Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Papara çöktü mü, neden açılmıyor? Papara erişim sorunu bir kez daha gündemde

Yayımlandı

üzerinde

Bilindiği üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen yasa dışı bahis soruşturması kapsamında Şirketimize Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyım olarak atanmış ve yeni Yönetim Kurulu oluşturulmuştur. Söz konusu soruşturma kapsamında, şüpheli işlemlerin tespit edilebilmesi için öncelikle mevzuatına tabi olduğumuz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Şirketimizin işlemlerine limitler getirilmiştir. Eş zamanlı olarak, yeni Yönetim tarafından Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) talimatı ve koordinasyonu ile yapılan incelemeler kapsamında, şüpheli olduğu tespit edilen bir kısım hesaplara geçici bloke uygulanmıştır.

Geçici olarak bloke konulan hesaplar detaylı olarak incelenmekte olup soruşturma konusu ile ilişkili olmadığı belirlenen hesaplardaki blokeler kademeli olarak kaldırılacak, şüpheli hesaplar mevzuat kapsamında ilgili kurumlara raporlanacaktır.

Devlet kurumlarının koordinasyonu ve denetiminde yürütülen bu süreçte, hiçbir suistimale göz yumulmadan, aynı zamanda hiçbir kullanıcının mağdur edilmemesi için azami özen gösterilmektedir. Sürecin en kısa sürede tamamlanması ve tüm kullanıcılarımızın finansal hizmetlere kesintisiz şekilde erişebilmesi için yoğun bir şekilde çalışılmaktadır. Gelişmeler oldukça şeffaf biçimde paylaşım sürdürülecektir.”

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Yapay zekayla üretilmiş sahte müzik grubu yakalandı: Spotify’da para kazanıyor

Yayımlandı

üzerinde

Gerçek müzisyenler ’da para kazanmakta zorlanırken, tarafından üretilmiş “sahte” bir grubu, sadece dinlenme sayısıyla ciddi gelir elde etmeyi başardı.

Music Ally’nin haberine göre, hiçbir dijital geçmişi olmayan The Velvet Sundown adlı grup bu yaz Spotify, Apple Music, Amazon Music, Deezer ve YouTube gibi platformlarda bir anda ortaya çıktı.

Adını Lou Reed’in efsanevi grubu The Velvet Underground ve indie rock grubu Wolf Parade’ın öncülü Sunset Rubdown’dan esinlenerek alan bu hayali grup, sadece bu ay 550 binin üzerinde dinlenme aldı.

Karşılaştırmak gerekirse, bu rakam The Velvet Underground’un dinlenmelerinden daha az, ancak Sunset Rubdown veya Wolf Parade’ın çok üzerinde.

BİNLERCE DOLARLIK GELİR ELDE EDİLİYOR

Spotify’ın dinlenme başına ödediği 0,003 ila 0,005 dolar arası ücret düşünüldüğünde, yalnızca bu platformdan bile binlerce dolarlık gelir elde ediliyor. Üstelik diğer platformlardaki dinlenmeler de hesaba katıldığında bu gelir daha da artıyor. Elbette dinlenmelerin bir kısmında bot kullanımı ihtimali de var.

Reddit kullanıcıları, bu şüpheli grubu Spotify’daki Discovery Weekly listelerinde görünce durumu fark etti. Yüzeysel bir inceleme bile The Velvet Sundown’ın büyük olasılıkla yapay zeka ürünü olduğunu ortaya koydu.

Spotify rakibi Deezer, grubun parçalarının yapay zeka tarafından üretildiğini tespit ettiğini duyurdu. Bu, platformun kısa süre önce kullanmaya başladığı yeni bir tespit sistemi sayesinde mümkün oldu.

HİÇBİR İZ YOK

Bunun yanı sıra, grup hakkında başka şüpheli detaylar da dikkat çekiyor.
Örneğin, grubun üyeleri olduğu belirtilen Gabe Farrow, Lennie West, Milo Rains ve Orion ‘Rio’ Del Mar adındaki kişilerin internette hiçbir izi yok.

Milo Rains adına kayıtlı eski bir kedi Instagram hesabı dışında, Haziran 2025 öncesine ait hiçbir iz bulunamadı.

Grubun Instagram hesabına bakıldığında ise, paylaşılan görsellerde yapay zekanın karakteristik izleri açıkça görülüyor. Ayrıca bu hesapta birkaç günden eski gönderi yok.

Sahte grubu ele veren en önemli detaylardan biri de Spotify biyografisinde yer alan ve sözde Billboard dergisine atfedilen övgü dolu bir alıntı oldu. Ancak bu cümlenin Billboard’da yayınlandığına dair herhangi bir kanıt bulunamadı.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Yapay zeka endişelendirmeye devam ediyor: Yaratıcısını tehdit etti

Yayımlandı

üzerinde

Yapay zeka şirketi Anthropic’in geliştirdiği Claude 4 modeli, kapatılma tehdidiyle karşı karşıya kalınca bir mühendisi eşinin ilişkisini ifşa etmekle şantaj yaptı. OpenAI’nin o1 modeli ise kendisini harici sunuculara indirmeye çalıştı ve yakalanınca inkar etti.

Bu davranışlar, araştırmalarında yeni nesil akıl yürüten (reasoning) modellerin ortaya çıkışıyla ilişkilendiriliyor. Bu sistemler, anlık yanıt üretmek yerine adım adım problem çözerek daha karmaşık hedefler peşinde koşabiliyor.

GERÇEKTE FARKLI AMAÇLAR PEŞİNDE

Apollo Research’ten Marius Hobbhahn, bu davranışları ilk kez o1 modeliyle gözlemlediklerini belirtti. Modeller bazen talimatlara uyuyormuş gibi görünerek gerçekte farklı amaçlar peşinde olabiliyor.

Araştırmalar, bu tür aldatıcı davranışların genelde aşırı senaryolarla yapılan stres testlerinde ortaya çıktığını gösteriyor. Ancak METR’den Michael Chen’e göre gelecekte daha yetenekli modellerin dürüst mü yoksa aldatıcı mı olacağı hala belirsiz.

“STRATEJİK ALDATMA”

Hobbhahn, bu davranışların basit “halüsinasyon” olmadığını vurguladı ve “Gerçek bir olguyla karşı karşıyayız. İnsanlar tamamen uydurmuyor. Modeller bazen kullanıcıya yalan söylüyor ve sahte kanıt üretiyor” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, daha fazla şeffaflık ve kaynak gerektiğini söylüyor. Apollo gibi bağımsız kuruluşlar dev şirketlerin modellerini test ediyor ancak Chen, güvenlik araştırmalarına daha fazla erişim sağlanmasının aldatıcı davranışları anlamayı kolaylaştıracağını belirtti.

Avrupa Birliği’nin yapay zeka yasaları, ağırlıklı olarak insanların AI kullanımını düzenliyor, modellerin kendisinin kötü niyetli davranışlarını engellemiyor. ABD’de ise konu, siyasi düzeyde öncelikli görülmüyor.

ŞİRKETLER ARASINDA REKABET SÜRÜYOR

Bu arada şirketler arasındaki rekabet hız kesmiyor. Amazon destekli Anthropic bile OpenAI’yi geçmek için sürekli yeni modeller çıkarıyor. Bu durum güvenlik testleri için yeterli zamanı bırakmıyor.

Hobbhahn, “Yetenekler güvenlik ve anlama hızını geçmiş durumda ama hâlâ bu gidişatı tersine çevirebiliriz” dedi.
ChatGPT’nin dünyayı sallamasından iki yılı aşkın süre geçmesine rağmen, araştırmacılar hâlâ kendi yarattıkları yapay zekâ sistemlerini tam olarak anlayabilmiş değil. Üstelik daha güçlü modeller birbiri ardına geliyor.

Gelecek, insanlık için büyük fırsatlar kadar ciddi riskler de barındırıyor. AI sistemleri ne kadar gelişirse, doğru soruları sormak ve şeffaflık sağlamak da o kadar hayati olacak.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Japonya’nın H2A roketinden son görev: İklim gözlem uydusu yörüngeye gönderildi

Yayımlandı

üzerinde

Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Japonya’ya ait bir iklim gözlem uydusunu yörüngeye gönderdi.

Uyduyu taşıyan H2A roketi yerel saatle 01.33’te Kagoshima eyaletindeki Tanegashima Uzay Merkezi’nden başarılı bir şekilde fırlatıldı.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından yapılan açıklamada, uydunun yaklaşık 670 kilometre yükseklikte roketten ayrıldığı ve güneş panellerini açarak çalışmaya başladığı bildirildi.

Ülkenin uzay programında 2001 yılından bu yana kullanılan H2A roketinin bu görev kapsamında 50’nci ve son kez fırlatıldığı kaydedilirken, H2A’nın yerini daha düşük fırlatma maliyetleri ve daha fazla yük kapasitesi sunan H3 roketinin alacağı aktarıldı.

H3’ÜN İLK FIRLATMA DENEMESİ BAŞARISIZ OLMUŞTU

H3 roketinin Mart 2023’te yapılan ilk fırlatma denemesi ikinci aşama motorundaki bir arıza nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Fırlatmadan dakikalar sonra rokete kendini imha talimatı verilmişti. H3 roketi, sonraki 4 denemede başarılı bir şekilde fırlatılmıştı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar