Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Yıllar sonra “yarım beyinle” yaşadığını öğrendi

Yayımlandı

üzerinde

Beynin sadece yüzde 10’unun kullanıldığı efsanesi bilim dünyası tarafından kesin bir dille reddediliyor. Ancak, beyin hakkında hala bilinmeyen pek çok şey bulunmakta.

Bunlardan biri de ’da yaşandı. O zamanlar 44 yaşında olan kimliği gizli adam, yaklaşık iki hafta boyunca bacağında hafif bir ağrı ve güçsüzlük fark edince ilk olarak doktora gitti.

taraması sonrası adamın beyninin yarısının olmadığı,   “Hidrosefali” adı verilen kafatasında ince bir beyin dokusu tabakası ve sıvı bulunduğu ortaya çıktı. Bilişsel psikolog Axel Cleeremans, adamın normal bir yaşam sürdüğünü, ailesinin olduğunu ve çalıştığını belirtti. Şikayeti sırasında yapılan IQ testinin sonucu 84 olarak belirlendi; bu, normal aralığın biraz altında.

Doktorlar, hastalığının nedeninin beyninde biriken sıvı olduğunu ve bu durumun 30 yıl boyunca beyninin büyük kısmının tahrip olmasına yol açtığını düşünüyor.

Öte yandan hastalık bebekken teşhis edilmiş ve stent takılmıştı. Ancak 14 yaşındayken stent çıkarıldığında, beyninin büyük bir kısmı aşınmaya başlamış. Geçmişte, bilincin belirli beyin bölgeleriyle bağlantılı olduğu düşünülüyordu; ancak bu tür hikayeler, bilincin yalnızca belirli bir bölge tarafından yönetilmediği fikrini savunan yeni teorilerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

105 yaşında Japon doktorun uzun ömür kuralı: 7 basit yöntemi var

Yayımlandı

üzerinde

Dr. Hinohara’nın uzun yaşamın merkezine koyduğu bir başka unsur ise “hayattaki amaç”tı. Sabahları uyanmak için bir sebebin olması gerektiğini savunan Hinohara, insanların üretken kaldıkça hem zihinsel hem de fiziksel olarak genç kaldığına inanıyordu. “Hayatta boş durmayın” diyerek insanları sürekli öğrenmeye, katkı sağlamaya teşvik etti.

Tıbbi kariyerine rağmen Dr. Hinohara, sağlığı takıntı haline getirmenin zararlı olabileceği konusunda uyarıyordu. Küçük semptomlar karşısında paniğe kapılmak yerine, kişinin vücuduna güvenmesi gerektiğini savunuyordu. Stresin sağlığı olumsuz etkilediğini vurgulayan Hinohara, sakin ve dengeli bir hayat tarzını benimsiyordu.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Uzmanından solunum sağlığı uyarısı: Basit parmak testi riski ortaya çıkarıyor

Yayımlandı

üzerinde

Serçe parmağını 90° geriye bükebiliyorsa,
Baş parmağını ön koluna değdirebiliyorsa,
Dirsek ya da dizini 10°’den fazla hiperekstansiyona getirebiliyorsa,

Bacakları düzken avuç içlerini yere koyabiliyorsa puan alıyor. Yetişkinlerde beş, çocuklarda ise altı ve üzeri puan aşırı esneklik olarak kabul ediliyor.

Aşırı esnekliğin, genetik bir bağ doku hastalığı olan Ehlers-Danlos Sendromu (EDS) ile bağlantılı olabileceği belirtiliyor. Bu sendrom, vücudun kolajen üretimini etkileyerek bağ dokuların dayanıklılığını düşürüyor. Dr. Goldberg, EDS hastalarının solunum yolu hastalıklarını atlatmakta daha fazla zorlandığına dair güçlü klinik gözlemler olduğunu belirtiyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Karaciğeri çürüten 5 alışkanlık: Özellikle bu besinle dikkat!

Yayımlandı

üzerinde

Alkol, karaciğer hasarının önde gelen nedenlerinden biridir. Çok fazla alkol içmek, karaciğerin onu parçalamak için fazla mesai yapmasına neden olur ve bu da diğer toksinleri temizleme yeteneğini azaltır. Zamanla bu, yağlı karaciğere, iltihaplanmaya ve hatta karaciğer dokusunun kalıcı olarak yara izi haline geldiği siroza neden olabilir.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar