Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Magazin

Son araştırma ortaya koydu: Uykusuzluk vücudumuza nasıl zarar veriyor? Bulgular endişe verici

Yayımlandı

üzerinde

Son araştırma ortaya koydu: Uykusuzluk vücudumuza nasıl zarar veriyor? Bulgular endişe verici

Simba Sleep’in gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, uyku eksikliğinin cilt problemlerinden kilo alımına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa neden olabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, yetersiz uykunun kadınları, erkeklerden daha kötü etkilediğinin de altını çizdi.

Simba’nın İngiltere genelinde 2 bin 175 yetişkin üzerinde yaptığı araştırma, bireylerin yüzde 60’ından fazlasının her gece önerilen yedi saatlik uykuyu alamadığını ve bu durumdan özellikle kadınların etkilendiğini gösterdi. Çalışmada, yetersiz uykunun insan vücudu üzerindeki etkileri görselleştirildi.
Cilt, uykusuzluğun etkilerini ilk gösteren alanlardan biri olarak tespit edildi. Kadınların yüzde 28’i düzenli olarak uykusuz kaldıklarında hassas cilt problemi yaşadıklarını bildirirken, erkeklerde bu oran sadece yüzde 17 idi. Diğer belirtiler arasında ise zayıf tırnaklar ve eşit olmayan cilt tonu gibi işaretler bulunuyordu.
Uzmanlar, geceleri cildin kendini yenileyip onarmaya çalıştığını ancak uyku eksikliği nedeniyle kan akışının azalmasının cildi soluklaştırdığını ifade etti. Ayrıca, uyku eksikliğinin vücudun stres hormonu olan kortizol seviyelerini artırarak egzama ve sedef hastalıklarını şiddetlendirebileceği, kızarıklık ve kaşıntıya yol açabileceği de belirtildi.
Simba’nın araştırması, yetersiz uykunun 35 ila 44 yaş arasındaki kişilerin yüzlerinde, egzama artışına yol açtığını ortaya koydu. Ayrıca, 18 ila 34 yaş arasındaki bireylerin yüzde 70’inin yüzünde yüzlerinde dermatit artışı yaşandığı da görüldü.
Araştırma, uyku eksikliği ile kilo alımı arasında da bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Vücut kitle indeksi obez olan katılımcıların yaklaşık yüzde 70’i, sağlıklı kilodaki katılımcıların yüzde 44’ü ve zayıf olanların yüzde 55’i, gece boyunca yedi saatten az uyuduklarını belirtti. Ayrıca, geceleri yedi saatten az uyuyanların yüzde 79’unun karın bölgelerinde yağ biriktiği tespit edildi.
Ses getiren analizde, uyku sırasında vücudun açlık ve tokluk hormonlarının dengelendiği, uyku eksikliğinin ghrelin seviyelerini artırarak insanların daha aç hissetmesine yol açtığı, leptin seviyelerinin ise düşerek tokluk hissini azalttığı belirtildi.
Uyku eksikliği, yağ depolama hormonlarını etkileyerek cinsiyete bağlı kilo alma desenlerine de katkıda bulunuyor. Çalışmayı yürüten Lisa Artis, kadınların hormonal değişiklikler nedeniyle kalça ve uyluklarında daha fazla yağ birikmesi görülebileceğini, erkeklerin ise testosteron seviyelerinin düşmesiyle karın yağında artış fark edilebileceğini açıkladı.
Uyku eksikliğinin bir diğer yaygın etkisinin ise ödem ve şişkinlik olduğu belirlendi. Çalışmada, uyku eksikliği çeken kadınların yüzde 36’sı şişkinlikten şikayet ederken, erkeklerin yüzde 50’si aynı şikayetleri dile getirdi.
Kadınların yüzde 15’i şişkin ayak bilekleri yaşadığını bildirirken, erkeklerde bu oran neredeyse üç kat daha azdı. Araştırmacılar, uyku eksikliğinin, vücuttaki su dengesini düzenleyen vazopressin hormonunun salınımını etkileyerek şişkinliğe yol açabileceğini vurguladı.
Simba’nın araştırmasında, kadınların yüzde 34’ü ve erkeklerin yüzde 18’i ayaklarının üşüdüğünü belirtirken, yüzde 27’lik bir kadın grubu ise ellerinin üşüdüğünü bildirdi. Artis, uyku kaybının vücudun iç sıcaklığını yönetme yeteneğini bozarak, ellerde ve diğer uzuvlarda dalgalanmalara neden olabileceğini söyledi.
Uyku eksikliğinin kalp hastalıkları, böbrek sorunları, yüksek tansiyon, diyabet ve felç gibi ciddi sağlık problemlerine yol açtığı da biliniyor.
Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Magazin

Araştırma: Gençler, sağlık tavsiyelerini TikTok’tan alıyor

Yayımlandı

üzerinde

Araştırma: Gençler, sağlık tavsiyelerini TikTok'tan alıyor

Yeni bir araştırma, ergenlik çağındaki gençlerin, sağlık sorunlarına dair cevapları sosyal medyada aradığını ortaya koydu.

The Mirror’da yayınlanan araştırmaya göre, genç kızların neredeyse üçte biri, sağlıkla ilgili konularda Google veya TikTok gibi platformlara yöneliyor.
Luna isimli uygulamanın yaptığı araştırmada, 2 bin 500 genç katılımcıdan yüzde 31’inin sağlık konularında ilk olarak internete başvurduğu belirlendi. Buna karşın yalnızca yüzde 27’si sağlıkla ilgili konularda ebeveynlerine ya da vasilerine danışıyor.
Araştırma, gençlerin internete yönelmesindeki en büyük etkenlerin başında utanma ve mahcubiyet duygusunun geldiğini gösterdi. Katılımcıların yüzde 19’u, ebeveynlerinden çekindikleri için doktora gitmekten kaçındıklarını söyledi.
Uzmanlara göre, gençlerin sağlık sorunlarını paylaşmaları için onlara güvenli bir alan sunulmalı. Burada önemli olan, ebeveynlerin tüm cevaplara sahip olması değil; onları yargılamadan dinleyen birer güven kaynağı olmaları.
Araştırmada, gençlerin hangi koşullarda daha açık iletişim kurabileceklerine dair veriler de toplandı. Uzmanlar, gençlerle düzenli ve samimi konuşmalar yapılmasının, güven ilişkisini zamanla güçlendireceğini ve hassas konuların konuşulmasını kolaylaştıracağını belirtiyor.
Prof. Dr. Anne Marie Albano, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle sosyal kaygı ya da depresyon yaşayan gençler, çevrim içi ortamda daha fazla vakit geçirip yüz yüze ilişkilerden uzaklaşabiliyor. Bu durum; yalnızlık, çaresizlik, kaygı ve depresyon duygularını daha da derinleştirebiliyor. Gençlerin sosyal ilişkiler kurarak gerçek dünyada sağlıklı şekilde var olmaları çok önemli.”
Okumaya Devam Et

Magazin

“Yanlış Anlama 2” oyuncuları kimler? “Yanlış Anlama 2” konusu ve oyuncuları

Yayımlandı

üzerinde

Yönetmenliğini Aykut Taşkın’ın üstlendiği, oyuncu kadrosunda Cemal Hünal, Yılmaz Gruda, M. Fatih Özkan’nın yer aldığı “Yanlış Anlama 2” filmi, beyaz perde ardından televizyon izleyicileriyle buluşuyor. Yönetmenliğini Aykut Taşkın’ın üstlendiği 2022 yapımı “Yanlış Anlama 2”, Türkiye’den Azerbaycan’a uzanan eğlenceli ve duygu yüklü bir hikâye sunuyor.

Devam filmi “Yanlış Anlama 2”, bu kez Türkiye’den Azerbaycan’a uzanan eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor izleyiciyi. Ününe oldukça düşkün Şef Ceyhun, çocukluğundan bu yana yanında olan Ahmet Usta ve sadık dostu Fazıl ile birlikte Bakü’ye gider.
Orada, annesinden miras kalan bir restoranı işleten Aydan Şef’e yardım ederek annesinin kaybolan tarifini bulmaya çalışırken, Azerbaycan mutfağının benzersiz lezzetleri eşliğinde yeni bir aşçılık macerası başlar.
Filmin oyuncu kadrosunda, Cemal Hünal, Yılmaz Gruda, Mehmet Fatih Özkan, Islam Mehreliyev, Gülşen Hüseyinli, Ercan Rasulov ve Ramin Nezir yer alıyor; komedi ve kültürel temaları harmanlayan bir film olarak dikkat çekiyor.
Okumaya Devam Et

Magazin

Nuri Bilge Ceylan, NYT anketine katıldı: 21. yüzyılın en iyi filmlerini seçti

Yayımlandı

üzerinde

Nuri Bilge Ceylan, 21. yüzyılın en iyi filmlerini seçti

Cannes ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, The New York Times’ın 21. yüzyılın en iyi filmleri anketine katıldı. Listede kendi filmi yer almasa da, dünya sinemasından çarpıcı 10 yapımı öne çıkardı.

ABD’nin merkezli yayın kuruluşu The New York Times, 2000 yılından bu yana vizyona giren filmler arasında “21. yüzyılın en iyilerini” belirlemek için sinema dünyasının önemli isimlerine danıştı.

Aralarında Oscar ödüllü yönetmenler Pedro Almodovar, Sofia Coppola, Barry Jenkins ve Guillermo del Toro’nun da bulunduğu 500’den fazla yönetmen, oyuncu ve sektör temsilcisi ankete katıldı.

Oy kullananlar arasında yer alan Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan, sinema kariyerinde birçok uluslararası başarıya imza atmış bir isim olarak dikkat çekti. Ceylan, 2014 yılında Cannes Film Festivali’nde “Kış Uykusu” filmiyle Altın Palmiye kazanmıştı.

İŞTE ÜNLÜ YÖNETMENİN SEÇTİĞİ FİLMLER 

Nuri Bilge Ceylan’ın seçtiği 10 film,dünya sinemasında estetik ve düşünsel derinliğiyle öne çıkan yapımlardan oluştu. İşte Ceylan’ın favorileri:

• About Endlessness (Sonsuzluk Üzerine) – Roy Andersson • No Country for Old Men (İhtiyarlara Yer Yok) – Joel & Ethan Coen • Oslo, August 31st (Oslo 31 Ağustos) – Joachim Trier • Hors Satan – Bruno Dumont • Stellet Licht (Sessiz Işık) – Carlos Reygadas • Moartea domnului Lazarescu (Bay Lazarescu’nun Ölümü) – Cristi Puiu • The Turin Horse (Torino Atı) – Béla Tarr • Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor) – Apichatpong Weerasethakul • Unknown Pleasures (Bilinmeyen Zevkler) – Jia Zhangke • Zama – Lucrecia Martel

İLK SIRADA PARASITE VAR 

Anketin genel sonuçlarında ise Güney Koreli yönetmen Bong Joon Ho’nun 2019 yapımı Oscar ödüllü filmi Parasite (Parazit) ilk sırada yer aldı. Onu David Lynch’in kült eseri Mulholland Drive ve Paul Thomas Anderson imzalı There Will Be Blood izledi.

Nuri Bilge Ceylan’ın kendi filmleri listede yer almasa da, seçkisi onun sinema anlayışına ve kişisel estetik beğenisine dair ipuçları sunuyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar