Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Bacaklarda kan pıhtısına dikkat! Tehlikeli olabilecek 5 belirti

Yayımlandı

üzerinde

Bacaklarda kan pıhtısına dikkat! Tehlikeli olabilecek 5 belirti

Kan pıhtıları veya tromboz, özellikle bacaklarda olduğunda, ciddi sağlık riskleri oluşturur. Uzun süreli hareketsizlik, travma, tıbbi durumlar ve hormonal faktörler temel katkıda bulunanlardır. Daha uzun boylu kişilerde, daha fazla risk vardır. Bacak şişmesi ve ağrı gibi belirtilere hemen dikkat edilmesi gerekir. Önleyici tedbirler arasında düzenli egzersiz, hidrasyon, kronik rahatsızlıkların yönetimi bulunur.

Tıbbi olarak tromboz olarak bilinen kan pıhtıları, vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilir. Bunlar, kanamayı kontrol eden ve içeride kan akışını durdurarak yaşamı tehdit eden durumlara yol açan küçük jel benzeri kitlelerdir.En yaygın yer bacakların derin damarlarıdır. Derin Ven Trombozu (DVT) adı verilen bu durum, derhal teşhis edilmez ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Damarlardaki kan yeterince hızlı hareket etmediğinde meydana gelir.
Bacaklardaki derin damarlar, çeşitli nedenlerden dolayı pıhtı oluşumuna karşı özellikle hassastır.Bacaklar kalbe en uzak olanlardır ve damarların yerçekimine karşı kanı geri döndürmek için daha fazla çalışmasını gerektirir. Azalmış kan akışı veya durgunluk pıhtı oluşumuna yol açabilir.Uzun uçuşlar, yatak istirahati veya hareketsiz yaşam tarzları gibi uzun süreli hareketsizlik, bacaklardaki kan akışını yavaşlatabilir ve pıhtılaşma riskini artırabilir. Bacaklardaki travma veya cerrahi prosedürler, yaralanmaya karşı doğal bir tepki olarak vücudun pıhtılaşma mekanizmasını tetikleyerek kan damarlarına zarar verebilir.
Kanser, kalp hastalığı, obezite ve bazı otoimmün bozukluklar, özellikle alt ekstremitelerde pıhtılaşma riskini artırabilir. Gebelik, hormon replasman tedavisi ve doğum kontrol hapları, yüksek östrojen seviyeleri nedeniyle pıhtılaşma riskini artırabilir ve bacak damarlarını daha belirgin şekilde etkileyebilir.
2018’de yapılan bir çalışma, uzun boy ile kan pıhtısı arasındaki bağlantıyı vurguladı. “Uzun boylu kişilerin daha büyük bir venöz yüzey alanı ve muhtemelen daha fazla venöz kapakçığı vardır, bu da trombüsün oluşabileceği daha büyük bir alan sağlar. Gerçekten de, trombüsün çoğunluğu kan akışının durgun olduğu alt ekstremitelerdeki derin venlerin kapakçık ceplerinde oluşur,” dedi araştırmacılar.Bu belirtileri gördüğünüzde tıbbi yardım alın Bacakta ani şişlik, ağrı veya kızarıklık
Nefes darlığı
Göğüs ağrısı, özellikle derin nefes alırken
Hızlı kalp atışı
Bacaklarda kan pıhtısı nasıl önlenir
Düzenli fiziksel aktivite kan akışını artırır. Günlük en az 30 dakika orta düzeyde egzersiz yapmayı hedefleyin.
Uzun uçuşlar, araba yolculukları veya masa başı işleri sırasında her saat kısa yürüyüşler yapın veya esneyin.
Yeterli sıvı alımı kan viskozitesini koruyarak pıhtı riskini azaltır.
Bunlar özellikle DVT öyküsü olan veya uzun seyahatlerde bacaklardaki dolaşımı iyileştirebilir.Obezite damarlardaki baskıyı artırarak pıhtı riskini yükseltir.
İlaç ve yaşam tarzı değişiklikleriyle diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığını kontrol edin.Sigara içmek kan damarlarına zarar verir ve pıhtılaşma riskini artırır.
Yüksek riskli bireyler için varfarin veya daha yeni ajanlar (DOAC’ler) gibi antikoagülanlar reçete edilebilir.
Genetik yatkınlık proaktif yönetim ve sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla görüşme gerektirir.
Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

MHRS’de Yeni Dönem: Randevu Öncesi “Aile Hekimine Yönlendirme” Uygulaması Başladı

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması

25 Temmuz 2025’ten itibaren MHRS üzerinden uzman hekim randevusu talep eden vatandaşlar, önce aile hekimine yönlendirilecek; birinci basamakta muayene sonrası gerekli görülen hastalara uzman randevu kontenjanı açılacak. Kaynakları verimli kullanarak sağlık hizmetlerine erişimi hızlandıran bu yeniliğin tüm ayrıntıları burada!

1. Giriş

Sağlık Bakanlığı, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne (MHRS) önemli bir yenilik getirdi. 25 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla hayata geçirilen “Aile Hekimine Yönlendirme” uygulamasıyla, uzman hekim randevusu talep eden vatandaşlar önce aile hekimlerine yönlendirilecek. Bu adım, birinci basamakta çözülebilecek sağlık sorunlarının hızlıca tespit edilmesini ve kaynakların etkin kullanımını amaçlıyor

2. Yeni Uygulamanın İşleyişi

  1. Yönlendirme Ekranı

    • MHRS’ye giriş yapan kullanıcılar, randevu talebi oluşturmadan önce otomatik olarak “Aile Hekimine Yönlendirme” ekranıyla karşılaşaca

  2. Aile Hekimi Muayenesi

    • Bu ekranda tercih edilen aile hekimine yönlendirilen vatandaşlar, öncelikle birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında muayene edilecek.

    • Aile hekimleri, muayene sırasında hastanın durumunu değerlendirerek gerekli gördükleri vakalarda ileri tetkik ve uzman hekim danışmanlığı talep edecek .

  3. Uzman Hekim Randevu Kontenjanı

    • Aile hekimleri, kendilerine ayrılan rezerv kontenjan üzerinden değerlendirilen hastalara doğrudan MHRS’den uzman hekim randevusu oluşturabilecek .

  4. Standart MHRS Süreci

    • Eğer aile hekimi değerlendirmesi sonrası ek tetkik gerekmiyorsa, hastalar doğrudan tedavilerine aile hekimliği kapsamında devam edebilecek.

3. Beklenen Faydalar

  • Kaynakların Verimli Kullanımı: Uzman hekimlerin yoğunluğunu azaltarak, birinci basamakta çözülebilir vakaların aile hekimlerinde çözülmesi sağlanaca

  • Hızlı Erişim: Uzman hekim muayenesi gerekli olan hastalar, doğrudan kontenjan üzerinden randevu alabildiği için bekleme süreleri kısalacak .

  • Hasta Memnuniyeti: Gereksiz branş randevularının önüne geçilerek, gerçek ihtiyaç sahibi hastaların hizmete daha kolay ulaşması hedefleniyor .

4. MHRS’de Randevu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Güncelleme Tarihi: Uygulama 25 Temmuz 2025 itibarıyla devrede olduğundan, eski MHRS alışkanlıkları artık geçerli değil.

  • Kontenjan Sorgulama: Aile hekimine yönlendirilen kullanıcılar, muayene sonrası “Uzman Hekim Randevu” seçeneğini kontrol etmeli.

  • e-Nabız & Alo 182: e-Nabız üzerinden sağlık geçmişi aile hekiminize iletiliyor; Alo 182 hattı da yönlendirme hakkında destek sunuyor.

5. Sonuç

Türkiye’de sağlık sisteminin “birinci basamak öncelikli” modelle iyileştirilmesi hedefi doğrultusunda MHRS’de başlatılan aile hekimine yönlendirme dönemi, vatandaşların doğru ve hızlı hizmet almasını sağlayacak bir dönüm noktası olarak görülüyor. Bu yenilik sayesinde hem sağlık kaynakları etkin kullanılıyor hem de hastalar zaman kaybı yaşamadan gerekli tedaviye yönlendiriliyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Chikungunya virüsünün görüldüğü ülkeler: Chikungunya virüsü nedir, belirtileri neler?

Yayımlandı

üzerinde

Hastalığın kuluçka süresi ortalama 4-8 gündür (minimum-maksimum süre 2-12 gün). En yaygın görülen belirtiler ateş ile birlikte görülen eklem ağrısıdır. Diğer yaygın belirtiler; kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, halsizlik ve cilt döküntüsüdür. Eklem ağrısı genellikle birkaç gün sürer, ancak bazen birkaç ay ve yıllarca sürdüğü görülebilir. Nadiren göz, nörolojik, kalple ilişkili komplikasyonlar, gastrointestinal şikayetler görülebilir.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Organ bağışında yeni dönem: e-Devlet ve e-Nabız’dan yapılabilecek

Yayımlandı

üzerinde

Organ bağışında artık dijjital başvuru yapılabilecek.

Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Hasan Basri Velioğlu, sağlık alanında düzenlemeler içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Uzm. Dr. Velioğlu, 18 yaşını dolduran ve akıl sağlığı yerinde olan herkesin organ bağışçısı olabildiğini ve bunun gönüllük esasına dayandığını belirterek, kişinin organ bağış noktasına gidip, iki tanık huzurunda form imzalayıp bağış kartı almak suretiyle organ bağışçısı olabildiğini hatırlattı.

Bu yönteme ek olarak artık e-Devlet ve e-Nabız üzerinden de organ bağışçısı olunabilecek.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Velioğlu, “Ayrıca, organ bağışçısı olduklarını hangi yakınlarıyla paylaşmak istediklerine de kendileri karar verecek. Yine, vefatından sonra organları nakledilen bağışçıların eş ve birinci derece yakınlarına, organ nakline ihtiyaçları olması halinde, acil hastalardan sonra gelmek üzere, öncelik verilecek. Bu uygulama inanıyorum ki toplumsal dayanışmayı artıracak.” diye konuştu.

30 BİNE YAKIN KİŞİ NAKİL BEKLİYOR

Türkiye’nin canlı nakillerinde en ön sıralarda olduğunu ancak vefat sonrası bağışla yapılan nakillerde dünyaya göre geride olduğunu işaret eden Uzm. Dr. Velioğlu, ”Oysa ülkemizde 30 bine yakın kişi hayata tutunmak için organ nakli bekliyor. İnşallah yeni düzenlememiz bu kişilere umut olacak. Çünkü vatandaşlarımız artık e-Devlet ve E-Nabız üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde organ bağışçısı olabilecek.” ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Velioğlu, başka bir düzenlemenin de halkı yanıltan, tıbbi gerçeklikten uzak ve gereksiz talep oluşturan içeriklerle ilgili olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

hizmetleri insan hayatını doğrudan ilgilendiren bir alan, bu nedenle tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde tüm sağlık kuruluşlarının sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir.

Tabii ki sundukları hizmetler hakkında bilgilendirme yapabilirler ancak bu bilgilendirmeler, tıbbi gerçeklikten uzak olamaz. Özellikle vurgulamak isterim; sosyal medya, internet, yazılı ve görsel basında yapılan tanıtımlar takip edilecek, halk sağlığını olumsuz etkileyebilecek yanıltıcı, aldatıcı durumlar tespit edildiğinde Bakanlığımız tarafından gerekli müeyyideler uygulanacaktır.”

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar