Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Her yönüyle “süper besin”: Lif, antioksidan ve vitamin deposu

Yayımlandı

üzerinde

Sindirimi, bağışıklığı, hormonları ve kemik gücünü destekleyen kuşkonmaz; buharda pişirme, ızgara, kızartma ya da çorba içinde kullanılarak kolayca tüketilebiliyor. Uzmanlar, vitamin kaybını önlemek için hafif pişirme yöntemlerini ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketimi öneriyor.

Her yönüyle bir “süper besin” olan kuşkonmaz, sofralarda sağlıklı ve doğal bir destekçi olarak öne çıkıyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Yeni varyantlar ortaya çıktı: Corona virüs vakalarında artış

Yayımlandı

üzerinde

Son günlerde corona virüs vakalarında artış yaşanmaya başladı.

Yeni varyantlar ortaya çıkarken, Türkiye’de şu anda varyant analizi yapılmıyor.

Ancak ‘daki tespitlere göre şu sıralarda “Stratus” ve “Nimbus” varyantları etkili olurken, yaz mevsiminin de etkisiyle birçok kişide bağırsak enfeksiyonlarıyla birlikte görülüyor.

“VAKALARDA ARTIŞ OLDUĞUNU GÖZLEMLEMEKTEYİZ”

Konuya ilişkin NTV’ye konuşan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Yaz ayına girmemize rağmen hazirandan bu yana artış var. Önce çocuk hastalarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde fazla sayıda görmeye başladık. Ama şimdi artık bağışıklık sisteminden bağımsız olarak yaştan bağımsız olarak vakalarda artış olduğunu gözlemlemekteyiz.” dedi.

“HASTALARDAKİ BELİRTİLER FARKLILIK GÖSTERİYOR”

“Bazı vakalarda ishalle ve halsizlikle, ateşle ortaya çıkarken, bazı vakalarda solunum yolu semptomlarının boğazda gıcıklanma, hafif öksürük, hafif ateş gibi belirtilerin ön planda olduğunu görüyoruz.” diyen Köksal, şunları söyledi:

“Demek ki ortamda tek bir varyant yok.

Birden fazla varyant dolaşıyor ki hastalardaki belirtiler farklılık gösteriyor.”

“AYRIMINI YAPMAK HER ZAMAN MÜMKÜN OLMUYOR”

“Her yaz olduğu gibi gastroenterit yani bağırsak enfeksiyonları da sık görülüyor. Öyle ki bazı hastalarda iki hastalığın belirtileri karışabiliyor.” diyen Köksal, şunları kaydetti:

“Yaz ayındayız. Dışarıda gıda tüketimi fazla soğuk su içme, dondurma gibi ya da dış ortamda iyi yıkanmamış sebzelerin yenmesi de gastroenterit yaptığı için vakalarda karışıklığa yol açabiliyor.

Covid mi yoksa gastroenterit vakasıyla mı karşı karşıyayız. Bunun ayrımını her zaman yapmak mümkün olmuyor.”

KALABALIK ORTAMLARA DİKKAT

Öte yandan corona virüsten korunmak için özellikle ileri yaş grubunun ve kronik hastalıkları olanların kalabalık ortamlarda daha dikkatli olması öneriliyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Prof. Dr. Özlü açıkladı: Henipavirüs’te salgın tespit edilmiş değil

Yayımlandı

üzerinde

Prof. Dr. Özlü, yaban hayatı ile insan etkileşiminin artmasının risk oluşturduğunu belirterek, “Vahşi hayvanların yaşam alanlarına yaklaştıkça; bu tür farklı virüslerle karşılaşma oranımız, hayvanlardan insanlara geçen zoonotik hastalıkların bulaşması ve yayılması olasılığı artıyor. İnsanların doğadaki vahşi hayvanların yaşam alanlarına dokunmadığı, müdahale etmediği bir anlayışı geliştirmeleri lazım. Doğanın bir parçasıyız. Bizler doğanın hakimi değiliz. Diğer canlılarla beraber dünyayı paylaşmayı öğrenmemiz lazım. Bir hayvan dışkısı ya da idrarı ile temas eden bir ürün varsa tüketmeyin ya da iyice temizleyerek tüketin” ifadelerini kullandı.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Öğün atladığınızda ne olur? Beklenmedik sağlık riski

Yayımlandı

üzerinde

Sadece kaloriden değil, aynı zamanda temel vitamin ve minerallerden de mahrum kalmak, uzun vadede beslenme yetersizliklerine yol açıyor. Uzmanlar, demir, magnezyum, kalsiyum gibi mikro besinlerin eksikliği nedeniyle ciltte matlık, saçlarda dökülme ve kronik yorgunluk gibi semptomların görülebileceğini söylüyor.

Uzmanlar, “öğün atlamak bir disiplin değil, düzensizliktir” diyerek düzenli, dengeli ve gerçek besinlerle yapılan öğünlerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık açısından önemine dikkat çekiyor. Kilo yönetimi, hormon dengesi, sağlıklı cilt ve genel iyilik hali için anahtarın; zamanında, dengeli ve yeterli öğünlerde yattığı vurgulanıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar