Teknoloji
Xiaomi inat etti! Kendi çiplerini üretecek

Xiaomi, çip sorunuyla başa çıkmak için kendi çiplerini üretmeyi hedeflyior. Şirket bu yolda 7 milyar dolar harcamayı göze aldı.
Çinli teknoloji devi Xiaomi’nin milyarder kurucu ortağı Lei Jun, Çin’in X benzeri Weibo’sunda yaptığı bir paylaşımda “Çipler tırmanmamız gereken bir zirve ve büyük bir teknoloji şirketi olmak istiyorsak kaçamayacağımız zorlu bir savaş” dedi.
İLK İŞLEMCİSİNİ TANITACAK
Lei, ayrı bir gönderide Çinli şirketin 22 Mayıs’ta kendi tasarladığı ilk işlemcisi Xring O1’i tanıtacağını da sözlerine ekledi.
Lei’ye göre, Pekin merkezli akıllı telefon ve elektrikli araç üreticisi 2021 yılında Xring mobil çipini oluşturmak için on yıllık bir girişime karar verdi.
2500 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Lei, Xiaomi’nin son dört yılda 13,5 milyar yuan’dan fazla harcadığını ve bu yıl araştırma ve geliştirmeye 6 milyar yuan yatırım yapmayı planladığını da sözlerine ekledi. Lei, Xiaomi’nin yarı iletken ekibinde şu anda 2.500’den fazla kişi olduğunu yazdı.
Xring O1’in ikinci nesil 3 nanometre teknolojisi ile üretildiğini belirten Lei, Xiaomi’nin üretim için güvendiği sözleşmeli yonga üreticisinin adını vermedi. 3nm kullanımı, ABD ihracat kontrolleri nedeniyle daha olgun 7nm’de sıkışmış olan Çin’in önde gelen dökümhanesi Semiconductor Manufacturing International Corp’u hariç tutuyor.
Teknoloji
Nvidia’dan yapay zeka atağı… Yeni ürünler tanıtıldı

Nvidia CEO Jensen Huang bir dizi duyuru yaptı ve şirketi yapay zeka geliştirme ve bilgi işlemin merkezinde tutmayı amaçlayan yeni ürünleri tanıttı.
En dikkat çekici duyurulardan biri, müşterilerin ve iş ortaklarının Nvidia olmayan merkezi işlem birimlerini ve grafik işlem birimlerini Nvidia’nın ürünleri ve NVLink ile birlikte kullanmalarına olanak tanıyan yeni “NVLink Fusion” programı oldu.
NVLink şimdiye kadar Nvidia tarafından üretilen çiplere kapalıydı. NVLink, Nvidia tarafından GPU’ları ve CPU’ları arasında bağlantı kurmak ve veri alışverişi yapmak için geliştirilen bir teknoloji.
Huang, Asya’nın en büyük elektronik konferansı olan Tayvan’daki Computex 2025’te “NV link fusion, sadece yarı özel çipler değil, yarı özel yapay zeka altyapısı oluşturabilmeniz içindir” dedi.
Huang’a göre NVLink Fusion, yapay zeka altyapılarının Nvidia işlemcilerini farklı CPU’lar ve uygulamaya özel entegre devrelerle (ASIC’ler) birleştirmesine olanak tanıyor. Huang Her durumda, NV link altyapısını ve NV link ekosistemini kullanmanın avantajına sahipsiniz.” ifadesini kullandı.
NVLink Fusion için yapay zeka çip üreticisi ortakları arasında MediaTek, Marvell, Alchip, Astera Labs, Synopsys ve Kadans bulunuyor.
NVLink Fusion kapsamında Fujitsu gibi Nvidia müşterileri ve Qualcomm Technologies ayrıca kendi üçüncü taraf CPU’larını yapay zeka veri merkezlerinde Nvidia’nın GPU’larına bağlayabileceklerini de ekledi.
“RAKİPLERİNDNE PAY ALACAK”
Washington merkezli bir yarı iletken ve teknoloji analisti olan Ray Wang’a göre NVLink, Nvidia’nın geleneksel olarak Nvidia’nın rakibi olarak görülen ASIC’lere dayalı veri merkezlerinden pay alma planlarını temsil ediyor.
Nvidia, genel yapay zeka eğitimi için kullanılan GPU’larda baskın bir konuma sahip olsa da, birçok rakip daha spesifik uygulamalar için tasarlanmış çiplerde genişleme alanı görüyor.
Teknoloji
Yapay zeka tek fotoğrafla ölüm riskini tespit ediyor

Peki bu gelişme, her gün aynada gördüğümüz yüzümüzün hayati belirtiler taşıyabildiği anlamına mı geliyor?
Normalde hayati belirtiler; nabız, ateş, solunum ve tansiyon gibi objektif fizyolojik ölçümlerdir. Ancak bu çalışma, bir fotoğrafın da en az bu veriler kadar bilgi taşıyabileceğini öne sürüyor. Özellikle kanser hastalarında, görünüşle biyolojik yaş arasındaki farkın dikkat çekici şekilde belirgin olduğu tespit edildi.
Teknoloji
Nvidia’dan kuantum adımı

The Information’ın haberine göre, Nvidia kuantum bilişim girişimi PsiQuantum’a yatırım yapmak için ileri düzeyde görüşmeler yapıyor.
PsiQuantum’un aralarında BlackRock’ın da bulunduğu yatırımcılardan Mart ayında 6 milyar dolar değerleme üzerinden en az 750 milyon dolar topladığı bildirilmişti.
Nvidia’nın son yatırımı, kuantum bilişim duruşunda bir değişime işaret ediyor. Mart ayında CEO Jensen Huang, daha önce pratik kuantum bilgisayarların muhtemelen 20 yıl uzakta olduğunu belirtmesine rağmen, Boston’da Harvard ve MIT bilim insanlarıyla işbirliği yapacak yeni bir kuantum bilişim araştırma laboratuvarını duyurdu.
PsiQuantum, egzotik malzemelere dayanan kuantum bilişim girişimlerinin aksine, geleneksel yarı iletken üretim tekniklerinden yararlanıyor.
Şirket, önümüzdeki yıllarda biri Brisbane’de diğeri Chicago’da olmak üzere iki kuantum bilgisayarı kurmak için Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri hükümetleriyle birlikte çalışıyor.
-
Gündem1 hafta önce
“Ay Yapım Adıyla Dolandırıcılık: Sahte Yapımcılar Onlarca Kişiyi Mağdur Etti”
-
Gündem7 gün önce
Mersin Bozyazı’da Kan Donduran Olay: “Herkes Namuslu Olacak” Diyerek Darp ve Bıçaklama
-
Gündem1 hafta önce
Kan Donduran Cinayet: Kütahya’da 1 Yıldır Kayıp Nagihan, Dayısı Tarafından Öldürülüp Betona Gömüldü
-
Gündem1 hafta önce
PKK’nın 47 Yıllık Kanlı Tarihi: Lice’den Eruh’a İlk Kurşun, Öcalan’dan Dağılma Kararına Kritik Adımlar
-
Gündem1 hafta önce
“Anneler Günü 2025: 11 Mayıs’ta Annelerinize Sevgi Dolu Sürprizler Hazırlayın”
-
Gündem1 hafta önce
“Adana Gürselpaşa’da Korkutan Keşif: Mavi Bulvar’da Çöpten İnsan Kafatası Çıktı”
-
Gündem3 gün önce
ABD’den Tartışmalı Adım: Gazze’den 1 Milyon Filistinliyi Libya’ya Taşıma Planı
-
Magazin1 hafta önce
“Sibel Kekilli’ye Baden-Württemberg’den Onur Nişanı: Sanat ve Kadın Haklarında Zirve”