Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

THK’nın 8 CL-215 Yangın Söndürme Uçağı UYAP’ta Satışa Çıkarıldı: 1,457 Milyar TL’lik Rekor Bedel

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması
Türk Hava Kurumu’na ait 3’ü faal 8 adet CL-215 amfibik yangın söndürme uçağı, Ankara Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından UYAP Satış Portalı’nda toplam 1.457.715.800 TL muhammen bedel ile satışa sunuldu. Satış şartları, teminat tutarı ve uçakların detaylı özellikleri makalemizde.

Giriş

Türk Hava Kurumu’na (THK) ait 8 adet amfibik tip CL-215 yangın söndürme uçağı, Ankara Sulh Hukuk Mahkemeleri Satış Memurluğu tarafından “2025/7 Vesayet Satış” numarasıyla UYAP Elektronik Satış Portalı’nda satışa çıkarıldı. Toplam muhammen bedel 1 milyar 457 milyon 715 bin 800 TL olarak belirlendi; ihale tarihi 23 Mayıs 2025 olarak ilan edildi


İhaleye Konu Uçakların Özellikleri

Satışa çıkarılan uçaklar, THK’nin bağlı kuruluşu Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi Lojistik A.Ş. adına kayıtlı CL-215 amfibik modelidir. Toplamda 3’ü faal olmak üzere 8 uçak için verilen dolar bazlı eksper değerleri şöyledir :

Kayıt No Model Üretim Yılı Eksper Değeri (USD)
TC-TKZ/1076 CL-215 1983 6.425.000
TC-TKT/1097 CL-215 1987 7.810.000
TC-TKY/1108 CL-215 1989 7.640.000
TC-TKH/1104 CL-215 1988 7.710.000
TC-TKM/1027 CL-215 1969 1.900.000
TC-TKK/1030 CL-215 1970 1.920.000
TC-TKL/1011 CL-215 1969 1.800.000
TC-TKJ/1007 CL-215 1971 2.480.000

Toplam eksper değeri (KDV hariç): 37.685.000 USD .


Satış Şartları ve Teminat Bilgisi

  • Muhammen bedel: 1.457.715.800 TL

  • Teminat tutarı: 10% oranında, yani 145.771.580 TL

  • Başvuru platformu: UYAP Elektronik Satış Portalı

  • Satış numarası: 2025/7 Vesayet Satış

  • Satış tarihi: 23 Mayıs 2025 (yarın)

  • Katılım şartı: Elektronik ortamda teklif verenlerin, eksper değeri toplamının TL karşılığını karşılayacak teminatı yatırmış olması gerekiyor; aksi takdirde teklif düşürülecek .


THK’nın Yangın Uçakları Tarihçesi ve Tartışmalar

Türk Hava Kurumu, 1980’li yıllardan itibaren CL-215 uçaklarıyla Türkiye’deki büyük orman yangınlarına havadan müdahale hizmeti verdi. Ancak son yıllarda bakım onarım maliyetleri ve yedek parça temini konusundaki zorluklar öne çıktı. 2019’dan bu yana görevdeki kayyım heyeti, uçakların ekonomik ömrünü doldurduğu ve işletme maliyetlerinin yüksek olduğu gerekçesiyle satış izni talep etti .


Sektöre Etkileri ve Değerleme

  • Devlet-hizmet dengesi: Yangın mevsimlerinin şiddeti artarken, filosunun küçülmesi yerel yönetimlerin ve Orman Genel Müdürlüğü’nün sırtına ek maliyet ve lojistik yük bindirebilir.

  • Piyasa değeri: Eksper raporlarında uçak başına 1.8–7.8 milyon USD aralığında değer biçilmesi, küresel ikinci el amfibik uçak pazarının durgunluğunu yansıtıyor.

  • Alternatifler: Boeing 737 Su Bombardıman Uçağı gibi modern çözümler, birim maliyetin yüksekliği ve altyapı ihtiyacı nedeniyle henüz yaygın değil.


Gelecek Beklentileri

  • İhale süreci sonuçları: Teklife çıkacak kurum ve firmalar arasında yerli havacılık şirketleri ile yabancı alıcı adayları yer alabilir.

  • Filo modernizasyonu: Satıştan elde edilecek gelir, THK’nın modernize programına ya da diğer sivil havacılık yatırımlarına aktarılabilir.

  • Yedek parça pazarı: Bulunacak alıcılar, uçakları sökerek parça satışı ya da tamir/revize edilerek kiralama amaçlı kullanma fırsatı yakalayabilir.


Sonuç

THK’nın envanterindeki CL-215 yangın söndürme uçaklarının UYAP aracılığıyla satışa çıkarılması, hem tarihî bir dönüm noktası hem de Türkiye’de havacılık sektörünün geleceği açısından kritik bir hamle olarak değerlendiriliyor. 23 Mayıs’ta sonuçlanacak ihale, küresel amfibik uçak piyasası ile yerli sivil havacılık yatırımları için bir barometre niteliği taşıyacak.


Hazırlayan: [FATİH DOGAN]
Yayın Tarihi: 22 Mayıs 2025
Kaynaklar:

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

Ticaret Bakanlığı’ndan İsrail ile ticaret iddialarına ilişkin açıklama

Yayımlandı

üzerinde

Bakanlığınca, ‘nin ile ticaretinin devam ettiğine yönelik haberlerin yalan ve çarpıtmalar üzerine kurulu olduğu belirtilerek, 2 Mayıs 2024’ten bu yana ile ticaretin sıfır olduğu bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in, Gazze-Batı Şeria-Lübnan ve Suriye’ye yönelik saldırılarına ve Gazze’deki soykırımına karşı, ‘nin, dünyada, diplomasi, ticaret, hukuk, sağlık ve insani yardımlar alanında en yiğitçe mücadeleyi veren ülke olduğu belirtildi.

Haberin İngilizce orijinal halinde Türkiye’nin adı geçmemesine rağmen, “Türkiye 2024’te İsrail ile ticareti devam ettiriyor” imajı vermeye çalışmasının ve buna bazı medya organlarının sahip çıkmasının terör kaçkını biriyle işbirliklerini açıkça ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, bu konudaki yalanlarla mücadele etmeye daha güçlü şekilde devam edileceği bildirildi.

“2,8 MİLYAR DOLARLIK İSRAİL’E İHRACAT RAKAMI TAMAMEN YANLIŞ”

Açıklamada, Türkiye’nin 7 Ekim 2023’ten 2 Mayıs 2024 tarihine kadar olan 7 aylık dönemde, bölgede ateşkes sağlanır ve durum düzelir çabaları devam ederken İsrail ile ticaretini yüzde 30 civarında azalttığı anımsatılarak, şu ifadelere yer verildi:

“Hükümetimizin kararıyla, ilk aşamada 9 Nisan 2024’te 54 başlık altındaki 1019 üründe İsrail’e ihracatı durdurmuştuk. Bu arada, 7 Ekim 2023’ten sonraki dönemde İsrail ile ticareti özel sektör kuruluşları ve yabancı sermayeli yatırımcıların yaptığı da defaatle vurgulanmıştır. 3 hafta sonra 2 Mayıs 2024’te hükümetimizin aldığı kararla, Türkiye’den İsrail’e bütün ürün gruplarında ihracat, ithalat, transit ticaret tamamen durdurulmuştur. Gümrüklerde ve serbest bölgelerimizde İsrail ile ticaret işlemi yapılamaz. 2 Mayıs 2024’ten bu yana İsrail ile ticaret sıfırdır. Haberde verilen 2024’te 2,8 milyar dolarlık Türkiye’den İsrail’e ihracat rakamı da tamamen yanlıştır. Ticareti 2 Mayıs 2024’te durdurma kararımız öncesinde, 2024’ün ilk 4 ayında, ihracat 1 milyar 522 milyon dolar olup, buna Filistin’e yapılan ihracat da dahildir.”

“Türkiye-Filistin devleti protokolü” uyarınca, özgün bir kontrollü ticaret mekanizmasının geliştirildiği anımsatılan açıklamada, “Sadece ithalatçının Filistinli, varış yerinin Filistin adresi olmak ve Ticaret Bakanlığımız tarafından her başvuru sıkıca kontrol edilerek, sınırlı izin verme uygulaması uyarınca yapılan Türkiye’den Filistin’e ihracat da 2024 yılı toplamında 797 milyon dolardır.” bilgisi verildi.

“TÜRKİYE İSRAİL İLE 9,5 MİLYAR DOLARLIK DIŞ TİCARETİNDEN FERAGAT ETTİ”

Çarpıtma haberin tamamen “Türkiye sanki halen İsrail’e ihracat yapıyormuş” algısı oluşturmaya yönelik iftira mahiyetinde olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Türkiye’nin, hükümetimizin İsrail’in soykırımlarına karşı aldığı politika ve tedbirlerini itibarsızlaştırmayı ve düpedüz İsrail’in çıkarlarına hizmet etmeyi amaçladığı açıktır. Türkiye, 2022 yılı verileriyle İsrail ile 9,5 milyar dolarlık dış ticaretinden, ki bunun 7 milyar doları ihracat olmak üzere Filistin davasını ve masum Filistinlileri desteklemek için feragat etmiştir. Hükümetimizin, Ticaret Bakanlığımızın, bu konudaki resmi, gerçek ve istatistiki verilere dayalı açıklamalarına itibar edilmesi, İsrail’e hizmet eden etki ajanı terör kaçkınlarının yalanlarına, çarpıtma, cımbızlama haberlerinin dikkate alınmaması hususunu kamuoyumuzun dikkatine sunarız.”

Okumaya Devam Et

Gündem

İBB’ye Yönelik 3. Dalga Operasyonda 13 Kişi Tutuklandı: Rüşvet ve İhale Usulsüzlüğü İddiaları Gündemde

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Medya AŞ ve Kültür AŞ’de usulsüz ihale ve rüşvet iddialarıyla yürüttüğü üçüncü dalga operasyonda gözaltına alınan 20 şüpheliden 13’ü tutuklandı, 7’si adli kontrolle serbest bırakıldı. Operasyonun ayrıntıları ve tutuklanan isimler haberimizde.

Detaylı Haber Analizi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasının üçüncü dalga operasyonu kapsamında 20 şüpheliyi gözaltına aldı. Soruşturma, Medya AŞ ve Kültür AŞ bünyesinde “usulsüz ihaleler düzenleme” ve “rüşvet alma” iddialarına odaklanıyor.

Operasyonun Kapsamı ve İddialar

  • Tarih ve Yetkililer: Operasyon, 20 Mayıs 2025’te İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Soruşturma Konusu: Şüphelilerin, İBB’ye bağlı Medya AŞ ve Kültür AŞ şirketlerinde ihale dosyalarında müdahale ederek usulsüz ihaleler tertip ettikleri; bu süreçte aralarında yüksek meblağlı rüşvet alındığı iddia ediliyor.

  • Suçlamalar: “Suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” başlıklı çok sayıda ağır suçlama yöneltildi.

Tutuklanan ve Adli Kontrolle Serbest Bırakılanlar

Mahkemeye sevk edilen 20 şüpheliden 16’sı hakkında tutuklama, 4’ü hakkında ise adli kontrol talebi yapıldı. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla:

  • 13 şüpheli tutuklandı.

  • 6 şüpheli “yurt dışına çıkış yasağı” ve “imza atma” şartıyla adli kontrol hükümlerine tabi serbest bırakıldı.

  • 1 şüpheli ise “ev hapsi” ve “yurt dışına çıkış yasağı” adli kontrol tedbirleriyle tahliye edildi.

Tutuklanan öne çıkan isimler arasında;

  • Taner Çetin (İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı)

  • Arzu Can (Daire Başkanı Asistanı)

  • Serap Karay (Halkla İlişkiler Müdürü)

  • Mustafa Karaoğlu (Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı)

  • Onur Gülin (Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı)

  • Musa Özışık (Ayniyatçı)
    ve iş insanı Engin Gönül gibi isimler yer alıyor.

Soruşturmanın Geçmişi ve Siyasi Yansıması

Bu operasyon, İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasının üçüncü dalgası. Önceki dalgalarda aralarında Murat Ongun gibi yöneticilerin de bulunduğu çok sayıda şüpheli ifadesi alındı ve tutuklamalar gerçekleşti. Soruşturma, Ekrem İmamoğlu’nun görevden uzaklaştırılması kararını da beraberinde getiren geniş çaplı iddiaları içeriyor.

Siyasi Yansımalar:

  • İktidar kanadı, operasyonu “yolsuzlukla mücadele” olarak sunarken muhalefet, işlemlerin “seçim öncesi belediye yönetimine baskı” amacı taşıdığını savunuyor.

  • Ekrem İmamoğlu’nun uzaklaştırılma süreciyle birlikte soruşturma, Türkiye gündeminde uzun süre tartışılacak gibi görünüyor.

Sonuç ve Beklentiler

  • Hukuki Süreç: Tutuklu 13 şüphelinin soruşturma savcılığındaki işlemleri sürüyor; iddianame düzenlendikten sonra İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilecekler.

  • Belediye Çalışmaları: Operasyon, İBB’nin Medya AŞ ve Kültür AŞ projelerinde aksamalara yol açabilir; şeffaflık talepleri artacak.

  • Toplumsal Etki: Yolsuzluk ve kayırmacılık iddiaları, vatandaş güvenini zedeleyen temel unsurlar olarak öne çıkıyor.

Okumaya Devam Et

Gündem

Hulusi Akar’ın acı günü: Kayınvalidesinin cenaze törenine katıldı

Yayımlandı

üzerinde

Milli Savunma Komisyonu Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili ‘ın kayınvalidesi Türkan Samur, yaşlılığa bağlı organ yetmezliği sebebiyle İzmir’de yaşamını yitirdi.

Türkan Samur için bugün ikindi vakti Karşıyaka ilçesindeki Mevlana Camii’nde töreni düzenlendi.

Törene; Hulusi Akar, eşi Şule Akar, Samur’un torunları ile yakınları, İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral İrfan Özsert, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, AK Parti İzmir İl Başkanı Bill Saygılı katıldı.

Kılınan namazın ardından Samur’un bir süre omuzlarda taşınan cenazesi Örnekköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar