Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Tarım ve kırsal kalkınmaya 7,2 milyar lira hibe

Yayımlandı

üzerinde

ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yürütülen IPARD III programı kapsamında, bir yılda 1079 proje toplam 7,2 milyar lira hibe desteği almaya hak kazandı.

TKDK’dan edinilen bilgiye göre, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı çerçevesinde, hayvansal üretimden bitkisel üretime, el sanatlarından kırsal turizme, yenilenebilir enerjiden makine parklarına kadar birçok sektörde girişimciler destekleniyor.

TKDK tarafından 2011’den beri uygulanan IPARD Programında Türkiye, IPARD I ve IPARD II Programları fon kullanım oranlarının başarısı ile AB’ye aday ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

Verilen desteklerle, ülkede tarım-sanayi entegrasyonunun gelişmesine, katma değeri yüksek üretim altyapısının güçlenmesine ve yeni istihdam alanları oluşmasına önemli katkılar sağlanıyor.

ARTAN TALEPLER KAPSAMI GENİŞLETTİ

Geçen yıla kadar 42 ilde uygulanan IPARD Programı ile hayata geçen AB standartlarındaki yatırımlar, kırsalda ciddi bir talep oluşturdu.

Türkiye ve AB arasında yapılan görüşmeler neticesinde, geçen yıl uygulanmaya başlanan IPARD III Programı’nın coğrafi kapsamı genişletilerek 81 ile yaygınlaştırıldı.

Bu dönemde Türkiye’nin ulusal katkı oranı yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltilerek, 2024’ten itibaren 7 yıl süreyle uygulanacak IPARD-III Programı’nın toplam bütçesi 555 milyon eurodan 785 milyon euroya çıkarıldı.

251 MİLYON EURO BÜTÇELİ İLAN

Program döneminde, başvuru inceleme süreçlerinin hızlandırılması amacıyla ilk kez yıllık çağrı takvimi yayımlandı. Bu çerçevede, tarımsal işletmelerin fiziki varlıkları, balıkçılık ve organik tarım gibi alanlarda toplam 251 milyon euro bütçeli 5 başvuru çağrı ilanına çıkıldı. İlk çağrıya çıkılmasının üzerinden, yaklaşık bir yıl geçti.

Söz konusu projelerin dağılımına bakıldığında arıcılıkta 396, meyve-sebze işletme depolama tesisinde 177, kırsal turizm tesisinde 147, bitkisel üretimde 92, zanaatkarlık ve katma değerli ürün üretiminde 88, tarımsal makine parkında 54, süt toplama merkezinde 39, süt işletme merkezinde 32 ve diğer sektörlerde 54 proje olduğu belirlendi.

IPARD III Programı kapsamında bir yıl içinde gelen başvuruların değerlendirme sonucunda, şu ana kadar 1079 proje toplam 7,2 milyar lira hibe desteği almaya hak kazandı. Projelerin bir kısmının tamamlanma süreci devam ederken, 337’si ile sözleşmeler imzalandı. Bu projeler hayata geçtiğinde yaklaşık 13 milyar liralık yatırım ülke ekonomisine kazandırılırken, aynı zamanda binlerce kişiye de istihdam sağlanacak.

Ülke genelinde destek almaya hak kazanan proje sayısı bakımından ilk 5 il incelendiğinde 80 ile Ordu, 56 ile Siirt, 51 ile Diyarbakır, 49 ile Şanlıurfa ve 38 ile Erzincan öne çıktı. Programın uygulanmaya başlandığı 39 ilde, destek almaya hak kazanan proje sayısı bakımından ilk 5 il ise 56 ile Siirt, 22 ile Bitlis, 15 ile İzmir, 14 ile Batman ve 14 ile Muğla olarak sıralandı.

3 MİLYON EUROYA KADAR HİBE

IPARD III Programı çerçevesinde yatırımlara, yüzde 50-75 oranlarında hibe destek aktarılıyor.

Desteklenecek projelerin bütçe sınırları, desteklenen sektöre göre değişmekle birlikte 5 bin euro ile 3 milyon euro arasında değişiyor.

TKDK tarafından kadınların ve gençlerin tarım ve kırsal alanlarda daha etkin bir şekilde yer almasını teşvik etmek ve bu kesimin ülkeye sağlayacağı ekonomik katkıyı daha da artırmak amacıyla pozitif ayrımcılık uygulanıyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Şimşek’ten ABD temasları açıklaması: Türkiye’ye ilgi yoğun

Yayımlandı

üzerinde

Bakan Şimşek, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında gittiği ‘deki görüşmelerine ilişkin bilgi verdi.

2 binden fazla yatırımcı, çok taraflı kalkınma bankaları, kredi derecelendirme kuruluşları, ABD’li teknoloji şirketleri, düşünce ve sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldiğini bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını söyledi ve “Türkiye’ye ilgi çok yoğun.” dedi. 

Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası ile de görüştüğünü söyleyen Şimşek, “3 yıllık dönemde uzun vadeli ve düşük maliyetli yaklaşık 41 milyar dolar proje finansmanı sağlamayı öngörüyoruz, kaynaklar yeşil ve dijital dönüşüm, afet dayanıklılığı projeleri için kullanılacak.” açıklamasını yaptı.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Ekonomide zirveye oynuyor: Kaliforniya, Japonya’yı geride bıraktı

Yayımlandı

üzerinde

‘nin Kaliforniya eyaleti, Başkan Donald Trump’ın yeni tarifelerinin ardından dünyanın dördüncü büyük ekonomisi haline geldi. Eyalet valisi Gavin Newsom, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Ekonomik Analiz Bürosu’nun (BEA) yeni yayınladığı verilerle Kaliforniya’nın resmen Japonya’yı geride bıraktığını bildirdi.

IMF’nin 2024 Dünya Ekonomik Görünümü verilerine ve BEA verilerine göre Kaliforniya’nın GSYİH’sı 4,1 trilyon dolara ulaştı. 4,02 trilyon dolar ile Japonya’yı geride bırakan Kaliforniya, küresel sıralamada yalnızca ABD, Çin ve Almanya’nın gerisinde yer aldı.

Öte yandan Kaliforniya’nın ekonomisi, dünyanın en büyük üç ekonomisinden daha hızlı büyüyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 6’lık büyüme oranı ile en büyük üç ekonomiyi geride bıraktı.

Newsom, “Kaliforniya sadece dünyayla aynı hızda ilerlemiyor, aynı zamanda hızı belirliyor” dedi.

ABD’NİN YÜZDE 14’ÜNÜ OLUŞTURUYOR 

Ancak Newsom, Trump yönetiminin “pervasız” olarak nitelendirdiği gümrük tarifesi politikalarının Kaliforniya ekonomisini ciddi biçimde tehdit ettiğini vurguladı. Vali, bu uygulamaların özellikle teknoloji, üretim ve tarım gibi kritik sektörlere büyük zarar verdiğini ifade etti.

“Kaliforniya’nın ekonomisi ülkeye güç veriyor ve korunması gerekiyor” dedi.

Yaklaşık 40 milyonluk nüfusuyla ABD’nin en kalabalık eyaleti olan Kaliforniya, Silikon Vadisi’nden gelen yüksek teknoloji gücü ve büyük finans sektörünün katkısıyla ülke GSYİH’sinin yüzde 14’ünü oluşturuyor. 2024 yılında 675 milyar dolarlık iki yönlü ticaret gerçekleştiren eyalet, Meksika, Kanada ve Çin ile en fazla ticaret yapan üç büyük ortak konumunda bulunuyor.

Newsom, geçen hafta Trump’ın olağanüstü yetkilerini kullanarak tek taraflı olarak kapsamlı küresel tarifeler yürürlüğe koyması nedeniyle dava açmıştı.

Öte yandan Kaliforniya’nın başlattığı bu hukuki mücadeleye on iki eyalet daha destek vererek Trump yönetimine dava açtı. Davada, Amerikalılara gümrük vergileri yoluyla “yasadışı olarak vergi artışı dayatıldığı” ileri sürüldü.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Hafta sonu altın fiyatları 26 Nisan: Gram altın kaç lira oldu? Güncel altın kuru

Yayımlandı

üzerinde

Son dakika altın fiyatları ne kadar? Hafta boyu yuları yönlü eğilimi ardından altın cuma günü düşüşe geçmişti. Altın yatırımcıları ise alış ve satış fiyatlarını anlık olarak sorgulamaya başladı. İşte, 26 Nisan altın fiyatı…

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar