Teknoloji
DeepSeek’in donanım harcamasının 500 milyon doları aşabileceği tahmin ediliyor

Teknoloji dünyasında bu hafta en çok konuşulan konulardan biri Çin merkezli yapay zeka şirketi DeepSeek oldu. Wall Street’ten sektörün içindeki uzmanlara kadar herkesin dikkatini çeken tek bir rakam vardı: 6 milyon dolar.
DeepSeek, en yeni yapay zeka modeline ilişkin yayımladığı makalede, modelin toplam eğitim maliyetinin 5,576 milyon dolar olduğunu, bu rakamın Nvidia’nın grafik işlemcilerinin (GPU) kiralama ücretine dayanarak hesaplandığını belirtti. Şirket ayrıca şu uyarıyı yaptı: Bu miktar yalnızca modelin “resmî eğitimi”ni kapsıyor ve yeni mimari, algoritma ya da veriyle ilgili önceki araştırma ve deneme (ablation) çalışmalarının maliyetleri bu hesaba dahil değil.
Haftanın başında, DeepSeek’in “AI Asistanı” Apple’ın App Store’unda ABD’de en çok indirilen ücretsiz uygulama unvanını, OpenAI’nin ChatGPT’sini geride bırakarak ele geçirdi. Bunun ardından küresel teknoloji hisselerinde bir satış dalgası yaşandı; özellikle çip üreticileri Nvidia ve Broadcom’un piyasa değeri Pazartesi günü toplamda 800 milyar dolar eridi.
CNBC’nin haberine göre, Yarı iletken sektörüne odaklanan araştırma ve danışmanlık firması SemiAnalysis’in yeni raporu, DeepSeek’in masraflarına dair ekstra bilgi sağlıyor. Rapora göre, DeepSeek’in donanım harcaması şirketin tarihçesi boyunca 500 milyon doları önemli ölçüde aşıyor. Rapor, araştırma-geliştirme (Ar-Ge) maliyetleri ile toplam sahip olma maliyetinin yüksek olduğunu ve “sentetik veri” üretmek için bile hatırı sayılır miktarda işlem gücüne ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
Aynı raporda, Anthropic’in Claude 3.5 Sonnet modelini eğitmek için “on milyonlarca dolar” harcandığı, ancak Anthropic’in Amazon ve Google’dan milyarlarca dolarlık yatırım aldığı vurgulanıyor. Bu da genel olarak yapay zeka modelleri ve bu modelleri geliştiren şirketler için ne kadar büyük kaynak gerektiğini gösteriyor. SemiAnalysis, bu yüksek maliyetlerin nedenini “yeni yapılar denemek, veri toplamak ve temizlemek, çalışan maaşlarını ödemek ve çok daha fazlası” olarak açıklıyor.
DeepSeek’in kendi makalesinde, şirketin işlem gücüne ne kadar harcadığına dair bir tahmin yer almıyor. Şirket, bu konuda yorum yapma talebine henüz yanıt vermiş değil.
DeepSeek’in R1 adlı modeli
SemiAnalysis raporunda, “DeepSeek’in bu seviyede bir maliyet ve yeteneğe ilk önce ulaşması onu benzersiz kılıyor,” ifadesi kullanılıyor. Rapor, DeepSeek’in R1 adlı modelinin “çok iyi” olduğunu ve bu kadar kısa sürede akıl yürütme konusundaki en ileri seviyeye gelmesinin “nesnel olarak etkileyici” bulunduğunu ekliyor.
Hafta boyunca uzmanlar ve analistler, DeepSeek’in model kalitesine övgüde bulundu. Bunun, ABD’nin son üç yılda Çin’e yönelik çip ihracatını üç kez kısıtlamasına rağmen başarılmış olması ise dikkatleri iyice artırdı. Böylece 1 trilyon doların üzerinde gelir yaratması beklenen yapay zeka pazarında, ABD’nin en büyük rakibi karşısında geriye düşüp düşmeyeceği yönünde tartışmalar başladı.
Bernstein analistleri, Pazartesi günü yayımladıkları bir notta, hafta sonu boyunca gördükleri “zaman zaman abartılı yorumların” bir kısmının “Bu gerçekten ilginç” düzeyinde kaldığını, bazılarının ise “Mevcut yapay zeka altyapısının sonu geldi” kadar aşırı görüşleri içerdiğini belirtti.
DeepSeek, 2023 yılında, yapay zeka temelli bir nicel hedge fon olan High-Flyer’ın kurucu ortağı Liang Wenfeng tarafından kuruldu. Basında çıkan haberlere göre, bu yapay zeka girişimi aslında High-Flyer’ın yapay zeka araştırma biriminin bir uzantısı olarak Nisan 2023’te bağımsızlaşıp büyük dil modelleri ve yapay genel zeka (AGI) üzerine yoğunlaşmaya başladı. AGI, yapay zekanın insan zekasını çok çeşitli görevlerde eşitlemesi veya aşması anlamına geliyor ve OpenAI gibi birçok şirketin de hedefleri arasında bulunuyor.
Analistlerin aktardığına göre DeepSeek hâlâ tamamen High-Flyer’a ait ve o tarafından finanse ediliyor.
DeepSeek hakkındaki heyecan, şirketin OpenAI’nin “o1” modeline rakip olan R1 adlı akıl yürütme modelini bu ayın başında piyasaya sürmesiyle başladı. Üstelik R1 açık kaynaklı bir model, yani herhangi bir yapay zeka geliştiricisi bu modeli kullanabiliyor.
Çinli sohbet robotlarında olduğu gibi, DeepSeek’in chatbot’u da belirli konularda sınırlandırmalara sahip. Örneğin, Çin lideri Xi Jinping’in politikaları hakkında soru sorulduğunda, DeepSeek’in benzeri sorguları başka yönlere çektiği belirtiliyor.
OpenAI CEO’su Sam Altman, DeepSeek’in modelini kamuoyu önünde övdü; ancak şirket aynı zamanda DeepSeek’in, kendi ürününü geliştirmek için OpenAI verilerini izinsiz kullandığına dair kanıtlar olduğuna inandığını ifade ediyor.
Altman, Perşembe günü Washington, D.C.’de OpenAI’in düzenlediği bir etkinlikte, DeepSeek’in “kesinlikle harika bir model” olduğunu söyledi. “Bu durum, rekabetin ne kadar yüksek olduğunu ve ‘demokratik yapay zeka’nın kazanması gerektiğini hatırlatıyor,” diyen Altman, aynı zamanda akıl yürütme ve açık kaynak konularına gösterilen büyük ilgiye dikkat çekti.
Teknoloji
Flört uygulamasında fotoğraflar çalındı

Kadınların erkeklerle çıktıkları randevuları anonim olarak yorumlayıp değerlendirebilecekleri bir uygulama olan Tea, veri ihlali yaşadığını ve hackerların 72 bin kullanıcı görüntüsüne erişim sağladığını açıkladı.
Tea sözcüsü Reuters’a hack olayını doğrulayarak, ““sistemlerini yetkisiz erişim” tespit ettiklerini ve 13 bin selfie ve hesap doğrulama amacıyla gönderilen fotoğraflı kimlikler ile gönderiler, yorumlar ve doğrudan mesajlardan 59 bin görüntü dahil olmak üzere yaklaşık 72 bin görüntünün ifşa olduğunu söyledi.
Şirket yaptığı açıklamada, “Üçüncü taraf siber güvenlik uzmanlarıyla anlaştık ve sistemlerimizin güvenliğini sağlamak için 24 saat çalışıyoruz” dedi ve hiçbir e-posta veya telefon numarasının açığa çıkmadığını, yalnızca Şubat 2024’ten önce kaydolan kullanıcıların etkilendiğini ekledi.
İHLAL AÇIKLANDI
İhlal ilk olarak Cuma günü erken saatlerde 404 Media tarafından bildirildi.
“Kadınlar flört ederken asla güvenliklerinden ödün vermemelidir” sloganını benimseyen uygulama, kayıt olan ve doğrulama sürecinden sonra onaylanan kadınların, ilgilendikleri erkekler hakkında Yelp tarzı yorumlarla anonim olarak bilgi paylaşabileceği bir platform olarak öne çıkıyor.
Uygulama, Instagram’da son birkaç gün içinde iki milyondan fazla kullanıcının uygulamaya katılmak istediğini belirterek, giderek artan bir popülerlik kazanmıştı.
Tea’ya kaydolmak için kullanıcıların selfie çekmeleri gerekiyor ve uygulama, bu fotoğrafların incelendikten sonra silindiğini belirtiyor.
Teknoloji
NASA’da kriz: 4 bin çalışan istifa ediyor

ABD medyasının yayınladığı haberlere göre, uzay ajansı NASA‘nın büyük bütçe kesintileri ve liderlik belirsizliği ile karşı karşıya kalması nedeniyle, 4 bine yakın çalışanı, istifa başvurusunda bulundu.
CBS News’in haberine göre, Trump yönetiminin federal harcamaları azaltma çabalarının bir parçası olan ertelenmiş istifa programı, NASA’nın çalışan sayısını yaklaşık 18 binden 14 bine düşürebilir. Ajansa göre, bu rakam normal yolla işten ayrılan yaklaşık 500 çalışanı da içeriyor.
NASA sözcüsü Cheryl Warner, ajansın operasyonlarını düzene sokmak için çalıştığı bu dönemde güvenliğin en önemli öncelik olmaya devam ettiğini söyledi. “NASA, Ay ve Mars dahil olmak üzere keşif ve inovasyonun altın çağına bağlılığını sürdürüyor” dedi.
Satın alma girişimi, Hükümet Verimliliği Bakanlığı tarafından başlatıldı ve dün gece yarısı sona erdi. NASA, ilk turda yaklaşık 870 çalışanın başvurduğunu, ikinci turda ise 3 bin çalışanın başvurduğunu açıkladı.
BÜTÇE YÜZDE 25 AZALIYOR
Toplu istifalar, kurumda artan belirsizlik ortamında gerçekleşti. Yönetimin 2026 mali yılı bütçe önerisi, NASA’nın fonunu yüzde 25 oranında keserek 24 milyar dolardan 18 milyar dolara düşürecek, bu da personel ve paydaşlar arasında endişe yarattı.
Bu kargaşaya ek olarak, ABD Başkanı Donald Trump, SpaceX kurucusu Elon Musk ile kamuoyunda yaşanan çatışmanın ardından, ajansı yönetmesi için aday gösterdiği milyarder astronot Jared Isaacman’ın adaylığını geri çekti. Ulaştırma Bakanı Sean Duffy, bu ayın başlarında geçici yönetici olarak atandı.
Teknoloji
iOS 26 güncellemesi ne zaman gelecek? İOS 26 güncellemesi alabilecek ve alamayacak telefon modelleri listesi

İOS 26 GÜNCELLEMESİNİ HANGİ TELEFONLAR ALAMAYACAK?
Yeni sürümle birlikte bazı eski cihazlar güncelleme desteğini kaybediyor. iPhone 11 serisi, iPhone XR, iPhone XS ve daha eski modeller, iOS 26 kapsamı dışında bırakıldı. Bu cihazlar, iOS 25 ile yola devam edecek ancak yeni özelliklerden ve bazı güvenlik güncellemelerinden mahrum kalacak.
Destek dışı kalan bazı modeller:
iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max
iPhone XS, XS Max
iPhone XR
iPhone X ve daha eski modeller
iPhone SE (1. ve 2. nesil)
-
Gündem1 hafta önce
Sivas’ta Feci Kaza: Yolcu Otobüsü Dağın Yamacına Çarptı, 3 Ölü – 24 Yaralı
-
Politika6 gün önce
Ahmed Şara’ya 7 Ayda 3 Suikast Girişimi: Her Defasında Türk İstihbaratı Devredeydi
-
Gündem1 hafta önce
Kocaeli’de Kan Donduran Cinayet: “Sen Beni Aldatıyorsun” Diyen Eşi Tüfekle Vurdu – İlk İfadesi Ortaya Çıktı
-
Gündem1 hafta önce
Ümraniye’de Özel Menzilli Havalı Tüfek Cinayeti: Mobilya Ustası 142 Metre Uzaklıktan Vurularak Hayatını Kaybetti
-
Gündem7 gün önce
Etçil Dev Çekirge Şaşırtıyor: Batman’da 20 cm’lik “Etcanavarı” Görüntülendi
-
Gündem1 hafta önce
Uşak’ta Orman Yangınına 6 Helikopter ve 128 Personelle Müdahale Sürüyor
-
Ekonomi6 gün önce
WSJ: Türkiye, IDEF 2025’te 5,6 Milyar Dolarlık Eurofighter Typhoon Ön Anlaşmasını Duyurabilir
-
Politika1 hafta önce
Trump’ın “Yeniden Saldırırız” Uyarısı Sonrası İran, Avrupa ile Nükleer Görüşmelere Başlama Kararı Aldı