Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

Silah bırakma çağrısı için kritik gün: DEM Parti 17.00’da açıklama yapacak

Yayımlandı

üzerinde

‘dan tarihi çağrı için gözler saat 17.00’de.

DEM Parti heyeti, bugün 3. kez İmralı’ya gidiyor. Görüşmenin ardından İstanbul’da yapılacak açıklamada, Abdullah ‘ın terör örgütünü feshettiğine dair mesajının okunması bekleniyor.

HEYETTE 7 KİŞİ YER ALACAK

DEM Parti’nin İmralı heyetinde bu kez 7 isim yer alacak.

Daha önce İmralı’ya 2 kez giden Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’ın yanı sıra, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları Oruç, İstanbul Milletvekli Cengiz Çiçek, Ahmet Türk ve Avukat Ebru Günay heyette yer alacak.

BAKAN TUNÇ: VİDEO AÇIKLAMASI MEVZUATA UYGUN DEĞİL

DEM Parti İmralı heyeti ‘ın çağrısının görüntülü yapılmasını talep ediyor. Fakat mevzuatı gerekçe göstererek görüntülü çağrının mümkün olmadığının altını çiziyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İmralı’dan yapılacak açıklamanın videolu olmasının mevzuata uygun olmadığını ifade etti.

Bakan Tunç, “Hükümlülerin cezaevlerinde nasıl görüşecekleri, avukatlarıyla nasıl görüşecekleri, yakınlarıyla nasıl görüşecekleri mevzuatımız da belli. Dolayısıyla hükümlünün cezaevinden video vasıtasıyla görüşmesiyle ilgili mevzuatımız buna uygun değil” dedi.

İMRALI’DAN TARİHİ ÇAĞRI BEKLENİYOR

Heyetin İmralı’ya ziyaretinin ardından kapsamlı bir açıklama yapması bekleniyor.

DEM Parti, açıklamanın saat 17.00’da İstanbul’da yapılacağını bildirdi. 

Edinilen bilgiye göre; Öcalan’ın bir sayfalık mesajında örgütü feshettiğiyle birlikte “gelinen aşamada silahlı mücadelenin bir anlamı kalmadığı ve bu dönemin bittiği” vurgusu da bulunacak.

SÜREÇ BAHÇELİ’NİN AÇIKLAMASIYLA BAŞLADI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim 2024’te “Teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın.” açıklamasında bulunmuştu.

Bahçeli, bu açıklamasından kısa bir süre sonra DEM Parti heyetine İmralı’ya gitmesi için izin verilmesi çağrısı yapmıştı.

26 Kasım 2024’te DEM Parti, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’la İmralı’da görüşme yapabilmek için Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

9 Aralık 2024’te Bahçeli, TBMM’deki bütçe görüşmelerinde, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın yeni bir başlangıç çağrısında bulunan konuşmasının ardından Bakırhan’ı alkışladı. 

Bakırhan konuşmasında, “2025 yılında, Cumhuriyetin 103. yılında yeni bir başlangıç yapabiliriz. Bu Meclis, Demokratik Cumhuriyetin kuruculuğunu üstlenme şansına sahiptir. 85 milyonun kendisini ait hissedeceği bir ülkeyi var etme onuru bu Meclis’e ait olsun” ifadelerini kullandı.

27 Aralık 2024’te Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, DEM Parti’nin görüşme talebine olumlu yanıt verildiğini açıkladı. 

DEM Parti heyetinin PKK elebaşı Öcalan ile ilk görüşmesi 28 Aralık Cumartesi, ikinci görüşmesi ise 22 Ocak Çarşamba günü gerçekleşti. 

Bu süreçte heyet, siyasi partilere de peş peşe ziyaretler gerçekleştirdi.

Heyet,16 Şubat Pazar günü Erbil’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak’taki Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. .

17 Şubat Pazartesi günü ise Süleymaniye’de Bafil Talabani ve Kubat Talabani ile bir araya geldi. 

SORUNUN GEÇMİŞİ

“Çözüm süreci, açılım süreci, demokratik açılım veya Kürt açılımı” adıyla sorunun çözümü için AK Parti tarafından geçmişte önemli adımlar atıldı. Sürecin koordinatörlerinden Beşir Atalay, çözüm sürecinin Recep Tayyip Erdoğan’ın 2005’teki Diyarbakır konuşmasıyla işareti verilen yöntem değişikliğinin ve 2009’da başlatılan Millî Birlik ve Kardeşlik Projesi ve demokratik açılımın devamı niteliğinde olduğunu belirtti. 

21 Mart 2013’te, hükûmet ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerden aylar sonra, Abdullah Öcalan’ın mektubu hem Türkçe hem de Kürtçe olarak Diyarbakır’da Nevruz etkinlikleri sırasında okundu. Öcalan, mektupta PKK’nın silahlı güçlerinin topraklarından çekileceği ve silahlı mücadeleye son verildiği bildirildi. Terör örgütü bu emirlere uyacağını ve Türkiye topraklarından çekileceğini açıkladı.

25 Nisan 2013’te, PKK bütün silahlı güçlerini Türkiye topraklarından Kuzey Irak’a çekeceğini açıkladı.

4 Nisan’da hükûmet yedi bölge komisyonundan oluşan ve görevi çözüm sürecini halka anlatmak ve teşvik etmek olan Akil İnsanlar Heyeti’ni açıklamıştı. 28 Şubat 2015’te Öcalan’ın PKK’ya silahsızlanma kongresi için yapacağı çağrının üzerinde Kandil ve İmralı anlaştığı haberleri yapıldı. Bu tarihten sonra, bir dizi görüşme ve açıklamaların ardından sorunun çözümünde olumlu gelişme yaşanmadı.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

114. ÖGG sınav sonuçları sorgula 2025: EGM 114. dönem Özel Güvenlik Görevlisi sınav sonuçları açıklandı mı, nasıl sorgulanır?

Yayımlandı

üzerinde

ÖGG sınav takvimi işlemeye devam ediyor. 114. dönem Özel Güvenlik Görevlisi sınavı, silahlı ve silahsız olmak üzere iki gruba ayrılıyor. 114. dönem ÖGG sınavını kaçıran adaylar ”115. dönem ÖGG sınav başvurusu ne zaman?” sorusuna yanıt arıyor. İşte, bir sonraki Özel Güvenlik Görevlisi sınav tarihi…

Okumaya Devam Et

Gündem

Uluslararası Sağlık Turizmi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Yayımlandı

üzerinde

Sağlık turizmi alanında hizmet kalitesinin artırılması ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesini hedefleyen yönetmelik ile sektörde yeni bir dönem başladı.

HEALTHTÜRKİYE PORTALI İLE ENTEGRE SİSTEM

Yeni düzenleme kapsamında, sağlık turizmi alanında faaliyet gösterecek tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, USHAŞ tarafından işletilen HealthTürkiye portalı ile entegre çalışacak. Sunulan tüm sağlık turizmi hizmetleri bu platform üzerinden takip edilebilecek. Hastalar, aldıkları hizmetleri portal üzerinden görüntüleyebilecek.

CERRAHİ İŞLEMLERE SİGORTA ZORUNLULUĞU

Sağlık turizmi kapsamında ameliyathane ortamında gerçekleştirilecek cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırılması zorunlu hale getirildi. Sağlık tesisi ve aracı kuruluşlardan hizmet alan her sağlık turisti için sorumlu personel atanacak ve hizmet süreci takip edilecek.

YETKİ BELGESİ VE AKREDİTASYON ŞARTI

Yönetmelik kapsamında, sağlık tesisleri TÜSKA tarafından oluşturulan uluslararası geçerliliğe sahip akreditasyon ve sertifikalara sahip olacak. Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi, HealthTürkiye Performans Kriterleri’ne bağlı olarak geçerliliğini sürdürecek; bu belge devredilemeyecek.

UZAKTAN SAĞLIK HİZMETİ RESMİ PORTALDAN DUYURULACAK

Sağlık tesisleri, uzaktan sağlık hizmeti sunabilecek ve bu hizmetler HealthTürkiye portalı üzerinden ilan edilecek. Aracı kuruluşlara yetki belgesi verilmesi ve bu kapsamda sunulan hizmetlerin takibi ise USHAŞ tarafından yürütülecek.

DEĞERLENDİRME VE DİL ŞARTI

Tüm sağlık tesisi ve aracı kuruluşlar hasta şikâyet oranları ve memnuniyet anketleri doğrultusunda düzenli olarak değerlendirilecek. Sağlık turizmi biriminde görevli personelin en az birinin yabancı dil bilmesi ve bunu belgelendirmesi gerekecek.

ARACI KURULUŞLARA 7/ 24 ÇAĞRI HİZMETİ ZORUNLULUĞU

Aracı kuruluşlar, en az iki yabancı dilde ve 7 gün 24 saat esasına uygun şekilde çağrı hizmeti sunacak.

UYUM SÜRECİ

Yönetmelik kapsamında sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, düzenlemelere altı ay içinde uyum sağlayacak. Komplikasyon sigortası 2025 yılı sonuna kadar, akreditasyon ve sertifikalar ise 2026 yılı sonuna kadar temin edilecek

Okumaya Devam Et

Gündem

İstanbul’da deprem endişesi: Bazı vatandaşlar bu geceyi de dışarıda geçirdi

Yayımlandı

üzerinde

’da geçtiğimiz Çarşamba günü meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan artçı depremler, İstanbul’da bazı vatandaşların sokakta yatmasına neden oldu.

Son olarak dün akşam saatlerinde yaşanan 4.3 büyüklüğündeki artçı sarsıntının da meydana getirdiği panik sonrası, önceki iki geceyi sokakta geçiren bazı vatandaşlar gibi bu geceyi de dışarıda geçirmeyi tercih edenler oldu.

Bahçelievler’de bulunan Sanayi Caddesi yanındaki boş arazi ve Kuleli Parkı geceyi dışarıda geçirmek isteyen insanlarca dolduruldu. Ailelerin bir kısmı çadır kurarken, bazıları ise arabalarında uyumayı tercih etti. Bazı aileler soğuğa önlem almak amacıyla ateş de yaktı.

“KORKUYORUZ, ARTÇILAR DEVAM EDİYOR”

Geceyi dışarıda geçiren vatandaşlardan Muhammet Bilgin, “2 gecedir dışarıdayız. Korkuyoruz, artçılar devam ediyor. Evimizde ve binada çatlaklar var.” dedi.

Mehmet Ecer ise, “Evde hafif bir çatlaklık oldu. Yan binayla ayrışma söz konusu oldu. Bu sebeple bir tereddüt yaşadık.” derken, akşamüzeri olan 4.3 depreminden sonra gelen artçı depremlerden endişe duydukları için kendilerini dışarı attıklarını belirtti. Müsait alan olarak burayı gördüklerini ve İstanbul’da park alanları yetersiz olduğu için boş alan bulmanın çok zor olduğunu söyledi. “Burada şu anda 25 kişi var. 3 aileden oluşuyor. Vatandaşların yaşayabileceği park tarzı, ihtiyaçlarını rahat giderebileceği alanların mevcut olması tabi ki talebimiz olacaktır” dedi.

Yabancı uyruklu olan Naif El Abesan ise, 12 yıldır ’de olmaktan memnun olduğunu dile getirdi. olduktan sonra çocuklarının korkup eve gitmek istemediğini söyleyen Abesan, 10 yaşındaki kızının korktuğu için okula da gidemediğini söyledi. Çadır ve odunla oraya geldiğini ifade etti.

Ailesiyle beraber araçta sabahlayacaklarını söyleyen Ferdi Göçer ise, “Şu anda eski binalarda oturduğumuzdan, artçı depremlerden ve çocuklarım korktuğu için boş araziye gelmek zorunda kaldık. Şu anda soğuk, çadırımız da yok. Arabada ve yerde yatıyoruz. Hava şartlarına bağlı olarak yağmur yağarsa eve gideriz, yağmazsa da çoluk çocuk mecburen buradayız. Çadır yok, bir şey yok” şeklinde konuştu.
Kuleli Parkı’nda kalan vatandaşlara İBB yardım araçları tarafından sandviç ve meyve suyu ikram edildi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar