Gündem

Türkiye-İtalya Zirvesi: Erdoğan ve Meloni’den Savunmada Ortak Üretime ve 40 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefine Vurgu

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması
29 Nisan 2025’te Roma’da buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Meloni, savunma sanayii iş birliğini derinleştirip insansız hava araçlarında ortak üretimi başlatarak ikili ticaret hacmini 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Özet
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, 29 Nisan 2025’te Roma’da bir hükümetlerarası zirvede bir araya gelerek savunma sanayii iş birliğini derinleştirme, yıllık 40 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma ve insansız hava araçları ortak üretimi gibi somut adımları resmiyete döktüler . Zirve kapsamında 400’den fazla İtalyan şirketinin katılımıyla düzenlenen iş forumunda bakanlıklar arası sektör özelinde mutabakat muhtıraları imzalandı . Savunma sanayii alanında Leonardo ve Baykar ortaklığındaki yeni girişimin, hem Türkiye’nin teknolojik kapasitesini hem de İtalya’nın Avrupa pazarlarındaki gücünü pekiştireceği vurgulandı . İki lider, 2024’te 32 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmini 2025 sonunda 40 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini duyurdular .

Giriş

Nisan ayı başında Roma’da yapılması planlanan Erdoğan–Meloni zirvesi, İtalyan tarafının programa ilişkin talepleri nedeniyle ertelenmişti  Ancak iki lider, 29 Nisan 2025’te Villa Doria Pamphili’de düzenlenen hükümetlerarası toplantıda bir araya gelerek ikili ilişkilerde yeni bir dönem başlattılar .

Zirvenin Temel Konuları

Savunma Sanayii İş Birliği

Erdoğan ve Meloni, Türkiye–İtalya savunma sanayii alanında mevcut iş birliklerini daha ileri taşımak için yeni projelere imza atacaklarını açıkladılar . Mart ayında duyurulan Leonardo–Baykar ortak girişimi çerçevesinde insansız hava araçlarının ortak üretiminin hız kazanacağı ifade edildi .

Ticaret Hacmi ve Ekonomik Hedefler

Liderler, 2024 yılında 32 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaret hacmini, ortak atılacak adımlarla 2025 yılı sonunda 40 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını duyurdular . İtalya’da faaliyet gösteren 400’den fazla Türk ve 400’den fazla İtalyan şirketiyle ticari ilişkilerin çeşitlendirileceği belirtildi .

Ortak Girişimler ve İnovasyon

Zirvede, enerji, ulaşım ve gıda gibi stratejik sektörlerde yeni yatırımları hızlandıracak bir dizi memorandum da imzalandı . İş forumunda, iki ülkenin özel sektörü temsilcileri büyüme fırsatlarını değerlendirme imkânı buldu

İkili İlişkilerde Yeni Dönem

Erdoğan ve Meloni, görüşme öncesi yaptıkları telefon diplomasisinde de bölgesel ve uluslararası krizlere ilişkin koordinasyonu artırma taahhüdünde bulunmuşlardı .

Toplantı Ardından

Zirve sonunda her iki hükümetin ilgili bakanlıkları detaylı eylem planları hazırlamak üzere çalışma grupları oluşturdu .

Sonuç

Roma zirvesi, Türkiye–İtalya ilişkilerinde savunma, ticaret ve inovasyon ekseninde somut adımlar atılmasını sağlayarak stratejik ortaklıkta kritik bir eşik oluşturdu

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Exit mobile version