Teknoloji
En uzak galaksi keşfedildi
James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrenin oluşumundan sadece 280 milyon yıl sonra ortaya çıkan ve bugüne kadar tespit edilen en uzak galaksiyi gözlemledi.
Bu keşif, JWST’nin kozmik zamanın en erken evrelerine dair perdeyi aralama kapasitesini bir kez daha ortaya koydu.
Yeni keşfedilen galaksiye “MoM-z14” adı verildi.
Keşif, erken evreni gözlemlemek üzere yürütülen Mirage (veya Miracle) spektroskopik araştırması kapsamında yapıldı.

Spektroskopik incelemelerde “MoM-z14″ün ışığının çoğunlukla yıldızlardan kaynaklandığı belirlendi.
Yani galaksi, süper kütleli bir kara delikten yayılan aktif galaktik çekirdek (AGN) ışığına değil, çok sayıda ve muhtemelen süper kütleli yıldızlardan gelen ışıltıya sahip.

Ayrıca galaksinin azot-karbon oranı, Güneş’ten daha yüksek. Bu oran, Samanyolu’na bağlı eski küresel yıldız kümelerindekine benzer bir kimyasal bileşime işaret ediyor.
Araştırmacılar bu benzerliğin, galaksi evrimini kozmik zaman boyunca birbirine bağlayan ipuçları sunduğunu belirtiyor.
Teknoloji
Yapay zeka astronotlara zaman kazandırabilir

BAE Astronot Programı’nın ikincisi kapsamında 4 bin kişi arasından seçilen 2 astronottan biri olan Matrooshi, geçen yıl NASA’nın ilgili eğitim programından mezun oldu. Matrooshi, BAE’nin uzay görevine hazır astronotları arasında yer alıyor.
Matrooshi, astronotluk eğitiminin zor olduğuna işaret ederek, erkek ya da kadın olmanın bu açıdan bir önem taşımadığını söyledi.
Uzayda yer çekimi olmadığını belirten Matrooshi, “Bu nedenle çok ağır bir şeyi kaldırabilmem veya kaldıramamam önemli değil. Astronot olmak daha çok kişinin karakterine odaklanıyor” dedi.
Yapay zekanın uzaydaki çalışmalar açısından çok faydalı olabileceğini belirten Matrooshi, özellikle astronotlara uzaydaki yaşam destek sistemlerini izlemek zorunda kalmak yerine deneyler yapmak için daha fazla zaman sağlayabileceğini dile getirdi.
”ASTRONOTLARIN GÜVENDE OLMALARI ÖNEMLİ”
Yaşam destek sistemlerinin entegrasyonunun çok karmaşık olduğuna dikkati çeken Matrooshi, ”Astronotların uzayda bilim ve deneyler yaparken güvende olmalarını sağlamak çok önemlidir. Yaşam destek sistemlerini izlemek ve birbirine entegre etmek için yapay zekanın kullanılmasının, astronotların biyolojik bileşenlerini değiştirebilecek tüm unsurların analiz edilmesinde çok faydalı olabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Teknoloji
Apple Music abonelik ücretine zam geldi!

Apple Music Türkiye abonelik fiyatlarına zam yaptı.
Milyonlarca şarkının yer aldığı Apple Music isimli dijital müzik hizmetine zam geldi. Bununla birlikte Öğrenci, Bireysel ve Aile abonelik planlarının ücreti arttı. Öğrenci abonelik ücreti aylık 32,99 TL, Bireysel abonelik ücreti aylık 59,99 TL, Aile abonelik ücreti ise aylık 99,99 TL’ye yükseldi.
Teknoloji
Yeni kontakt lens geliştirildi: Gözler kapalıyken de görmek mümkün olacak

Çinli bilim insanları, kullanan kişilerin karanlıkta, gözleri kapalıyken dahi görmesini mümkün kılan bir kontakt lens geliştirdiklerini açıkladı.
The Times gazetesinin “Kontakt lensler karanlıkta görmenize izin veriyor, gözleriniz kapalıyken bile” başlıklı haberine göre, kontakt lensler, normalde insan gözü için “görünmez” olan elektromanyetik tayfın bir parçası olan kızılötesi ışıkların görülmesini mümkün kılıyor.
Kızılötesi ışıkları yakalayabilen gece görüşlü dürbünlerin aksine, geliştirilen kontakt lensler bataryaya ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine, geleneksel kontakt lenslerde kullanılan esnek ve şeffaf bir polimer malzemenin içine minik nano parçacıklar yerleştiriliyor. Söz konusu parçacıklar, kızılötesi ışıkları emiyor ve bunları kırmızı, mavi ve yeşil dalga boylarına çeviriyor, insan gözü de bunları görebiliyor.
“SADECE GECE GÖRÜŞÜ İÇİN DEĞİL SİSLİ KOŞULLARDA DA KULLANILABİLECEK”
Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Tian Xue, yaptıkları araştırmanın insanlara “süper görüş” sağlayabileceğine dikkat çekti.
Xue ve araştırmaya katılan diğer bilim insanları, “Cell” dergisinde yayınlanan araştırmalarında, kontakt lensler üzerinde yapılacak iyileşme çalıştırmaları ile birlikte bunların sadece gece görüşü için değil, sisli ya da tozlu şartlarda da kullanışlı olacağını belirtti. Bunun sebebinin kızılötesinin görünür ışıktan çok daha büyük ölçüde nüfuz etmesi olduğu ifade edildi.
Yapılan denemelerde lensler LED’lerin yaydığı düşük yoğunluklu kızılötesine karşı hassastı. Tespit ettikleri ışık, insan görüş alanının hemen ötesinde, yakın kızılötesi tayfı olarak bilinen yerde bulunuyordu. Manzaralar veya insanlar gibi yakın kızılötesini yansıtan her şey potansiyel olarak görünür hale getirilebiliyordu.
İLK OLARAK FARELER ÜZERİNDE TEST EDİLDİ
Öte yandan, şu an için görüntü keskinliği, lenslerin gece görüşü için kullanışlılıklarını sınırlandırıyor. Lenslerin retinaya çok yakın olmasından dolayı ince detaylar bulanıklaşıyor. Ekip, bunu telafi etmek için aynı tekniği kullanan, daha net bir görüntü sağlayan bir gözlük de geliştirdi.
Xue, “Gelecekte, malzeme bilimcileri ve optik uzmanlarıyla birlikte çalışarak daha hassas mekansal çözünürlüğe ve daha yüksek hassasiyete sahip bir kontakt lens üretmeyi umuyoruz” dedi.
Söz konusu teknoloji ilk olarak fareler üzerinde test edildi. Lens takılan hayvanlar, karanlık bir kutu ile normalde görünmeyen kızılötesi ışıkla dolu bir kutu arasında seçim yapmaları istendiğinde karanlığı seçti; bu da artık kızılötesini algılayabildikleri anlamına geliyordu. Buna göre, hayvanların göz bebekleri küçülmüş ve beyin taramaları, görsel işlemekten sorumlu olan bölgelerde aktivite olduğunu ortaya koymuştu.
Lensler, insanların yanıp sönen kızılötesi sinyalleri algılamasını ve ışığın hangi yönden geldiğini belirlemesini sağladı.
“ETKİ, İNSANLAR GÖZLERİNİ KAPATTIĞINDA DAHA DA GÜÇLÜ”
Xue, fareler üzerinde yapılan denemeye ilişkin değerlendirmesinde, “Şurası tamamen açık: Kontakt lensler olmadan denek hiçbir şey göremez. Onları taktıklarında ise kızılötesi ışığın titremesini açıkça görebiliyorlar” diye konuştu.
Lensler gün ışığında takılabiliyor ve kızılötesi ışıklar normalde görülebilen renklere ekleniyor. Gazetenin haberinde, söz konusu “etkinin insanlar gözlerini kapattığında daha güçlü olduğu” detayına da yer verildi.
Xue, bu durumu, “Yakın kızılötesi ışık, görünür olan ışıktan daha etkili bir şekilde göz kapağına nüfuz eder” sözleriyle açıkladı. Buna göre, daha az “görsel gürültü” ile kullanıcılar titreyen sinyalleri daha net bir şekilde tespit edebildilmişti.
Araştırmacılar, nanopartikülleri ayarlayarak farklı kızılötesi ışık türlerinin belirgin renkler olarak görünmesini sağladı. Bir dalga boyu mavi, diğeri yeşil, bir diğeri ise kırmızı olarak işlendi.
Söz konusu teknolojinin ayrıca görünür tayftaki belirsiz tonları daha kolay algılanan tonlara dönüştürerek renk körü kullanıcılara yardımcı olmak için de uyarlanabileceği ifade edildi. Xue, “Bu teknoloji, kırmızı görünür ışığı yeşil görünür ışığa benzer bir şeye dönüştürerek renk körü insanlar için görünmez olanı görünür hale getirebilir” diye konuştu.
-
Gündem7 gün önce
ABD’den Tartışmalı Adım: Gazze’den 1 Milyon Filistinliyi Libya’ya Taşıma Planı
-
Gündem4 gün önce
“Gazze Cephelerinden Son Durum: 7 Ekim’den Bu Yana İsrail-Filistin Çatışmasının Anatomisi”
-
Gündem3 gün önce
Kocaeli’de Solaryum Kabininde Unutulan Kadın 22 Dakika Boyunca Yanıklarla Hastanelik Oldu: Hukuki Süreç Başladı
-
Magazin1 hafta önce
Metin Arolat’ın Otopsi Raporu Bomba Gibi Düştü: Kalp Krizi Ortaya Çıkardı, “Sarı Serum” Spekülasyonu Çürüdü
-
Gündem1 hafta önce
Hamitler Barınağı’nda Skandal: “T61” Zehriyle Katliam ve Çuvallara Atılan Canlar
-
Gündem1 hafta önce
İsrail’in “Gideon’un Arabaları” Operasyonu: Gazze’yi Tamamen İşgal Girişimi ve 36 Saatte 250’den Fazla Şehit
-
Gündem7 gün önce
“Hintli Dağcı Subrata Ghosh, Everest Zirvesinden İnişte Hayatını Kaybetti: Detaylı İnceleme”
-
Gündem3 gün önce
“Suriye Kritik Eşiğe Geldi: Rubio’dan ‘Haftalar İçinde İç Savaş’ Flaş Uyarısı”