Teknoloji
Gece gelen kaza: Musk’ın 5 milyar dolarlık gururu patladı

Teknoloji milyarderi Elon Musk‘ın 5 milyar dolarlık yük roketi dün yapılan bir test sırasında büyük bir patlama yaşadı.
Patlama, NASA ve SpaceX şirketin Starship roketinde yapılan “statik ateş testi” sırasında gerçekleşti. Bu test, roketin motorunun doğru çalıştığından emin olmak için yerde ateşlenmesini içeriyor.
Söz konusu test, bu ayın içinde yapılması planlanan roketin dokuzuncu test uçuşuna hazırlık amacıyla gerçekleştirildi.
Starship’in geliştirilmesi en az 5 milyar dolara mal oldu ve her fırlatma ek 100 milyon dolara mal oluyor. Statik ateş testlerinin ne kadara mal olduğu belirsiz.
Musk’ın Starship için büyük hayalleri var. Ancak şimdilik araç hala test aşamasında ve 2025’e inişli çıkışlı bir başlangıç yaptı.
GECE GEÇEKLEŞEN KORKUNÇ KAZA
Ancak dün gece meydana gelen korkunç kazadan sonra birçok kişi Starship’in yakın zamanda fırlatılmayacağını öne sürüyor.
Gece gerçekleşen test ırasında fırlatma rampasının altında bulunan ve güçlendiricilerin ürettiği alevleri saptırmak için tasarlanmış ateşleme boşluğundan bir nesne fırladı ve ardından parlak mavi bir ışık görüldü.
Testin canlı yayın görüntülerini izleyenler, yaşananları tartışmak için hemen sosyal medyaya. Bazı sosyal medya kullanıcıları ateşleyicinin bir kısmının yerinden oynayarak rokete zarar vermiş olabileceğini ileri sürdü.
SPACEX’İN GÖZ BEBEĞİNİN BAŞI DERTTE
SpaceX, bu yeniden kullanılabilir, ağır yük taşıma roketinin Ay ve Mars’a yapılacak görevlere güç vereceğini, gelişmekte olan uzay turizmi sektörünü destekleyeceğini umuyor.
Ancak SpaceX’in Starship programı bir süredir ağır darbelerle sarsılıyor. Roket bu yıl üst üste iki başarısız test uçuşuna maruz kaldı ve her ikisinde de havada patladı.
Bir X kullanıcısı, “Starship’te neler oluyor? Son zamanlarda 3’te 3 başarısızlık yaşanıyor.” ifadeleriyle eleştirdi.
Neyin yanlış gittiğine dair internette çok sayıda teori dolaşıyor. Özel bir havacılık haber kuruluşu olan NASASpaceflight.com’un (NSF) resmi X hesabı, testin videosuna yanıt olarak, ne olduğunu tam olarak bilmediklerini söyledi.
Teknoloji
Bakan Uraloğlu’ndan TikTok yorumu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ByteDance/TikTok Devletlerle İlişkiler ve Kamu Politikaları Türkiye ve Levant Bölge Başkanı Fatih Kafadar’ı kabul etti. Bakan Uraloğlu, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi dijital dünyanın risklerinden korumak ve onları bilinçli dijital vatandaşlar olarak desteklemek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ByteDance/TikTok Devletlerle İlişkiler ve Kamu Politikaları Türkiye ve Levant Bölge Başkanı Fatih Kafadar’ı kabul etti. Bakan Uraloğlu ve Kafadar görüşme kapsamında sosyal medya alanında yürütülen önemli çalışmaları değerlendirdi. Uraloğlu, “Sosyal medyada yaş sınırlamaları başta olmak üzere, gençlerimizin dijital dünyada daha güvenli, bilinçli ve verimli bir şekilde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla platformların sorumluluklarını ve iş birliği alanlarını kapsamlı şekilde ele aldık.” ifadelerini kullandı.
“DİJİTAL MECRALARDA GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK ÖNCELİKLİ KONULARIMIZDAN BİRİ”
Dijital dünya ve sosyal medya kullanımının hem büyük fırsatlar hem de ciddi riskler barındırdığını ifade eden Uraloğlu, siber zorbalığın, çevrimiçi taciz ve uygunsuz içeriklere maruz kalmanın, gençleri en çok etkileyen riskler arasında olduğunu da söyleyerek “Bu, hepimizin ciddiyetle ele alması gereken bir mesele ve AK Parti hükümetleri olarak, çocuklarımızın ve gençlerimizin dijital mecralarda güvenliğini sağlamak en öncelikli konularımızdan biri. Çocuklarımızı ve gençlerimizi dijital dünyanın risklerinden korumak ve onları bilinçli dijital vatandaşlar olarak desteklemek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.” dedi.
“DİJİTAL PLATFORMLARIN SORUMLULUKLARINI ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Uraloğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri görüşmede de özellikle 16 yaşın altındaki gençlerin sosyal medya kullanımına yönelik düzenlemeler üzerine kapsamlı istişarelerde bulunduklarını anımsattı. Bakan Uraloğlu, sosyal medya kullanımında yaş sınırına ilişkin kademeli bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade ederek “13 yaşa kadar olan çocuklar için ayrı, 13-16 yaş grubu için ayrı düzenlemeler planlıyoruz. Bu çalışmalarla, zararlı içeriklere karşı daha güçlü denetim mekanizmaları oluşturmayı ve dijital platformların sorumluluklarını artırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Teknoloji
Büyük veri hırsızlığı ortaya çıktı: 19 milyar şifre çalındı!

Siber güvenlik araştırmacıları, 19 milyardan fazla parolanın kötü niyetli herkesin erişebileceği şekilde internette serbestçe dolaştığını keşfetti.
Araştırmacılar, Nisan 2024 ile Nisan 2025 arasında meydana gelen 200’den fazla veri ihlalini analiz ederek sızdırılan kimlik bilgilerinin büyük çoğunluğunun zayıf veya tekrarlanan şifreler olduğunu tespit etti.
ŞİFRELERİN SADECE YÜZDE 6’SI BENZERSİZDİ
Cybernews araştırma ekibine göre, çalınan şifrelerin yalnızca yüzde altısı benzersizdi. Geriye kalan yüzde 94’ü ya kopyaydı ya da birden fazla hesapta tekrar kullanılıyordu.
Araştırmacılar, bunun “şifre yeniden kullanımı salgını” olduğunu ve kullanıcıları savunmasız bıraktığını söylüyor.
YAYGIN KELİMELERDEN TAHMİN AĞI
Bu saldırılar, bilgisayar korsanlarının yaygın olarak kullanılan kelime ve ifadelerden oluşan bir listeyi tarayarak bir parolayı tahmin etmeye çalışmasıyla gerçekleşiyor. Uzmanlara göre güvenlik, eğer etkinse, iki faktörlü kimlik doğrulamaya bağlı.
Ayrıca sızdırılan parolaların neredeyse üçte birinin (yüzde 27) yalnızca küçük harf ve rakamlardan oluştuğu, yüzde 42’sinin ise çok kısa olduğu (sadece 8 ila 10 karakter uzunluğunda) bulundu.
“ŞİFRE, YÖNETİCİ VE 123456”
Ve güvenilir olmamalarıyla bilinmelerine rağmen “şifre, yönetici ve 123456” gibi “tembel” şifreler hala yaygın olarak kullanılıyor.
Siber güvenlik uzmanları uzun zamandır zayıf parolaları kullanmanın ve tekrarlamanın tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunuyordu. Ancak bu yeni rapor, çabalarının boşuna olduğunu gösteriyor.
EN POPÜLER ŞİFRE AMA ASLA KULLANILMAMALI
2011’den bu yana en popüler şifreler “Şifre” ve “123456” oldu.
“Şifre” kelimesinin kullanıldığı 56 milyon örnek ve “yönetici” kelimesi için 53 milyon giriş bulunması, bu tür varsayılan şifrelerin hala yaygın olarak kullanıldığını gösteriyor.
Ekip, “1234”ün 727 milyondan fazla parolada, yani tüm parolaların yaklaşık yüzde dördünde kullanıldığını buldu. Biraz daha uzun olan “12345” dizisi 338 milyon parolada bulundu.
ŞİFRELERİ KORUMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Araştırmacılar, hesaplarınızı koruyacak güçlü parolalar oluşturmaya yönelik yönergeleri paylaştı.
Öncelikle, aynı şifreyi asla tekrar kullanmamanızı ve her şifrenin en az 12 karakter uzunluğunda olmasını, hem büyük hem küçük harf, rakam ve en az bir özel sembol içermesini öneriyorlar.
Birden fazla benzersiz parola oluşturmak zor olabileceğinden, araştırmacılar bunları saklamak için güvenli bir parola yöneticisi kullanmanızı öneriyor.
Teknoloji
Mars yolculuğu insan vücudunu nasıl etkiler? İşte en riskli organ

Elde edilen bulgular, uzay yolculuklarının böbreklerin yapısını ve işlevini değiştirdiğini gözler önüne serdi. Özellikle galaktik kozmik radyasyon, böbreklerde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabiliyor. Düşük Dünya yörüngesindeki astronotlar, hâlâ Dünya’nın manyetik alanından kısmen korunuyor. Ancak bu alanın dışına çıkan sadece 24 kişi (Ay’a giden astronotlar) kısa süreli (6-12 gün) tam kozmik radyasyona maruz kaldı.
Henüz kimse yıllar sürecek bir görevle Dünya’nın manyetik alanı dışına çıkmadı. Bu nedenle, organların böyle uzun süreli ve yoğun radyasyon altında nasıl etkileneceği bilinmiyordu.
-
Gündem1 hafta önce
Ankara’da Dehşet: Doktor Muhammet Mustafa Duman’ın Sokak Hayvanı Katliamı ve Tutuklanma Süreci
-
Magazin1 hafta önce
Kuruluş Osman’a Geri Dönüyor: Turgut Alp (Cengiz Coşkun) 6. Sezon 190. Bölümde Yeniden Aramızda!
-
Gündem1 hafta önce
Annelere Uyarı: Jel Deterjan Kapsülü 4 Yaşındaki Çocuğun Görme Yetisini Yok Etti!
-
Son Dakika1 hafta önce
amsun’da Feci Heyelan: Baba ile İki Çocuğu Hayatını Kaybetti, Anne Ağır Yaralı Kurtarıldı
-
Ekonomi7 gün önce
Denizli Sarayköy’de Vahşet: 2 Yaşındaki Bebek Öldüresiye Dövüldü – Bakanlıktan “Devlet Koruması” Açıklaması
-
Son Dakika5 gün önce
Stuttgart’ta Dehşet Sahnesi: Araç Kalabalığa Daldı, 3 Kişi Yaralandı
-
Gündem7 gün önce
1 Mayıs’ta İstanbul ve Ankara’da Trafiğe Kapalı Yollar: Saatler, Güzergâhlar ve Alternatif Rotalar
-
Gündem1 hafta önce
Maltepe’de Halı Sahada 14 Yaşındaki Kız Çocuğuna Taciz: İçler Acısı Detaylar ve Hukuki Süreç