Teknoloji
Apple Music abonelik ücretine zam geldi!

Apple Music Türkiye abonelik fiyatlarına zam yaptı.
Milyonlarca şarkının yer aldığı Apple Music isimli dijital müzik hizmetine zam geldi. Bununla birlikte Öğrenci, Bireysel ve Aile abonelik planlarının ücreti arttı. Öğrenci abonelik ücreti aylık 32,99 TL, Bireysel abonelik ücreti aylık 59,99 TL, Aile abonelik ücreti ise aylık 99,99 TL’ye yükseldi.
Teknoloji
Nvidia’dan Çin adımı

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, Nvidia’nın Çin için yakın zamanda kısıtlanan H20 modelinden önemli ölçüde daha düşük bir fiyatla yeni bir yapay zeka yonga seti piyasaya süreceğini ve Haziran ayı gibi erken bir tarihte seri üretime başlamayı planladığını söyledi.
Kaynaklardan ikisine göre GPU ya da grafik işlem birimi Nvidia’nın en yeni nesil Blackwell mimarili yapay zeka işlemcilerinin bir parçası olacak ve fiyatının H20’nin satıldığı 10.000-12.000 doların çok altında, 6.500 ila 8.000 dolar arasında olması bekleniyor.
Daha düşük fiyat, daha zayıf özelliklerini ve daha basit üretim gereksinimlerini yansıtıyor.
İki kaynağa göre, sunucu sınıfı bir grafik işlemci olan Nvidia’nın RTX Pro 6000D’sini temel alacak ve daha gelişmiş yüksek bant genişliğine sahip bellek yerine geleneksel GDDR7 bellek kullanacak.
Yeni çipin fiyatı, özellikleri ve üretim zamanlaması daha önce bildirilmemişti.
Reuters’in bu makale için görüştüğü üç kaynak, medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını reddetti.
Bir Nvidia sözcüsü, şirketin hala “sınırlı” seçeneklerini değerlendirdiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Yeni bir ürün tasarımı üzerinde uzlaşana ve ABD hükümetinden onay alana kadar, Çin’in 50 milyar dolarlık veri merkezi pazarından fiilen dışlanmış durumdayız.”
TSMC yorum yapmayı reddetti.
PAZAR PAYI DÜŞÜŞÜ
Çin, Nvidia için büyük bir pazar olmaya devam ediyor ve geçtiğimiz mali yıldaki satışlarının yüzde 13’ünü oluşturuyor. Çin’in teknolojik gelişimini engellemek isteyen ABD’li yetkililerin kısıtlamalarının ardından Nvidia üçüncü kez dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için bir GPU uyarlamak zorunda kaldı.
Kaynaklar, ABD’nin Nisan ayında H20’yi etkin bir şekilde yasaklamasının ardından, Nvidia’nın başlangıçta Çin için H20’nin düşürülmüş bir versiyonunu geliştirmeyi düşündüğünü, ancak bu planın işe yaramadığını söyledi.
Nvidia CEO’su Jensen Huang geçen hafta yaptığı açıklamada, şirketin H20’nin kullandığı eski Hopper mimarisinin mevcut ABD ihracat kısıtlamaları altında artık daha fazla modifikasyon barındıramayacağını söyledi.
Reuters ürünün nihai adını belirleyemedi.
Çinli aracı kurum GF Securities Salı günü yayınladığı bir notta yeni GPU’nun muhtemelen 6000D veya B40 olarak adlandırılacağını söyledi, ancak fiyatlandırmayı açıklamadı veya bilgi için kaynak göstermedi.
Teknoloji
Apple gerçekliği genişletiyor: Etrafı algılayan gözlük 2026’da geliyor

Bloomberg’in haberine göre Apple, çevresini algılayabilen sensörlerle donatılmış bir akıllı gözlük geliştirme sürecinde.
Şirketin ürünü, piyasadaki en büyük rakiplerinden biri olan Meta’nın Ray-Ban işbirliğiyle ürettiği gözlüklerle doğrudan rekabet edecek gibi görünüyor.
Meta’nın akıllı gözlüklerinde kamera, mikrofon, hoparlör ve yapay zekâ destekli sesli asistanla etkileşim özellikleri bulunuyor. Apple’ın gözlüğü ise, AirPods’larda olduğu gibi Siri ile iletişimi mümkün kılacak bir mikrofonun yanı sıra, cihazın çevresini algılayabilmesini sağlayacak bir veya daha fazla kamerayla donatılacak.
Öte yandan, Apple’ın kamera içeren yeni bir AirPods modeli üzerinde de çalıştığına dair söylentiler bulunuyor. Ancak bu ürünün piyasaya sürülüp sürülmeyeceği ve kameranın ne amaçla kullanılacağı şu aşamada net değil.
Apple, geçtiğimiz yıl Vision Pro adlı artırılmış gerçeklik başlığını tanıtmış ve bu cihazla sanal ortamları fiziksel dünyayla birleştirme vizyonunu ortaya koymuştu. Ancak Vision Pro’nun ağır yapısı, kullanıcı deneyimi açısından bazı sınırlamalar barındırıyor. Yeni akıllı gözlük projesi, Apple’ın daha hafif ve gündelik kullanıma uygun artırılmış gerçeklik çözümlerine yöneldiğini gösteriyor.
Şirket, artırılmış gerçekliğin sanal gerçeklikten daha büyük potansiyele sahip olduğuna inanıyor ve Vision Pro’nun temel amacının kullanıcıları dış dünyayla bağ kurmaya teşvik etmek olduğunu vurguluyor.
Apple cephesinden resmi bir açıklama yapılmazken, teknoloji dünyası gözünü 2026’ya ve Apple’ın bu alandaki potansiyel devrim niteliğindeki hamlesine çevirmiş durumda.
Teknoloji
Bakan Kacır: “Sanayi ve Teknoloji Kolejleri kuracağız”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Pendik Yetkinlik Geliştirme ve İstihdam Merkezi’nin (YETGİM) açılış töreninde konuştu.
Kacır, sanayi ve hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyduğu niteliklerle donatılmış bireyler yetiştirmeyi hedefledikleri bu merkezin, eğitimle istihdam arasında köprü kurarak gençlere yeni fırsatlar sunacağına ve işletmelere yetkin iş gücü kazandıracağına inandığını söyledi.
Bugün hızla değişen küresel dinamiklerin ülkeleri ekonomik, siyasi, teknolojik ve sosyal alanlarda köklü değişimlere zorladığını belirten Kacır, bu süreçte rekabet gücünü korumak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için çağın gereklerine uygun politikalar geliştirmenin kaçınılmaz hale geldiğine dikkati çekti.
“Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 22 yılda, üretimi ve teknoloji geliştirmeyi önceleyen yaklaşımla ülkemizi asra bedel kalkınma hamleleriyle buluşturduk.” diyen Kacır, şunları kaydetti:
“Yurdun dört bir yanını ulaştırmadan sağlığa, turizmden ticarete, teknolojiden savunma sanayiine, güvenlikten tarıma kadar her alanda eserlerle, hizmetlerle adeta ilmek ilmek dokuduk. Adeta sıfırdan inşa ettiğimiz araştırma ve inovasyon ekosistemizle, altyapısı güçlü planlı sanayi alanlarımızla ve girişimcilik kültürü ve nitelikli insan kaynağıyla Türkiye’yi küresel üretim ve teknoloji geliştirme üssü hâline getirdik. Mevcut iş gücümüzün ve gençlerimizin geleceğin yetkinlikleriyle buluşmasını Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşımanın anahtarı olarak görüyoruz.”
Türkiye’nin sahip olduğu genç ve dinamik nüfusu yalnızca istatistiksel bir güç olarak değil, potansiyeli açığa çıkarılması gereken bir kalkınma kaldıracı olarak değerlendirdiklerini ifade eden Bakan Kacır, bu anlayışla, 10 model fabrikada, yalın üretim, dijital dönüşüm, ürün geliştirme ve enerji verimliliği başlıklarında, çalışanların bilgi ve becerileri artırdıklarını söyledi.
“NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ YETİŞTİRME VİZYONUMUZUN BİR PARÇASI”
İstanbul ve Kocaeli’de açtıkları 42 yazılım okullarında kendi kendine öğrenme esasıyla, gençlere ücretsiz yazılım eğitimi verilip iş olanakları sunulduğuna işaret eden Kacır, “Organize Sanayi Bölgeleri bünyesinde kurduğumuz 85 meslek lisesi 23 meslek yüksek okuluyla, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda, nitelikli teknik elemanları yetiştiriyoruz. Kalkınma Ajanslarımız aracılığıyla mesleki ve teknik eğitim alanında 623 projeye bugüne kadar 2,6 milyar lira destek sağladık.” dedi.
“Bugün açılışı için bir arada geldiğimiz Pendik Yetkinlik Geliştirme ve İstihdam Merkezi de sanayi ve hizmet sektörlerinde nitelikli işgücü yetiştirme ve istihdamı artırma vizyonumuzun bir parçasıdır.” ifadesini kullanan Kacır şöyle devam etti:
“İstanbul Kalkınma Ajansımızın 63 milyon lira desteğiyle hayata geçirilen merkezimizde 5 sınıf ve 2 atölye bulunuyor. Merkezimizde sunduğumuz eğitim altyapısıyla; otomasyon, kalite kontrol, endüstriyel yazılım, makine ve bilgisayar teknolojileri ile yalın mühendislik gibi geleceğin üretim ekosisteminde kilit rol oynayan alanlarda gençlerimizin yetkinlik kazanmasını sağlıyoruz. Şu ana kadar 276 gencimizin eğitim aldığı proje kapsamında ilk fazda 1500 gencimize eğitim vermeyi ve gençlerimizi istihdama kazandırmayı hedefliyoruz. “
Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye’yi küresel arenada hak ettiği konuma taşımak adına insan kaynağını güçlendirecek adımlar atmaya kararlılıkla devam edeceklerini vurgulayarak şunları kaydetti:
“2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi, Cumhurbaşkanımız tarafından 26 Mart’ta ilan edildi. Strateji belgemizde; sanayi üretiminde ve teknolojide tam bağımsızlık hedefimizi ve Türkiye’yi yüksek teknolojili ürünlerin imalatında ve ihracatında küresel ölçekte lider konuma taşıma vizyonumuzu ortaya koyduk. Strateji Belgemiz doğrultusunda gerçekleştireceğimiz program ve projelerle; eğitim modeli, üretim ve eğitim paydaşlarının desteğiyle şekillendirilecek, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine olanak sağlayacak Sanayi ve Teknoloji Kolejleri kuracağız.”
Kacır, “Sektörel yetkinlik haritaları oluşturarak her ilin ve bölgenin öncelikli sektörlerine göre özelleştirilmiş eğitim programları geliştireceğiz. Dijital beceri eğitim programları ve yaşam boyu öğrenme fırsatlarıyla, beşerî sermayenin dijital yetkinliklerini sürekli olarak güçlendireceğiz. Üniversite-sanayi iş birliğini daha kurumsal hale getirecek, AR-GE merkezleri, teknoparklar ve sanayi kuruluşları arasında bilgi ve insan kaynağı akışını teşvik edeceğiz.” dedi.
Bakan Kacır, konuşmanın ardından YETGİM’i gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Programa Bakan Kacır’ın yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Behiye Eker, Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, Pendik Kaymakamı Mehmet Yıldız, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Ziya Taşkent ile vatandaşlar katıldı.
-
Gündem1 hafta önce
ABD’den Tartışmalı Adım: Gazze’den 1 Milyon Filistinliyi Libya’ya Taşıma Planı
-
Gündem5 gün önce
“Gazze Cephelerinden Son Durum: 7 Ekim’den Bu Yana İsrail-Filistin Çatışmasının Anatomisi”
-
Magazin2 gün önce
Yeşilçam Efsanesi Mehmet Serdar Sulukahya, Üniversite Öğrencisi Tarafından Bıçaklanarak Hayatını Kaybetti
-
Gündem5 gün önce
Kocaeli’de Solaryum Kabininde Unutulan Kadın 22 Dakika Boyunca Yanıklarla Hastanelik Oldu: Hukuki Süreç Başladı
-
Magazin1 hafta önce
Metin Arolat’ın Otopsi Raporu Bomba Gibi Düştü: Kalp Krizi Ortaya Çıkardı, “Sarı Serum” Spekülasyonu Çürüdü
-
Gündem1 hafta önce
Hamitler Barınağı’nda Skandal: “T61” Zehriyle Katliam ve Çuvallara Atılan Canlar
-
Gündem1 hafta önce
“Hintli Dağcı Subrata Ghosh, Everest Zirvesinden İnişte Hayatını Kaybetti: Detaylı İnceleme”
-
Gündem1 hafta önce
İsrail’in “Gideon’un Arabaları” Operasyonu: Gazze’yi Tamamen İşgal Girişimi ve 36 Saatte 250’den Fazla Şehit