Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Kasapların kıyma oyunu: İnsan sağlığını tehlikeye atıyor (Hileli kıyma nasıl anlaşılır?

Yayımlandı

üzerinde

Tavuk, hindi derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı ve kas gibi ürünleri içeren kıymayı anlamının en kolay yolu kolay yoğrulması veya fazla yağ bırakması olarak dikkat çekiyor.

Rengi soluk ve birbirinden çok düzensiz görülen kıymalar, farklı et türlerinin birleşimiyle çekilmiş olabilir. Dana, kuzu, koyun gibi tek üründen çekilen kıyma daha zor bozuluyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Magnezyum mu, melatonin mi: Uyku kalitesi için hangisi daha iyi?

Yayımlandı

üzerinde

Modern yaşamın getirdiği stres, yoğun tempo ve dengesiz beslenme alışkanlıkları, yetişkinlerin büyük bölümünde uyku sorunlarını beraberinde getiriyor. Araştırmalara göre, yetişkinlerin yüzde 60’ından fazlası düşük uyku kalitesinden şikâyetçi. Uyku eksikliği ise sadece yorgunluğa değil; kalp hastalıkları, diyabet ve ruh sağlığı sorunları gibi kronik hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor.

Uykusuzlukla başa çıkmak isteyen bireyler, beyaz gürültü cihazlarından çeşitli takviyelere kadar birçok yönteme başvuruyor. En sık tercih edilen takviyelerin başında ise magnezyum ve melatonin geliyor. Her ikisi de uyku üzerinde olumlu etkiler yaratırken, farklı mekanizmalarla çalışıyor. Peki, hangisi hangi durumlarda daha etkili?

Okumaya Devam Et

Sağlık

Çay içince vücudunuza ne olur? Meğer böyle bir zararı varmış

Yayımlandı

üzerinde

Kafeinsiz bitki çayları, beyaz çay ve rooibos gibi düşük kafeinli seçenekler hem hamile bireyler hem de çocuklar için daha güvenli alternatifler olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, her bitki çayının içeriği farklı olduğundan, özellikle kronik hastalığı olanların ürün etiketlerini dikkatle incelemesi öneriliyor.

“Her şeyin fazlası zarar” ilkesinin çay için de geçerli olduğu bir kez daha bilimsel verilerle ortaya kondu. Çay tüketiminde ölçüyü kaçırmadan, sağlık dostu bir alışkanlık oluşturmak mümkün.”

Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Ünlü nörologdan balık ve konserve uyarısı: Pişirmekle geçmiyor, ölümcül toksin içeriyor

Yayımlandı

üzerinde

Büyük tropikal resif balıklarından uzak durulması gerektiğini belirten Doktor Chen, bu balıklarda mercan resiflerindeki alglerden balıkların vücuduna geçerek zamanla biriken ciguatoksin adlı güçlü bir nörotoksinkonusunda uyarılarda bulundu.

“YANLIŞ TEŞHİS EDİLMESİ KOLAY”

Chen’e göre ciguatoksin zehirlenmesi, yanlış teşhis edilmesi kolay ve tuhaf belirtilerle kendini gösterebiliyor: soğuk hissedip aniden yanma, karıncalanma, baş dönmesi ve tekrarlayan kabuslar gibi. Bazı insanlarda kronik sinir hasarına da yol açabiliyor.

Üstelik balığı pişirmek çare değil çünkü ciguatoksin ısıya dayanıklı, yani pişirme sırasında yok olmuyor. Chen, büyük avcı balıkların özellikle karaciğer ve havyar kısımlarından uzak durulması gerektiğini açıkladı.

KONSERVE UYARISI

Chen’e göre şişmiş, çatlamış veya derin göçükleri olan konserve kutuları da büyük bir tehlike işareti. Bu durum, ölümcül botulinum toksini üreten bakterilerin varlığına işaret edebilir. Bu toksin, sinirlerden kaslara giden sinyalleri engelleyerek felce, görme kaybına ve solunum yetmezliğine yol açabiliyor.

En korkutucu kısmı ise botulinum toksininin tadı veya kokusu olmaması. Üstelik yemeği ısıtmak her zaman yeterli değil. Chen, bu durumda tek çözümün şüpheli konserveyi hiç düşünmeden atmak olduğunu söyledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar