Gündem
CHP’de ön seçim sonuçları ne zaman açıklanacak?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, partinin cumhurbaşkanı adayının ön seçimle belirleneceğini açıklamasının ardından, 10 Şubat’ta Genel Merkez’de yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısı daha da önem kazandı.
Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından cumhurbaşkanı adayı olabilecek kişiler için belirlenecek kriterlerin açıklanmasından sonra yapılacak ön seçimin yol haritasının PM’de ele alınması bekleniyor.
Toplantıda, ön seçime ilişkin hazırlanan yönerge ile yaklaşık 1 milyon 600 bin CHP üyesinin, parti tarafından ilan edilecek cumhurbaşkanı adayları arasından hangi tarihte ve hangi yöntemle seçim yapacağının görüşüleceği belirtiliyor. Bu konuda, il ve ilçe merkezlerinde belirlenecek alanlarda sandıklar kurularak, Yüksek Seçim Kurulu tarafından gerçekleştirilen seçimlerde olduğu gibi parti tarafından hazırlanacak mühürlü oy pusulaları ve zarfları kullanılmasına sıcak bakıldığı ve bu yönde bir hazırlık yapıldığı öğrenildi.
PARTİNİN DE DESTEĞİNİ ALMASI LAZIM
Ön seçimde yarışacak cumhurbaşkanı adaylarının fazla olmaması için adaylık başvurusu yapacak kişilerin, parti organlarının desteğini almasının da isteneceği öne sürüldü.
Ön seçimin mart sonunda veya en geç nisanın ilk haftasında tamamlanması planlanırken, bu alandaki tüm hazırlık ve çalışmalara PM toplantısında son şeklinin verilmesi bekleniyor.
Öte yandan CHP Genel Başkanı Özel’in, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda, geçen yıl Tuzla Piyade Okulu’ndan uzaklaştırılan 5 teğmenin tazminatlarının yanı sıra bu yıl içerisinde “silahlı kuvvetlerden ayırma cezası” verilen bazı teğmenler için de çıkarılacağı iddia edilen tazminatlarının CHP milletvekillerince ödenmesine yönelik açıklamasının ardından bu konuda nasıl bir yol izleneceğinin de PM’de konuşulacağı belirtiliyor.
Gündem
“TGRT WhatsApp Krizi: Aslıhan Ören’in “Tazminatsız Gönder” Talimatı Basın Özgürlüğünü Tehdit Ediyor”
Açıklaması
TGRT Haber’de Aslıhan Ören’in “Olumsuz KJ yazılmayacak” ve “tazminatsız gönder” talimatıyla patlak veren WhatsApp krizi, medya özgürlüğünü nasıl sarsıyor? Oku!
TGRT’de yaşanan WhatsApp krizi, İhlas Medya Grubu Genel Müdürü Aslıhan Yeltekin Ören’in haber akışına doğrudan müdahalesi ve “tazminatsız gönder” söylemiyle yeniden patlak verdi. Çocuk işçi haberine “Olumsuz KJ olmayacak, yazılmayacak” diyerek tepki gösteren Ören, son ortaya çıkan yazışmalarında sorumlu editörlere “anladıkları dilden uygula, tazminatsız gönder” talimatı verdiği ortaya çıktı. Bu müdahaleler sosyal medyada “sansür” ve “basın özgürlüğü ihlali” olarak yorumlanırken, TGRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ercan Seki’nin de “Hırsız evin içindeyse kapı kilit tutmaz” yanıtı krizin dozunu artırdı. Haberimizin devamında kriz sürecini, patron-muhabir dinamiğini ve kamuoyunun tepkilerini ayrıntılarıyla bulacaksınız.
Aslıhan Ören Kimdir?
Aslıhan Yeltekin Ören, İhlas Holding kurucusu Ahmet Mücahid Ören’in oğlu Enver Ören ile 2008 yılında evlendikten sonra İhlas Medya Grubu’nda yöneticiliğe, daha sonra genel müdürlüğe yükseldi . Öncesinde Kanal E, Kanal 6, Star TV, ATV, TV8, Sky Türk, TGRT Haber ve FOX’ta muhabirlik ve sunuculuk deneyimi bulunuyor
WhatsApp Krizinin Ayrıntıları
İlk İtiraz: “Olumsuz KJ Yazılmayacak”
TGRT Haber’in, Türkiye’de artan çocuk işçi sayısını konu edinen “Yoksulluk çocukları çalışmaya zorluyor” haberini yayınlamasının ardından Aslıhan Ören, kanalın editörlerine WhatsApp grubunda sert tepki gösterdi:
“Olumsuz KJ olmayacak demedim mi? Ben ne anlatıyorum; başka patron mu var bilmediğim? Yapmak isteyen hemen istifa etsin.” .
Birgün Gazetesi de benzer bir mesajı “Olumsuz yazan istifa etsin” başlığıyla aktardı .Sansür ve “Tazminatsız Gönder” Talimatı
28 Nisan’da ortaya çıkan yeni yazışmalarda Ören, sorumlu editör Genel Yayın Yönetmeni Ercan Seki’ye şu talimatları verdi:
“Sorumlu kimse yazılı savunma al hemen! İK’ya bildir. Buralara yazma, anladıkları dilden uygula. Sonra da tazminatsız gönder, bak nasıl dinlerler; herkes okusun.” .
Aynı dönemde Sol Haber de “İsteyen hemen istifa etsin!” manşetiyle sansür iddiasını güçlendirdi .Medya Özgürlüğüne Etkileri
Patron müdahalesi, yayın akışının üst düzey yöneticiler tarafından belirlenmesi eleştirilerini beraberinde getirdi. Uzmanlar, bu tür müdahalelerin “basın özgürlüğünü zayıflatacağı” ve “haber çeşitliliğine ket vuracağı” görüşünde . TGRT Haber yöneticisinin “Hırsız evin içindeyse kapı kilit tutmaz” yanıtı, süreçte basın içindeki gerilimi gözler önüne serdi .
Sosyal Medya ve Kamuoyu Tepkisi
X (Twitter) üzerinde “#TGRTKrizi” etiketi altında çok sayıda paylaşım yapıldı; kullanıcılar “medya sansürü” ve “işten atma tehditleri”ne tepki gösterdi . Gazeteciler Birliği ile Basın Konseyi’nin de konuyla ilgili açıklama yaparak, basın etiği ihlallerine dikkat çekmesi bekleniyor.
Sonuç
TGRT’deki WhatsApp krizi, Türkiye’de medya patronlarının editoryal müdahalesini ve çalışanlara yönelik “tazminatsız gönderme” tehditlerini bir kez daha gündeme taşıdı. Haber/etik kaygılarıyla malul bu tartışma, basın özgürlüğü ve çalışan hakları ekseninde kamuoyunun odak noktasına yerleşmiş durumda.
Gündem
Hastaneden açıklama: Sırrı Süreyya Önder’in hayati tehlikesi artarak devam ediyor

Kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder‘in tedavisi sürüyor.
13 gündür yoğun bakımda tedavisi devam eden Önder’in sağlık durumuna ilişkin hastaneden son dakika açıklaması geldi.
Açıklamada, kalp destek cihazına bağlı olduğu vurgulanan Önder’in nörolojik tablosunun giderek bozulduğu belirtildi.
“REFLEKSLERİ AZALDI”
“Başka bir kırılma noktasına gelmiş bulunmaktayız.” denilen açıklamada “Hastamızın refleksleri azalmış, beyin ödeme devam etmektedir.” denildi.
Önder’in hayati tehlikesinin artarak devam ettiğinin bildirildiği hastane açıklamasında tedavilerin devam ettiği de vurgulandı.
Gündem
Jammer nedir, ne için kullanılır?

JAMMER KULLANIMI YASAK MI?
Türkiye’de jammer (sinyal kesici) cihazların ithalatı, satışı, bulundurulması ve kullanılması genel olarak yasaktır.
Jammer kullanımı, yalnızca Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT gibi resmî güvenlik kurumlarına izinle verilmiştir.
Bireysel olarak ya da özel şirketlerde jammer kullanımı, özellikle insanların cep telefonu, internet, GPS gibi haberleşme özgürlüklerini engellediği için kanunen suç sayılır.
-
Ekonomi6 gün önce
Eskişehir’de Ormanlık Alanda Yakılarak Öldürülen 30 Yaşındaki Kadın Dehşeti: Sadece Saç ve Kemik Kaldı
-
Gündem4 gün önce
Şanlıurfalı Genç İşçi 3 Günlük Korkunç İşkenceyle Yüzleşti: Dişleri Kırıldı, Hamam Böceği Yedirildi
-
Gündem4 gün önce
“Silivri’de 6,2’lik Depremin Derinden Gelen Uğultusu: Sismik Kayıtların Ardındaki Gerçek”
-
Son Dakika1 hafta önce
Oyuncu Sevil Akdağ Arkadaşını Öldürdü: Fatih İskenderpaşa’daki Cinayet Olayının Tüm Detayları
-
Gündem3 gün önce
Konyaaltı’nda Kan Donduran Vahşet: Polisten Kaçarken Saklandığı Odunlukta Kız Arkadaşını Vuran Sezer Bozkurt
-
Son Dakika5 gün önce
İstanbul’da 6.2 Büyüklüğünde Korkutan Deprem: Vatandaşlar Panikle Sokağa Döküldü Medyatava +4
-
Gündem5 gün önce
İstanbul’da 6.2’lik Deprem Korkuttu: Aynısı Anadolu’da Meydana Gelse Sonuçlar Nasıl Olurdu?
-
Gündem7 gün önce
Adana Çukurova’da Ayrılık Tartışması Kanlı Bitti: 24 Yaşındaki Mehmet Ayaz Öldü, 17 Yaşındaki Nazlısu C. Yaralı Kurtuldu