Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Nvidia’dan kuantum adımı

Yayımlandı

üzerinde

The Information’ın haberine göre, Nvidia kuantum bilişim girişimi PsiQuantum’a yapmak için ileri düzeyde görüşmeler yapıyor.

PsiQuantum’un aralarında BlackRock’ın da bulunduğu yatırımcılardan Mart ayında 6 milyar dolar değerleme üzerinden en az 750 milyon dolar topladığı bildirilmişti.

Nvidia’nın son yatırımı, kuantum bilişim duruşunda bir değişime işaret ediyor. Mart ayında CEO Jensen Huang, daha önce pratik kuantum bilgisayarların muhtemelen 20 yıl uzakta olduğunu belirtmesine rağmen, Boston’da Harvard ve MIT bilim insanlarıyla işbirliği yapacak yeni bir kuantum bilişim araştırma laboratuvarını duyurdu.

PsiQuantum, egzotik malzemelere dayanan kuantum bilişim girişimlerinin aksine, geleneksel yarı iletken üretim tekniklerinden yararlanıyor.

Şirket, önümüzdeki yıllarda biri Brisbane’de diğeri Chicago’da olmak üzere iki kuantum bilgisayarı kurmak için Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri hükümetleriyle birlikte çalışıyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Xiaomi inat etti! Kendi çiplerini üretecek

Yayımlandı

üzerinde

, çip sorunuyla başa çıkmak için kendi çiplerini üretmeyi hedeflyior. Şirket bu yolda 7 milyar dolar harcamayı göze aldı.

Çinli devi Xiaomi’nin milyarder kurucu ortağı Lei Jun, Çin’in X benzeri Weibo’sunda yaptığı bir paylaşımda “Çipler tırmanmamız gereken bir zirve ve büyük bir teknoloji şirketi olmak istiyorsak kaçamayacağımız zorlu bir savaş” dedi.

İLK İŞLEMCİSİNİ TANITACAK

Lei, ayrı bir gönderide Çinli şirketin 22 Mayıs’ta kendi tasarladığı ilk işlemcisi Xring O1’i tanıtacağını da sözlerine ekledi.

Lei’ye göre, Pekin merkezli akıllı telefon ve elektrikli araç üreticisi 2021 yılında Xring mobil çipini oluşturmak için on yıllık bir girişime karar verdi.

2500 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Lei, Xiaomi’nin son dört yılda 13,5 milyar yuan’dan fazla harcadığını ve bu yıl araştırma ve geliştirmeye 6 milyar yuan yatırım yapmayı planladığını da sözlerine ekledi. Lei, Xiaomi’nin yarı iletken ekibinde şu anda 2.500’den fazla kişi olduğunu yazdı.

Xring O1’in ikinci nesil 3 nanometre teknolojisi ile üretildiğini belirten Lei, Xiaomi’nin üretim için güvendiği sözleşmeli yonga üreticisinin adını vermedi. 3nm kullanımı, ABD ihracat kontrolleri nedeniyle daha olgun 7nm’de sıkışmış olan Çin’in önde gelen dökümhanesi Semiconductor Manufacturing International Corp’u hariç tutuyor.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Çin rekabeti uzaya taşıdı: İlk süper bilgisayar inşa ediliyor

Yayımlandı

üzerinde

Havacılık, Bilim ve Şirketi’ne göre, uzaydaki dev bilgisayar ağı için uydu fırlatılmaya başlandı.

Uzay, Çin ve ABD arasındaki rekabet için giderek artan bir sınır demek. Uzaya bir bilgisayar ağı yerleştirmek veri işleme için Dünya’ya olan bağlantılara bağımlı bırakıyor.

Çin’in planladığı uydu takımyıldızı, ağın bu tür kısıtlamalardan bağımsız olarak çalışmasına olanak tanıyacak.

Dünya tabanlı bilgi işlemin gerektirdiği maliyetli soğutma sistemlerine olan ihtiyacı ortadan kaldıracak ve yere bağlı olma risklerinden kurtaracak. Uydular ayrıca çatışma durumunda potansiyel askeri avantajlar sağlayacaktır.

ÇİN VE ABD YARIŞI YOĞUNLAŞTI

Yeni ağın yapay zeka kapasitesi, Çin ile ABD arasındaki yapay zeka yarışının yoğunlaştığını ortaya koyuyor.

Çin’in kuzeyindeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden 14 Mayıs tarihinde Uzun Yürüyüş 2D roketiyle 12 uydunun fırlatıldığı bildirildi.

Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın resmi gazetesi olan Çince ST gazetesinin haberine göre, tek bir bilgisayar ağı üzerinden lazerle birbirine bağlanacak 2 bin 800 uydunun bulunması planlanıyor.

Şirkete göre uydu sayısı, Elon Musk’ın SpaceX’inin Starlink iletişim ağıyla karşılaştırıldığında hala küçük.

SpaceX , dünyanın en büyük uydu takımyıldızı ve Şubat ayı sonuna kadar yörüngede 6 bin 750’den fazla uyduya sahipti. Fırlatmalar devam ediyor ve sonunda 30 binden fazla uyduya ulaşabilir.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

“TEMU Türkiye’de Temsilcilik İçin Harekete Geçti: Ticaret Bakanlığı’nda Kritik Toplantı”

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması

“TEMU’nun üst düzey temsilcileri, 16 Mayıs 2025’te Ticaret Bakanlığı’na çağrıldı. Yeni düzenlemeler kapsamında ürün güvenliği hatırlatıldı ve Türkiye’de temsilcilik açma planları masaya yatırıldı.”

Öne Çıkanlar

Çin merkezli e-ticaret platformu TEMU’nun üst düzey yetkilileri, 16 Mayıs 2025 tarihinde Ticaret Bakanlığı’na çağrılarak yeni düzenlemeler kapsamında yasal yükümlülükleri hatırlatıldı. Bloomberg HT’ye göre toplantıda ürün güvenliği ve tüketici şikayetleri konularında uyarılar yapıldı, TEMU yetkilileri ise Türkiye pazarında bir temsilcilik açmak için girişimde bulunduklarını belirtti . AA Haber Ajansı’na göre bu adım, 1 Nisan 2025’te yürürlüğe giren “Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği”ne uyum sağlamak amacı taşıyor .


Haber Detayları

Toplantı Çağrısının Gerekçesi

Çin Halk Cumhuriyeti merkezli e-ticaret platformu TEMU’nun Türkiye’de faaliyet gösteren yetkilileri, ürün güvenliğine ilişkin yeni mevzuata uyum sürecini görüşmek üzere Ticaret Bakanlığı’nda toplantıya çağrıldı .

Yasal Yükümlülüklerin Hatırlatılması

Toplantıda, e-ticarette tüketici güvenliğini temin eden düzenlemeler çerçevesinde “Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” kapsamındaki yükümlülükler detaylı biçimde hatırlatıldı  Bakanlık, özellikle güvenli ürün sunumu ve tüketici şikayetlerinin zamanında işleme alınması konularında TEMU’ya gerekli uyarılarda bulundu .

Türkiye’de Temsilcilik Açma Girişimi

TEMU temsilcileri, yazılı açıklamalarında Türkiye’de bir iktisadi işletme olarak temsilcilik açmak için resmi girişimlerde bulunduklarını ve gerekli altyapı hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade etti. AA’nın aktardığına göre, temsilcilik açma zorunluluğu getiren yönetmeliğe uyum için TEMU bünyesinde “Ürün Güvenliği Temas Noktası” oluşturulması gerektiği de toplantıda vurgulandı .

Yeni Yönetmeliğin Getirdiği Zorunluluklar

1 Nisan 2025’te yürürlüğe giren yönetmelik;

  • Türkiye’de yerleşik bir temsilci olmadan uzaktan satış yapılmasını yasaklıyor

  • Uygunsuz veya güvensiz ürünlerin ilgili talep sonrasında 24 saat içinde platformdan kaldırılmasını şart koşuyor.

  • İktisadi işletmeci bilgileri ve ithalatçı beyanlarının ilanlarda eksiksiz yer almasını zorunlu kılıyor .

Bu kurallara uymayan platformlara karşı erişim engeli ve ağır müeyyideler uygulanabileceği, Ticaret Bakanlığı’nın alternatif yaptırım arayışları kapsamında BTK’ya başvuru yapacağı belirtiliyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar