almadığı tahmin edilen İngiltere’de, eksiklik çoğu zaman fark edilmeden ilerliyor. Güneş ışığı, yağlı balık, yumurta sarısı ve kırmızı et gibi kaynaklarla alınabilen bu vitaminin, özellikle güneşin az görüldüğü kış aylarında takviye edilmesi gerekiyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar