Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Kronik hastalık taraması: Obezite, kalp, şeker ve tansiyon ilk sıralarda

Yayımlandı

üzerinde

Haber: Öykü Tüccar

, aile hekimleri tarafından yürütülen kronik hastalık tarama verilerini açıkladı.

10 MİLYONU AŞKIN KİŞİ TARANDI

Buna göre, 8 bin 255 aile sağlığı merkezi ve 29 bin 74 1 Kasım 2024-31 Ocak 2025 tarihleri arasında 10 milyon 564 bin 192 kişi ile iletişime geçti.

1,5 MİLYONU AŞKIN KİŞİYE İLK KEZ KRONİK HASTALIK TANISI

Taramalar sonucunda 1 milyon 575 bin 769 kişiye ilk kez kronik hastalık tanısı konuldu.

İLK SIRADA

En çok tanı konulan kronik hastalık ise obezite oldu. Taramalar sonucunda 1 milyon 336 bin 192 kişiye ilk kez obezite tanısı konuldu.

179 bin 646 kişiye , 133 bin 607 kişiye hastalığı tanısı konulurken, 45 bin 973 hastası da taramalar sayesinde tespit edildi.

Açıklamada, erken teşhis sayesinde bu kişilerin erken tedavi şansına eriştiği vurgulandı.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

ASELSAN’ın ürettiği ani kalp durmalarına müdahale cihazı devreye alındı

Yayımlandı

üzerinde

Ani durmalarında hastaya elektroşokla müdahale edilerek hayata döndürülmesini sağlayan cihazlar, sınır kapısının farklı noktalarına yerleştirildi.

Heartline OED cihazlarının yetkili distribütörü Atacan Helvacıoğlu, yılda 3 milyondan fazla yolcunun geçiş yaptığı İpsala Sınır Kapısı’nda önemli bir sağlık adımı atıldığını söyledi.

“SANİYELER İÇİNDE MÜDAHALE İMKANI SUNACAK”

Helvacıoğlu, “İpsala UMAT Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ tarafından sınır kapısına 7 yerli üretim ASELSAN Heartline OED cihazı yerleştirildi. Bu cihazlar, ani kalp durmalarında saniyeler içinde müdahale imkanı sunarak hayat kurtarma potansiyeline sahiptir.” dedi.

Cihazların kullanımıyla ilgili personele eğitim verildiğini anlatan Helvacıoğlu, “Bu sayede İpsala Sınır Kapısı yolcular için çok daha güvenli bir geçiş noktası haline geldi.” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Sağlık

105 yaşında Japon doktorun uzun ömür kuralı: 7 basit yöntemi var

Yayımlandı

üzerinde

Dr. Hinohara’nın uzun yaşamın merkezine koyduğu bir başka unsur ise “hayattaki amaç”tı. Sabahları uyanmak için bir sebebin olması gerektiğini savunan Hinohara, insanların üretken kaldıkça hem zihinsel hem de fiziksel olarak genç kaldığına inanıyordu. “Hayatta boş durmayın” diyerek insanları sürekli öğrenmeye, katkı sağlamaya teşvik etti.

Tıbbi kariyerine rağmen Dr. Hinohara, sağlığı takıntı haline getirmenin zararlı olabileceği konusunda uyarıyordu. Küçük semptomlar karşısında paniğe kapılmak yerine, kişinin vücuduna güvenmesi gerektiğini savunuyordu. Stresin sağlığı olumsuz etkilediğini vurgulayan Hinohara, sakin ve dengeli bir hayat tarzını benimsiyordu.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Uzmanından solunum sağlığı uyarısı: Basit parmak testi riski ortaya çıkarıyor

Yayımlandı

üzerinde

Serçe parmağını 90° geriye bükebiliyorsa,
Baş parmağını ön koluna değdirebiliyorsa,
Dirsek ya da dizini 10°’den fazla hiperekstansiyona getirebiliyorsa,

Bacakları düzken avuç içlerini yere koyabiliyorsa puan alıyor. Yetişkinlerde beş, çocuklarda ise altı ve üzeri puan aşırı esneklik olarak kabul ediliyor.

Aşırı esnekliğin, genetik bir bağ doku hastalığı olan Ehlers-Danlos Sendromu (EDS) ile bağlantılı olabileceği belirtiliyor. Bu sendrom, vücudun kolajen üretimini etkileyerek bağ dokuların dayanıklılığını düşürüyor. Dr. Goldberg, EDS hastalarının solunum yolu hastalıklarını atlatmakta daha fazla zorlandığına dair güçlü klinik gözlemler olduğunu belirtiyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar