Teknoloji
Dünya’nın sonu nasıl gelecek? Bilim insanlarından yeni tahmin

Bilim insanları, Dünya’nın geçen bir yıldız tarafından yörüngesinden çıkarılabileceği ve insanların donarak ölebileceği konusunda uyarıyor.
Gezegen Bilimi Enstitüsü ve Bordeaux Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni bir çalışmada, Dünya’nın geçen bir yıldız tarafından yörüngesinden çıkarılabileceğini öngörüyor.
Ve bizi sıcak tutacak Güneşimiz olmadan, insanlar da dahil olmak üzere tüm canlılar donarak ölecek.
BEŞ MİLYAR YILLIK SENARYO
Ekip, önümüzdeki beş milyar yıl içerisinde Dünya’nın geçen bir yıldız tarafından yörüngesinden çıkarılma ihtimalinin 500’de bir olduğunu söylüyor.
Onlarca yıldır bilim insanları Dünya’nın nasıl sona erebileceğini düşünüyor. Gezen bir kara delik, dev bir asteroit çarpması ve nükleer savaş, hepsi de yıkıcı felaketlere yol açabilir.
YILDIZ GEÇİŞLERİ SİMÜLE EDİLDİ
Yeni bir çalışmada Güneş gezegenlerinin uzun vadeli dinamik geleceği büyük bir ayrıntıyla simüle edildi ve istatistiksel olarak analiz edildi.
Daha önceki çalışmaların çoğu, Güneş Sistemi’ni tamamen izole olarak ele alıyor ve yıldız geçişlerinin potansiyel etkisini göz ardı ediyor.
Bu soruyu cevaplamak için araştırma ekibi, önümüzdeki beş milyar yıl boyunca Güneş Sistemimizin geçen yıldızların varlığında binlerce simülasyonunu çalıştırdı.
GEZEGENLERİMİZ “KARARLI” DEĞİL
Endişe verici olan, simülasyonların Güneş Sistemi’ndeki sekiz gezegenin -cüce gezegen Plüton da dahil – “önceden düşünülenden önemli ölçüde daha az kararlı” olduğunu ortaya koyması oldu.
Plüton’un çarpışma veya fırlatma yoluyla kaybolma riski en yüksek olan gezegen olduğu belirtildi.
GÜNEŞ SİSTEMİ’NİN DIŞINA İTİLMEK
Mars’ın yüzde 0,3’lük bir olasılıkla biraz daha iyi durumda olduğu, Dünya’nın ise yüzde 0,2’lik bir olasılıkla Güneş Sistemi’nin dışına itilebileceği aktarıldı.
Simülasyonlara göre, önümüzdeki beş milyar yıl içerisinde böyle yakın bir karşılaşmanın gerçekleşme ihtimali yüzde beş civarında.
Teknoloji
FC 26 (FIFA 2026) Türkiye’de ne zaman çıkacak? EA SPORTS FC 26 ne kadar, kaç TL? Türkçe spiker eşliğinde FC 26

FC 26 FİYATI 2025
Steam PC Standard 69,99 Dolar
Steam PC Ultimate 99,99 Dolar
Epic Store PC Standard 2.599 TL
Epic Store PC Ultimate 3.599 TL
PlayStation Standard 2.899 TL
PlayStation Ultimate 3.999 TL
Xbox Standard 69,99 Dolar
Xbox Ultimate 99,99 Dolar
Nintendo Switch 1 Standard 59,99 Dolar
Nintendo Switch 1 Ultimate 79,99 Dolar
Nintendo Switch 2 Standard 69,99 Dolar
Nintendo Switch 2 Ultimate 89,99 Dolar
Teknoloji
Pentagon’un şifresi Çin’in elinde mi? Microsoft skandalı ABD’yi karıştırdı

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ABD’li bilişim devi Microsoft‘un, bakanlıktaki bilgisayar sistemlerine teknik destek için Çinli mühendislerden yardım alması konusunun araştırılacağını söyledi.
Hegseth X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Çin de dahil olmak üzere yabancı ülkelerden hiçbir mühendisin Savunma Bakanlığı sistemlerine erişilmesine izin verilmemeli” dedi.
Microsoft Sözcüsü Frank Shaw ise X iddialara yanıt verdi.
Konuya ilişkin endişelerin ardından Microsoft’un değişikliğe gittiğini belirten Shaw, teknik destek için Çin merkezli mühendislerden artık yardım alınmayacağını kaydetti. Shaw, “ABD hükümetine mümkün olan en güvenli hizmetleri sunmaya kararlıyız” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
ProPublica adlı bağımsız araştırmacı gazetecilik organizasyonu, hafta içinde, Microsoft’un, Savunma Bakanlığındaki bilgisayar sistemleri konusunda Çinli mühendislerden yardım aldığını iddia etmişti.
ABD’li personelin bu süreci yeteri kadar denetlemediği öne sürülen haberde, ülkenin en hassas verilerinin savunmasız bırakıldığı belirtilmişti.
ABD’nin Arkansas eyaletinin Cumhuriyetçi Senatörü Tom Cotton ise söz konusu iddiaya tepki göstererek Bakanlıktan konuya ilişkin açıklama talep etmişti.
Teknoloji
En değerli şirketi yönetiyor: Nvidia CEO’su hangi bölümü okumak istediğini açıkladı

Yakın zamanda Apple’ı geçerek bir süre boyunca dünyanın en değerli şirketi olan çip firması Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, bugün 22 yaşında bir öğrenci olsaydı, yazılım değil fiziksel bilimler alanında eğitim almayı tercih edeceğini söyledi.
Çin’in başkenti Pekin’de gazetecilerle bir araya gelen Huang’a, “Bugünün 22 yaşındaki mezun Jensen Huang’ı olsaydınız, aynı hırsla hangi alana odaklanırdınız?” sorusu yöneltildi. Huang, buna şu yanıtı verdi:
“Bugünün 20 yaşındaki mezunu olan genç Jensen, muhtemelen yazılım bilimleri yerine fiziksel bilimleri seçerdi.”
Huang, üniversiteden 20 yaşında mezun olduğunu ve aslında iki yıl erken bitirdiğini de belirtti.
FİZİKSEL BİLİMLER NELER?
Huang’ın sözünü ettiği fiziksel bilimler; canlılardan ziyade cansız sistemleri inceleyen geniş bir bilim alanı. Fizik, kimya, astronomi ve yer bilimleri gibi konuları kapsıyor.
Huang, 1984’te Oregon Eyalet Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği diploması almış, ardından 1992’de Stanford Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlamıştı. Yaklaşık bir yıl sonra, 1993 Nisan’ında Chris Malachowsky ve Curtis Priem ile birlikte San Jose’de bir Denny’s restoranında Nvidia’yı kurmuştu.
Bugün Huang’ın liderliğindeki Nvidia, dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline geldi. Geçen hafta şirketin piyasa değeri 4 trilyon doları aşarak yeni bir rekora imza attı.
FİZİKSEL YAPAY ZEKA GELİYOR
Huang, fiziksel bilimlere yönelme arzusunu detaylandırmasa da, uzun süredir üzerinde durduğu kavramlardan biri “fiziksel yapay zeka”.
CNBC’nin aktardığına göre iş insanı bunu, yapay zekadaki “bir sonraki dalga” olarak görüyor.
Huang, yapay zekanın gelişimini şu şekilde sınıflandırıyor:
– Algısal yapay zeka (Perception AI):
Yaklaşık 12-14 yıl önce AlexNet ile başlayan, makinelerin görsel tanıma becerileri kazandığı dönem.
– Üretken yapay zeka:
Bilginin anlamını kavrayabilen ve bunu farklı dillere, görsellere, kodlara dönüştürebilen ChatGPT gibi sistemlerin yükselişi.
– Akıl yürütme yapay yekası (Reasoning AI):
Halihazırda aktif olan bu aşama da yapay zekanın problemi analiz edip çözüm üretebildiği bir düzeye ulaştığını gösteriyor. Huang bu aşamada geliştirilen sistemlere “agentic AI” yani “etken yapay zekalar” diyor.
– Sıradaki aşama fiziksel yapay zeka:
Huang’a göre sıradaki evre, fizik yasalarını, sürtünmeyi, eylem ve tepki ilişkilerini anlayabilen yapay zekalar olacak.
Örneğin bu sistemler, bir topun nereye yuvarlanacağını öngörebilecek, görünmeyen bir nesnenin varlığını tahmin edebilecek, bir nesneye zarar vermeden nasıl tutulacağını hesaplayabilecek ve bir arabanın arkasındaki yayayı tahmin edebilecek.
Huang bu evreyi şöyle özetliyor:
“Fiziksel yapay zekayı alıp fiziksel bir nesneye koyduğunuzda, robotik elde edersiniz.”
GELECEĞİN FABRİKALARI
Amerika’da yeni fabrikalar inşa ettiklerini belirten Huang, bu tesislerin tamamen robotik sistemlerle donatılmasının büyük önem taşıdığını da söyledi.
CEO, “Önümüzdeki 10 yıl içinde inşa edeceğimiz fabrikalar son derece robotik olacak. Bu sayede dünya genelindeki ciddi işgücü açığını dengeleme şansımız olacak” dedi.
-
Gündem1 hafta önce
Ankara’da Kahreden Konteyner İnfazı: Anne Hayatını Kaybetti, 12 Yaşındaki Oğlu Ölü Numarasıyla Kurtuldu
-
Teknoloji1 hafta önce
Meta’dan Apple’ın Yıldız Mühendisi Ruoming Pang’a 200 Milyon Dolarlık Rekor Teklif
-
Gündem6 gün önce
Ankara’da Çatıya Çıkma Umuduyla Çıktılar: Yangın Faciasında Anne, Bebek ve Güvenlik Görevlisi Dumandan Zehirlendi
-
Gündem1 hafta önce
“Alarm Çalmadı, 3 Can Gitti”: Ankara Yaşamkent Valero Sitesi Yangın Faciasında Alarm Sistemi İhmal Mi Edildi?
-
Magazin1 hafta önce
Ünlü DJ Ozan Doğulu 12 Milyon TL Dolandırıldı: Sahte Forex Reklamının Şok Detayları!
-
Gündem1 hafta önce
20 Yaşındaki Mahkum Bavulda Kaçtı: Corbas Cezaevi’nden Akıllara Ziyan Firar
-
Ekonomi6 gün önce
10+1 Kuralı Resmi Gazete’de: Turizm Çalışanları 10 Gün Çalışıp 1 Gün Tatil Yapacak
-
Gündem5 gün önce
Türkiye’de Orman Yangınlarında Son Durum: Mudurnu ve Nilüfer Kontrol Altına Alındı, Tekirdağ, Konya, Çanakkale ve Manisa’da Müdahale Sürüyor