Sağlık
Gıdalarda yüksek pestisit çıkması ne anlama geliyor? Pestisitin sağlığa zararları

PESTİSİT SAĞLIĞA ZARARLARI
Pestisitler, tarımsal üretimi tehdit eden zararlıları yok etmek için kullanılan kimyasallardır. Ancak, yüksek dozlarda veya uzun süre düşük dozlarda maruz kalmak insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bunlar arasında:
Akut etkiler: Baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, cilt ve göz tahrişi (EPA, 2021).
Kronik etkiler: Hormon sistemi bozuklukları, sinir sistemi hasarı, üreme problemleri, çocuklarda gelişim geriliği ve bazı kanser türlerinin artmış riski (Ulusal Çevresel Sağlık Bilimleri Enstitüsü – NIEHS, 2022; WHO, 2019).
Biyobirikim: Bazı pestisitler, zamanla vücutta biriken ağır metaller içerebilir ve bu durum toksisiteye yol açabilir (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, 2018).
Sağlık
Günlük 10 bin adımı unutun: Uzmanlar 13 kanser türünü önleyen adım sayısını açıkladı

Araştırma, yemek borusu, karaciğer, akciğer, böbrek, mide, endometriyal, miyeloid lösemi, miyelom, bağırsak, baş-boyun, rektal, mesane ve meme kanseri gibi daha önce düşük fiziksel aktiviteyle ilişkilendirilen kanser türlerini kapsıyor.
Sağlık
2 çocuk annesi kadın hayatını kaybetti: Kene ısırırsa sakın bunu yapmayın

KENEYİ SAKIN KOPARMAYIN
Vücudumuzda bir kene fark ettiğimizde, vakit kaybetmeden müdahale etmemiz gerekir. Ancak bu müdahaleyi yaparken dikkatli olmalı ve kesinlikle keneye çıplak elle dokunmamalıyız. Bir bez, eldiven ya da poşet yardımıyla keneyi çıkarmaya çalışabiliriz. Eğer bunu güvenli bir şekilde yapamıyorsak, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.
Kenenin ne zaman çıkarıldığı büyük önem taşır; zaman kaybı enfeksiyon riskini artırabilir. Bu yüzden keneyi kendimiz çıkarabiliyorsak hızlı ve dikkatli bir şekilde çıkarmalıyız. Ancak emin olamıyorsak profesyonel yardım almak en doğru tercih olacaktır.
Keneyi yakmak, üzerine kolonya, alkol ya da kimyasal madde dökmek gibi yöntemlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Bu tür müdahaleler keneyi strese sokarak, taşıdığı virüsleri kusmasına ve bizi enfekte etmesine yol açabilir. Ayrıca, keneyi çıkarırken vücut bütünlüğünü bozmamak da çok önemlidir. Kenenin baş kısmı vücutta kalırsa, hastalık bulaşma riski artar.
Keneyle karşılaştığınızda hızlı ama bilinçli hareket etmek, doğru yöntemleri kullanmak ve gerekirse sağlık uzmanlarından destek almak hayati önem taşır
Sağlık
Beynin hızlı yaşlanmasına neden olan sessiz tehditler

Araştırma sonuçlarına göre, dört ila beş risk faktörüne sahip bireylerin beyin yaşlarının, daha az riske sahip olanlara kıyasla “kayda değer ölçüde daha yüksek” olduğu görüldü. Bu durum, yaşam tarzı ve metabolik faktörlerin bir araya gelerek beynin yaşlanmasını hızlandırdığını ortaya koyuyor.
Özellikle yüksek tansiyonun, beyin yapısına en fazla zarar veren etken olduğu belirlendi. Uzmanlar, bu durumun beyindeki iletişimi sağlayan beyaz cevher liflerini etkileyerek bilişsel gerilemeye ve demans gibi nörodejeneratif hastalıklara yol açabileceğini vurguluyor.
Araştırmacılar, bu risk faktörlerinin çoğunun belirgin semptomlara neden olmaması nedeniyle genellikle fark edilmediğini ifade ediyor. Bu da beyin sağlığı açısından ciddi bir tehlike yaratıyor.
-
Gündem5 gün önce
“Ay Yapım Adıyla Dolandırıcılık: Sahte Yapımcılar Onlarca Kişiyi Mağdur Etti”
-
Gündem5 gün önce
Mersin Bozyazı’da Kan Donduran Olay: “Herkes Namuslu Olacak” Diyerek Darp ve Bıçaklama
-
Gündem1 hafta önce
Kan Donduran Cinayet: Kütahya’da 1 Yıldır Kayıp Nagihan, Dayısı Tarafından Öldürülüp Betona Gömüldü
-
Gündem6 gün önce
PKK’nın 47 Yıllık Kanlı Tarihi: Lice’den Eruh’a İlk Kurşun, Öcalan’dan Dağılma Kararına Kritik Adımlar
-
Gündem1 hafta önce
“Anneler Günü 2025: 11 Mayıs’ta Annelerinize Sevgi Dolu Sürprizler Hazırlayın”
-
Gündem1 hafta önce
“Adana Gürselpaşa’da Korkutan Keşif: Mavi Bulvar’da Çöpten İnsan Kafatası Çıktı”
-
Politika1 hafta önce
Türkiye’yi Nükleer Gücüyle “Havaya Uçururuz” Diyen Hintli Tümgeneralden Skandal Açıklama: Hilafet İddiasıyla Dünya Sarsıldı
-
Gündem1 hafta önce
Mardin’de Öğretmen Cinayeti: Katil Zanlısı Yakalandı, ‘İntikam’ İddiası Kan Dondurdu