Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Magazin

İlçenin tek teneke ustası: Bir metrekarelik dükkanda ekmeğini çıkarıyor

Yayımlandı

üzerinde

İlçenin tek teneke ustası: Bir metrekarelik dükkanda ekmeğini çıkarıyor

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde yaşayan ve ilçenin tek teneke ustası olan İbrahim Çatuk (52), bir metrekarelik dükkanında hem ekmeğini çıkarıyor hem de yıllardır mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

52 yaşındaki İbrahim Çatuk, Hıdırbaba Mahallesi’nde, bir metrekarelik dükkanında kaybolmaya yüz tutmuş tenekecilik mesleğini sürdürüyor. Mesleğe babasının yanında 11 yaşında çırak olarak başlayan ve ikinci nesil olarak devam ettiren Çatuk, atölyesinde teneke malzemeyi; kova, huni, baca borusu gibi gereçlere dönüştürüyor.
İlçenin tek teneke ustası olan ve mesleğini yıllardır sürdürmeye çalıştığını ifade eden Çatuk, ustalığını devredebileceği kimsenin kalmadığını vurgularken, ilçedeki vatandaşlardan gelen talepler üzerine hem üretim yapıyor hem de küçük dükkanında tamiratlarını gerçekleştiriyor. Çatuk, aynı zamanda artan teneke parçalarını da düdüğe dönüştürerek mahalledeki çocukları sevindiriyor.
Tenekeyi şekilden şekle sokarak birçok gereç üreten Çatuk, el emeği ve sanatkarlık isteyen meslekte artık çırak yetişmediğini söyleyerek babasından öğrendiği ustalık sırlarını aktarabileceği kimsenin olmadığını belirtti.
Kendisi gibi vatandaşın isteklerine yönelik üretim veya tamirat yapan usta sayısının çok az olduğunu belirten Çatuk, şu ifadeleri kullandı: “İlkokuldan bu yana bu işi yapıyorum. Şu anda 52 yaşındayım. Kendimiz üretiyoruz bunları. El sanatı bu. Üretimi evde yapıyorum ama satışları bu 1 metrekarelik dükkanımda yapıyorum. Aynı zamanda burada küçük tamiratları yapıyorum. Üretimi zaten burada yapamam bu dükkana makine sığmaz. Çorbayı kaynatınca şükrediyoruz halimize.
Süzme tenekesi, baca boru uçları gibi ürünleri yapıyorum aynı zamanda gelen talebe göre de üretim yapıyorum. Bu benim baba mesleği zaten. İkinci nesil olarak bu işi devam ettiriyorum. Bu teneke ustalığı el mahareti ister. Tarihi bir meslek. İlçenin tek teneke ustasıyım. Vatandaşlarımızın isteklerini yerine getiriyoruz. Zaten çırak bulamıyoruz, yetiştirecek adam yok. Biz de burada ufak tefek işlerle talepleri yerine getiriyoruz. Dükkanımız küçük tabi ama bana yetiyor. Zaten mezara nasıl sığıyorsak buraya da sığarız.”
Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Magazin

Liman kenti Nyon turistlerin odak noktası

Yayımlandı

üzerinde

Nyon turistlerin odak noktası oldu

İsviçre’nin Cenevre kentine 25 kilometre uzaklıktaki Nyon, yüzyıllardır bozulmamış tarihi yapısı ve Cenevre Gölü’nün kıyısındaki sakinliğiyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Vaud kantonuna bağlı, yaklaşık 23 bin kişinin barındığı Nyon, kalesi ve Prangins Şatosu gibi önemli yapılarının yanı sıra Roma kalıntılarıyla tarih meraklılarını bir araya getiriyor. Tarihi milattan önce 50 yılına dayanan ve 2. yüzyıl başlarında Roma İmparatoru Julius Ceaser tarafından kurulduğu kabul edilen Nyon, aynı zamanda liman kenti olmasıyla da biliniyor. Bölgede 1996 yılında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan amfi tiyatro ve yerin altında bulunan Roma Müzesi, turistlerin ziyaretlerinde ilk sırayı alıyor. Müze, envanterinde bulunan yaklaşık 20 bin eserin yanı sıra dönemin Roma şehrindeki günlük yaşamdan izler sunuyor.

“SADECE İLGİNÇ TARİHİ ESERLERİ SERGİLİYORUZ”

Roma Müzesi sorumlusu Malika Bossard, kentin Romalılar tarafından kurulduğunu ve bulundukları yerde Roma’ya ait yapılar olduğunu söyledi. Bossard, müzede dönemin Roma yaşamına dair izler sunulduğunu belirterek “Müzede yaklaşık 400 obje sergiliyoruz. Fakat depoda çok daha fazlası var. 20 bine yakın nesne burada sunulabilmek için çok fazla, sadece ilginç tarihi eserleri sergiliyoruz. Müzenin içinde bulunan duvarlar, Roma döneminde şehrin yönetim merkezi olan bazilikanın temelini oluşturuyor.” dedi. Müze küçük olmasına rağmen geçen yıl 18 bin turisti misafir ettiklerini aktaran Bossard, “Roma müzesini ziyaret etmenizi bekliyoruz. Çok özel bir müze, yerin altında, duvarlar nedeniyle burada çok özel bir atmosfer var. Gerçek otantik Roma duvarları, bu da çok özel bir atmosfer veriyor.” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Magazin

Yüzyıllık posta pulları Arnavutluk’ta sergileniyor

Yayımlandı

üzerinde

Arnavutluk'taki müzede yüzyıllık posta pulları sergileniyor

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da hizmet veren Arnavutluk Posta Müzesi, asırlık posta pullarına yaptığı ev sahipliğiyle ülke tarihine ışık tutuyor.

Tiran’da, 5 Kasım 2021’de hizmet vermeye başlayan ve 1913’ten itibaren basılmaya başlanan posta pullarına ev sahipliği yapan Arnavutluk Posta Müzesi, kentte tarih meraklılarının en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor. Posta pulları üzerinde ülke tarihinin 112 yılının farklı dönemlerinden figürler yer alırken Osmanlı döneminden kalma nadide posta pulları ve mühürler de ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken koleksiyonlar arasında önde geliyor. Müzede ayrıca, eski mektup zarfları, haberleşme araçları ve posta görevlilerine ait üniformalar sergileniyor, ziyaretçiler müzedeki atölyede kendi tasarımlarını posta puluna dönüştürebilme fırsatını elde ediyor. POSTA PULU KOLEKSİYONUNU GENİŞLETME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Arnavutluk Postası Pul Arşivi Uzmanı Marilda Habibi, müzenin ülke tarihine ışık tutan yönlerini anlattı. Habibi, “Bu müze 2021’de yeniden tasarlanarak hizmet vermeye başladı. Bu koleksiyonlar öncesinde Ulusal Tarih Müzesi’nin bir parçasıydı.” dedi. Müzedeki posta pulu koleksiyonunu genişletmeye devam etmek için gerekli araştırma ve çalışmaları sürdürdüklerini söyleyen Habibi, bugün de modern ve tematik pul basımına devam ettiklerini belirtti. Habibi, “Bu müzede, Arnavutluk Postasının çalışmalarını yansıtan birçok obje sergileniyor. Bir postacının ihtiyaç duyduğu tüm ekipmanlar, yıllara göre sıralanmış posta pulları ve Arnavutluk Postasının yıllar içinde aldığı ödüller ve nişanlar da burada sergileniyor.” diye konuştu. Ziyaretçilerin müzede Arnavutluk posta pulları tarihini izleme fırsatı bulabildikleri bir belgesel odasının da bulunduğuna işaret eden Habibi, ayrıca posta pulu koleksiyoncularının ve araştırmacıların da müzeye büyük ilgi gösterdiklerini dile getirdi.

Okumaya Devam Et

Magazin

Emma Mackey, Narnia filminin kadrosuna dahil olan ilk isim oldu

Yayımlandı

üzerinde

Emma Mackey, Narnia filminin kadrosuna dahil olan ilk isim oldu

Barbie filminin yönetmeni Greta Gerwig yeni Narnia Günlükleri filminin yönetmen koltuğunda oturacak. Filme dahil olan ilk isim Emma Mackey oldu.

Greta Gerwig, yeni Narnia Günlükleri filminin yönetmen koltuğunda oturmaya hazırlanıyor. Filmde rol alacak ilk isim Emma Mackey olarak açıklandı. Oyuncu filmde Tilda Swinton’ın canlandırdığı White Witch (Beyaz Cadı) karakterini canlandıracak. Meryl Streep’in ise filme “Aslan” rolüne dahil olacağı iddia ediliyor.

Filmin senaryosunu Gerwig kaleme alacak ve iddialara göre film, serinin altıncı kitabı olan The Magician’s Nephew’ı konu alacak.

Mackey, Sex Education dizisindeki rolüyle tanınıyor.

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)Sır gibi saklanan filmin 90 ülkede, yaklaşık bin salonda IMAX formatında izleyiciyle buluşacağı açıklandı. Netflix imzası taşıyan filmin yalnızca dijital platformda yayınlanacağı düşünülüyordu. NE ZAMAN VİZYONA GİRECEK? Ladybird ve Küçük Kadınlar gibi ödüllü filmlere imza atan Gerwig’in merakla beklenen yeni filmi, 26 Kasım 2026’da vizyona girecek, 25 Aralık’ta ise platformda izleyiciyle buluşacak. Gerwig’in iki Narnia Günlükleri filmi çekeceği biliniyor. Daha önce “Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap” (2005), “Narnia Günlükleri: Prens Kaspiyan” (2008) ve “Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu” (2010) filmleri seyirciyle buluşmuştu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar