Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Tereyağında yeni düzenleme: Yeni kriterler belli oldu

Yayımlandı

üzerinde

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle birlikte tereyağ ve sadeyağın ambalajlarında değişikliğe gidildi.

Tereyağı ve sadeyağın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gereken ürün özellikleri belirlendi. Buna göre, çeşnili tereyağı, sadeyağ, süt yağı, tereyağı ve yayık tereyağı ürünlerinde kullanılan süt ve yoğurt ilgili yönetmeliklere uygun olacak.

Söz konusu ürünlerin kendine has tat, koku, görünüm ve yapıda olması, “peroksidaz testine” negatif reaksiyon vermesi gerekecek.

Ürünlerin üretiminde teknoloji gereği tipik tat ve aromanın sağlanması amacıyla “starter kültür” kullanılabilecek.

YÜZDE 2 TUZ KULLANIMI

Tereyağında ağırlıkça en fazla yüzde 2 tuz bulunacak. Tuzdan gelen kuru madde miktarı, süt yağsız kuru madde miktarından ayrı değerlendirilecek.

Tuz ilave edilmeyen tereyağı, ağırlıkça en az yüzde 82 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su, tuz ilave edilen ve/veya çeşnili tereyağı ise ağırlıkça en az yüzde 80 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su içerebilecek.

ÇEŞNİ MADDESİ YASAK

Çeşnili tereyağında taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi kullanılamayacak. Sadeyağa ve çeşni maddesi bulunmayan tereyağına aroma verici katılamayacak.

Tebliğ kapsamındaki tereyağı çeşitlerine manda sütü ve yoğurt aromaları gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri eklenemeyecek.

ETİKETTE HAYVAN GÖRSELİ DE KULLANILMAYACAK

Söz konusu ürünlerin etiketinde gıda adının, temel görüş alanında da yer alması zorunlu olacak.

Tuz ilave edilmemiş tereyağında “tuz ilave edilmemiştir” ifadesinin etikette belirtilmesi, tuz ilave edilmiş tereyağının içerdiği tuz oranı, etiketin içindekiler bölümünde ağırlıkça yüzde olarak belirtilmesi, ayrıca “tuzlu” ya da “tuz ilave edilmiştir” ifadesinin etiketin temel görüş alanında belirtilmesi gerekecek.

Çeşnili tereyağında kullanılan çeşni maddesi ve miktarı da gıda adıyla temel görüş alanında yer alacak.

Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde tek bir hayvan türüne ait sütün veya kremanın kullanılması durumunda hayvan türünün adı etikette belirtilecek.

Farklı hayvan türlerine ait sütlerin veya kremaların karıştırılarak kullanılması durumunda, sütün elde edildiği türlerin adları, gıdanın adının yanında, “inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden/kremalarından üretilmiştir” gibi ifadelerle bildirilecek. Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi ve manda gibi türlere ait görsellere yer verilemeyecek. Ürün algısı oluşturacak tüketiciyi yanıltıcı ifade ve görseller kullanılamayacak.

TÜKETİCİ KORUNUYOR

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre tebliğ, tereyağına ilişkin ilave etiketleme kuralları belirlenerek tüketicilerin korunması ve haksız rekabet ile taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla güncellendi.

Önceki mevzuatta yer alan “yarım yağlı tereyağı”, “dörtte üç yağlı tereyağı” ve “yüzde ….” süt yağı esaslı sürülebilir ürünler, tereyağının ülke için önemli bir geleneksel ürün olması, günlük diyette yaygın tüketilmesi sebebiyle yağ oranı ile ürünlerin tüketiciyi yanıltıcı olmasının engellenmesi, taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla tebliğden çıkarılırken, yeni tebliğle üretimleri de engellenmiş oldu.

Ayrıca tebliğde atıf yapılan diğer mevzuatların isim ve tarihleri güncellendi, ürün isminin temel görüş alanında yazılması zorunlu hale getirildi, tereyağı ve sadeyağ dışındaki yağların etiketinde, reklam, tanıtım ve sunumunda “bu tereyağı veya sadeyağ” algısı oluşturacak tüketiciyi yanıltıcı ifade ve görseller kullanılması yasaklandı.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Kiraz kıymadan pahalı hale geldi

Yayımlandı

üzerinde

Kiraz, tezgahlara mayıs ve haziran aylarında çıkıyor. Ancak hasat döneminde olunmasına rağmen fiyatlar geçen yılın çok üzerinde.

Bazı kiraz cinslerinde kilo fiyatı 750 liraya kadar çıkıyor. Yani kıymadan 200 lira daha pahalı…

Nedeni ise ağaçların nisan ayında gerçekleşen zirai dondan zarar görmesi olarak açıklandı.

HASAT BİTİYOR

Kiraz hasadında sona yaklaşıldı.

Üreticiler, bu nedenle fiyatın önümüzdeki günlerde de düşmesini beklemiyor.

Don, tüm meyveleri olumsuz etkiledi. Eriğin fiyatı 300 lirayı, çileğin kilosu 200 lirayı aşıyor.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

ASGARİ ÜCRET ZAMMI 2025: Asgari ücrete ara zam yapılacak mı, yüzde kaç zamlanacak? Son dakika asgari ücret açıklamaları

Yayımlandı

üzerinde

2020 BRÜT 2.943,00 TL NET: 2.324,70 TL

2021 BRÜT: 3.577,50 TL NET: 2.825,90 TL

2022 (Ocak-Haziran) BRÜT: 5.004,00 TL NET: 4.253,40

2022 (Temmuz – Aralık) BRÜT: 6.471.00 TL NET: 5.500,35 TL

2023 (Ocak – Haziran) BRÜT: 10.008 TL NET: 8.506,80 TL

2023(Temmuz – Aralık) BRÜT: 13.414,50 TL NET: 11.402,32

2024 BRÜT: 20.002 TL NET: 17.002 TL

2025 BRÜT: 26.005,50 TL NET: 22.104 TL

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Haziran FED faiz kararı için beklenen gün geldi! ABD Merkez Bankası (FED) Haziran faiz kararı beklentisi ne yönde?

Yayımlandı

üzerinde

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri faize yönelik açıklamalarda bulundu. Buna göre New York Fed Başkanı John Williams, tarifelerdeki dalgalanmaların belirsizliğin sürmesine neden olduğu için Fed’in bu zamana kadar faiz oranlarını sabit tuttuğunu ifade etti. Öte yandan önümüzdeki aylarda da seyrin netleşmeyebileceğini ekledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de belirsizliklere dikat çekerek, bunun nereye varacağını görmek için 3 ila 6 ay beklenilmesinin gerektiğini bildirdi.

Bunlara bağlı olarak Fed’in ilk faiz indirimini eylül ayı gibi yapması ve yıl içinde toplamda 2 faiz indirimi gerçekleştirmesi beklenenler arasında.

Ayrıca ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 2,4 ile artarken, verinin barınma maliyetlerindeki artış öne çıktı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar