Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

Yusuf Ziya Bahadınlı kimdir? (Yusuf Ziya Bahadınlı kimdir?

Yayımlandı

üzerinde

Eğitimci, yazar, adamı Yusuf Ziya Bahadınlı, 9 Eylül 1927, Bahadınlı köyü / Yozgat doğumlu. İlkokulu köyünde okudu. Pazarören (Kayseri) Köy Enstitüsü (1944) ve Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü (1950) mezunu. İspir (Erzurum)’de öğretmenlik yaptığı yıllarda “Çalışkan” olan soyadını “Bahadınlı” olarak değiştirdi. Ortaokullarda ve çeşitli ilköğretmen okullarında Türkçe öğretmenliği (1951-58) yaptı.Altı ay kadar Ankara’da Türk Hava Yollarında çalıştı. Kadıköy (İstanbul)’de kitabevi olarak açtığı dükkânını bakkaliyeye dönüştürmek zorunda kaldı. 1958’de kurduğu ve on altı yıl sürdürdüğü Hür Yayınevinin adını, 12 Mart (1971) sonrasında Yeni Dünya Yayınevi olarak değiştirdi. Altı aylık ömrü olan Yeni Dünya dergisini çıkardı.

Bahadınlı, 1960’lı yılların başında politikaya girerek İşçi Partisi (TİP) listesindan Yozgat (1965-69)oldu. Hazırladığı Türkçe Deyimler Sözlüğü, Türkçe Deyimler ve Kaynakları gibi kitapları okullara sokulmamaya başlayınca Atasözleri Sözlüğü’nü Aydın Su adıyla yayımladı. Ankara’da çıkan Emek dergisindeki bir yazısı yüzünden yargılandı.12 Eylül (1980) darbesinden önce (Mart 1979) bir yıl için gittiği Avrupa’da zorunlu olarak on iki yıl kaldı. 1991’de Ceza Yasasının 141. ve 142. maddelerin kaldırılmasından sonra Türkiye’ye döndüve İstanbul’a yerleşti.

Yusuf Ziya Bahadınlı’nın yazıları Yeditepe, İmece, Varlık gibi dergilerde yer aldı. Öykülerinin bir bölümünden oluşan İki Dünya Arasında adlı kitabı 1980’de, Geçeneğin Karanlığında ise 1984’te Almancaya çevrilip yayımlandı.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

Van’da “22. Akdamar Tiyatro Şenliği” başladı

Yayımlandı

üzerinde

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce düzenlenen “22. Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği” Van Devlet Tiyatrosunun ev sahipliğinde başladı.

Şenliğin ilk gününde çeşitli kostümler giyen minik sanatseverler ile palyaço kostümlü oyuncular, kortej yürüyüşü yaptı.

Beşyol Meydanı’ndan başlayıp Van Devlet Tiyatrosunun önünde son bulan yürüyüş, renkli görüntülere sahne oldu.

Yürüyüşün ardından öğrenciler, Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncularının sahnelediği “Güzel ve Çirkin” oyununu izledi.

8 KÖY OKULU OYUN SAHNELEYECEK

Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Ferdi Erkmen festivalde Van ve civar köylerden 8 okulun oyunlarını sahneleyeceğini ifade etti.

Festivalin 19-29 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını bildiren Erkmen, “7 bölgemizdeki devlet tiyatrolarından profesyonel ekipler dahilinde oyunlarımız sahnelenecek. Şenliğimiz Akdamar Adası’nda yapılacak etkinlikle sona erecek” dedi.

Programa, İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Burcu Aksakal, Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Sezai Yılmaz, Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Ahmet Uzuner, Sivas Devlet Tiyatrosu Müdürü Sibel Ferlibel, sanatçılar ve çocuklar katıldı.

Okumaya Devam Et

Gündem

Muharrem ayı ne zaman? 2025 Muharrem ayına kaç gün kaldı?

Yayımlandı

üzerinde

“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Resûlullah (s.a.s.), bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).

Muharremin onuncu günü âşûrâ günüdür. Bugün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, 3/92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69 [2004]). Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bugün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğulları’nı düşmanlarından kurtardı. Hz. Mûsâ o gün (şükür olarak) oruç tuttu” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69 [2004]; Müslim, Sıyâm, 127-128 [1130]). Hz. Peygamber’in (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur.

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharremin dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Müslim, Sıyâm, 133-134 [1134]); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 1/241 [2154]).

Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir.

Okumaya Devam Et

Gündem

DEM Parti heyeti siyasi parti turuna çıktı

Yayımlandı

üzerinde

Hükümetin Terörsüz olarak tanımladığı sürece dair, önemli gelişmeler var.

DEM Parti İmralı heyeti dün, İmralı’ya gitmişti. Heyet, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’la bir görüşme gerçekleştirmişti.

DEM Parti heyeti, bugün de üçüncü kez siyasi parti turuna başladı.

Heyet ilk olarak DEVA Partisi ile görüştü. İkinci görüşme Saadet Partisi ile yapılacak.

DEM Parti heyetinde, partinin eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile birlikte grup başkanvekilleri yer alıyor.

Heyet çalışmalarını yarın da sürdürecek. DEM Parti heyeti, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’le görüşecek.

Bir sonraki görüşme ise 23 Mayıs günü Gelecek Partisi’yle yapılacak.
AK Parti ve MHP ile ilerleyen günlerde bir araya gelinecek.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar