Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

Türkiye-İtalya Zirvesi: Erdoğan ve Meloni’den Savunmada Ortak Üretime ve 40 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefine Vurgu

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması
29 Nisan 2025’te Roma’da buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Meloni, savunma sanayii iş birliğini derinleştirip insansız hava araçlarında ortak üretimi başlatarak ikili ticaret hacmini 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Özet
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, 29 Nisan 2025’te Roma’da bir hükümetlerarası zirvede bir araya gelerek savunma sanayii iş birliğini derinleştirme, yıllık 40 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma ve insansız hava araçları ortak üretimi gibi somut adımları resmiyete döktüler . Zirve kapsamında 400’den fazla İtalyan şirketinin katılımıyla düzenlenen iş forumunda bakanlıklar arası sektör özelinde mutabakat muhtıraları imzalandı . Savunma sanayii alanında Leonardo ve Baykar ortaklığındaki yeni girişimin, hem Türkiye’nin teknolojik kapasitesini hem de İtalya’nın Avrupa pazarlarındaki gücünü pekiştireceği vurgulandı . İki lider, 2024’te 32 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmini 2025 sonunda 40 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini duyurdular .

Giriş

Nisan ayı başında Roma’da yapılması planlanan Erdoğan–Meloni zirvesi, İtalyan tarafının programa ilişkin talepleri nedeniyle ertelenmişti  Ancak iki lider, 29 Nisan 2025’te Villa Doria Pamphili’de düzenlenen hükümetlerarası toplantıda bir araya gelerek ikili ilişkilerde yeni bir dönem başlattılar .

Zirvenin Temel Konuları

Savunma Sanayii İş Birliği

Erdoğan ve Meloni, Türkiye–İtalya savunma sanayii alanında mevcut iş birliklerini daha ileri taşımak için yeni projelere imza atacaklarını açıkladılar . Mart ayında duyurulan Leonardo–Baykar ortak girişimi çerçevesinde insansız hava araçlarının ortak üretiminin hız kazanacağı ifade edildi .

Ticaret Hacmi ve Ekonomik Hedefler

Liderler, 2024 yılında 32 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaret hacmini, ortak atılacak adımlarla 2025 yılı sonunda 40 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını duyurdular . İtalya’da faaliyet gösteren 400’den fazla Türk ve 400’den fazla İtalyan şirketiyle ticari ilişkilerin çeşitlendirileceği belirtildi .

Ortak Girişimler ve İnovasyon

Zirvede, enerji, ulaşım ve gıda gibi stratejik sektörlerde yeni yatırımları hızlandıracak bir dizi memorandum da imzalandı . İş forumunda, iki ülkenin özel sektörü temsilcileri büyüme fırsatlarını değerlendirme imkânı buldu

İkili İlişkilerde Yeni Dönem

Erdoğan ve Meloni, görüşme öncesi yaptıkları telefon diplomasisinde de bölgesel ve uluslararası krizlere ilişkin koordinasyonu artırma taahhüdünde bulunmuşlardı .

Toplantı Ardından

Zirve sonunda her iki hükümetin ilgili bakanlıkları detaylı eylem planları hazırlamak üzere çalışma grupları oluşturdu .

Sonuç

Roma zirvesi, Türkiye–İtalya ilişkilerinde savunma, ticaret ve inovasyon ekseninde somut adımlar atılmasını sağlayarak stratejik ortaklıkta kritik bir eşik oluşturdu

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

Pakistan’tan Kritik Uyarı: Hindistan 24–36 Saat İçinde Askeri Harekât Planlıyor

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması

Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, Hindistan’ın 24–36 saat içinde sınırda askeri harekât düzenleme niyetinde olduğunu duyurdu. ABD’den tansiyonu düşürme çağrısı geldi

Özet

Son dönemde Hindistan ile Pakistan arasında Cammu-Keşmir kaynaklı gerilim tırmanıyor. Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, “Hindistan’ın önümüzdeki 24–36 saat içinde askeri harekât düzenleme niyetinde olduğuna ilişkin güvenilir istihbarat aldıklarını” açıklad. Bu iddiaya karşılık, ABD Dışişleri Bakanlığı gerilimin artmaması çağrısında bulundu  Aynı zamanda Hindistan’ın Keşmir’deki saldırının sorumlularıyla bağlantılı olarak Pakistan’ı hedef gösterdiği, Hindistan’ın İndus Nehirleri Antlaşması’nı askıya aldığı ve Pakistan’ın hava sahasını kapattığı bildirilmekte . Bölgedeki bu hızlı tırmanış, nükleer kapasiteli iki komşu arasında uluslararası kaygıları da beraberinde getiriyor.


Gerilimin Arka Planı

Keşmir’deki Son Saldırı

Nisan ayı ortasında, Hindistan yönetimine bağlı Keşmir bölgesinde gerçekleşen terör saldırısında 26 kişi hayatını kaybetti. Hindistan, saldırının arkasında Pakistan destekli grupların olduğunu iddia etti .

Tarihsel Çatışma

1947’den bu yana Cammu-Keşmir, Hindistan ve Pakistan arasında en hassas mesele olarak öne çıkıyor. Her iki ülke de bölge üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor ve geçmişte birçok kez askeri gerilim tırmanışına tanık olundu.


Pakistan’ın Açıklaması

Pakistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Attaullah Tarar, X (eski Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

“Hindistan’ın önümüzdeki 24 ila 36 saat içinde askeri harekât düzenleme niyetinde olduğuna ilişkin güvenilir istihbarat aldık.”

Tarar ayrıca Pakistan’ın herhangi bir saldırıya karşı “kararlı ve caydırıcı” bir yanıt vereceğini vurgulayarak, bölgesel istikrarın bozulması halinde Hindistan’ı sorumlu tutacaklarını belirtti .


Uluslararası Tepkiler

  • ABD: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, hem Hindistan hem de Pakistan’a “tansiyonun artırılmaması” çağrısında bulundu

  • Çin ve Rusya: Resmi açıklama yapmamakla birlikte, iki ülkenin de tarafları itidal göstermeye ve diplomatik çözüm yollarına destek verdiği belirtiliyor.

  • Birleşmiş Milletler: BM Genel Sekreteri, taraflara itidal çağrısı yaparak diyalog masasına dönülmesi gerektiğini ifade etti.


Olası Senaryolar

1. Askeri Müdahale

Tarar’ın açıkladığı sürede Hindistan’ın sınıra sınırlı hava veya kara operasyonu düzenleme ihtimali bulunuyor. Bu durumda Pakistan, “nitelikli” yanıt vereceğini duyurdu .

2. Diplomatik Uzlaşma

ABD ve diğer büyükelçiliklerin devreye girmesiyle krizin tırmanmadan diplomatik yollardan çözülme ihtimali de devam ediyor. Tarihte benzer krizlerde ara buluculuk yapan aktörlerin yeniden harekete geçmesi beklenebilir.

3. Bölgesel Yayılma Riski

Gerilimin artması durumunda Afganistan veya Orta Asya’daki dengeler de etkilenebilir. Özellikle nükleer bir güç olarak iki komşunun karşı karşıya gelmesi, küresel güvenlik açısından kritik bir eşik oluşturuyor.


Sonuç

Pakistan’ın 24–36 saat uyarısı, bölgedeki tansiyonun ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor. İki taraftan da itidal çağrıları yükseliyor; ancak askeri adım ihtimali hâlâ masada. Bu kritik süreçte uluslararası aktörlerin hızlı diplomatik müdahaleleri, olası bir çatışmanın önüne geçebilir.

Okumaya Devam Et

Gündem

Otomobiliyle geri manevra yaparken hamile eşinin ölümüne neden oldu

Yayımlandı

üzerinde

Kaza Musabeyli ilçesine bağlı Hasanceli köyünde meydana geldi. Diyarbakır’da görevli Uzman Çavuş Mehmet Dağcı, otomobiliyle geri manevra yaparken, 6 ay önce evlendiği hamile eşi Afra Dağcı’ya çarptı. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde Afra Dağcı’nın yaşamını yitirdiği belirlendi. Dağcı’nın cenazesi, yapılan incelemenin ardından otopsi için Devlet Hastanesi’nin morguna kaldırıldı.

Mehmet Dağcı’nın jandarma tarafından gözaltına alındığı kazayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

Okumaya Devam Et

Gündem

Baykar ve Leonardo ortaklığı Türkiye-İtalya hükümetlerarası Zirvesi’nde

Yayımlandı

üzerinde

Bugün Roma’da düzenlenen Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen törene Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile Leonardo CEO’su ve Genel Müdürü Roberto Cingolani de katıldı.

Geçtiğimiz ay imzalanan ve bugün teati edilen anlaşma, Baykar’ın operasyonel başarısı kanıtlanmış insansız platformları ve yapay zekâ teknolojilerindeki üstünlüğü ile Leonardo’nun görev sistemleri, faydalı yük tasarımı, Avrupa havacılık sertifikasyonları uzmanlığını bir araya getiriyor. Baykar ve Leonardo tarafından kurulacak ortak girişim Avrupa insansız hava aracı pazarındaki fırsatları değerlendirmeyi hedefliyor.

TEKNOLOJİDE STRATEJİK ORTAKLIK

İki firma arasındaki stratejik iş birliği insansız hava araçlarının yanı sıra elektronik sistemler, faydalı yükler, C4I (Komuta, Kontrol, İletişim, Bilgisayarlar ve İstihbarat), yapay zekâ ve entegre görev sistemleri gibi alanları da kapsıyor. Baykar ve Leonardo çok alanlı ekosistemlerin uyum içinde çalışmasını sağlayarak Avrupa ve uluslararası pazarlarda güçlü bir şekilde yer almayı amaçlıyor. Ortak girişimin, İtalya’da Ronchi dei Legionari, Torino, Roma Tiburtina ve Nerviano’daki tesislerde faaliyet göstermesi planlanıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar