Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Yapay zeka tartışmaları: İş ortağı mı rakip mi?

Yayımlandı

üzerinde

Balıkçılık dünyanın en eski mesleklerinden biri. Balıkçılar binlerce yıldır balık tutabileceğini tahmin ettiği yere gider ve rızkını beklerdi. Her şey yolunda giderse balık yakalar, geçimini sağlardı. Rotasını güneş ve yıldızlara bakarak belirler, hava konusundaki kararlarını ise tahminlere dayalı şekilde verirdi. Büyük riskler barındıran bir işti.
Sakin hava bir anda fırtınaya dönebilirdi.

Günümüzde ise balıkçılık epey değişti, gelişti. Tekneler artık navigasyon cihazlarıyla donatılmış durumda. Hava durumu uygulamaları, balıkçıları anlık şekilde bilgilendiriyor. Uydu tarama yöntemleri, balık sürülerinin yerini tam olarak tespit edebiliyor. Artık daha az emekle daha çok balık yakalanabiliyor.

50 yıl öncesinin balıkçıları bugünkü meslektaşlarını görse çok şaşırırdı.
Ancak bugünün balıkçıları gelecekteki meslektaşlarını gördüklerinde daha da şaşıracak. Çünkü; yakın gelecekte balıkçı tekneleri insanın olmadığı, yalnız robotlar ve yapay zekâ ile seyreden ve balık yakalayan, tümüyle otomatikleşmiş araçlar haline gelecek. Böylece tekneler, denizde daha uzun süre kalabilecek daha tehlikeli sulara rahatça açılabilecek.

Evet balıkçılık gün geçtikçe daha akıllı hale gelecek.
Yalnız balıkçılık mı? Tüm sektörler…

MEHMET ALİ KILIÇKAYA:

Örneğin; Çin’de bir liman tamamen insansız bir şekilde bütün vinçler diğer operatörler ve her türlü o limandaki işlemler yapay zeka teknolojisiyle kullanılmaya başlandı. Gerçekten de bu güzel bir örnek. Aslında yapay zekanın kullanıldığı yine bakıyoruz ki İngiltere mesela vergi beyannamelerinin tespitinde buradaki uygulamalarda yapay zekayı kullanmaya başladı. Bunun gibi örnekleri artırmak mümkün

HALİL AKSU: 

Yapay zeka, tarımdan sağlığa, perakendeden ulaşıma kadar her sektörde etkisini hissettiriyor. İnternete bağlı cihazlardan gelen verilerle eğitiliyor ve bu veri sayesinde hayatımızı yeniden şekillendiriyor. Yapay zekada başarılı olmak için diğer yandan mevcut çalışan iş gücünde aslında bir miktar kültür düşümü denilen bir zihniyet dönüşümüne gerek var. Yani eskiden biz bu işleri böyle yapıyorduk. Biz atalarımızdan babalarımızdan yöneticilerimizden böyle gördük değil. Bunun bugün olsaydı nasıl yapardınız sorusuna cevap vermek gerekiyor.

İnsanlık tarihi değişeme direnenlerle değişimi yaşayanlar arasındaki bitmeyen çekişmeyi yazar. Ve o tarih bize değişime direnenlerin yaşadığı mağlubiyetleri anlatır durur. Bu nedenle tarihin bu sayfasında da yapay zeka devrimine uyum sağlayamayanlar geriye düşme riskiyle karşı karşıya. Şu anda hiçbir teknoloji kullanmadan geleneksel yöntemlerle balıkçılık yapan bir balıkçı, sonar, GPS ve benzeri araçlar eklenmiş modern balıkçı tekneleriyle rekabet edebilir mi?

Sizce hangisi daha güvenli ve verimli bir faaliyet yürütür ve varlığını yıllarca sürdürebilir? Ben paramı hangisine yatıracağımı biliyorum.
Hepimiz için iş yapma tarzımızı gözden geçirmenin zamanı geldi..

LEVENT ERDEN:

ilk biçer döver çıktığında da oraklarla tarlaları biçen binlerce insanın işsiz kalması gerekiyordu. Hiç kimse işsiz kalmadı. Sanayi devriminde kimse işsiz kalmadı. İşler değişti, işler dönüştü. Bazı işler bitti. Yepyeni işler çıktı. İnsanlar için yani insanlar sürekli bugün yaptıkları işi bundan 3, 5, 10 sene sonra yapmayacaklar. Yaptıkları şekilde yapmayacaklar. Bu da normal. Yani bugün ki buğday ve un üretimiyle bundan 3.000 sene önceki buğday ve un üretimi aynı değildi.

AYŞEGÜL İLDENİZ:

Yapay zeka hepimizi etkileyecek. Öncelikle ama hem kısa vadede hem de uzun vadede biz çalışanları çok etkileyecek. Şirketleri etkileyecek. Hem mavi yakalıları hem beyaz yakalıları etkileyecek. (…)biz insanlar yapan değil, birazcık sadece planlayan düşleyen neresini değiştirsem diye bu konuda fikir yürüten bir şeyleri sorgulayan genişleten değiştiren haline düşeceğiz ve yapan makineler olacak.

Amerikan Posta Hizmetleri 1997’den bu yana, mektupların üzerindeki adresleri otomatik olarak okumak için yapay zeka kullanıyor.
Bugün ise dev e-ticaret siteleri, tüm sipariş ve kargo hizmetlerini otomatik olarak yapan neredeyse insana hiç ihtiyaç duymayan sistemlerle çalışıyor. Şu an için robotların depolarda yapamadığı bazı işler var. Ancak yakın zamanda depolarda artık daha az insan göreceğiz. Kargo depolarındaki bu değişimi e-ticarette yaşanan müthiş büyümeye borçluyuz.

ALPAGUT ÇİLİNGİR:

Yapay zeka her sektörü dönüştürdüğü gibi e-ticareti de ister istemez dönüştürecek. E-ticaret aslında temelinde çok basit diyeceğim uygulama. Birazcık daha zor 5 tane ana unsurdan oluşuyor. Doğru insanlar yani doğru müşterilere doğru ürünleri doğru fiyattan ve doğru müşteri deneyimiyle sunarken, operasyon olarak da karlı bir şekilde ve doğru bir operasyon modeliyle bunu yaptığınızdan emin olmanız gerekiyor. Şimdi bu beş unsurun her birinin için aslında yapay zeka herkesin hem hayatını kolaylaştıracak hem de çok daha hızlı ve iyi bir şekilde yapmamıza imkan tanıyacak.

Bugün evlerde, ofislerde, sokakta, durakta aklınıza gelen her yerde 3.5 milyar insan akıllı telefonlarından, bilgisayarlarından online sipariş veriyor. Dünya genelinde e-ticaretin hacmi 7 trilyon doları aştı. Verilen siparişler, harcanan para gün geçtikçe katlanarak büyüyor. Bunu da yapay zekaya borçluyuz.

Neden mi?

Bugün e-ticaret firmaları yapay zeka sayesinde;  müşterilerini daha iyi anlıyor, onların istediği ürün ve hizmetleri öngörüyor. Piyasadaki trendleri önceden tahmin ediyor, müşterilerine kişiselleştirilmiş deneyimler sunuyor, daha iyi hizmet veriyor ve daha akıllı ürünler geliştiriyor.

ERDEM İNAN:

Yapay zeka  bizim için satıcılarla müşteriler arasındaki dil bariyerini aşmamız da önemli bir adım oldu. Bu tahmin üzerine stokların doğru depolara hatta doğru satıcıların doğru depolara o ürünleri göndermesini sağlamamız. Yani birçok alana aslında müşteriden toplanan data. İşte o dil ile gelen data. İşte o yazıyla gelen görselle gelen datayı birleştirerek, aslında daha iyi bir hizmet kalitesi sunmamız sağlıyor. Yani e-ticaret yapmayı kolaylaştırdı.

SENEM ARSLAN:

Yapay zeka tüm bu verileri aslında konsolide ederek size o doğru anı ve doğru ürününe ulaşmamızı sağlıyor olacak, siz siparişi ilk başlattığınız andan beri arkada bir tedarik süreci gerçekleşiyor. Çünkü o stoğun fazla olması ya da az olması bunların hepsinin planlaması aslında maliyetleri düşüren unsurlar oluyor. Yapay zekanın bize sağladığı bu verileri analiz etme kabiliyeti aslında oradaki Lojistik maliyetlerin düşmesini ekosistemin aslında o süreçleri daha uygun fiyatlı bir şekilde tüketiciyle bulaştırması sebebiyet veriyor.

MEHMET ALİ KILIÇKAYA:

E-ticarette, e-ihracattaki firmalar çok daha hızlı bir şekilde büyüyorlar ve küresel ticarete çok daha hızlı bir şekilde entegre oluyorlar. Ve bu firmaların pazar payları her geçen gün daha fazla artıyor ve aslında ticarette kurallar değişiyor.

Yapay zeka şimdiden tarım, imalat, sağlık, finans, perakende ve neredeyse tüm endüstrileri içerecek biçimde her sektöre etki ediyor.
Yapay zeka eskiden sadece insanların yapabileceğine inandığımız alanlara da giriyor. Örneğin; yapay zeka destekli sohbet botları müşterileri anlamaya çalışıp, ihtiyaçlarına göre çözümler üretebiliyor.

ALPAGUT ÇİLİNGİR:

Hem markaların yani satışı yapanların Hem de biz tüketicilerin yani alışı yapanların hayatını kolaylaştırıyor. Nasıl kolaylaştırıyor? Mesela ben şimdi Antalya’da yaşayan birisi palto almak isteyebilir. Erzurum’da yaşayan birisi de palto almak isteyebilir. İkimiz de palto dediğimizde karşımda çıkan şeylerin aynı olmaması gerekir. Çünkü havamız farklı, koşullar farklı, iklim farklı. Mesela yeni yapay zeka teknolojileriyle ben Antalya’da palto arıyorsam, benim karşıma çıkan sonuçlar ve seçkiler farklı olacak. Erzurum’daki farklı olacak.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Şimşek’ten ABD temasları açıklaması: Türkiye’ye ilgi yoğun

Yayımlandı

üzerinde

Bakan Şimşek, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında gittiği ‘deki görüşmelerine ilişkin bilgi verdi.

2 binden fazla yatırımcı, çok taraflı kalkınma bankaları, kredi derecelendirme kuruluşları, ABD’li teknoloji şirketleri, düşünce ve sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldiğini bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını söyledi ve “Türkiye’ye ilgi çok yoğun.” dedi. 

Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası ile de görüştüğünü söyleyen Şimşek, “3 yıllık dönemde uzun vadeli ve düşük maliyetli yaklaşık 41 milyar dolar proje finansmanı sağlamayı öngörüyoruz, kaynaklar yeşil ve dijital dönüşüm, afet dayanıklılığı projeleri için kullanılacak.” açıklamasını yaptı.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Ekonomide zirveye oynuyor: Kaliforniya, Japonya’yı geride bıraktı

Yayımlandı

üzerinde

‘nin Kaliforniya eyaleti, Başkan Donald Trump’ın yeni tarifelerinin ardından dünyanın dördüncü büyük ekonomisi haline geldi. Eyalet valisi Gavin Newsom, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Ekonomik Analiz Bürosu’nun (BEA) yeni yayınladığı verilerle Kaliforniya’nın resmen Japonya’yı geride bıraktığını bildirdi.

IMF’nin 2024 Dünya Ekonomik Görünümü verilerine ve BEA verilerine göre Kaliforniya’nın GSYİH’sı 4,1 trilyon dolara ulaştı. 4,02 trilyon dolar ile Japonya’yı geride bırakan Kaliforniya, küresel sıralamada yalnızca ABD, Çin ve Almanya’nın gerisinde yer aldı.

Öte yandan Kaliforniya’nın ekonomisi, dünyanın en büyük üç ekonomisinden daha hızlı büyüyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 6’lık büyüme oranı ile en büyük üç ekonomiyi geride bıraktı.

Newsom, “Kaliforniya sadece dünyayla aynı hızda ilerlemiyor, aynı zamanda hızı belirliyor” dedi.

ABD’NİN YÜZDE 14’ÜNÜ OLUŞTURUYOR 

Ancak Newsom, Trump yönetiminin “pervasız” olarak nitelendirdiği gümrük tarifesi politikalarının Kaliforniya ekonomisini ciddi biçimde tehdit ettiğini vurguladı. Vali, bu uygulamaların özellikle teknoloji, üretim ve tarım gibi kritik sektörlere büyük zarar verdiğini ifade etti.

“Kaliforniya’nın ekonomisi ülkeye güç veriyor ve korunması gerekiyor” dedi.

Yaklaşık 40 milyonluk nüfusuyla ABD’nin en kalabalık eyaleti olan Kaliforniya, Silikon Vadisi’nden gelen yüksek teknoloji gücü ve büyük finans sektörünün katkısıyla ülke GSYİH’sinin yüzde 14’ünü oluşturuyor. 2024 yılında 675 milyar dolarlık iki yönlü ticaret gerçekleştiren eyalet, Meksika, Kanada ve Çin ile en fazla ticaret yapan üç büyük ortak konumunda bulunuyor.

Newsom, geçen hafta Trump’ın olağanüstü yetkilerini kullanarak tek taraflı olarak kapsamlı küresel tarifeler yürürlüğe koyması nedeniyle dava açmıştı.

Öte yandan Kaliforniya’nın başlattığı bu hukuki mücadeleye on iki eyalet daha destek vererek Trump yönetimine dava açtı. Davada, Amerikalılara gümrük vergileri yoluyla “yasadışı olarak vergi artışı dayatıldığı” ileri sürüldü.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Hafta sonu altın fiyatları 26 Nisan: Gram altın kaç lira oldu? Güncel altın kuru

Yayımlandı

üzerinde

Son dakika altın fiyatları ne kadar? Hafta boyu yuları yönlü eğilimi ardından altın cuma günü düşüşe geçmişti. Altın yatırımcıları ise alış ve satış fiyatlarını anlık olarak sorgulamaya başladı. İşte, 26 Nisan altın fiyatı…

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar