Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Kredi ve kredi kartı borcu yapılandırma başvuruları 2025: BDDK kredi borç yapılandırma başvurusu nasıl yapılır, kimler yararlanabilecek?

Yayımlandı

üzerinde

Kredi ve kredi kartı borçları azami 48 ay vade ile yapılandırılabilecek.

Gecikme şartı kaldırıldı. Artık ihtiyaç kredilerinde “30 gün gecikme” koşulu aranmayacak. Her tür gecikmiş borç yapılandırma kapsamına girebilecek.

Önceden karar tarihi esas alınırken, artık yapılandırma tarihindeki borç miktarı dikkate alınacak.

Gecikme yaşanmasa dahi daha önce yapılandırılmış krediler ikinci kez yapılandırılabilecek.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Bundesbank’tan Almanya için korkutan yorum

Yayımlandı

üzerinde

Merkez Bankası (Bundesbank), Alman ihracatçıların, uluslararası rekabette zayıflayan konumları nedeniyle küresel pazarlarda önemli ölçüde pay kaybettiğini bildirdi.

Bundesbank’ın ekonomiye yönelik mayıs ayı raporu yayımlandı.

Raporda, Almanya’da ekonominin rekabet gücünün azalmasıyla Alman ihracatçıların 2021’den bu yana küresel pazar paylarını önemli ölçüde kaybettikleri belirtildi.

2008 finansal krizin ardından Alman ihracatçılarının pazar paylarının 2016’ya kadar neredeyse sabit kaldığı vurgulanan raporda, “Almanya’nın ihracat pazar payları 2017’den beri, özellikle de 2021’den beri düşüyor.” ifadesi kullanıldı.

Bundesbank raporunda, rekabet gücünün birçok sektörde gerilediği kaydedilerek, ülkenin 2021 ve 2023 yılları arasındaki ihracat pazar payı kayıplarının dörtte üçünden fazlasının, kötüleşerek yerli ihracatçıları uluslararası alanda daha az rekabetçi hale getiren arz tarafı koşullarından kaynaklandığı aktarıldı.

Rekabet gücünün gerilemesinin Alman ekonomisinde birçok şirketi zorlayan temel yapısal zorluklara işaret ettiğine yer verilen raporda, “Bunlar arasında demografik değişim, kalifiye işçi sıkıntısı, artan birim iş gücü maliyetleri ve artan bürokrasi yer almaktadır.” denildi.

Raporda, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, kimya sektörü gibi enerji yoğun sektörlerin rekabet gücündeki düşüşe en fazla katkıda bulunan sektörler olduğu belirtilerek, artan enerji fiyatları ve tedarik zincirindeki aksaklıkların da durumu olumsuz etkilediği bildirildi.

ÇİN’DEN DAHA FAZLA REKABET

Almanya’nın küresel pazarda diğer gelişmiş ekonomilerden daha kötü bir performans sergilediğine işaret edilen raporda, Çin’in Alman şirketlerine giderek daha fazla rakip olmaya başladığı ifade edildi.

Raporda, Almanya’nın iş ortamını iyileştirmek için, çalışma teşviklerinin ve özel yatırımlar için vergi indirimlerinin artırılması, vasıflı göçmenlerin önündeki engellerin, bürokrasinin ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gibi acil reformlar yapılması çağrısında bulunuldu.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Asgari ücret ara zam son dakika beklentisi 2025: Asgari ücrete 6 ayda bir mi zam gelecek, Temmuz’da zam yapılacak mı?

Yayımlandı

üzerinde

2025 yılının Ocak ayında enflasyon % 5.03, Şubat ayında 2.27, Mart ayında 2.46, Nisan ayında 3, Mayıs ayında 1.53 ve son olarak Haziran ayında 1.37’ye geriledi.

Bu yılın ilk 6 aylık verisine göre memur ve memur emeklilerin aldığı zam toplu sözleşmeyle birlikte %15.57 oldu. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı maaşlarına ise %16.67 artış yapıldı.

En düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira olurken, en düşük memur maaşı ise ek ödemelerle birlikte 50 bin seviyesine dayandı.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

10+1 Kuralı Resmi Gazete’de: Turizm Çalışanları 10 Gün Çalışıp 1 Gün Tatil Yapacak

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması
14 Temmuz 2025 tarihinde yayımlanan yeni düzenlemeyle turizm sektöründeki konaklama tesisi çalışanları, eski “6+1” kuralı yerine “10+1” haftalık tatil uygulamasına geçiyor. Düzenlemenin detayları, kapsamı ve işçinin hakları bu makalede sizleri bekliyor.

Giriş

14 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletme belgesi almış konaklama tesislerinde çalışan işçiler için haftalık tatil süresi “6+1” gün kuralından “10+1” gün kuralına uyarlandı  Böylece işçiler, 10 gün aralıksız çalıştıktan sonra 11’inci gün hafta tatili yapabilecekler .

Düzenlemenin Kapsamı

  • Hedef sektör: Turizm işletme belgesi sahibi konaklama tesisleri

  • Uygulama şekli: Her 10 çalışma gününden sonra 1 gün hafta tatili

  • Fazla mesai ücreti muafiyeti: Hafta tatilinde çalıştırılan işçi, fazla mesai olarak değerlendirilmeyecek ve ek ücret ödenmeyecek .

Mevcut Durum ve Değişiklik

  • Eski kural (“6+1”): İş Kanunu’na göre altı gün çalışmayı tamamlayan işçi, yedinci gün kesintisiz 24 saat izin hakkı kazanıyordu.

  • Yeni kural (“10+1”): Turizm sektörü çalışanları artık 10 gün çalıştıktan sonra, gelecek gün hafta tatili hakkı elde edecek. Bu uygulama 14 Temmuz 2025’ten itibaren yürürlüğe girdi .

İşçi Hakları ve Tepkiler

  • Tatilde fazla mesai ödemesi yapılmayacak: Yeni düzenleme ile izin günlerinde işçinin fazla mesai ücreti alma hakkı ortadan kalktı .

  • Sendikal ve siyasi görüşler: Düzenleme “kölelik yasası” eleştirilerine sebep olurken, bazı sendikalar ve muhalefet partileri işçi haklarının gerilediğini savunuyor

Uygulama Takvimi

  1. Yürürlüğe giriş: 14 Temmuz 2025

  2. Geçiş süreci: Mevcut işçiler ve yeni işe alınacaklar için aynı tarih itibarıyla uygulanacak.

  3. Denetim ve cezalar: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından izlenecek, usulsüz uygulamada idari para cezası düzenlenecek.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Soru: Diğer sektörlerde de “10+1” uygulaması gelecek mi?
Cevap: Şu an için yalnızca turizm işletmeleri kapsama dahil. Ancak inşaat gibi farklı sektörlerden taleplerin Meclis gündemine taşınması bekleniyor .

Soru: Hafta tatilinde çalıştırılan işçi ne kadar ücret alacak?
Cevap: Yeni düzenleme kapsamında tatilde çalıştırılan işçilere fazla mesai ücreti ödenmiyor. Sadece normal günlük ücretleri geçerli sayılıyor .


Yeni “10+1” haftalık tatil düzenlemesi, turizm sektörü çalışanlarının çalışma-performans dengesini etkileyecek önemli bir madde olarak öne çıkıyor. İşverenler ve işçiler, bu değişikliğin uygulamasında dikkatli olmalı ve hak kayıplarının önüne geçmek için sendikal destek ve hukuki danışmanlık almayı ihmal etmemelidir.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar