Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

Baronların “torbacı çocuk” oyunu

Yayımlandı

üzerinde

48 saat içinde hem uluslararası çapta hem de Ankara’da düzenlenen operasyonlarla organize suç örgütü liderleriyle, zehir tacirlerine darbe vuruldu. Dün sabah başkentte 626 adrese eşzamanlı baskın düzenleyen 4 bin 768 polis, 600’ün üzerinde torbacıyı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan tam 110’u çocuk çıktı.

18 yaşın altında olan bu çocukların çoğu, örgütler tarafından adeta “yem” gibi kullanılıyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, zehir tacirlerine göz açtırılmayacağını belirtirken, uzmanlar daha büyük bir tehlikeye dikkat çekiyor. çeteleri çocukları hedef alıyor, çünkü çocuklar hem kolay yönlendiriliyor hem de cezaları daha hafif oluyor.

YOKSUL ÇOCUKLAR HEDEFTE

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal’a göre, özellikle ihmal edilmiş, ekonomik zorluk yaşayan çocuklar suç örgütlerinin ilk hedefi. Prof. Dr. İnal, ergenlik dönemindeki çocukların beyin gelişimlerinin sürdüğünü, hem biyolojik hem de sosyal olarak çok kırılgan oldukları için kısa yoldan para kazanma arzusunun bir tuzak olduğunun altını çizdi.

Çetelerin çocuklara yalnızca bir “geçiş aracı” olarak baktığını belirten İnal, bağımlılıkla tanışan bir çocuğun ömür boyu risk altında olduğunu vurguladı.

“BARONLAR SAHAYA İNMİYOR, ÇOCUKLARIN CEZALARI AZ”

Türk-Alman Üniversitesi’nden Ceza Hukuku Profesörü Ali Kemal Yıldız ise çocukların suistimal edilmesinin bir başka boyutuna dikkat çekti. Prof. Yıldız “ baronları risk almak istemiyor. Bu yüzden sahaya çocukları sürüyorlar. Hem cezaları az, hem dikkat çekmiyorlar. Bazı çocuklar kendilerini mafya zannediyor, gizli işler yapıyor olmak onlara güç veriyor.” dedi.

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre; Uzmanlar, bu çocukların sadece adli süreçle değil, psikolojik ve sosyal destekle de korunması gerektiğini vurguladı. Yoksa birer kurban olarak başladıkları bu yolculuk, ömür boyu sürecek bir suç döngüsüne dönüşebilir.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

“Bandar Abbas’ta Kimyasal Kabus: Shahid Rajaee Limanı’ndaki Patlama 28 Can Aldı, 800 Yaralı”

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması

26 Nisan 2025’te İran’ın en büyük limanı Shahid Rajaee’de kimyasal yangının tetiklediği patlamada 28 kişi öldü, 800’ü aşkın kişi yaralandı. Olayın nedenleri, kurtarma çalışmaları ve ekonomik etkileri bu kapsamlı haberde…

Özet

26 Nisan 2025 günü İran’ın Bandar Abbas şehrindeki Shahid Rajaee Limanı’nda kimyasal maddelerin bulunduğu konteynerlerde çıkan büyük çaplı yangının tetiklediği patlamada en az 28 kişi hayatını kaybetti, 800’den fazla kişi yaralandı. Patlamanın nedeni olarak kimyasal depolama ihmalinin yol açtığı yangın ihtimali öne çıkarken; devlet başkanı Masoud Pezeshkian bölgeye giderek inceleme başlattı. Olay, İran ile ABD arasında Umman’da devam eden nükleer müzakerelerin ortasında yaşandı ve ülkenin en büyük deniz ticaret merkezinin geçici olarak durmasına neden oldu .

Patlama Olayının Detayları

2025 yılının 26 Nisan günü, yerel saatle 12:20 civarında Shahid Rajaee Limanı’ndaki Sina Konteyner Sahası’nda patlama meydana geldi. İlk bulgular, kimyasal maddeler içeren konteynerlerde başlayan yangının zincirleme reaksiyona girerek büyük bir infilak yarattığını gösteriyor . Patlama, Qeshm Adası’nda bile hissedildi ve 50 km uzağa kadar ses şiddetiyle ulaştı .

Can Kaybı ve Yaralı Sayısı

Resmi kaynaklara göre en az 28 kişi yaşamını yitirdi, 800’den fazla kişi yaralandı ve 6 kişi hâlen kayıp olarak aranıyor . İran Kızılayı, yaralılardan 20’sinin yoğun bakımda olduğunu; birçok kişinin hayati tehlikesinin sürdüğünü açıkladı . Hastanelere sevk edilen yaralı sayısı 190’a kadar yükseldi, geriye kalanlar ise ayakta tedavi ya da gözlem altında tutuldu.

Kurtarma ve Müdahale Çalışmaları

Olay yerine hızla intikal eden itfaiye ve sağlık ekipleri, yangını kontrol altına almaya çalıştı. Helikopterlerle su takviyesi yapan ekipler, yaklaşık 24 saat içinde yangının %80’lik bölümünü söndürdü . Bölgedeki binaların camları kırıldı, altyapı hasarı oluştu ve liman faaliyetleri %57 oranında durdu  Üç günlük ulusal yas ilan edildi, okullar ve kamu kurumları geçici olarak kapatıldı

Nedenleri ve Soruşturma

İran Savunma Bakanlığı, patlamada askeri malzeme olmadığını, olayın “depolama ihmalinden kaynaklanan kaza” olduğunu belirtti . Ancak limana Mart ayında Çin’den gelen sodyum perklorat sevkiyatının soruşturulduğu, bu kimyasalın roket yakıtı yapımında kullanıldığı vurgulandı . Cumhurbaşkanı Pezeshkian, İçişleri Bakanı’nı bölgeye gönderip kapsamlı bir araştırma talimatı verdi .

Ekonomik ve Stratejik Etkiler

Shahid Rajaee Limanı, İran’ın konteyner trafiğinin %85–90’ını ve toplam dış ticaretinin %55’ini gerçekleştiriyor  Patlama sonrası liman operasyonları durdu, petrol ve sanayi ürünleri sevkiyatı aksadı. Bu kesinti, İran’ın döviz gelirlerinde yılın ilk çeyreğine olumsuz yansıma riski taşıyor . Bölgedeki enerji altyapısına doğrudan zarar gelmese de lojistik darboğaz uluslararası ticaret koridorlarını etkileyebilir .

Sonuç

İran, Shahid Rajaee Limanı’nda yaşanan bu trajedinin ardından güvenlik ve depolama prosedürlerini yeniden gözden geçirmek zorunda. Soruşturma sonuçları, liman güvenliği ve kimyasal madde yönetimi konusunda alınacak önlemler için yol gösterici olacak. Olay, hem bölgesel ticaret ağlarını hem de nükleer müzakereleri etkileyen geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir.

Okumaya Devam Et

Gündem

Otoyolda feci kaza: Gelin ve kaynana öldü

Yayımlandı

üzerinde

-Ankara kara yolunun 63’üncü kilometresinde Ahmet Ulu (38) yönetimindeki otomobil, önündeki Mehmet Akıncı’nın (28) kullandığı otomobile arkadan çarptı.

Kazada sürücüler Ahmet Ulu ve Mehmet Akıncı ile yakınları Merve Akıncı (23), Erol Akıncı (54), eşi Firdevs Akıncı ve annesi Hatice Akıncı yaralandı.

İhbar üzerine adrese, polis, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Yaralılardan Hatice Akıncı, sağlık ekiplerinin müdahalesine karşın kaza yerinde yaşamını yitirdi, 5 kişi ise ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedaviye alınan Firdevs Akıncı da doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

Okumaya Devam Et

Gündem

Karaman’da cip ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Yayımlandı

üzerinde

Kaza, sabah saatlerinde Alacasuluk Mahallesi 547. Sokak üzerine meydana geldi.

Edinilen bilgiye göre M.G. yönetimindeki otomobil ile A.T. idaresindeki cip, kavşakta çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle savrulan otomobil çöp konteynerine çarparak durabildi.

Kazada her iki aracın sürücüsü de yaralandı. İhbar üzerine yerine sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Yaralılar ambulansla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar