Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Uzman doktor “asla yemem” diyerek açıkladı: Sağlıklı diye biliyoruz ama gizli katkı maddeleri varmış

Yayımlandı

üzerinde

Uzman doktor

Sağlıklı bir vücut için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Ancak sağlıklı diye düşündüğünüz bazı besinler vücudunuza zarar verebilir. Beslenme Uzmanı Dr. Federica Amati, sağlıklı olduğu düşünülen ancak aslında gizli katkı maddeleri içeren gıdalar konusunda önemli uyarılarda bulundu.

İngiltere’nin önde gelen beslenme uzmanlarından biri olan Dr. Federica Amati, sağlıklı olduğu düşünülen ancak aslında gizli katkı maddeleri içeren gıdalar konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Dr. Amati’ye göre, çok tahıllı atıştırmalık barlar, tam buğday ekmekleri ve düşük kalorili dondurmalar gibi pek çok ürün, sağlıklı gibi pazarlanmasına rağmen ultra işlenmiş gıda (UPF) kategorisine giriyor.
Dr. Amati, insanların, şeker, tuz ve doymuş yağ oranı yüksek, lif oranı düşük ve endüstriyel katkı maddeleri içeren gıdalardan kaçınması gerektiğini belirtiyor. Bu besinleri tüketmediğini söyleyen uzman isim özellikle kahvaltılık gevreklerin büyük bir tehlike arz ettiğini söyleyen beslenme uzmanı, bu ürünlerin sağlıklı bir seçenek olmadığını vurguladı.
Dr. Amati’ye göre, sağlıklı olarak lanse edilen ancak katkı maddeleriyle dolu olan bazı gıdalar şunlar:Tam buğday ekmekleri: Çoğu düşük lif içeriyor ve raf ömrünü uzatmak için katkı maddeleri içeriyor. Bunun yerine, çavdar, keten tohumu ve karabuğday içeren ekmekler tercih edilmeli.
Atıştırmalık barlar: Yüksek şeker ve yapay katkı maddeleri içerdiği için önerilmiyor. Alternatif olarak, bitter çikolata barları tüketilebilir.Düşük kalorili dondurmalar: Sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülse de içerik listeleri genellikle zararlı katkı maddeleriyle dolu.
Dr. Amati, sağlıklı beslenmenin temel taşlarının tam gıdalar, kuruyemişler, tam tahıllar, baklagiller ve taze meyveler olduğunu söylüyor. Günlük lif tüketimini artırmanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kalp hastalığı riskini azalttığını belirten uzman, hayvansal protein alımını azaltmanın da sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratacağını ifade ediyor.DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLERBeslenme uzmanı, ultra işlenmiş gıdaların içerdiği bazı katkı maddelerinin sağlık açısından büyük risk oluşturduğunu belirtti. Özellikle aşağıdaki üç katkı maddesine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:Karboksimetil selüloz (CMC): Unlu mamullerde bulunur ve bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Karragenan: Süt ürünlerinde ve hazır gıdalarda bulunur, bağırsak iltihabına neden olabilir.Yağ asitlerinin digliseritleri: Metabolik sendrom ve bazı kanser türleriyle ilişkilendiriliyor.
Sağlıklı bir diyetin temel taşı işlenmemiş, doğal gıdalardan oluşmalıdır. Dr. Amati, market alışverişlerinde etiketleri dikkatlice okumanın ve lif açısından zengin, katkı maddesi içermeyen ürünleri tercih etmenin sağlık açısından büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Amerikan Kalp Derneği açıkladı: Kalbi güçlendiren besin listesi

Yayımlandı

üzerinde

Haftalık menülere bitki bazlı yemeklerin eklenmesi, hem kalp sağlığına hem de sindirime katkı sağlıyor. Uzmanlar, mercimek, fasulye ve mantar gibi baklagillerin et yerine kullanılabileceğini belirtiyor.

Ayrıca tam tahıllar ve lif açısından zengin sebzeler, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürerek kalp damarlarını koruyor. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, beyaz pirinç yerine esmer pirinç veya kinoa tüketilmesi öneriliyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Nijerya’da Lassa ateşi vakaları artıyor: Ölenlerin sayısı 162’ye yükseldi

Yayımlandı

üzerinde

Hastalık Kontrol Merkezinden yapılan açıklamada, ülkede başkent Abuja’nın yanı sıra 21 eyalette daha Lassa ateşi vakalarının artmaya devam ettiği belirtildi.

Ülkede 25-31 Ağustos’ta 10 yeni Lassa vakasının görüldüğü aktarılan açıklamada, böylece 1 Ocak-31 Ağustos tarihlerindeki Lassa vaka sayısının 871’e çıktığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu dönemde Lassa ateşinden yaşamını yitirenlerin sayısının 162’ye yükseldiği ifade edildi.

Ülkede şüpheli ve teyit edilmiş vakaların toplam sayısının, geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha düşük olduğu belirtilen açıklamada, kalıcı riskler konusunda uyarıda bulunuldu.

Lassa virüsü nedeniyle ülke genelinde geçen yıl 190 kişi yaşamını yitirmişti.

NEDİR?

Nijerya hükümeti, 23 Ocak 2019’da Lassa ateşi nedeniyle acil durum ilan etmişti.

Mali, Togo, Gana, Liberya, Sierra Leone gibi birçok Afrika ülkesinde görülen Lassa ateşine, Nijerya’da ilk olarak 1969’da ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde rastlanmıştı.

Fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan hastalık, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe yol açıyor.

Yetkililer, halkı fare ve diğer kemirgenlerle temas etmemeleri konusunda uyarıyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Uzmanı uyarıyor: Bu besin saç dökülmesini hızlandırıyor

Yayımlandı

üzerinde

Saç Sağlığı İçin En Faydalı Besin: Yumurta

Uzmanlara göre yumurta, sağlıklı saçlar için en güçlü besinlerden biri. Yüksek protein içeriği, keratin üretimini desteklerken; B12 vitamini, folat ve D vitamini de saç büyüme döngüsünde kritik rol oynuyor.

Dr. Farrant, “Saç, keratin bazlı bir yapıdır. Güçlü saçlar için proteine ihtiyacınız vardır ve yumurta bunun en iyi kaynağıdır. Üstelik nasıl pişirdiğinizin önemi yok, saçınız yine de faydasını görür.” diye belirtiyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar