Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Yapay zeka insanları suça mı teşvik ediyor?

Yayımlandı

üzerinde

Uzman isim, bu durumun bireylerdeki psikolojik yansımasının şu şekillerde açıklanabileceğini vurguladı:

Kendi çıkarını gözetme yanılgısı: Kendimizi iyi hissettiren şeylere daha çok inanma eğilimindeyiz.

Yanılgılı üstünlük: Özellikle övüldüğümüzde yeteneklerimizi abartma eğilimindeyiz.

Antropomorfizm: İnsan olmayan varlıklara bilinç ve niyet yükleme eğilimimiz vardır. Özellikle sosyal olarak davrandıklarında bu, daha da kolaylaşır.

Recent neuroscience araştırmaları da, samimi ve flörtöz övgülerin beynin ödül devrelerini harekete geçirdiğini gösteriyor.

Ancak unutmamak gerekir: Yapay zekaların zihinleri yoktur. Anlayıştan ve bilinçten yoksunlardır. Bilgiye sahip değillerdir, sadece matematiksel işlemler yaparlar. Dil üzerinde son derece etkili ve kullanışlı olan bu matematik, kullanıcılanda özel bir cevher keşfetmez. Temelde herkese aynı tavırla yaklaşır.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Dünyanın ilk etkileşimli 3D hologramı geliştirildi

Yayımlandı

üzerinde

Navarra Üniversitesi’nden (UPNA) insanları, kullanıcıların havada asılı duran üç boyutlu görüntülerle fiziksel olarak etkileşime girmesine olanak tanıyan devrim niteliğinde bir holografik sistem geliştirdi. Bu yenilikçi , elastik malzemeler ve gerçek zamanlı görüntü düzeltme kullanarak, hologramların dokunulmasını, manipüle edilmesini ve yeniden konumlandırılmasını mümkün kılıyor.

Araştırma, UPNA bünyesindeki Akıllı Şehirler Enstitüsü’nden Dr. Elodie Bouzbib, Iosune Sarasate, Unai Fernandez, Manuel Lopez-Amo, Ivan Fernandez, Inigo Ezcurdia ve Asier Marzo’nun ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Geliştirilen cihaz, klasik hologramların ötesine geçerek kullanıcıların özel bir gözlük takmasına gerek kalmadan 3 boyutlu grafiklerle doğrudan ve sezgisel şekilde etkileşime girmesini sağlıyor. Dr. Bouzbib, filmlerde sıkça rastlanan hologramların aslında hacimsel gösterimler olduğunu belirterek, “Bunlar havada beliren ve farklı açılardan izlenebilen grafiklerdir. Gerçek 3 boyutlu grafikler olarak adlandırılırlar ve özellikle kullanıcıyla doğal bir etkileşime izin verdikleri için oldukça ilgi çekicidirler” dedi.

Bouzbib, bu tür teknolojilerin ‘gel ve etkileşime gir’ yaklaşımını desteklediğini ve kullanıcıların yalnızca cihazın yanına gelerek etkileşime başlayabildiğini ifade etti. UPNA ekibinin geliştirdiği bu sistemin, sanal ve fiziksel dünya arasındaki sınırları daha da bulanıklaştırarak gelecekte eğitimden sağlığa, mühendislikten eğlenceye kadar pek çok alanda yenilik yaratabilecek potansiyele sahip olduğu kaydedildi.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Deprem uyarısı nasıl açılır? Google Android deprem uyarı sistemi nedir, nasıl kullanılır?

Yayımlandı

üzerinde

Bu sistemi kullanıma açmak için telefonunuzun ayarlar bölümüne gelin. Arama alanına “konum” yazarak, bu sekmeyi açın.

KONUM > GELİŞMİŞ > DEPREM UYARILARI’na dokunun.

Açılan ekranda, “Deprem Uyarıları” ekranına basınız. Eğer açık ise deprem uyarıları kullanıma açık anlamına geliyor. Aktif değilse bu ekran aracılığıyla aktif hale getirebilirsiniz.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Çin’in yeni taykonot ekibi uzay yolculuğuna hazır

Yayımlandı

üzerinde

İnsanlı Programı Ajansı (CMSA) Direktör Yardımcısı Lin Şiçiang, düzenlediği basın toplantısında, “Şıncou-20” uzay mekiğiyle yörüngeye gönderilecek 3 kişilik ekibi açıkladı.

Lin, uzay istasyonuna yapılacak 5. insanlı seferde, taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie’nın yer alacağını bildirdi.

Açıklamanın ardından üç taykonot basının karşısına çıktı.

Seferin komutanlığını üstlenecek 46 yaşındaki Çın Dong, 2016’da katıldığı “Şıncou-11” seferiyle Tiengong-2 uzay laboratuvarında 33 gün geçirmiş, 2022’deki “Şıncou-14” seferinde ise Tiengong uzay istasyonunda 6 ay görev yapan taykonot ekibi içinde yer almıştı.

Taykonotlar Çın Congrui ve Vang Cie ise ilk kez insanlı uzay görevinde yer alacak. Çın’ın daha önce Çin Hava Kuvvetlerinde pilotluk, Vang’ın ise Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknolojisi Şirketinde mühendislik yaptığı aktarıldı.

ÇİN’İN “UZAY GÜNÜ”NE DENK GELİYOR

Uzayda 6 ay görev yapacak taykonot ekibini taşıyacak “Şıncou-20” uzay mekiği, yarın yerel saatle 17.17’de ülkenin kuzeybatısındaki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatılacak.

Long March-2F taşıyıcı roketinin kullanılacağı fırlatış, Çin’de son 10 yıldır “Uzay Günü” olarak kutlanılan 24 Nisan’a denk geliyor.

Çin’in ilk uydusu Donfıng-1, 24 Nisan 1970’de fırlatılmıştı. 2016 yılında bu tarihin “Uzay Günü” olarak kutlanmasına karar verilmişti.

ÇİN’İN UZAY İSTASYONUNUN MİSAFİRLERİ

Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle Dünya yörüngesinde kendi uzay istasyonunu kurdu.

Bir çekirdek modül, 2 laboratuvar modülünden oluşan ve uzay teleskobu eklenmesi planlanan Tiengong Uzay İstasyonu, Rusya’nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edildi.

İstasyonun ana parçası “Tienhı (Göksel Uyum)” çekirdek modülü 29 Nisan 2021, ilk laboratuvar modülü “Vıntien (Gökleri Aramak)” 24 Temmuz 2022, ikinci laboratuvar modülü “Mıngtien (Gökleri Düşlemek)” ise 31 Ekim 2022’de fırlatıldı.

Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle istasyonun “T” biçimli ana iskeleti tamamlanırken istasyon, “uygulama ve geliştirme” aşamasına geçti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar