Gündem
Bakan Yerlikaya: Beşiktaş’taki aracın çakarı iptal edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da çakarlı bir aracın trafikteki görüntülerinin sosyal medyada yayınlanmasından sonra bir açıklama yaptı.
Bakan Yerlikaya, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Beşiktaş’ta ışıklı ve sesli uyarı işaretiyle geçiş üstünlüğü hakkını usulsüz biçimde kullanarak emniyet şeridi ihlali yapan ve bu görüntüleri sosyal medya üzerinden paylaşılan araç tespit edildi. Aracın üzerindeki trafikte geçiş üstünlüğü hakkı (çakar) iptal edildi.
– Araç sürücüsüne yaptığı ihlaller sebebiyle; ışıklı ve sesli uyarı işaretini takılacağı yerlerin dışında kullanmak, emniyet şeridi ihlali yapmak, geçiş üstünlüğü hakkını gereksiz kullanmak, seyir halinde cep telefonu kullanmak, emniyet kemeri kullanmamak ve standart dışı plaka takmak nedeniyle 155 bin 401 TL idari para cezası uygulanmıştır” ifadelerini kullandı.
Gündem
“1 Mayıs’ta İstanbul’da Hangi Yollar Kapalı? Tüm Detaylar ve Alternatif Güzergahlar!”
Açıklaması
1 Mayıs 2025 Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle İstanbul’da uygulanan yoğun güvenlik önlemleri ve trafiğe kapanan yolları, kapatma saatlerini, alternatif ulaşım önerilerini ve resmi açıklamaları öğrenin.
Özetle, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim, Saraçhane, Beşiktaş, Kadıköy ve Kartal başta olmak üzere birçok nokta ve ana arterde geniş güvenlik önlemleri aldı ve araç ile yaya trafiğini belirli saatler arasında kısıtladı. Bu önlemler kapsamında İstiklal Caddesi girişleri, Taksim Meydanı çevresi, Saraçhane’den Taksim’e çıkan yollar, Fatih Unkapanı Atatürk Bulvarı, Çağlayan-Mecidiyeköy-Maslak metrobüs hatları ve Marmaray Sirkeci istasyonu kapatıldı; Kadıköy Rıhtım ve Kartal Meydanı’nda demir bariyerler kuruldu. İstanbul trafiğine çıkacak vatandaşlar için alternatif güzergah önerileri yapıldı ve toplu ulaşımda düzenlemelere gidildi.
İstanbul’da 1 Mayıs Güvenlik Tedbirleri Genel Bakış
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında kent genelinde en üst düzey güvenlik tedbirleri aldı . İstanbul Valiliği’nden gelen talimatla kolluk kuvvetleri; Taksim, Saraçhane, Beşiktaş, Kadıköy ve Kartal başta olmak üzere protesto ve kutlama alanlarına çıkış noktalarında bariyer, çevik kuvvet birimleri ve TOMA konuşlandırdı.
Trafiğe Kapalı Yollar ve Saatleri
Taksim ve İstiklal Caddesi Çevresi
-
Kapatılan Noktalar: Taksim Meydanı’na çıkan tüm yollar ile İstiklal Caddesi giriş ve çıkışları araç ve yaya trafiğine kapatıldı .
-
Kapatma Saatleri: 05:00–18:00 arası trafiğe kapalı tutulacağı duyuruldu .
Saraçhane Meydanı ve Bozdoğan Kemeri
-
Kapatılan Noktalar: Saraçhane Meydanı’ndan Taksim’e çıkan yollar, Bozdoğan Kemeri çevresi ve Saraçhane Atatürk Köprüsü giriş-çıkışları kapatıldı .
-
Güvenlik Unsurları: Çevik Kuvvet ekipleri ve TOMA’lar yerinde konuşlandırıldı .
Fatih, Unkapanı ve Marmaray
-
Fatih Unkapanı Atatürk Bulvarı: Sabah 05:00 itibarıyla kapatıldı, alternatif trafik Fatih Sultan Mehmet Köprüsü güzergahına yönlendirildi .
-
Metrobüs ve Marmaray: Çağlayan, Mecidiyeköy, Zincirlikuyu metrobüs durakları ile Marmaray Sirkeci İstasyonu çift yönlü olarak geçici sefer dışı bırakıldı .
Kadıköy Rıhtım ve Kartal Meydanı
-
Kutlama Alanları: DİSK’in Kadıköy Rıhtım’da, TÜRK-İŞ’in Kartal Meydanı’nda düzenlediği etkinlikler öncesi demir bariyer ve güvenlik noktaları oluşturuldu .
-
Araç ve Yayalara Kısıtlama: Yalnızca görevli araç ve toplu ulaşım harici tüm araçlar içeri alınmadı .
Alternatif Ulaşım Önerileri
-
Köprü Geçişleri: Avrupa-Asya geçişleri için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aktif tutuluyor .
-
Toplu Taşıma: Metro hatları (M2, M4) ve İETT otobüsleri normal seferlerine devam edecek; Kadıköy–Kartal ve Üsküdar–Ümraniye minibüs hatları artırıldı .
-
Yaya Alternatifleri: Şişli–Mecidiyeköy hattı ve Beşiktaş–Kabataş vapur seferleri ile ulaşım destekleniyor .
İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü Açıklamaları
İstanbul Valiliği, 1 Mayıs kararlarının sendikalarla yapılan görüşmeler neticesinde alındığını ve vatandaşların mağduriyet yaşamaması için alternatif güzergah bilgilerini “www.ibb.istanbul” ve “www.istanbul.gov.tr” üzerinden paylaştığını duyurdu . Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri de, sabah erken saatlerde denetim gezisine çıkarak tedbirleri bizzat yerinde kontrol ettiğini belirtti.
Sonuç ve Vatandaşlara Uyarılar
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü huzur içinde geçirebilmek için vatandaşlara:
-
Erken Planlama: Trafiğe çıkmadan önce resmi kaynaklardan güncel yol durumu kontrollerini yapmaları,
-
Alternatif Rotalar: Köprü, metro, vapur gibi alternatif ulaşım araçlarını tercih etmeleri,
-
Güvenlik Alanından Uzak Durma: Tedbir alanlarına yaklaşmaktan kaçınmaları önerilmektedir
Gündem
Mecidiyeköy’de gerginlik: Taksim’e yürümek isteyen grup engellendi

01.05.2025 – 10:40
Son Güncelleme : 01.05.2025 – 10:44
NTV
Gündem
Sahnede başladı meydanlarda yayıldı: 1 Mayıs Marşı nasıl ortaya çıktı?

1 Mayıs İşçi Bayramı, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yıllardır emekçilerin, üretenlerin ve halkın bayramı olarak coşkuyla kutlanıyor. Tarihi kanlı olaylara dayanan bugün, sadece bir kutlama değil; uzun yıllara yayılan bir mücadelenin ve büyük bedellerin ardından kazanılmış bir hak günü olarak da biliniyor.
1 Mayıs’ın kökleri 1856 yılında, Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve maden işçilerinin sekiz saatlik iş günü talebiyle parlamentoya yürüdüğü gösterilere dayanıyor. Bu kıvılcım, 1886’da Amerika’daki işçi hareketleriyle küresel bir harekete dönüştü. 1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde yüz binlerce işçi greve çıktı. Talepleri netti: “8 saat çalışma, 8 saat dinlenme, 8 saat canımız ne isterse!” Gösterilere yarım milyondan fazla kişi katıldı. Ancak eylemler 4 Mayıs’ta Chicago’daki Haymarket Olayı ile kanlı bir sürece dönüştü; onlarca kişi hayatını kaybetti, yüzlercesi tutuklandı.
Bu direnişin sesi tüm dünyaya yayıldı. 1889 yılında Paris’te toplanan İkinci Enternasyonal, 1 Mayıs’ı “Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” ilan etti. O günden beri 1 Mayıs, işçi hakları ve sosyal adaletin evrensel simgesi haline geldi.
1 MAYIS MARŞI NASIL ORTAYA ÇIKTI?
1974 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), dönemin en önemli politik tiyatro topluluklarından biri olarak, Bertolt Brecht’in uyarladığı “Ana” oyununu sahnelemek için çalışmalara başlar.
AST’nin Genel Sanat Yönetmeni o dönemde Rutkay Aziz’dir. Kendisi hem tiyatronun yöneticisi hem de sahnelediği oyunlarda aktif oyuncu olarak yer alır. Sahnelenen oyun, Maksim Gorki’nin 1906 yılında yayımladığı “Ana” (Mat’) adlı romanına dayanır. “Ana”, işçi sınıfının bilincine varışı, örgütlenmesi ve devrime yönelmesini anlatır. Bu roman, dünya çapında sosyalist hareketlerde (Türkiye dahil) büyük ilham kaynağı olur.
Maksim Gorki’nin yazıları, özellikle devrimci marşların, şiirlerin ve tiyatroların ruhunu besledi. Onun eserlerindeki “emekçinin onuru” ve “zorbalara karşı mücadele” fikri, 20. yüzyıl boyunca pek çok işçi hareketine ilham verdi.
Ancak doğrudan roman sahneye taşınmaz. Ünlü Alman tiyatro yazarı ve yönetmeni Bertolt Brecht, bu romanı temel alarak 1932’de “Die Mutter” (Ana) adlı oyununu yazar. Brecht’in eseri, epik tiyatro anlayışını benimseyerek Gorki’nin romanındaki devrimci mesajı sahneye taşır.
Oyun müziklerinin Sarper Özsan tarafından yapılması istenir. Özsan’ın bu teklifi kabul etmesiyle 1 Mayıs Marşı için ilk adım atılmış olur. Metindeki diğer tüm şarkı sözleri Bertolt Brecht tarafından yazılmıştır. Metinde yer alan “1 Mayıs 1905” adlı sahneye Brecht’in düştüğü not, kitleleri birleştiren 1 Mayıs Marşı’nın doğmasına zemin hazırlar.
Brecht’in notunda “İşçiler marş söyleyerek sahneye girer” yazar, ancak sahneye girilirken söylenecek o marş ortada yoktur. Brecht, diğer tüm şarkı sözlerini belirtmiştir ancak sadece “1 Mayıs 1905” sahnesinin sözlerini belirtmemiştir. Sarper Özsan’ın sahneye uygun marş arayışı sonuçsuz kalınca tarihe adını yazdıran cümlelerin (1 Mayıs 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı) yaratıcısı kendisi olur. Bir oyun müziği olarak bestelenen 1 Mayıs Marşı, sahnelerden sonra meydanlarda yankılanır.
-
Ekonomi1 hafta önce
Eskişehir’de Ormanlık Alanda Yakılarak Öldürülen 30 Yaşındaki Kadın Dehşeti: Sadece Saç ve Kemik Kaldı
-
Gündem7 gün önce
Şanlıurfalı Genç İşçi 3 Günlük Korkunç İşkenceyle Yüzleşti: Dişleri Kırıldı, Hamam Böceği Yedirildi
-
Gündem1 hafta önce
“Silivri’de 6,2’lik Depremin Derinden Gelen Uğultusu: Sismik Kayıtların Ardındaki Gerçek”
-
Gündem6 gün önce
Konyaaltı’nda Kan Donduran Vahşet: Polisten Kaçarken Saklandığı Odunlukta Kız Arkadaşını Vuran Sezer Bozkurt
-
Son Dakika1 hafta önce
İstanbul’da 6.2 Büyüklüğünde Korkutan Deprem: Vatandaşlar Panikle Sokağa Döküldü Medyatava +4
-
Gündem2 gün önce
Ankara’da Dehşet: Doktor Muhammet Mustafa Duman’ın Sokak Hayvanı Katliamı ve Tutuklanma Süreci
-
Gündem1 hafta önce
İstanbul’da 6.2’lik Deprem Korkuttu: Aynısı Anadolu’da Meydana Gelse Sonuçlar Nasıl Olurdu?
-
Gündem1 hafta önce
Adana Çukurova’da Ayrılık Tartışması Kanlı Bitti: 24 Yaşındaki Mehmet Ayaz Öldü, 17 Yaşındaki Nazlısu C. Yaralı Kurtuldu