Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

TikTok’ta sağlık videoları izleyenler dikkat: Yarısından fazlası yanlış bilgi içeriyor

Yayımlandı

üzerinde

The Guardian tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, TikTok’ta #mentalhealthtips (ruh sağlığı tavsiyeleri) etiketiyle paylaşılan en çok izlenen 100 videodan 52’si en az bir miktar yanlış veya yanıltıcı bilgi içeriyor. Bu videolarda anksiyete, depresyon, bipolar bozukluk, travma ve nöroçeşitlilik gibi pek çok ruhsal sağlık konuları işleniyor. 

İngiliz Psikoloji Derneği tarafından akredite edilen psikolog Amber Johnston, travma üzerine yayınlanan videoları inceleyerek şunları söyledi:

“TikTok, evrensel ve gizli bazı çözümler varmış gibi göstererek insanlara bu yöntemler işe yaramadığında kendilerini daha kötü, hatta başarısız hissettirebiliyor.”

YANILTICI İÇERİKLER DÖRT KATEGORİDE TOPLANDI

Uzmanlar, videolardaki yanlış bilgileri dört ana temada topladı:

Normal duyguların hastalık gibi sunulması: Yorgunluk ya da değişim karşısında hissedilen kaygı gibi günlük duygular, belirli ruhsal rahatsızlıkların net işaretiymiş gibi gösteriliyor.

Terapi diline yanlış anlam yüklenmesi: Ruhsal rahatsızlıkların hatalı tanımlanması ya da “istismar” gibi kavramların bağlamdan kopuk şekilde kullanılması da yaygın.

Bilinçsiz tedavi önerileri ve yanlış iddialar: Travmanın bir saat içinde iyileştirilebileceği, bazı gıdaların depresyona yol açtığı ya da takviye ürünlerle anksiyetenin çözülebileceği gibi bilimsel dayanağı olmayan içerikler bu kategoriye giriyor. Bu tür videoların en yaygın olanlar olduğu belirtiliyor.

Sosyal medyada yanlış bilgi yayılımı ciddi bir sorun haline gelirken, teknoloji şirketlerinin bu konuda yeterince adım atmaması eleştirilere neden oluyor. Örneğin Meta, geçtiğimiz nisan ayında ABD’deki doğruluk kontrolü (fact-checking) programını sonlandırdı ve bunun yerine kitle kaynaklı yorum sistemine geçti.

TikTok ise yıllardır sorunlu içerikleri kaldırdığını savunuyor. Şirket, The Guardian’a yaptığı açıklamada platformun insanların ruh sağlığı deneyimlerini paylaşabilecekleri bir alan sunduğunu belirtti ve “Bu çalışma, insanların kendi hikayelerini paylaşmasını engelleyen bir yaklaşımı yansıtıyor ve özgür ifadeye karşı çıkıyor” ifadeleriyle araştırmayı eleştirdi. 

TikTok ayrıca, Sağlık Örgütü (WHO) ve İngiltere’deki Ulusal Sağlık Servisi (NHS) ile iş birliği yaptığını ve “zararlı yanlış bilgilerin yüzde 98’ini kullanıcılar şikayet etmeden önce kaldırdığını” iddia etti.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Alzheimer tedavisinde yeni umut: 2 kanser ilacı çare olabilir

Yayımlandı

üzerinde

hastalığını tedavi etmek için yapılan çalışmalar devam ederken, pazartesi günü yayınlanan bir araştırma hastalığın tedavisinin geleceğinin kanser ilaçlarında olabileceğini ortaya koydu. İki kanser ilacının henüz tedavisi bulunamamış bir hastalık olan ‘ın semptomlarını yavaşlatma ya da tersine çevirme etkisi gösterdiği görüldü. 

ABD’deki Gıda ve İlaç Dairesi, (FDA) halihazırda Alzheimer’ın erken dönemindeki ilerleyişini durdurmak için iki ilacın kullanımına onay vermiş durumda. Bu iki ilaç Leqembi ve Kisunla. Fakat bilim insanlarına göre bu ilaçların faydaları da sınırlı.

Bazı ilaç şirketleri bu süreçte başarısız denemeler sebebiyle Alzheimer’a karşı ilaç geliştirme programlarını bir kenara bırakırken, diğerleri ise halihazırda mevcut olan ilaçların Alzheimer’a karşı kullanılıp kullanılamayacağını mercek altına alıyor. ABD’deki San Francisco Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar da buradan hareketle bir araştırma yaptı. 

BİRİ KOLON VE AKCİĞER, DİĞERİ MEME KANSERİ İLACI

Bilim insanları, bu çalışma kapsamında bin 300’den fazla ilacın olduğu veritabanını inceledi. Bu veritabanında antipsikotik, antibiyotik, mantar karşıtı ve kemoterapi ilaçları da bulunuyordu. Araştırmacılar, ardından bu ilaçların gen ifadesini nasıl etkilediğini araştırdı. 

21 Temmuz’da Cell dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, iki kanser ilacı hastalardaki Alzheimer riskini azaltmak için en iyi adaylar olarak öne çıktı. Bu iki ilaç bir araya getirildiğinde deney farelerindeki Alzheimer belirtilerini ya yavaşlattı ya da tersine çevirdi. İlaçlardan birinin normalde meme kanseri için, diğer ilacın ise kolon ve akciğer kanseri için kullanıldığı ifade edildi. 

Araştırma kapsamında mercek altına alınan ilaçlardan sadece 90’dan azının insanların beyin hücrelerindeki Alzheimer ile bağlantılı genlerin ifadesini tersine çevirdiği görüldü. Elektronik tıp kayıtlarına göre, özellikle beş ilacın da gerçek hastalardaki Alzheimer riskini azalttığı görüldü. Araştırmacılar, bu ilaçlar arasından FDA tarafından onaylanmış iki kanser ilacını seçerek fareler üzerinde denedi. 

BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜLER

Araştırmanın yazarlarından UCSF Bakar Bilgisayarlı Sağlık Bilimleri Enstitüsü Geçici Direktörü Marina Sirota, yaptıkları araştırmadan kanser ilaçlarının çıkmasını beklemediklerini anlattı. 

Araştırmada paylaşılan bilgilere göre, meme kanseri ilacı letrozole sinir hücrelerindeki gen ifadesini değiştirirken, kolon ve akciğer kanseri ilacı irinotecan sinir sistemini destekleyen gliyal hücrelerdeki gen ifadesini değiştirdi. Alzheimer, sinir hücrelerini yok edebiliyor ve gliyal hücrelerin artmasına yol açabiliyor, bu da beyinde inflamasyona sebep oluyor. 

Araştırmacılar, iki ilacı birlikte kullanıldıklarında, yaşlandıkça Alzheimer semptomları gösteren farelerdeki beyin dejenerasyonunun tersine döndüğünü ve hafızalarının iyileştiğini gördü. 

Farelerde elde edilen sonuçlar her zaman insanlarda aynı sonuçları vermediğinden araştırmacılar şimdi ilacı Alzheimer hastaları üzerinde denemeyi umuyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Kadınlarda astım riski: Bu ürünler sıklıkla kullanılıyor

Yayımlandı

üzerinde

Araştırmalar, ruj, göz farı ve maskara gibi kozmetik ürünleri kullanan kişilerde, İngiltere’de 5,4 milyon kişiyi etkileyen kronik solunum yolu hastalığının geç başlangıçlı vakalarında belirgin bir artış olduğunu gösteriyor.

Araştırma, yaklaşık 40 bin kişi üzerinde yapılan kapsamlı bir çalışma sonucunda elde edilen verilerle destekleniyor. Çalışmaya göre, takma tırnak, allık ve ruj gibi ürünleri düzenli kullanan kadınların astım riski yüzde 47 oranında daha yüksek. Haftada beş veya daha fazla kez allık ve ruj kullanan kişilerin astım riski ise yüzde 18 oranında artıyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Yol kenarında çok sayıda kullanılmamış ilaç kutusu bulundu

Yayımlandı

üzerinde

Kentte ikaz lambasının yanan otomobilini -Antalya kara yolunda yol kenarına park eden Ebru İncel, boş arazide kullanılmamış kutularının bulunduğunu ve aralarında tansiyon, vitamin, insülin, ağrı kesici, diyabet hastalarının kullandığı ilaçlar ve şırıngalar olduğunu fark etti.

İlaçları bulan Ebru İncel, “Aracımızın seyir halindeyken ikaz lambası yandı. Güvenli bir şekilde sağ tarafa durdum. Durduğumda yerde tablet olarak ilaçları fark ettim. Daha sonra meraklanarak ne olduğuna baktım. Anlam veremedim. Kızımla birlikte birkaç adım attıktan sonra bir sürü bulduk. Aralarında gerçekten kıymetli ilaçlar var.” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar