Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Sürekli üşüyor musunuz? 6 ciddi sorunun işareti olabilir

Yayımlandı

üzerinde

Sürekli üşüyor musunuz? 6 ciddi sorunun işareti olabilir

Sürekli üşümenin çeşitli nedenleri olabilir. Sürekli üşümek basit bir sorun değildir, vücudunuzda bir şeylerin ters gittiğinin bir işareti olabilir. Bu sorunlar vücudun sıcaklığı düzenleme yeteneğini etkiler. Sürekli üşümenin arkasındaki nedenleri anlamak, altta yatan sağlık sorunlarını çözmeye yardımcı olabilir.

Herkes rahat görünürken siz titrediğinizi mi fark ediyorsunuz? Bazı insanlar doğal olarak soğuğa daha iyi tahammül ederken, diğerleri sıcak ortamlarda bile üşüyor gibi görünüyor. Siz sürekli bir kazağa uzanırken diğerleri tişörtle idare ediyorsa, bunun arkasında bir neden olabilir.Bazı insanların sürekli üşümesinin 6 yaygın nedeni şunlardır.
Vücudunuz sizi sıcak tutmak için iyi kan akışına güvenir. Dolaşımınız zayıfsa, özellikle elleriniz ve ayaklarınızda, diğerlerinden daha üşüyebilirsiniz. Raynaud hastalığı veya altta yatan kalp sorunları gibi durumlar zayıf kan dolaşımına neden olarak vücudunuzun ısıyı düzgün bir şekilde dağıtmasını zorlaştırabilir. Çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak bile kan akışını azaltabilir ve ekstremitelerinizi soğutabilir.
Demir, kanda oksijen taşınması için önemlidir. 1996’da yayınlanan bir araştırmaya göre, Anemi, demir eksikliği olan kişilerin soğuk stresi sırasında vücut sıcaklıklarını kontrol edememesinde önemli bir rol oynar. Demir eksikliği aneminiz varsa, vücudunuz yeterli sıcaklığı üretmek için mücadele eder ve sıcaklık normal olsa bile üşümenize neden olur. Yorgunluk, baş dönmesi ve soluk cilt gibi semptomlar bu duruma eşlik eder. Ispanak, mercimek ve kırmızı et gibi demir açısından zengin yiyecekler yemek yardımcı olabilir.
Tiroidiniz, boynunuzda metabolizmayı ve vücut sıcaklığını kontrol eden küçük bir bezdir. Az çalışıyorsa (hipotiroidizm), vücudunuz daha az ısı üretir ve sürekli üşümenize neden olur. Diğer semptomlar arasında kuru cilt, kilo alımı ve halsizlik bulunur. Bir doktor, basit bir kan testiyle tiroid seviyelerinizi kontrol edebilir.
Yağ, yalıtım görevi görerek vücudunuzu sıcak tutar. Bir araştırma, kilolu insanların soğukta zayıf insanlara göre daha az titrediğini ve vücut ısısında daha az düşüşler yaşadığını belirtti. Çok düşük vücut yağınız varsa, vücudunuz hızla ısı kaybeder ve bu da ısınmanızı zorlaştırır. Düşük kilolu veya aşırı kısıtlayıcı diyetler uygulayan kişiler diğerlerinden daha fazla üşüyebilir. Yeterli sağlıklı yağ ve protein içeren dengeli bir diyet yemek vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olabilir.
Farkında olmayabilirsiniz, ancak vücut ısısını düzenlemek için susuz kalmamak çok önemlidir. Su, kan dolaşımını ve ısı dağılımını korumaya yardımcı olur. Susuz kalırsanız, vücudunuz yeterli ısıyı üretmekte zorlanabilir ve bu da üşümenize neden olabilir. Gün boyunca yeterli sıvı içmek bunu önlemeye yardımcı olabilir.
Uyurken vücudunuz kendini onarır ve düzenler. Kötü uyku veya dinlenme eksikliği metabolizmanızı yavaşlatabilir ve vücudunuzun ısısını korumasını zorlaştırabilir. Kronik uyku eksikliği ayrıca dolaşımı ve hormonal dengeyi etkileyerek sürekli üşümelere yol açabilir. Vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olmak için her gece en az 7-9 saat kaliteli uykuyu hedefleyin.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.
Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

MHRS’de Yeni Dönem: Randevu Öncesi “Aile Hekimine Yönlendirme” Uygulaması Başladı

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması

25 Temmuz 2025’ten itibaren MHRS üzerinden uzman hekim randevusu talep eden vatandaşlar, önce aile hekimine yönlendirilecek; birinci basamakta muayene sonrası gerekli görülen hastalara uzman randevu kontenjanı açılacak. Kaynakları verimli kullanarak sağlık hizmetlerine erişimi hızlandıran bu yeniliğin tüm ayrıntıları burada!

1. Giriş

Sağlık Bakanlığı, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne (MHRS) önemli bir yenilik getirdi. 25 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla hayata geçirilen “Aile Hekimine Yönlendirme” uygulamasıyla, uzman hekim randevusu talep eden vatandaşlar önce aile hekimlerine yönlendirilecek. Bu adım, birinci basamakta çözülebilecek sağlık sorunlarının hızlıca tespit edilmesini ve kaynakların etkin kullanımını amaçlıyor

2. Yeni Uygulamanın İşleyişi

  1. Yönlendirme Ekranı

    • MHRS’ye giriş yapan kullanıcılar, randevu talebi oluşturmadan önce otomatik olarak “Aile Hekimine Yönlendirme” ekranıyla karşılaşaca

  2. Aile Hekimi Muayenesi

    • Bu ekranda tercih edilen aile hekimine yönlendirilen vatandaşlar, öncelikle birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında muayene edilecek.

    • Aile hekimleri, muayene sırasında hastanın durumunu değerlendirerek gerekli gördükleri vakalarda ileri tetkik ve uzman hekim danışmanlığı talep edecek .

  3. Uzman Hekim Randevu Kontenjanı

    • Aile hekimleri, kendilerine ayrılan rezerv kontenjan üzerinden değerlendirilen hastalara doğrudan MHRS’den uzman hekim randevusu oluşturabilecek .

  4. Standart MHRS Süreci

    • Eğer aile hekimi değerlendirmesi sonrası ek tetkik gerekmiyorsa, hastalar doğrudan tedavilerine aile hekimliği kapsamında devam edebilecek.

3. Beklenen Faydalar

  • Kaynakların Verimli Kullanımı: Uzman hekimlerin yoğunluğunu azaltarak, birinci basamakta çözülebilir vakaların aile hekimlerinde çözülmesi sağlanaca

  • Hızlı Erişim: Uzman hekim muayenesi gerekli olan hastalar, doğrudan kontenjan üzerinden randevu alabildiği için bekleme süreleri kısalacak .

  • Hasta Memnuniyeti: Gereksiz branş randevularının önüne geçilerek, gerçek ihtiyaç sahibi hastaların hizmete daha kolay ulaşması hedefleniyor .

4. MHRS’de Randevu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Güncelleme Tarihi: Uygulama 25 Temmuz 2025 itibarıyla devrede olduğundan, eski MHRS alışkanlıkları artık geçerli değil.

  • Kontenjan Sorgulama: Aile hekimine yönlendirilen kullanıcılar, muayene sonrası “Uzman Hekim Randevu” seçeneğini kontrol etmeli.

  • e-Nabız & Alo 182: e-Nabız üzerinden sağlık geçmişi aile hekiminize iletiliyor; Alo 182 hattı da yönlendirme hakkında destek sunuyor.

5. Sonuç

Türkiye’de sağlık sisteminin “birinci basamak öncelikli” modelle iyileştirilmesi hedefi doğrultusunda MHRS’de başlatılan aile hekimine yönlendirme dönemi, vatandaşların doğru ve hızlı hizmet almasını sağlayacak bir dönüm noktası olarak görülüyor. Bu yenilik sayesinde hem sağlık kaynakları etkin kullanılıyor hem de hastalar zaman kaybı yaşamadan gerekli tedaviye yönlendiriliyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Chikungunya virüsünün görüldüğü ülkeler: Chikungunya virüsü nedir, belirtileri neler?

Yayımlandı

üzerinde

Hastalığın kuluçka süresi ortalama 4-8 gündür (minimum-maksimum süre 2-12 gün). En yaygın görülen belirtiler ateş ile birlikte görülen eklem ağrısıdır. Diğer yaygın belirtiler; kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, halsizlik ve cilt döküntüsüdür. Eklem ağrısı genellikle birkaç gün sürer, ancak bazen birkaç ay ve yıllarca sürdüğü görülebilir. Nadiren göz, nörolojik, kalple ilişkili komplikasyonlar, gastrointestinal şikayetler görülebilir.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Organ bağışında yeni dönem: e-Devlet ve e-Nabız’dan yapılabilecek

Yayımlandı

üzerinde

Organ bağışında artık dijjital başvuru yapılabilecek.

Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Hasan Basri Velioğlu, sağlık alanında düzenlemeler içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Uzm. Dr. Velioğlu, 18 yaşını dolduran ve akıl sağlığı yerinde olan herkesin organ bağışçısı olabildiğini ve bunun gönüllük esasına dayandığını belirterek, kişinin organ bağış noktasına gidip, iki tanık huzurunda form imzalayıp bağış kartı almak suretiyle organ bağışçısı olabildiğini hatırlattı.

Bu yönteme ek olarak artık e-Devlet ve e-Nabız üzerinden de organ bağışçısı olunabilecek.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Velioğlu, “Ayrıca, organ bağışçısı olduklarını hangi yakınlarıyla paylaşmak istediklerine de kendileri karar verecek. Yine, vefatından sonra organları nakledilen bağışçıların eş ve birinci derece yakınlarına, organ nakline ihtiyaçları olması halinde, acil hastalardan sonra gelmek üzere, öncelik verilecek. Bu uygulama inanıyorum ki toplumsal dayanışmayı artıracak.” diye konuştu.

30 BİNE YAKIN KİŞİ NAKİL BEKLİYOR

Türkiye’nin canlı nakillerinde en ön sıralarda olduğunu ancak vefat sonrası bağışla yapılan nakillerde dünyaya göre geride olduğunu işaret eden Uzm. Dr. Velioğlu, ”Oysa ülkemizde 30 bine yakın kişi hayata tutunmak için organ nakli bekliyor. İnşallah yeni düzenlememiz bu kişilere umut olacak. Çünkü vatandaşlarımız artık e-Devlet ve E-Nabız üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde organ bağışçısı olabilecek.” ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Velioğlu, başka bir düzenlemenin de halkı yanıltan, tıbbi gerçeklikten uzak ve gereksiz talep oluşturan içeriklerle ilgili olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

hizmetleri insan hayatını doğrudan ilgilendiren bir alan, bu nedenle tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde tüm sağlık kuruluşlarının sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir.

Tabii ki sundukları hizmetler hakkında bilgilendirme yapabilirler ancak bu bilgilendirmeler, tıbbi gerçeklikten uzak olamaz. Özellikle vurgulamak isterim; sosyal medya, internet, yazılı ve görsel basında yapılan tanıtımlar takip edilecek, halk sağlığını olumsuz etkileyebilecek yanıltıcı, aldatıcı durumlar tespit edildiğinde Bakanlığımız tarafından gerekli müeyyideler uygulanacaktır.”

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar