Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çiftçiye 37 milyar lira hibe vereceğiz

Yayımlandı

üzerinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Sergi Salonu’nda düzenlenen çiftçilerle iftar programında konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminde çiftçilerin milli iradeyi ve ülkeyi korumak için en ön safta yer aldığını belirten Erdoğan, “Darbecileri engellemek için mahsulünü ateşe verecek kadar vatanlarına sevdalı çiftçilerimizin fedakarlığını hiçbir zaman unutmayacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldikleri günden itibaren tüm vatandaşların saadeti, refahı ve kardeşliği için geceli gündüzlü koşturduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarımda son 22 yılda 110 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiklerini belirterek, 186 ülkeye 2 bin 250 çeşit tarımsal ürünün ihraç edildiğini söyledi.

Türkiye’nin ihracatta 13 üründe dünyada ilk 3 ülke arasında yer aldığını, ayrıca 104 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştirildiğini dile getiren Erdoğan, bu listeyi daha da uzatmanın mümkün olduğunu ifade etti.

“Önümüze çıkan engellere takılmadan, şahsımızı ve hükümetimizi hedef alan saldırılara teslim olmadan, Türkiye’nin iyiliğini istemeyen alçakların sabotajlarına prim vermeden 85 milyonun huzuru ve esenliği için gayret gösteriyoruz.” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Hem tarıma hem de yaz kış demeden üretim yapan çiftçi kardeşlerimize hak ettiği değeri vermenin çabasındayız. Gayretlerimizin, emeklerimizin olumlu neticelerini hamdolsun çok geniş bir yelpazede bizzat görmeye başladık. Bitkisel üretimden hayvancılığa, balıkçılıktan kırsal kalkınma yatırımlarına, tarımın her alanında ülkemizin gerçek potansiyeli ortaya çıkıyor. Burada elbette uzun uzadıya anlatacak değilim. Sektörün içinde olanlar zaten neyin ne olduğunu gayet iyi biliyor. Sadece birkaç önemli rakamı paylaşmak arzusundayım. Özellikle ellerine geçirdikleri her fırsatı Türk tarımını ve onun arkasındaki milyonlarca kahramanı kötülemek için kullananların burayı çok dikkatli dinlemesini tavsiye ediyorum.”

206 ÇEŞİT MAHSUL ÜRETİLİYOR

Erdoğan, verimli ve kaliteli üretimin artması için son 22 yılda reel rakamlarla 2 trilyon 70 milyar lira tarım desteği verdiklerini, 2025 yılında şu ana kadar 24 milyar lira ödeme yaptıklarını vurguladı.

Yıl sonunda bu rakamın 135 milyar lirayı bulacağına dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

“Yine burada, birilerinin ‘Türkiye’de tarım bitti’ dediği rakamları söylüyorum. Ülkemizde 206 çeşit tarım mahsulü üretiliyor. Bunların bir çoğunda hamdolsun kendimize yeter durumdayız. Sebze ve meyve üretiminde dünyada 4’üncüyüz. Bitkisel üretimde 11’inciyiz. 21 üründe dünyada ilk 3’teyiz. Çiğ süt üretiminde dünyada 9’uncu, Avrupa’da 3’üncü sıradayız. Sığır eti üretiminde dünyada 7’nci, Avrupa’da 1’inci konumdayız. Tavuk eti üretiminde dünyada 9’uncu, Avrupa’da ise 2’nciyiz. Yumurta üretiminde dünyada 10’uncu, Avrupa’da 2’nci. Bal üretiminde dünyada 2’nci, Avrupa’da ilk sırada bulunuyoruz. Su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyada 16’ncı, Avrupa’da 2’nci sıradayız.”

Tarım sektörünün geçen yıl Türkiye ortalamasının da üzerinde büyüme gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, 2002 yılında 25 milyar dolar olan tarımsal hasılayı üç katına çıkartarak 2024 yılında 74 milyar dolara yükselttiklerini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

“Şuraya da özellikle dikkatinizi çekiyorum; ‘Tarım bitti’ iftirası atılan Türkiye bugün, tarımsal hasılada Avrupa’da lider, dünyada ise 8’inci sıradadır. Aynı dönemde ihracatımızı 3,8 milyar dolardan aldık geçen sene 32,6 milyar dolara ulaştırdık. Yani 2002’de ülke olarak neredeyse bir yılda yaptığımız ihracatı bugün sadece tarımda gerçekleştiriyoruz.”

“TARIM SEKTÖRÜNÜ KARALAMAYA DEVAM EDERLER”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, idrakleri kapanmamış olanlar için bu rakamların ziyadesiyle kafi olduğuna vurgu yaparak, “İktidarla muhalefeti karıştıranlara ne desek boş. Onlar bir yalan bulup, değilse uydurup hükümetimizi ve tarım sektörünü karalamaya devam ederler. Güneş balçıkla sıvanmaz. Yalan ne kadar büyük olursa olsun hakikat güneşini kapatamaz. Muhalefetin çarpıtmalardan medet umarak perdelemeye çalıştığı tarım sektörümüzün gerçekleri bunlardır. Bütün bu başarıda emeği olan, alın teri döken siz çiftçi kardeşlerimi bugün bir kez daha yürekten tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

Fırsatçılarla mücadelenini sürdüğünü belirten Erdoğan, kurumların fahiş fiyat incelemelerinin sürdüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca ürün arzına dönük önlemleri de aldıklarına işaret ederek, temel gıda ürünlerinde arz sıkıntısının belirtti. Erdoğan şunları söyledi:

“İnsanımızın ücretini ödediği üründe hile, hurda, aldatmaca olmamasıdır. Bakanlığımız sizlerin alın terinizle ürettiğiniz ürünleri vatandaşlara sahtecilikle, taklitle sunanlara karşı bir denetim seferberliği başlattı. Denetimler sonucunda taklit, tağşiş yapılan sağlıksız ürünler artık anlık olarak yayınlanıyor. Sağlıklı ve güvenilir gıda denetimleri yanında fahiş fiyatla mücadelemizde hız kesmeden sürüyor. Aç gözlüler özellikle mübarek ramazan ayını fırsata çevirmek için eskiden beri malumunuz her yola başvurmaktadır. Bu ramazan öncesinde fırsatçılara meydanın boş olmadığını göstermek adına bir dizi tedbir aldık. Devlet olarak adeta dört koldan çok yoğun bir mücadele içine girdik. Ticaret Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Rekabet Kurulumuz fahiş fiyat artışı yapanlarla ilgili incelemeler başlattı.”

Birçok işletmenin, indirim kampanyalarıyla hem enflasyonla mücadeleye destek verdiğine hem de ramazan ayında vatandaşın daha uygun maliyetle ürünlere ulaşmasına destek olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “İnşallah ramazan ayından sonra da bu mücadelemiz sürecek. Vatandaşın helal lokmasına göz dikenlerin heveslerini Allah’ın izniyle kursaklarında bırakmaya devam edeceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün tarım politikalarının merkezine, üretimin en temel faktörü suyu aldıklarını belirtti.

Son 22 yılda tam 3 trilyon 350 milyar lira maliyetli 11 bine yakın su ve sulama tesisini hizmete aldıklarını hatırlatan Erdoğan, “Bu yıl içinde de 132 milyar lira yatırımla 321 tesisi daha sizlerin hizmetine sunacağız. Şurası bir gerçek ki sadece devletimizin yatırımları ve sizlerin emeğiyle üretimde istenen sonuçların alınması mümkün değil. Her geçen yıl iklim değişikliğinin sebep olduğu sıkıntılara daha fazla maruz kalıyoruz. Maalesef bu yıl da benzer bir durumla karşılaştık. Bu tür durumlar için tarım sigortasının ehemmiyetini tekrar hatırlatıyor, sigorta yaptırmayan çiftçi kardeşlerimizi sigorta yapmaya davet ediyorum. Prim ödemelerinin 3’te 2’sine kadarını devlet olarak karşıladığımız TARSİM’in kapsamını her geçen yıl genişletiyor, yeniliklerle çiftçimizin ürünlerini koruma altına almasına destek sağlıyoruz.”

18,5 MİLYAR LİRALIK KIRSAL KALKINMA DESTEĞİ

Kırsalda hayat standardının yükseltilmesi, kadın ve genç nüfusun üretime teşvik edilmesine yönelik çalışmalarının sürdüğünü, uyguladıkları kırsal kalkınma programlarında yüzde 50 ile yüzde 100 arası hibe desteklerinin bulunduğunu aktaran Erdoğan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Şu müjdelerimizi de paylaşmak istiyorum; 2025 yılında bütçeden ve uluslararası kurum, kuruluşlardan kredi ve eş finansman desteğiyle 18,5 milyar liralık kırsal kalkınma desteği vereceğiz. Böylece kırsala yaklaşık 25 milyarlık yatırım ve 10 bin kişiye istihdam sağlamış olacağız. Ayrıca uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan yeni kaynakları taşkın koruma projelerinden kuraklık önleme sistemlerine, kırsal kalkınmadan ormancılığa kadar sektörümüzün gelişimi için kullanmayı sürdürüyoruz. Bu seneden itibaren 5 yıl boyunca tarımın çeşitli alanlarında kullanılmak üzere 1 milyar dolar yani 37 milyar lira yeni kaynağı çiftçilerimize hibe olarak vereceğiz. Bunun 250 milyon dolarının sadece deprem bölgesine tahsis edildiğini de ayrıca ifade etmek isterim. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyorum.”

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

İstanbul’da 74 bin kişi depremin ardından okullarda barındı

Yayımlandı

üzerinde

Yentür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, okullardan görsellere de yer vererek, şu ifadeleri kullandı:

“Depremin ardından 2 bin 617 okulumuzda kapılarımızı açtık. 74 bin 11 vatandaşımıza barınma, 44 bin 247 kişiye sıcak yemek imkanı sunduk. Eğitim ailemizin tüm fertlerine, emeği, gayreti ve gönül birliği için teşekkür ediyorum. İstanbul, iyiliğin ve dayanışmanın şehridir.”

Okumaya Devam Et

Gündem

Samsun Yakakent’te ‘Metafizik Uzmanı’ Şok Eden Operasyon: Taş Kokain ve Tarihi Eserlerle Yakalandı!

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması

Samsun’un Yakakent ilçesinde kendini “metafizik uzmanı” olarak tanıtan B.Ş. ile şoförü M.E., polis ekiplerince durdurulan araçta 16,6 gram taş kokain, 36 sentetik hap ve dolma tüfek, dolma tabanca, tarihi banknot ve sikkelerle yakalandı. Tutuklanan iki şüpheli hakkında alkollü araç kullanma ve tarihi eser kaçakçılığı da dahil bir dizi suçlama bulunuyor.

Özet

Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Yakakent İlçe Emniyet ekipleri, 26 Nisan 2025’te Yakakent’te yaptığı denetimde durdurduğu araçta, sürücü Muhammed Eroğlu (21) ve yanındaki Beytullah Şentürk’ün (42) üzerinde yoğun güvenlik taraması yaptı. Şentürk’ün kendisini “metafizik uzmanı” olarak tanıtması şaşkınlık yaratırken, ele geçirilen 16,6 gram taş kokain, 36 sentetik hap ve çeşitli tarihî eser niteliğindeki silah ve para koleksiyonu olayın boyutunu gözler önüne serdi. İki şüpheli, Alaçam Adliyesi’nde çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.


Olayın Detayları

26 Nisan 2025’te Yakakent ilçesinde düzenlenen yol denetiminde, polis ekipleri şüpheli gördükleri bir otomobili durdurdu . Araçta yapılan aramada, sürücü Muhammed Eroğlu ile birlikte bulunan Beytullah Şentürk’ün üzerinde ve araçta detaylı arama gerçekleştiren ekipler, çok sayıda yasa dışı madde ve objeyi tespit etti .

Şüphelilerin İfadeleri

Beytullah Şentürk, kendisini “metafizik uzmanı” olarak ifade ederek koleksiyonundaki tarihî eserlerin kendisine ait olmadığını iddia etti . Ancak adli makamlar, buluntuların niteliği ve miktarı nedeniyle geniş çaplı soruşturma başlattı .


Aramada Ele Geçirilenler

  • Uyuşturucu Maddeler: 36 adet sentetik ecza hap ve 16,6 gram taş kokain .

  • Tarihî Eser Niteliğindeki Silahlar: 1 adet doldurma tüfek ve 1 adet doldurma tabanca .

  • Tarihî Eser Niteliğinde Paralar: 7 adet kağıt para ve 8 adet metal sikke .

Bu eşyalar, hem uyuşturucu kaçakçılığı hem de kültür varlığı kaçakçılığı çerçevesinde ciddi suçlama zemini oluşturuyor .


Hukuki Süreç ve Tutuklama

Gözaltına alınan şüpheliler, Alaçam Adliyesi’ne sevk edildikten sonra çıkarıldıkları sulh ceza hâkimliğince tutuklandı .

  • B.Ş. Hakkındaki Suçlamalar: Uyuşturucu madde bulundurma, kültür ve tabiat varlıklarını kaçakçılık kapsamında bulundurma.

  • M.E. Hakkındaki Suçlamalar: Uyuşturucu madde bulundurma, alkollü araç kullanma ve tarihî eser kaçakçılığı.


Halkın ve Uzmanların Görüşleri

Bölge halkı, özellikle tarihi eser kaçakçılığı konusunda daha sıkı denetim taleplerini yineleyerek, “Metafizik uzmanı kılığına giren suç örgütleri” uyarısında bulundu. Kültür varlıkları uzmanları ise gizli aramalarda ele geçirilen dolma tabanca ve tüfek gibi objelerin, çoğunlukla yurt dışına kaçırılmak istendiğini ve izleme çalışmalarının artırılması gerektiğini belirtti


Sonuç ve Öneriler

Bu operasyon, doğrudan uyuşturucu ile kültür varlığı kaçakçılığının iç içe geçebileceğini gösterirken, jandarma ve emniyetin iş birliğini de ön plana çıkardı. Uzmanlar, benzer olayların önlenmesi için:

  1. Sınır ve ilçe denetimlerinin artırılması,

  2. Tarihi eser kaçakçılığına yönelik gizli hatların takip edilmesi,

  3. Kamu bilincinin yükseltilmesi,

  4. Psiko-sosyal rehabilitasyon merkezlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguluyo

Bu kapsamlı operasyon, Samsun’da kamu düzeninin korunması ve kültürel mirasın emniyeti adına atılmış önemli bir adım olarak kayıtlara geçti.

Okumaya Devam Et

Gündem

“Ticaret Bakanlığı’ndan Sıkı Denetim: Deprem Çadırı ve Çantasında 236 Fırsatçı Firma Mercek Altında”

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması:

“İstanbul depremi sonrası ilk yardım çantası, deprem çadırı ve çantasında 1.079 üründe fahiş fiyat tespit edildi. 236 işletme mercek altına alındı; 1.439.300 TL’ye kadar para cezası yolda. Tüketici haklarınızı koruyacak önerilerimizle detayları öğrenin.”

Özet: İstanbul’da 23 Nisan 2025’te meydana gelen depremin ardından, ilk yardım çantası, deprem çadırı ve deprem çantası gibi kritik malzemelerde “fahiş fiyat” uygulandığına dair gelen şikâyetler üzerine Ticaret Bakanlığı derhal sahaya indi. Yapılan denetimlerde 1.079 üründe 236 işletmede fiyat artışı tespit edildi ve e-ticaret platformları da mercek altına alındı. İnceleme tamamlandığında, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un Ek 1’inci maddesine aykırılıkları bulunan işletmelere Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından ürün başına 1.439.300 TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Piyasa şeffaflığı ve tüketici haklarının korunması amacıyla başlatılan bu süreçte, tüketicilere doğru ürün seçimi ve fiyat takibi konusunda öneriler sunulmaktadır.

Denetim Süreci ve Kapsamı

Ticaret Bakanlığı, depremin hemen ardından İstanbul İl Müdürlüğü koordinasyonunda saha denetimlerine başladı; ardından Ankara ve İzmir İl Müdürlükleri de sürece dâhil edildi
E-ticaret platformlarında deprem ihtiyaç malzemelerini satan satıcılardan ivedi bilgi ve belge talep edilerek sanal ortamda da geniş çaplı inceleme başlatıldı .

Tespit Edilen Fahiş Fiyat Artışları

Sahadan toplanan verilerde, 1.079 farklı üründe, 236 işletmenin normal liste fiyatlarına kıyasla orantısız artış yaptığı belirlendi
Bu kapsamda;

  • İlkyardım çantası ve deprem çadırı gibi temel afet malzemeleri,

  • Deprem çantası içeriğinde yer alan tıbbi ve yaşam destek ekipmanları,

  • Diğer kriz yönetimi setleri,
    alanlarında fahiş fiyatlar tespit edildi

Uygulanacak Yaptırımlar

İnceleme sonunda, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un Ek 1’inci maddesine aykırılık saptanan her bir ürün için Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na 1.439.300 TL’ye kadar idari para cezası yetkisi tanınıyor.
Bakanlık, adil ve şeffaf bir piyasa düzeni sağlanana dek denetimlerin devam edeceğini; vatandaşları mağdur eden kişi ve kuruluşlara karşı cezai işlemlerin kararlılıkla uygulanacağını duyurdu

Piyasa ve Tüketici Güvenine Etkisi

Afet dönemlerinde yaşanan fırsatçılık, hem acil yardım çalışmalarını sekteye uğratıyor hem de toplumun mağduriyetini derinleştiriyor
Bu denetimler, piyasa aktörleri arasında güven duygusunu güçlendirerek uzun vadede istikrarlı fiyat oluşumuna katkı sağlayacak

Tüketiciler İçin Öneriler

  1. Önceden Fiyat Karşılaştırması Yapın: Alışveriş öncesi farklı platformlardaki fiyatları kontrol edin.

  2. Güvenilir Satıcı Tercihi: Resmî belgeli ve bilinen markaların ürünlerini tercih edin.

  3. Fatura ve Belge Talebi: Ürünün faturasını ve teknik özellik listesini mutlaka isteyin.

  4. Bakanlığın İhbar Hattını Kullanın: Şüpheli fiyat artışlarını 175 Çağrı Merkezi’ne bildirin.

Sonuç

Ticaret Bakanlığı’nın hızlı müdahalesi, afetten etkilenen vatandaşların korunması ve piyasada fırsatçılığın önlenmesi yolunda önemli bir adım oldu. Bu denetim dalgası, kriz anlarında toplumun ihtiyaç duyduğu malzemelere adil erişimi güvence altına almak adına model teşkil edecek nitelikte.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar