Sağlık
Gastroenteroloğa göre avokado yemenin 3 faydası

BAĞIRSAK SAĞLIĞI
Dr. Salhab’a göre, avokado tüketimi bağırsak mikrobiyomunun çeşitliliğini artırıyor. Bu da sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyor. “Daha fazla avokado tüketen kişilerde, bağırsakta yararlı bakteri çeşitliliği daha yüksek gözlemleniyor,” diyen Salhab, sağlıklı bir mikrobiyomun bağışıklık sistemi dahil olmak üzere genel vücut sağlığı için kritik öneme sahip olduğunun altını çizdi.
Sağlık
Metan gazı nedir, nasıl zehirler? Metan gazı zehirlenmesi belirtileri

METAN GAZI NASIL OLUŞUR?
Metan gazı hem doğal süreçlerle hem de insan faaliyetleri sonucu oluşur:
Doğal Kaynaklar:
Bataklıklar, sulak alanlar ve göller gibi oksijensiz (anaerobik) ortamlarda organik maddelerin ayrışmasıyla doğal olarak üretilir.
Jeolojik kaynaklar: Yer kabuğu altındaki fosil yakıt yataklarında (doğal gaz rezervleri) oluşur. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) göre, doğal gazın ana bileşeni %70–90 oranında metandır.
Hayvan sindirim sistemleri: Özellikle geviş getiren hayvanlar (inek, koyun gibi) sindirim sırasında metan üretir.
İnsan Kaynaklı Etkenler:
Tarım: Pirinç tarlaları, hayvancılık faaliyetleri ve gübre yönetimi metan salınımının önemli sebeplerindendir.
Katı atık depolama alanları: Çöp sahalarında organik atıkların oksijensiz ortamda parçalanması sonucu metan oluşur.
Enerji üretimi ve kömür madenciliği: Fosil yakıtların çıkarılması ve kullanımı sırasında metan salınımı gerçekleşir.
Sağlık
Uzmanı uyardı: Bakteri yuvasına dönüşüyor

Uzmanlara göre, özellikle yaz sıcaklarında tavuk, yumurta, sosis, sucuk, salam gibi şarküteri ürünleri ile süt ürünleri; dondurma, yaş pasta, marul gibi yeşillikler ve mayonez içeren kumpir gibi yiyecekler büyük risk taşıyor. Her biri kendine özgü lezzetiyle tercih edilirken, uygun koşullarda muhafaza edilmediğinde bakteri üremesine elverişli ortam oluşturabiliyor.
Sağlık
Sabah rutininiz karaciğerinize zarar veriyor olabilir: İşte değiştirmeniz gerekenler

KAHVALTIYI ATLAMAK ZARARLI MI?
Son dönemde popülerleşen aralıklı oruç ve kahvaltıyı atlama trendi, karaciğer sağlığı açısından risk taşıyor. Uzmanlar, karaciğerin gece boyunca süren açlığın ardından enerji sağlamak için çalıştığını belirtiyor. Uzun süre aç kalmak, stres hormonlarının yükselmesine neden olarak karaciğerde ekstra yük oluşturuyor. Ayrıca, kahvaltının atlanması, karaciğerin kan şekerini dengelemek için depolanmış glikojeni aşırı kullanmasına yol açıyor.
Uzman önerisi: Sabah aç değilseniz, haşlanmış yumurta, badem ya da chia tohumu gibi karaciğer dostu hafif besinlerle güne başlamak faydalı.
-
Gündem6 gün önce
Görkemli Aşiret Düğünü Van’da Tarihe Geçti: 2 Gün, 9.000 Kişiye İkram, 2 Kg Altın ve 6,5 Milyon ₺ Nakitle Unutulmaz Merasim
-
Gündem1 gün önce
Pençe‑Kilit’te Metan Gazı Faciası: 5 Kahraman Askerimiz Şehit Oldu
-
Gündem5 gün önce
Son Dakika: Bayburt‑Erzurum Sınırında M20 J Tipi Uçak Düştü – Pilot ve Eşi Kayıp
-
Sağlık6 gün önce
Çinli Doktorlardan Tarihi Adım: 5.000 km Uzaklıktaki Hastaya İlk Uydu Destekli Ameliyat Başarıyla Gerçekleşti
-
Gündem4 gün önce
Gaziantep’te Kan Donduran Aile Faciası: “Öyle İntihar Edilmez” Diyerek Benzin Döküp Kızını Yaktı!
-
Ekonomi4 gün önce
Kredi Kartıyla Altın Alıp Nakit Çevirene Kötü Haber: Hapis ve Dev Para Cezası Kapıda!
-
Politika7 gün önce
Devlet Bahçeli’ye “Öcalan’a Kurucu Önder” Sözleri Nedeniyle Suç Duyurusu: Orkun Özeller’in Hamlesi
-
Magazin5 gün önce
Kenan İmirzalıoğlu Aile Bir İmtihandır (A.B.İ) ile Güçlü Geri Dönüş Yapıyor: Ekranlara “Can Kurtaran” Doktor Olarak Dönüyor