Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Günde 10 bin adım atmak mı? Düşünüldüğü kadar mucizevi değil; işte nedeni

Yayımlandı

üzerinde

Dünya genelinde 10’dan fazla ülkede yapılan 57 farklı çalışmanın verileriyle yürütülen bu analiz, 2014 ile 2025 yılları arasındaki dönemi kapsıyor. Elde edilen bulgular, günlük 7 bin adımın erken ölüm riskini neredeyse yarı yarıya azalttığını ve bu seviyedeki adım sayısının, daha yüksek seviyelerle kıyaslandığında marjinal fayda farkları taşıdığını gösteriyor.

Prof. Dr. Ding, araştırmanın özellikle yoğun iş temposu ya da sağlık sorunları nedeniyle yüksek adım sayılarına ulaşamayan bireyler için cesaret verici olduğunu belirtiyor. “Günde 7000 adım ulaşılabilir bir hedef. Bu seviyeye gelmek kardiyovasküler hastalık, bunama ve depresif semptomlar dahil sekiz farklı sağlık sonucunu ciddi biçimde iyileştiriyor,” diyen Ding, daha az adım atanlar için bile küçük artışların büyük fark yaratabileceğini vurguluyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Mustafa Sandal’ın hastalığı trikotillomani (saç koparma hastalığı) nedir?

Yayımlandı

üzerinde

Trikotillomaninin yaygın belirtileri şunlardır:

Saç, kaş, kirpik ya da başka vücut bölgelerinden tekrarlayan şekilde saç yolmak (istem dışı ya da bilinçli olarak). Yolunan bölgeler zaman içinde değişebilir.

Saç yolmadan önce artan bir gerginlik hissi ya da saç yolma isteğine direnme çabası.

Saç yolduktan sonra haz alma ya da rahatlama duygusu.

Gözle görülür şekilde saç kaybı (kısalmış saçlar, seyrelmiş ya da tamamen dökülmüş bölgeler). Bu kayıp kaşları ya da kirpikleri de içerebilir.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Orman yangınının dumanı kente ulaştı, her yeri kül kapladı: “Ciğerlere inebilir, maske takılmalı”

Yayımlandı

üzerinde

Yangın sonucunda karbondioksit azotoksitler ve özellikle partiküller açığa çıktığını anlatan Taşdemir, “Küçük ve ince dediğimiz partiküller, insanın üst solunum yolundan geçip, ciğerlere kadar ulaşabilmekte. Orada çeşitli hastalıklara sebep olmakta. Astım, KOAH gibi hastalıkları da tetiklemektedir.” uyarısında bulundu.

Teşdemir şöyle devam etti:

“Karbondioksit küresel ısınmada çok etkili bir gaz. Bu orman yangınlarında, çok büyük miktarlarda atmosfere maalesef karbondioksit yayılmakta. Ortamdaki konsantrasyonları olumsuz yönde arttırabilmektedir.

Üzerinde durmamız gereken başka bir konu da azotoksitlerin oluşması. Bu gazlar da yüksek sıcaklarda azotla oksijen gazının istemsiz bir şekilde bir araya gelip, azotoksiti oluşturması sonucunu karşıya çıkarmaktadır.

Azotoksitlerin en büyük özellikleri de insan sağlığının yanı sıra asit yağmurlarının oluşmasına sebep olmasıdır.”

Okumaya Devam Et

Sağlık

Uzmanı açıkladı: Turşu suyu gerçekten sağlıklı mı?

Yayımlandı

üzerinde

Diyetisyen Julia Zumpano, turşu suyunu hızlı sıvı alımı için etkili bir kaynak olarak değerlendiriyor. Zumpano, “Turşu suyu, yoğun terleme sonrası kaybedilen elektrolitleri geri kazandırmak açısından oldukça yararlı. Sodyum oranı yüksek ve aynı zamanda potasyum ile magnezyum içeriyor,” dedi.

Eğer turşu suyu sirke bazlıysa, kan şekerini dengeleyici ve potansiyel olarak kilo vermeye yardımcı etkileri de olabileceğini belirten Zumpano, lakto fermente turşu suyunun ise probiyotik içerikleri sayesinde bağırsak sağlığını destekleyebileceğine dikkat çekti.

Turşu suyunun kas kramplarına karşı da etkili olduğu bilimsel olarak ortaya konmuş durumda. Michigan Üniversitesi’nin 2022 yılında yayımladığı bir araştırma, turşu suyunun krampların şiddetini azaltmada sade sudan daha etkili olduğunu gösterdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar