Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Çin’den vergilere karşı önlem

Yayımlandı

üzerinde

, gümrük tarifelerine karşı ekonomik önlemlerini artırıyor.

ABD, Çin’e bu yıl yüzde 145 ek getirdi. Çin de yüzde 125’lik vergi ile karşılık verdi. Çin ekonomisi bu yılın ilk çeyreğine iyi bir başlangıç yapmıştı.

Ülkenin dış ticaret hacmi ilk çeyrekte yüzde 6 artış göstererek 580 milyar doları aştı. Ancak ek vergiler dış ticaret konusunda belirsizliği artırdı.

Çin Komünist Partisi, gelişmelerin ekonomik etkisini analiz etmek için bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, kapsamlı bir hazırlık yapılması kararı alındı. Toplantıda bazı somut tedbirler de açıklandı.

Bilimsel-teknolojik yenilikler desteklenecek. Tüketimi genişletmek ve dış ticareti stabilize etmek için yeni finansal araçlar oluşturulacak. Gümrük vergileri nedeniyle işsiz kalanların istihdamı için destekler artırılacak. Hizmet tüketimi ve emeklilikler ilgili krediler genişletilecek.

Toplantıda, ekonomik hedeflere ulaşmak için önümüzdeki dönem kalkınma çalışmalarına yoğunlaşılacağı dile getirildi.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Asgari ücrete ara zam yapılacak mı, ne kadar olacak? 2025 asgari ücret temmuz ara zammı olacak mı? Gözler hükümetten yapılacak açıklamada

Yayımlandı

üzerinde

Asgari ücret, 1 Ocak 2025 itibarıyla yüzde 30’luk zamla net 22.104,67 TL, brüt 26.005,50 TL olarak belirlenmişti. Bu rakam, 2024’teki net 17.002 TL’lik asgari ücrete kıyasla önemli bir artış sağladı. Asgari ücrete Temmuz 2025’te ara zam yapılıp yapılmayacağı, enflasyon verileri ve ekonomik koşullara bağlı olarak değişebilir.

2025 yılına girerken asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapıldı. 1 Ocak 2025 itibarıyla net asgari ücret 22.104,67 TL olurken, brüt tutar ise 26.005,50 TL olarak belirlendi.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

3600 ek gösterge nedir, kimleri kapsıyor? Kamu çalışanlarının 3600 ek göstergesi iptal mi oldu?

Yayımlandı

üzerinde

Anayasa Mahkemesi (AYM), bazı devlet memurlarının 3600 ek göstergeden yararlanabilmesi için “15 Ocak 2023’ten önce atanmış olma” şartı getiren yasal düzenlemeyi iptal etti.

Resmi Gazete’de yer alan karara göre, Ankara 18. İdare Mahkemesi, genel idare hizmetleri sınıfında yer alan devlet memurlarının 3600 ek göstergeden yararlanmasına ilişkin işlemin iptali için açılan davada, düzenlemenin yer aldığı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na 2022’de 7417 sayılı Kanunun 5. maddesiyle eklenen geçici 47. maddenin birinci fıkrasında yer alan “bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek, iptali için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu.

Düzenlemenin, aynı mevzuat kapsamında 15 Ocak 2023 öncesi ile sonrası atanan kişilere ek göstergeden faydalandırılmada farklı muamele uygulandığı, bunun “makul ve haklı bir sebebe dayanmadığı” başvuruda bildirildi. İptal hükmünün 6 ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

Genel İdare Hizmetleri’nde görevli personelleri kapsayan iptal kararından etkilenen unvanlar; İl Milli Eğitim Müdürü, İl Müdürü, İnfaz Koruma Memuru, İtfaye Teşkilatında Amir ve Şef, Maliye bakanlığında Memur, Maliye Müfettişi, Memur, Sağlık Meslek Lisesi Müdürü, Savunma Uzmanı, Şube Müdürü, Yüksek Mahkemelerde Görevli Memur vb.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

IMF İngiltere’nin büyüme tahminini yükseltti

Yayımlandı

üzerinde

Uluslararası Para Fonu (), İngiliz ekonomisine ilişkin bu yılki büyüme tahminini yüzde 1,1’den yüzde 1,2’ye yükseltti.

IMF’nin ekonomisine yönelik 2025 yılı IV. Madde kapsamındaki değerlendirmesine göre, ülke ekonomisi 2024’ün ikinci yarısındaki yavaşlamanın ardından bir toparlanma sürecinden geçiyor.

Bu kapsamda IMF, İngiliz ekonomisine yönelik bu yıl için büyüme tahminini daha önceki yüzde 1,1 seviyesinden yüzde 1,2’ye yükseltti. Ancak zayıf üretimin uzun dönemli büyüme beklentileri üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği vurgulandı.

IMF değerlendirmesine göre, küresel ticaret gerilimleri nedeniyle süren belirsizlik, İngiltere’nin ticaret ortaklarındaki yavaşlayan ekonomik faaliyetler ve ABD’nin tarifelerinin doğrudan etkisi, İngiltere’nin ekonomik büyüme seviyesinde 2026’ya kadar yüzde 0,3 düşüş etkisi yaratacak ve İngiltere ekonomisinin 2026’da yüzde 1,4 büyüyecek.

Ancak beklenenden daha sıkı finansal koşullar ve hane halkının artan ihtiyatlı tasarruf eğilimi, özel tüketimdeki toparlanmayı engelleyebilir ve ekonomik iyileşmeyi yavaşlatabilir.

Devam eden küresel ticaret belirsizlikleri ise küresel ekonomik faaliyeti zayıflatarak, tedarik zincirlerini bozarak ve özel yatırımları baltalayarak, İngiltere’nin büyümesi üzerinde ilave baskı oluşturabilir.

Enflasyonda son aylarda görülen yukarı yönlü ivmenin bu yılın ikinci yarısına kadar sürmesi beklenirken, temel enflasyonist baskıların azaltmaya devam etmesiyle enflasyon 2026’nın sonuna doğru hedeflenen yüzde 2 seviyesine dönecek.

IMF, İngiltere Merkez Bankasının, para politikasını kademeli şekilde gevşetme politikasını sürdürmesini önerdi.

Yıllık enflasyon nisanda yüzde 3,5 ile beklentilerin üzerinde ölçülmüştü. Beklenti, enflasyonun yüzde 3,3 olacağı yönündeydi. Enflasyon martta yıllık bazda yüzde 2,6 olmuştu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar