Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Kalp krizinden sonra kritik 60 dakika: “Altın Saat” neden önemlidir?

Yayımlandı

üzerinde

Kalp krizi belirtileri, kimi zaman hazımsızlık ya da reflüyle karıştırılabiliyor. Ancak uzmanlar, şu uyarı işaretlerinin ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor:

Göğüste baskı, sıkışma veya şiddetli ağrı

Ağrının sol kola, çeneye, boyna ya da sırta yayılması

Nefes darlığı, terleme, baş dönmesi

Mide bulantısı, endişe ve ölüm korkusu

Dinlenmeye rağmen geçmeyen rahatsızlık

Bu belirtilerden biri bile hissedildiğinde, vakit kaybetmeden kalp bakımı sunan bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Çünkü uzmanlara göre, Altın Saat sonrası her 30 dakikalık gecikme, kalp fonksiyonlarında ölçülebilir düzeyde kayba neden oluyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Gıda zehirlenmesi neden olur? Hayati riski var

Yayımlandı

üzerinde

Gıda zehirlenmesinin semptomları patojene ve maruz kalınan doza göre değişkenlik gösteriyor. En yaygın belirtiler arasında mide bulantısı, kusma, ishal, karın krampları ve ateş yer alıyor. Bazı durumlarda bu tablo baş ağrısı ve şiddetli yorgunlukla da seyredebilir. Tedavi edilmeyen vakalar ise böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlarla sonuçlanabiliyor.

Gıda zehirlenmesi tedavisinde en önemli adım vücudun kaybettiği sıvı ve elektrolitleri yeniden kazanması. Bol sıvı tüketimi ve dinlenme, iyileşme sürecini hızlandırırken, şiddetli vakalarda antibiyotik veya tıbbi müdahale gerekebiliyor. Uzmanlar, ishal önleyici ilaçların da yalnızca doktor önerisiyle kullanılmasını tavsiye ediyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Kalp sorunlarının 5 uyarı işareti: Kontrol edilmezse tehlikeli olabilir

Yayımlandı

üzerinde

Kalp rahatsızlığının en yaygın ve bilinen belirtisi göğüs ağrısı veya rahatsızlığıdır. Bu ağrı genellikle göğsün orta veya sol tarafında basınç, sıkışma, sıkışma veya ağırlık hissi olarak tanımlanır. Sanki biri göğsünüze bastırıyor veya oturuyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Bazen ağrı keskin veya yanıcı olabilir. Çoğu zaman ağrı yoktur, ancak “göğsünüzde bir fil oturuyormuş” gibi hissedilir. Bu rahatsızlık birkaç dakika sürebilir veya dalgalar halinde gelip gidebilir.

Ayrıca kollarınız (özellikle sol kolunuz), boynunuz, çeneniz, sırtınız ve hatta karnınız gibi üst vücudunuzun diğer bölgelerine de yayılabilir. Özellikle dinlenme veya hafif aktivite sırasında bu tür bir ağrı fark ederseniz, kalp krizi veya başka ciddi bir kalp rahatsızlığının belirtisi olabileceğinden derhal tıbbi yardım almanız önemlidir

Okumaya Devam Et

Sağlık

Çocuklarda adenovirüs vaka sayısı artıyor: Adenovirüs nedir, nasıl bulaşır, belirtileri neler?

Yayımlandı

üzerinde

Konjonktivit (göz iltihabı) yapan adenovirüs türleri, enfekte kişilerin havlu, yastık ya da göz damlası gibi kişisel eşyalarının paylaşılmasıyla bulaşabilir.

Fekal-Oral Yol (Dışkı Teması):

Özellikle tuvalet sonrası el temizliği yapılmadığında, virüs dışkı yoluyla yayılabilir. Bu yol çocuklar arasında sık görülür.

Sudan Bulaşma (Nadir):

Klorlanmamış havuz suları gibi uygun şekilde dezenfekte edilmemiş ortamlarda virüs bulaşabilir.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar