Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Magazin

Mide bulantısı mı yaşıyorsunuz? Atıştırabileceğiniz 6 bağırsak dostu yiyecek

Yayımlandı

üzerinde

Mide bulantısı mı yaşıyorsunuz? Atıştırabileceğiniz 6 bağırsak dostu yiyecek

Mide bulantısını yönetmek, zencefil, keten tohumu, muz, probiyotik açısından zengin yiyecekler, kombucha, soğan ve ahududu gibi sindirimi kolay yiyecekler yemeyi içerir. Sıvı alımı, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınma, yavaş yemek, stres azaltma ve yeterli dinlenme de sindirime yardımcı olabilir. Peki, mide bulantısı yaşıyorsanız ne yapmanız gerekir?

Üst karın bölgesinde rahatsızlığı önlemek için dispepsi olarak da bilinen mide bulantısını yönetmek gereklidir. Aşırı yeme, baharatlı yiyecekler, alkol, kafein, stres, kaygı ve gastrointestinal bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin neden olduğu sindirim sorunlarını hafifletebilecek ve bağırsak sağlığını iyileştirebilecek bazı belirli yiyecekler.
Mideniz bulandığında, semptomları hafifletmek ve kendinizi daha iyi hissetmek için her şeyi yaptığınızdan emin olmak istersiniz. Eğer mide bulantısı yaşıyorsanız bu besinler midenizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Zencefil, mide bulantısını yatıştırmaya yardımcı olan anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle birincil bir çare olarak kullanılır. Meyan kökü, mide astarındaki iltihabı azalttığı ve koruyucu mukus üretimini artırdığı için önerilen bir diğer yiyecektir.
Keten tohumları, sindirime yardımcı olan yüksek diyet lifi ve omega-3 yağ asitleri içeriği nedeniyle faydalıdır. Muzlar, dışkıyı sertleştirmeye ve ishal süresini kısaltmaya yardımcı olan prebiyotik özellikler ve pektin içerir.
Probiyotik açısından zengin yiyecekler, bağırsak bakterilerini dengelemeye ve gaz, şişkinlik ve düzensiz bağırsak hareketleri gibi semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Pirinç, yulaf ezmesi, kraker ve tost gibi sade karbonhidratlar, tatlı patatesler kolayca sindirilebilir ve enerji sağlar, sade beyaz pirinç özellikle gastrointestinal sorunlar için faydalıdır.
Kombucha, ekşi, köpüren bir çay oluşturmak için yeşil veya siyah çaya bir SCOBY (bakteri ve maya simbiyotik kolonisi) ve şeker eklenir. Daha sonra bir hafta veya daha uzun süre fermente olur. Bazı el yapımı kombuçalardaki probiyotiklerin ABV’sinin %2 ila %3’e yakın olduğu keşfedilmiştir. Probiyotik özelliklere sahip olduğuna inanılan laktik asit bakterileri, çay fermente edildiğinde oluşur. Yeşil çaydan üretilen kombuçayı içtiğinizde çayın antioksidan özelliklerinden de faydalanacaksınız.
İnülin, fruktanlar ve fruktooligosakkaritler (FOS) soğanlarda bol miktarda bulunur. FOS prebiyotikleri sadece bağırsak florasının gelişimini desteklemekle kalmaz, aynı zamanda tip 2 diyabet, ishal, osteoporoz, ateroskleroz, gastrointestinal hastalıklar ve kardiyovasküler hastalık gibi çok çeşitli hastalıkların tedavisine de yardımcı olur.
1 fincan ahududu, Günlük Değerinizin (DV) neredeyse üçte biri olan etkileyici bir 8 g lif içerir. Bağırsak mikroorganizmalarınızın kemirmeyi sevdiği güçlü antioksidanlar olan polifenoller ahududularda bol miktarda bulunur. Polifenoller, iyi bakterilerin büyümesini teşvik ederek ve zararlı bakterilerin büyümesini önleyerek prebiyotik işlevi görür.Yüksek ısı veya yağ oranına sahip her şeyden kaçınmak ve vücudun kolayca parçalayabileceği basit karbonhidratlar ve yağsız protein kaynaklarına bağlı kalmak en iyisidir. Zaman zaman mide bulantısı yaşamak çok yaygın olsa da, mide bulantısı yaşayan biriyseniz, mide sorunlarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilecek yiyecekler şunlardır.
Mide bulantısını tedavi etmek için ek öneriler arasında bol su ile susuz kalmamak ve baharatlı, yağlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak yer alır. Yavaş yemek ve düzgün çiğneme de önemli uygulamalardır. Meditasyon veya yoga gibi rahatlama teknikleriyle stresi azaltmak sindirim sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Mide sorunları yaşarken alkol ve kafeinden kaçınmanız önerilir. Antasitler veya ranitidin veya omeprazol gibi asit azaltıcılar gibi reçetesiz satılan ilaçlar rahatlama sağlayabilir. Vücudun iyileşmesine izin vermek için yeterli dinlenme de önemlidir.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.
Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Magazin

Karaciğer ve böbreklerdeki toksinleri temizliyor: 8 muhteşem meyve

Yayımlandı

üzerinde

Karaciğer ve böbreklerdeki toksinleri temizliyor: 8 muhteşem meyve

Karaciğer ve böbrekler, vücudun zararlı toksinlerden arınmasını sağlayan hayati organlar arasında yer alıyor. Ancak bu organlar zamanla yıpranabiliyor ve desteklenmeye ihtiyaç duyabiliyor. Bilimsel araştırmalar, bazı meyvelerin bu iç temizlik sürecine katkı sağladığını ortaya koyuyor.

İşte karaciğer ve böbrek sağlığını desteklediği bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış 8 meyve:
Antioksidan zengini yaban mersini, içeriğindeki antosiyaninler sayesinde karaciğeri oksidatif strese karşı koruyor. Yapılan araştırmalarda, bu meyvenin karaciğer fibrozunu azaltmaya yardımcı olduğu tespit edildi. Aynı zamanda böbreklerdeki yaşa bağlı işlev kaybını yavaşlattığı da belirtiliyor.
Papaya, sadece sindirimi kolaylaştırmakla kalmıyor; flavonoid içeriği sayesinde karaciğerin zararlı maddeleri atmasına da destek oluyor. Yüksek su içeriği ve doğal diüretik etkisi sayesinde böbrek fonksiyonlarını da teşvik ediyor.
Resveratrol içeren kırmızı üzüm, karaciğerdeki iltihabı azaltma ve hücre yenilenmesini destekleme özelliğiyle dikkat çekiyor. Ayrıca içerdiği potasyum sayesinde böbrek taşı riskini düşürmeye yardımcı oluyor.
Nar, antioksidan içeriğiyle böbreklerdeki oksidatif stresi azaltıyor. Diyaliz hastalarında yapılan çalışmalarda, nar suyunun böbrek hasarını azalttığı gözlemlendi. Polifenolleri ise karaciğerde yağ birikimini önlemeye katkı sunuyor.
Karaciğerin detoks görevini yerine getirmesine yardımcı olan glutatyon açısından zengin olan avokado, ayrıca detoks enzimlerinin üretimini de artırıyor. Potasyum yönünden zengin olması, böbreklerin sağlıklı kan basıncını korumasını destekliyor.
C vitamini deposu limon, içeriğindeki sitrik asit sayesinde karaciğerin safra üretimini destekliyor. Bu, sindirime ve toksinlerin parçalanmasına yardımcı oluyor. Limon, aynı zamanda idrar sitratını artırarak böbrek taşlarının önlenmesinde de rol oynuyor.
Yüksek su içeriğiyle bilinen karpuz, sitrülin adlı amino asit sayesinde karaciğerin amonyak filtreleme kapasitesini artırıyor. Ayrıca idrar akışını destekleyerek böbrekler üzerindeki yükü hafifletiyor.
Elmalar, karaciğerin yükünü hafifleten pektin lifi ile sindirim sistemindeki toksinleri bağlamaya yardımcı oluyor. Potasyum içeriğinin düşük olması da, böbrek fonksiyonları azalmış bireyler için bu meyveyi uygun bir seçenek haline getiriyor.Beslenme uzmanları, bu meyvelerin düzenli ve dengeli tüketiminin karaciğer ve böbrek sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlayabileceğini belirtiyor. Ancak her bireyin sağlık durumu farklı olduğu için, özellikle kronik rahatsızlıkları bulunanların bu tür destekleri kullanmadan önce hekim görüşü alması önem taşıyor.
Okumaya Devam Et

Magazin

Survivor şampiyonu canlı yayında belli oldu

Yayımlandı

üzerinde

Survivor şampiyonu canlı yayında belli oldu

Survivor All Star-Gönüllüler mücadelesi sona erdi. İlk finalistin Batuhan, ikinci finalistin Adem olduğu Survivor finalinin kazananı canlı yayınla belli oldu. Peki Survivor 2025 şampiyonu kim oldu?

Ocak ayında Dominik’te başlayan Survivor All Star-Gönüllüler’in büyük finali İstanbul’da canlı yayında yapıldı.
Zorlu ve uzun bir maratonun ardından Survivor’da Ayşe, Volkan, Adem ve Batuhan  son dörde kaldı.
İstanbul’a gelen bu dörtlü arasından canlı yayında final oynayacak isimler ise sırasıyla Batuhan Karacakaya ve Adem Kılıçcı oldu.
Survivor 2025’in şampiyonu Adem Kılıççı oldu. 3 tur üzerinden yapılan finalde Adem Kılıççı 1. turu 5-4, 2. turu 5-1 ve son turu 5-1 kazanarak şampiyon oldu.
Okumaya Devam Et

Magazin

Kızılcık Şerbeti yeni sezon ne zaman?

Yayımlandı

üzerinde

Kızılcık Şerbeti yeni sezon ne zaman?

Ekran macerasına kısa bir süre ara veren Kızılcık Şerbeti dizisinin yeni sezon tarihi merak konusu oldu. Mayıs ayında çarpıcı bir sezon finali yapan Kızılcık Şerbeti’nin takipçileri yayın tarihiyle açıklamarı yakından takip ediyor. Peki, Kızılcık Şerbeti yeni sezon ne zaman?

Kızılcık Şerbeti dizisi 30 Mayıs cuma akşamı 3. sezonu kapattı. Melis Civelek ve Zeynep Gür’ün yazdığı dizinin sezon finalinde Mustafa’nın tabancasından çıkan kurşunlar çok konuşuldu. Ekibe veda edecek isimleri ve yeni gelişmeleri merak eden izleyiciler, yeni sezon tarihine odaklandı.

KIZILCIK ŞERBETİ YENİ SEZONUNDA AYRILAN OYUNCU OLACAK MI?

Kızılcık Şerbeti yeni sezonuyla ilgili ilk bilgiler Birsen Altuntaş’tan geldi. Altuntaş Kızılcık Şerbeti için yeni sezon kararlarının alınacağı bir toplantı yapılacağını duyurdu. Altuntaş, paylaşımında “Senaryo toplantısı olacak. Yeni hikaye ve ayrılacaklar, gelecek isimler belli olacak. Ayhan dayı yaş haddinden şimdilik gelmiyor, çocukları önden gelebilir ama daha hiçbir şey net değil. Belli oldukça haberini yazarım.” ifadelerini kullandı. Kızılcık Şerbeti yeni sezonunun geçtiğimiz yıllar olduğu gibi bu yıl da eylül ayında başlaması bekleniyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar