Sanat
Van Kültür Yolu Festivali başlıyor: Sanatseverler Pıcasso ile buluşacak

Van Kültür Yolu Festivali için geri sayım başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festival kapsamında Van’da Pablo Picasso’nun orijinal eserlerinin sergileneceği müjdesini verdi:
“Şehirlerimizi kültür ve sanatla buluştururken marka değerlerini de artırıyoruz. Pablo Picasso’nun orijinal eserlerinden uluslararası sanatçı performanslarına, sergilerden konserlere uzanan yüzlerce etkinlikle Van’ı sanatın buluşma noktası haline getireceğiz.”
Festivalin en dikkat çekici etkinliklerinden biri, dünyaca ünlü İspanyol sanatçı Pablo Picasso’nun “Yaratılış Her Şeydir” başlıklı sergisi olacak. Tariria Kültür, Sanat ve Gastronomi Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak olan sergide; sanatçının gravür, litografi, çizim ve fotoğraflardan oluşan 74 orijinal eseri yer alacak. Sergi, Picasso’nun yaratıcı evrenini Van’a taşıyarak, kenti çağdaş sanatın önemli merkezlerinden biri haline getirecek.
SERGİLERDE DÜNYA SANATI VE YEREL KÜLTÜR YAN YANA
Picasso’nun yanı sıra, İpekyolu Belediyesi Atatürk Sanat Galerisi’nde açılacak olan Nabil Anani’nin “Filistin Benim Vatanım” sergisi; kimlik, bellek ve direniş temalarını evrensel bir dilde işleyen çalışmalarıyla ziyaretçileri derinden etkileyecek.
Van Müzesi’nde “Işık Doğudan Yükselir” adlı sergi, çağdaş İranlı sanatçıların resim ve hat eserlerini sunarken, “Gümüşü Sanata Dönüştüren Urartu Mirası” sergisi ise 2.800 yıllık savatlı gümüş işlemeciliğini günümüz estetiğiyle buluşturacak.
Ayrıca kent genelinde “Urartudan Günümüze Kadın Sergisi”, “Gökyüzünden Türkiye”, “Gizem Dolu Anadolu”, “Van Geleneksel El Sanatları” ve “Yaşayan Miras: Çorap ve Patik” gibi birçok sergi de Van’ın tarihsel ve kültürel birikimini güncel sanatla harmanlayarak izleyiciyle buluşturacak.
KONSERLERLE MÜZİĞİN KALBİ VAN’DA ATACAK
Festival boyunca Ebru Yaşar, Ferhat Göçer, Gökhan Türkmen, Derya Uluğ, Gökhan Tepe, Sinan Akçıl, Özgün ve Bayhan gibi popüler isimler Atatürk Kültür Parkı’nda kurulacak ana sahnede sahne alacak. Ayrıca; Coşkun Karademir, Bedri Ayseli, Murat Belet, Dursun Ali Erzincanlı, Elif Avcı ve Emre Güzeldere gibi isimler farklı mekânlarda Vanlı müzikseverlerle buluşacak. Van T Tipi Cezaevi’nde düzenlenecek özel konser ve “Van Oturma Gecesi” de festivalin sosyal kapsayıcılık anlayışını pekiştirecek.
TİYATRO, DİNLETİ, SÖYLEŞİ VE ATÖLYELER
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nun “Uzun Harmanlarda Bir Davetsiz Misafir” adlı oyunu, klasik tiyatroseverler için festivalin öne çıkan etkinliklerinden biri. Ayrıca Kum Sanatı Gösterisi, şiir dinletileri ve interaktif atölye çalışmalarıyla festival sanatın her alanına dokunacak.
Festival söyleşilerinde ise Nihat Hatipoğlu, Mustafa Karataş, Saliha Erdim, Mehmet Emin Ay, Doç. Dr. Ercan Çalış ve Beyhan Budak gibi isimler halkla buluşacak.
ÇOCUKLAR İÇİN RENGARENK BİR DÜNYA
Atatürk Kültür Parkı’nda kurulacak “Çocuk Köyü” minik ziyaretçilere oyunlar, tiyatrolar, masal saatleri ve yaratıcı atölyelerle dolu bir deneyim sunacak. “Arkeopark”, “Karagöz-Hacivat Atölyesi” ve “Alice Harikalar Diyarında” gibi içeriklerle çocuklar için hem eğitici hem eğlenceli bir ortam yaratılacak.
YÖRESEL LEZZETLER GASTRONOMİ ROTALARINDA
“Lezzet Noktası” projesiyle Van mutfağı festivalin önemli parçalarından biri oluyor. Şef Ramazan Bingöl’ün koordinasyonunda belirlenen 12 mekânda, coğrafi işaretli Van ürünleriyle hazırlanan menüler misafirlere özgün bir tat deneyimi yaşatacak.
Festival boyunca kurulan “Sokak Sahne” platformlarında genç müzisyenler performans sergileyecek, “Sen de Çal / Sen de Söyle” alanları herkese sahne alma fırsatı sunacak. Van Kalesi’nde gün batımı etkinlikleri, belgesel gösterimleri ve dijital minyatür deneyimleri de ziyaretçilere farklı perspektifler kazandıracak.
Van, 12–20 Temmuz tarihleri arasında kültür, sanat, müzik ve gastronominin iç içe geçtiği bir festival deneyimiyle, hem Vanlılara hem de tüm ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatmaya hazırlanıyor.
Sanat
Bodrum’da gördü, ilham aldı: Stresini hobisiyle atıyor

Atölyesi hakkında konuşan Aldemir, “Burayı hobi olarak planladım. Şu an içinde bulunduğumuz atölye eski bir ahırdı. Yaptığım dekorasyon çok hoşuma gitti. Örneğin süslemelerde kullandığım taşları dereden topladım, harcını kendim yaptım. Benim için değerli ve önemli bir alan. Burayı yaşam alanı haline getirdim” ifadelerini kullandı.
Bu uğraşıların kendisi için bir terapi olduğunu dile getiren Aldemir, “İş yerindeki bütün stresi hobiyle atıyorum. Elimle yaptığı her şey beni inanılmaz rahatlatıyor. Bu kabak lambası olabilir, el işi olabilir. Bu hobime başlarken bana, ‘Tamamlayamazsın Asuman’ dediler ama bu konuda istikrarlı gittim. Bu konuda başarılı olduğumu düşünüyorum. Ben fiziksel yorgunluğa ihtiyaç duyuyorum. Bu beni rahatlatıyor. Fiziki anlamda yorulduğum zaman beynimdeki bütün stres, sıkıntı tamamen yok oluyor. İnsan yapmak istediklerini yapabilmeli. ‘Ben bunu yapamam’, ‘Bu benim elimden gelmez’ gibi cümleler benim tercih ettiğim ve söylediğim şeyler değil. Birebir aynısı olması şart değil ama kendi emeğiniz ve zevkinizi katıyorsunuz” dedi.
Sanat
3 günde yapıyor, görenler tarihi eser sanıyor: Hiçbirini satmayı düşünmüyorum

”STRES ATMAK İÇİN BAŞLADIM”
Hiçbir elektronik alet kullanmadan, tamamen el işçiliği ile eski yöntemlere bağlı kalarak heykeller yaptığını vurgulayan Kaya, basın mensuplarına verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:
“Bu sanata 2005 yılında stres atmak için başladım. Yaptığım heykellerin hepsini tamamen kendi hayal gücüm ile ortaya çıkarıyorum. Bir resme veya görsele bakmadan tamamen doğaçlama yapıyorum. Şu an 30’a yakın eserim var ve bunları evimin bahçesinde sergiliyorum. Bir heykeli ortalama 3 ile 5 gün arasında yapıyorum. Heykelin boyutuna göre bu süre bazen 10-15 gün de olabiliyor. Heykel yapmak için kullandığım taşları, kendi bahçelerimden çıkarıyorum.”
Sanat
AKM ve CSO Ada Ankara etkinlik ve ziyaretçi sayısında rekor kırdı

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ile CSO Ada Ankara’da gerçekleşen etkinlikler ve ziyaretçi sayıları Türkiye’nin sanatta ulaştığı zirveyi gözler önüne serdi. Sanatı sadece desteklemediklerini, hak ettiği değere kavuşturduklarını vurgulayan Bakan Ersoy, AKM İstanbul ile CSO Ada Ankara’nın 2024-2025 sezonu ziyaretçi ve etkinlik sayılarını sosyal medya hesaplarından paylaştı.
Bakan Ersoy’un açıkladığı verilere göre, AKM’de Eylül 2024 – Haziran 2025 döneminde toplam 2 bin 390 etkinlik düzenlendi. Bu etkinlikleri 624 bin 165 sanatsever izlerken bir önceki sezona göre ziyaretçi sayısında yüzde 22,4’lük bir artış yaşandı.
Atatürk Kültür Merkezinin güvenlik kontrol noktalarından geçen kişi sayısı da aynı dönemde 2 milyon 442 bin 812’ye ulaşarak geçen sezona göre yüzde 7 oranında artış gösterdi.
Başkentin kültür ve sanat adası olan CSO Ada Ankara’da ise 2023–2024 sezonunda 282 etkinlikte 258 bin 955 kişi ağırlanmıştı. Yeni sezonda bu sayı 651 etkinliğe ve 293 bin 290 izleyiciye çıktı. CSO Ada, böylece kendi tarihinde sezon bazında ulaşılan en yüksek katılımcı sayısına erişmiş oldu.
SANATIN NABZI SAHNELERDE HİÇ DÜŞMEDİ
İstanbul Atatürk Kültür Merkezinin (AKM) sahnelerinde 2024–2025 sezonu boyunca sahnelenen etkinliklerin çeşitliliği ve yoğunluğu da dikkat çekti. AKM’de 48 opera, 35 bale, 201 konser, 140 tiyatro gösterisi ve 143 farklı etkinlikle sanatın her dalı sanatseverlerle buluştu.
Sezon boyunca 24 sergi AKM’de meraklılarını ağırlarken 614 sinema gösterimi gerçekleştirildi.
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yalnızca sahneler değil, çocuklara ayrılan atölyeler de doluydu. Sezon boyunca 1.185 etkinlik AKM’de minik sanatseverleri ağırladı.
Sezon boyunca aktif kullanılan diğer alan ise kayıt stüdyosu oldu. AKM’nin kayıt stüdyosunda 112 sanatçıyla 326 saatlik kayıt yapılması, merkezin yalnızca sahne değil, bir üretim alanı olarak da işlev gördüğünü ortaya koydu.
ULUSLARARASI VE TEMATİK FESTİVALLERLE DOLU BİR SEZON
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ile CSO Ada Ankara sezon boyunca çok sayıda ulusal ve uluslararası festivale de ev sahipliği yaptı.
İstanbul Kültür Yolu Festivali başta olmak üzere; Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali, 16. Opera Bale Festivali, İKSV İstanbul Müzik Festivali, 3. AKM Çocuk Sanat Festivali ve 3. Uluslararası Kadın Tiyatro Yazarları Festivali gibi birçok önemli etkinlik bu sezon AKM sahnesinde izleyiciyle buluştu.
İDAF Dijital Sanat Festivali, TRT World Humanitarian Film Festivali, 13. Boğaziçi Film Festivali, Yazarın Yolculuğu Kısa Film Festivali gibi sinema ve teknoloji odaklı organizasyonlarla da AKM’deki program çeşitliliği zirveye ulaştı.
Rus Filmleri Festivali, Yakut Film Festivali, Kısa’dan Hisse Film Festivali, Dostluk Film Festivali, Esenler Film Festivali, İstanbul Uluslararası Spor Filmleri Festivali, MÜSİAD İstanbul Genç Girişimciler Kısa Film Festivali ve 16. Sesin Yolculuğu Genç Besteciler Festivali ise 2024-2025 sezonunda AKM’de düzenlenen diğer festivaller oldu.
-
Gündem11 saat önce
“DAĞ Plakalı Lüks Araç Çetesi Çökertildi: Aksaray ve Laleli’de 50 Milyar TL’lik Sahte-Siren Operasyonu”
-
Gündem1 hafta önce
Görkemli Aşiret Düğünü Van’da Tarihe Geçti: 2 Gün, 9.000 Kişiye İkram, 2 Kg Altın ve 6,5 Milyon ₺ Nakitle Unutulmaz Merasim
-
Gündem3 gün önce
Pençe‑Kilit’te Metan Gazı Faciası: 5 Kahraman Askerimiz Şehit Oldu
-
Gündem1 hafta önce
Son Dakika: Bayburt‑Erzurum Sınırında M20 J Tipi Uçak Düştü – Pilot ve Eşi Kayıp
-
Gündem13 saat önce
Çanakkale’de Kabinde Gizli Çekim Skandalı: Uygunsuz Fotoğrafları Çeken Meslektaşı Olarak Görev Yapan Doktor Tutuklandı
-
Sağlık1 hafta önce
Çinli Doktorlardan Tarihi Adım: 5.000 km Uzaklıktaki Hastaya İlk Uydu Destekli Ameliyat Başarıyla Gerçekleşti
-
Gündem6 gün önce
Gaziantep’te Kan Donduran Aile Faciası: “Öyle İntihar Edilmez” Diyerek Benzin Döküp Kızını Yaktı!
-
Ekonomi6 gün önce
Kredi Kartıyla Altın Alıp Nakit Çevirene Kötü Haber: Hapis ve Dev Para Cezası Kapıda!