Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sanat

Sapanca Gölü’nde Kum Fırtınası: 15 Yaşındaki Kaan Ege Baran’dan Kahreden Haber

Yayımlandı

üzerinde

Açıklama: Sapanca Gölü’nde, kum fırtınası sırasında antrenmanda bulunan 15 yaşındaki Kaan Ege Baran’ın trajik kayboluşu ve arama kurtarma çalışmaları detayları. Sakarya, spor, AFAD, jandarma ve resmi açıklamalar…


Olayın Gelişimi ve Detaylar

29 Mart 2025 tarihinde, Sakarya’nın Serdivan ilçesine bağlı Sapanca Gölü kıyısında gerçekleşen antrenman sırasında, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Sporcu Eğitim Merkezi ile olimpiyatlara hazırlanan sporcular arasında ani bastıran kum fırtınası tüm dikkatleri üzerine çekti. Toplamda 7 kanoda bulunan 14 sporcu ve 1 eğitmen, beklenmeyen hava koşulları nedeniyle suya düştü. Bu olayda, 15 yaşındaki genç sporcu Kaan Ege Baran’ın arama kurtarma çalışmaları yoğun şekilde sürdürülürken, acı haber kısa süre sonra geldi.


Arama Kurtarma Çalışmaları

Olayın hemen ardından bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. AFAD, jandarma, itfaiye, deniz polisi (Kocaeli ve Yalova), yerel arama kurtarma ekipleri ve Ankara ile Samsun emniyet personeli, toplamda 117 kişilik ekip; 11 bot, 7 drone, 2 sonar cihazı, 35 araç, 2 skuter ve 1 helikopter kullanılarak koordineli bir çalışma yürüttü. Yoğun arama çalışmalarının ardından, Kaan Ege Baran’ın kullandığı kano sabaha karşı sazlıklar arasında, suya düştüğü bölgenin yakınlarında yaklaşık 8 metre derinlikte bulundu. Kaan Ege’nin cansız bedeni, botla karaya çıkarılarak otopsi için Adli Tıp Kurumu’nun morguna gönderildi.

Olayla ilgili açıklamalarda, “Arama kurtarma ekiplerinin tüm imkanları seferber ettiği çalışmalarda, genç sporcuya ulaşılamaması büyük bir üzüntü yarattı.”


Resmi Açıklamalar ve Soruşturma

Sakarya Valiliği, Sapanca Gölü’ne girişlerin yasaklanmış olmasına rağmen gerçekleşen antrenman nedeniyle sorumluların tespit edilip soruşturma başlatılacağını duyurdu. Aynı zamanda, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan ile diğer yerel yetkililer arama çalışmalarını yerinde inceleyerek, olayın nedenleri ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgi aldı.

Yetkililer, “Resmi uyarılara rağmen antrenmanın yapılması ve hava koşullarının dikkate alınmaması büyük üzüntüye yol açtı.”


Sporcuların Eğitimi ve Güvenlik Önlemleri

Sapanca Gölü’nde gerçekleştirilen bu antrenman, genç sporcuların olimpiyatlara hazırlık sürecinde yaşadıkları zorlukları da gözler önüne serdi. Olay, sporcu eğitiminde alınması gereken güvenlik önlemlerinin önemini bir kez daha vurgularken; antrenman sırasında can yeleği gibi temel güvenlik ekipmanlarının eksikliği, benzer kazaların önlenebilmesi adına soru işaretleri oluşturdu.


Sonuç ve Güvenlik Mesajı

Yaşanan bu trajik olay, doğanın öngörülemez koşullarının sporcular üzerinde yaratabileceği riskleri ortaya koyuyor. Resmi kurumlar ve spor yöneticileri, benzer kazaların tekrar yaşanmaması için eğitim tesislerinde ve antrenman alanlarında hava koşullarına uygun önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Ailelerin, sporcuların güvenliği konusunda duyarlı olması, antrenman alanlarının risk analizlerinin titizlikle yapılması, gelecekte yaşanabilecek üzücü olayların önüne geçmek adına hayati önem taşımaktadır.

Sanat

45 yaşında dudak kanserine yakalandı: Eski kaleciden sokaklara sanat dokunuşu

Yayımlandı

üzerinde

Gençliğinde yaklaşık 20 takımda oynadığını ifade eden Atilla Uçan, “En son Aydınspor’da oynadım. Urla Masterler Spor Kulübü’nde kaleye geçiyorum. Sporculuk yanım bir tarafa, sanata olan düşkünlüğüm de var. Çocukluğumdan beri Aydınspor’un kamplarında bile odada resim yapardım. Urla’nın sokaklarını, mekanlarını her şeyini dekore etmeye, elimden ne geliyorsa yapmaya çalışıyorum.

Okumaya Devam Et

Sanat

44. İstanbul Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

Yayımlandı

üzerinde

Oyuncu Onur Özaydın sunumuyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen kapanış ve ödül töreninde, Uluslararası ve Ulusal Yarışma’da en iyi filmler ödüllendirildi.

Bu yıl 139 uzun metrajlı ve 15 kısa filmin yer aldığı festivalde, usta yönetmenlerin son eserleri ve dünya festivallerinden filmler sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Festivalde kısa ve uzun metrajlı toplam 51 film yarışırken, törende 18 ödül sahiplerini buldu.

“ALTIN LALE YARIŞMASI”

Başkanlığını Shekhar Kapur’un yaptığı “Altın Lale Yarışması” kategorisinde Ada Solomon, Ebru Ceylan, Saadet Işıl Aksoy ve Cameron Bailey jüride yer aldı.

Bu yıl, Ulusal Yarışma ile Uluslararası Yarışma, Altın Lale Yarışması’nda birleşti ve bu bölümde yerli ve yabancı toplam 15 film yarıştı.

Jüri başkanı, yönetmen Shekhar Kapur’un açıkladığı “Altın Lale En İyi ” ödülünü, Balint Szimler’ın yönettiği “Ders Olsun” filmi aldı.

Ödüllü yönetmen Marianna Brennand’ın açıkladığı “Kariyo-Ababay Jüri Özel Ödülü”, “Tayfa” filmiyle Sahand Kabiri’ye verildi.

“En İyi Yönetmen” ödülünü “Yeni Şafak Solarken” filmiyle Gürcan Keltek kazanırken, “En İyi Senaryo” ödülüne “O Da Bir Şey Mi” filmiyle Pelin Esmer layık görüldü.

“En İyi Kadın Oyuncu” kategorisinde ödül “Yanardağın Altında” filmiyle Sofia Berezovska’nın olurken, “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü “Uçan Köfteci” ile Nazmi Kırık’a gitti.

“KISA FİLM YARIŞMASI”

Kısa film yapımını özendirmek, bu alandaki gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri festival izleyicisiyle buluşturmak amacıyla düzenlenen yarışmaya bu yıl Türkiye’den ve dünyadan 12 film katıldı.

Sofia Bohdanowicz, Sinan Kesova ve Herve Le Phuez’den oluşan jüri “En İyi Kısa ” ödülünü Jan Bujnowski’nin yönettiği “Köşe Dansı” filmine verirken, mansiyon ödülüne Umut Şilan Oğurlu’nun yönettiği “Dilan Hakkında Konuşmalıyız” layık görüldü.

“YENİ BAKIŞLAR”

Genç yönetmenleri desteklemek ve yeni çalışmaları daha görünür kılabilmek için yalnızca ilk ve ikinci filmlerini çeken yerli yönetmenlere açık olan “Yeni Bakışlar” bölümünün jürisinde Florent Herry, Bulut Reyhanoğlu, Vuslat Saraçoğlu ve Tibet Çam yer aldı.

“Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü” ise Necmi Sancak’ın yönetmenliğini yaptığı “Ayşe” filmine verildi.

“En İyi Görüntü Yönetmeni” ödülünü “Atlet” filmiyle Ayşe Alacakaptan, “En İyi Kurgu” ödülünü “Zamanın Kıyısında Sınav” filmiyle Eşref Gürkan Kılıç, “En İyi Sanat Yönetmeni” ödülünü “Adresi Olmayan Ev” filmiyle Atilla Çelik, “En İyi Özgün Müzik” ödülünü “Zamanın Kıyısında Sınav” filmiyle Türkay Nişancı, Sevan Amiroğlu ve İlkay Nişancı aldı.

“BAĞIMSIZ ÖDÜLLER”

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) ve Türkiye’den üç farklı meslek kuruluşunun bulunduğu (Film-Yön, BSB ve SİYAD) “Bağımsız Ödüller” bölümünde filmleri, Dmytro Desiateryk, Ayla Kanbur ve Simon Popek’in yer aldığı jüri değerlendirdi.

Altın Lale Yarışması’nda Balint Szimler’in yönettiği “Ders Olsun” filmi, Kısa Film Yarışması’nda ise Hesam Eslami’nin yönettiği “Tutuklu Vatandaş” filmi FIPRESCI ödülüne layık görüldü.

Film Yönetmenleri Derneği Film-Yön jürisi, Şerif Gören anısına verilen “En İyi Yönetmen” ödülünü “Ölü Mevsim” filmiyle Doğuş Algün’e takdim etti.

Belgesel Sinemacılar Birliği BSB jürisi, “En İyi Belgesel” dalında İlkay Nişancı’nın yönettiği “Zamanın Kıyısında Sınav” filmini ödüllendirdi.

Yazarları Derneği (SİYAD) jürisinin değerlendirdiği “En İyi Film” ödülü ise Emine Yıldırım’ın “Gündüz Apollon Gece Athena” filmine verildi.

Okumaya Devam Et

Sanat

64 yaşındaki emekli öğretmen atıl malzemeleri dönüştürüyor: Bahçesini açık hava müzesine dönüştürdü

Yayımlandı

üzerinde

Çam kozalağı, ağaç dalı, taş, eski eşya parçalarını tasarımlarında kullanan Kuzu, hazırladığı aslan, tavus kuşu, zürafa, Bremen Mızıkacıları gibi birçok çalışmasını evinin bahçesinde sergileyerek burayı bir nevi el işi müzesine dönüştürdü.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar