Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir? İşte Ramazan’da ağız kokusunu gidermenin yöntemleri

Yayımlandı

üzerinde

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruçlar tutulmaya başladı. Oruçlu olan vatandaşlar ise ağız kokusunu önlemenin yollarını arıyor. Ağız temizliği, açlık, susuzluk ve daha birçok nedenle ortaya çıkabilen ağız kokusunu önlemenin bir kaç yolu bulunuyor. İşte ayrıntılar.

ORUÇLUYKEN NASIL GİDERİLİR?

– İftardan ve özellikle sahurdan sonra dişlerinizi, dilinizi (özellikle tat tomurcukları etrafında biriken yemek ve bakteri artıklarını temizlenmesini sağlayın) düzenli olarak fırçalayın.

– Diş ipi (Diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerdeki yemek ve bakteri artıklarını temizleyerek bu bölgedeki bakteri artışına engel olur) kullanın.

– Ramazanda soğan veya sarımsak gibi yiyecekleri çok fazla tüketmeyin. Bu yiyeceklerin tüketimi sonucunda kana geçen uçucu aromatik bileşikler akciğerden atılım sırasında ağız kokusuna neden olur.

– Sigara tüketimini azaltın. Sigara ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna neden olur; aynı zamanda dişeti hastalıklarına zemin hazırlar.

– Gece uyurken hareketli protezlerinizi çıkarıp temizleyin ve sabah protezlerinizi tekrar takın.

– Eski köprü ve diş protezlerinizi yeniletin ve tedaviniz için Ramazan ayının bitmesini beklemeyin. Eski köprü ve diş protezleri zamanla gıda birikmesine yol açabileceğinden kötü ağız kokusuna neden olur.

– Şekersiz ancak xylitol içeren sakızlar çiğneyin. Bu tür sakızlar tükürük salgınızı (tükürük, içerdiği güçlü enzimler ve bakteri öldürücü antibiyotikler sebebiyle ağız kokusuna savaşan güçlü bir sıvıdır) artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.

– Uygun yiyecek ve içeceklerde tarçın kullanarak ağız içi bakterileri azaltın.

– Un, şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış yiyeceklerden uzak durun. Bu tür yiyecekler ağız kokusuna neden olan bakteriler için büyük bir besin kaynağıdır.

– İftarda ve sahurda bol bol su tüketin. Çok su içmek dilinizin kurumasını engelleyerek; ağız içindeki bakterileri minimumda tutar, tükürük salgısını artırarak ağız kokusunu azaltır.

– Domates, kereviz, pırasa, maydanoz, elma gibi su içeriği bol olan sebze ve meyveleri tüketin.

– Lokmaları iyi çiğneyin. Bu sayede yedikleriniz tükürükle iyice karışarak ağızda yemek kalma ihtimali azalacaktır.

– Geceleri burnunuz tıkalı uyumayın. Burun tıkanıklığı, ağızdan nefes aldığınız için ağız ve boğaz kuruluğuna neden olarak bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur.

– Ramazan’da da diş muayenesi ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi ziyaret edin. Diş hekiminizin önerilerini dikkate alarak diş sağlığına ve ağız bakımına önem vermeyi ihmal etmeyin.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Kalp hastalığı riskini azaltıyor: Kan basıncını düzenlemeye de yardımcı

Yayımlandı

üzerinde

C vitamini, antosiyaninler ve polifenoller bakımından güçlü bir kaynak olan çilek, iyi kolesterolü artırırken iltihapla savaşmaya ve kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Harvard Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, haftada üç veya daha fazla porsiyon çilek ya da yaban mersini tüketmek, kalp krizi riskini %32 oranında azaltabiliyor.

Uzmanlar, alışveriş yaparken meyve-sebze reyonunun kırmızı kısmına daha fazla yönelmenin, kalp sağlığını desteklemede önemli bir adım olduğunu vurguluyor. Bu besinlerin pek çoğu çiğ ya da hafif pişirilerek kolayca tüketilebilirken, özel bir tarif gerektirmeden günlük öğünlere dahil edilebiliyor.

Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Magnezyumla ilgili doğru bilinen yanlışlar: Popüler mineralin gerçekleri

Yayımlandı

üzerinde

Magnezyum; kuruyemişler, tohumlar, yapraklı yeşillikler, muz ve bitter çikolata gibi gıdalarda doğal olarak bulunuyor. Ancak günümüzde, modern tarımın neden olduğu toprak tükenmesi, gıda işleme teknikleri ve bağırsak emilim bozuklukları gibi etkenler, bu mineralin vücutta yeterince kullanılmasını engelleyebiliyor. Özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS), çölyak ya da uzun süreli ilaç kullanımı gibi durumlar riski artırıyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Mide bulantısıyla hastaneye gitti, 48 saat sonra öldü: Doktorlar görmezden gelmişti

Yayımlandı

üzerinde

Acil serviste düşük tansiyon ve yüksek kalp atış hızı tespit edildi. Bu belirtilerin susuzlukla ilgili olduğu söylendi, kan testi yapıldı ve sonuçlar “normal” olarak değerlendirildi. Kısa bir gözlemin ardından bulantı önleyici ilaçlar ve sıvılarla eve gönderildi.

Ertesi gün sabah saatlerinde semptomlar devam etti. Aiyoung’un kan basıncı daha da düştü, kusmalar sürdü. Ancak yapılan müdahaleler yetersizdi. “Sepsis olabilir” yönünde belirsiz bir yorum yapılmasına rağmen ileri tetkik istenmedi. Gelişen görme bozukluğu ve sağ omuz ağrısı, “düşük tansiyonun doğal sonucu” denilerek geçiştirildi.

Genç kız, antibiyotik verilmesi planlanmışken bu tedavi iptal edildi ve “viral enfeksiyon” gerekçesiyle tekrar bulantı önleyiciler verildi. Ağır hasta olmasına rağmen taburcu edilen Aiyoung, evde geçirdiği gecenin ardından, 6 Kasım sabahı geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Üç ay süren bekleyişin ardından adli tıp, Aiyoung’un ölüm sebebinin viral kaynaklı miyokardit olduğunu açıkladı. Ancak ailesi ve bağımsız uzmanlar bu sonuca ikna olmadı.
Dr. Daniels, bu tür vakalarda solunum sıkıntısının kaçınılmaz olduğunu, Aiyoung’da ise bu belirtinin görülmediğini belirtti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar