Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Uzman doktor “asla yemem” diyerek açıkladı: Sağlıklı diye biliyoruz ama gizli katkı maddeleri varmış

Yayımlandı

üzerinde

Uzman doktor

Sağlıklı bir vücut için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Ancak sağlıklı diye düşündüğünüz bazı besinler vücudunuza zarar verebilir. Beslenme Uzmanı Dr. Federica Amati, sağlıklı olduğu düşünülen ancak aslında gizli katkı maddeleri içeren gıdalar konusunda önemli uyarılarda bulundu.

İngiltere’nin önde gelen beslenme uzmanlarından biri olan Dr. Federica Amati, sağlıklı olduğu düşünülen ancak aslında gizli katkı maddeleri içeren gıdalar konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Dr. Amati’ye göre, çok tahıllı atıştırmalık barlar, tam buğday ekmekleri ve düşük kalorili dondurmalar gibi pek çok ürün, sağlıklı gibi pazarlanmasına rağmen ultra işlenmiş gıda (UPF) kategorisine giriyor.
Dr. Amati, insanların, şeker, tuz ve doymuş yağ oranı yüksek, lif oranı düşük ve endüstriyel katkı maddeleri içeren gıdalardan kaçınması gerektiğini belirtiyor. Bu besinleri tüketmediğini söyleyen uzman isim özellikle kahvaltılık gevreklerin büyük bir tehlike arz ettiğini söyleyen beslenme uzmanı, bu ürünlerin sağlıklı bir seçenek olmadığını vurguladı.
Dr. Amati’ye göre, sağlıklı olarak lanse edilen ancak katkı maddeleriyle dolu olan bazı gıdalar şunlar:Tam buğday ekmekleri: Çoğu düşük lif içeriyor ve raf ömrünü uzatmak için katkı maddeleri içeriyor. Bunun yerine, çavdar, keten tohumu ve karabuğday içeren ekmekler tercih edilmeli.
Atıştırmalık barlar: Yüksek şeker ve yapay katkı maddeleri içerdiği için önerilmiyor. Alternatif olarak, bitter çikolata barları tüketilebilir.Düşük kalorili dondurmalar: Sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülse de içerik listeleri genellikle zararlı katkı maddeleriyle dolu.
Dr. Amati, sağlıklı beslenmenin temel taşlarının tam gıdalar, kuruyemişler, tam tahıllar, baklagiller ve taze meyveler olduğunu söylüyor. Günlük lif tüketimini artırmanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kalp hastalığı riskini azalttığını belirten uzman, hayvansal protein alımını azaltmanın da sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratacağını ifade ediyor.DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLERBeslenme uzmanı, ultra işlenmiş gıdaların içerdiği bazı katkı maddelerinin sağlık açısından büyük risk oluşturduğunu belirtti. Özellikle aşağıdaki üç katkı maddesine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:Karboksimetil selüloz (CMC): Unlu mamullerde bulunur ve bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Karragenan: Süt ürünlerinde ve hazır gıdalarda bulunur, bağırsak iltihabına neden olabilir.Yağ asitlerinin digliseritleri: Metabolik sendrom ve bazı kanser türleriyle ilişkilendiriliyor.
Sağlıklı bir diyetin temel taşı işlenmemiş, doğal gıdalardan oluşmalıdır. Dr. Amati, market alışverişlerinde etiketleri dikkatlice okumanın ve lif açısından zengin, katkı maddesi içermeyen ürünleri tercih etmenin sağlık açısından büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Araştırma ortaya koydu: Covid-19 aşısı kalp krizini artırdı mı?

Yayımlandı

üzerinde

“Kalp krizi vakaları arttı mı?” sorusuna uzmanından açıklama geldi.

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, son zamanlarda gündeme gelen erken yaşta vakalarının, gençlerde kalp krizinin arttığı anlamına gelmediğini söyledi.

Sargın, bununla ilgili veri olmadığını vurgulayarak, “10 yıl öncesine göre, ‘Gençlerde ciddi anlamda endişe verici oranda bir kalp hastalığı artışı var’ diyecek bir veri yok. Sadece bunların farkındalığı, insanların habere ulaşımı, bunları görmesi, duyması daha da arttığı için biraz daha çok gibi görünüyor.” dedi.

Türkiye’de, 25-45 arası genç nüfusun arttığını ve her üç kişiden birinin bu yaş grubunda olduğunu aktaran Sargın, dolayısıyla 10-20 yıl önceye göre bu sayıda da artış olduğunu dile getirdi.

“ENDİŞE VERİCİ VERİ YOK”

Nüfusla birlikte hastalıkların da arttığını aktaran Sargın, şöyle devam etti:

“Buna ek olarak bu nüfusun obezite, sigara kullanım oranı daha da artıyor. Eşlik eden risk faktörleri, tansiyon da artıyor. Ama bunların sonucunda henüz genç yaşta ölüm oranları direkt olarak arttı demek doğru değil. 10 yıl öncesine göre gençlerin çok daha risk altında olduğuna dair endişe verici bir veri yok. Dünya nüfusunun artmasıyla beraber obezite olan, sigara kullanan, tansiyon hastası olanlar da artıyor. Dolayısıyla bunlar kalp, kalple ilişkili ölümleri de artırıyor. Sonuçta toplam ölümlerin yarıya yakını, dünyanın her yerinde kalp damar hastalıkları yüzde 40 ila 50 oranında. Bu oran değişmiyor ama uzun vadede öyle bir trend var. Kalp hastalıklarına bağlı ölümler yükselme eğiliminde ama insan yaşının uzaması nedeniyle Alzheimer ve demans da artıyor mesela. Dolayısıyla bütün değerleri göz önünde tutarak, sadece kalp hastalıkları artıyor, diye düşünmeden değerlendirmek lazım.”

‘A BAĞLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Doç. Dr. Murat Sargın, kalp ve damar hastalıklarından ölümleri Covid-19’a bağlamanın mümkün olmadığını söyledi.

İngiltere’de, 46 milyon kişi üzerinde yapılan bir çalışmadan bahseden Sargın, “İngiltere’de, 46 milyon kişinin bütün verilerini inceleyen bir çalışma yayımlandı. Çalışmada Covid-19 aşısı olan kesimde hem kalp hem de damar hastalıklarına bağlı ölümlerin daha az olduğu ortaya koyuldu.

Bu çalışmanın daha uzun süreli sonuçları da gelecek. Bunun aksini gösteren ‘Covid-19 aşısı olmuş kişilerde kalp hastalığı daha fazla oluyor’ diye bir veri yok. Söylentilerle aşıya bağlı kalp hastalıkları artıyormuş gibi yansıtmak hiç bilimsel değil.

İngiltere’deki çalışma sonucuna göre, Covid-19 aşısı olan grupta aşı olmayan gruba göre hem pıhtı hem de kalp krizi, kalp damar hastalıkları çatısı altında bütün parametrelerde daha olumlu sonuçlar var.” ifadelerini kullandı.

Sargın, Türkiye’de de İngiltere’deki çalışmaya benzer çalışmaların yapıldığını ama henüz verilerin yayına dökülmediğini kaydetti.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Sırrı Süreyya Önder kimdir, sağlık durumu nasıl? DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in hayatı

Yayımlandı

üzerinde

Sırrı Süreyya Önder, 7 Temmuz 1962 yılında Adıyaman’da dünyaya geldi. Yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, gazeteci ve siyasetçidir. DEM Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekilidir.

Yönetmenlik, senaristlik, oyunculuk, müzik yapımcılığı ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku (BDP’nin desteklediği bağımsızlar) saflarında katıldığı 2011 genel seçimlerinde, İstanbul 2. bölgeden milletvekili seçildi.

2014 yerel seçimlerinde HDP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı oldu, ancak kazanamadı. HDP saflarında katıldığı Haziran 2015 genel seçimlerinde ve Kasım 2015 genel seçimlerinde ise Ankara 1. bölgeden milletvekili seçildi.

TBMM 24. Dönem İstanbul, 25. Dönem ve 26. Dönem Ankara milletvekili olarak görev yaptı. 2023 Türkiye genel seçimlerinde DEM Parti’den 28. dönem İstanbul milletvekili seçildi.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Uzmanından “süper gıda” uyarısı: Yanlış tüketimi hastanelik edebilir

Yayımlandı

üzerinde

Chia tohumları, son yıllarda sağlıklı tariflerin vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Smoothie’lerden pudinglere kadar pek çok tarifte kullanılan bu tohumlar, sadece sağlıklı olmakla kalmıyor, aynı zamanda pratik ve lezzetli alternatifler sunuyor. Ancak uzmanlar, tüketicileri bu süper gıdayı bilinçli kullanmaları konusunda uyarıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar