Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

NASA’da bütçe krizi: Trump, bilimsel görevleri durduracak mı?

Yayımlandı

üzerinde

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (), ABD yönetiminin önerdiği yeni bütçe doğrultusunda büyük çaplı kesintilere hazırlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bütçe teklifi, uzay ajansının 2026 bütçesinden 6 milyar dolarlık bir kesintiyle NASA’nın ay programının önemli kısımlarını kaldırmayı amaçlıyor, ancak milyarder, SpaceX CEO’su ‘ın öne sürdüğü Mars odaklı projeyi destekliyor.

Trump’ın cuma günü açıklanan 2026 bütçe taslağına göre, Boeing ve Northrop Grumman tarafından inşa edilen devasa bir roket olan NASA’nın bütçesini aşan Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) ve Lockheed Martin tarafından inşa edilen Orion mürettebat kapsülü, ajansın Artemis programı kapsamında 2027’de gerçekleştirecekleri üçüncü görevden sonra iptal edilecek.

Kurumun geçici yöneticisi Janet Petro, çalışanlara gönderdiği kurum içi e-postada, NASA’nın bütçesinde yaklaşık yüzde 25’lik bir kısıntı planlandığını belirtti.

Söz konusu bütçe kesintileri, NASA’nın bazı bilimsel görevleri sonlandırmasını ve birçok “karşılanamayan” programı durdurmasını gerektiriyor. Kurumun iş gücü, bilgi teknolojisi, merkez operasyonları, tesis bakımı ve çevre uyumluluğu gibi alanlarda sadeleşmeye gitmesi öngörülüyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Yapay zekanın yol açtığı hatalar şirketlerin maliyetini artırıyor

Yayımlandı

üzerinde

Son yıllarda insan iş gücünü hızla ile değiştirmeye çalışan şirketler, son dönemde yapay zeka araçlarının yaptığı hataları düzeltmek için yeniden insan çalışanlara başvurmak zorunda kalıyor.

Yapay zekanın yol açtığı aksaklıkları düzeltmek için çalışan yazılımcı ve metin yazarlarına olan talep adeta yeni bir sektör yarattı. Bu alanda yetenekli olanlar ise fırsatı iyi değerlendirerek ciddi kazanç elde ediyor.

MALİYETİ ARTIRDI

ABD’li pazarlama yöneticisi Sarah Skidd, BBC’ye yaptığı açıklamada, işini kaybetmekten korkmadığını çünkü son dönemde yaptığı işlerin çoğunun, yapay zekanın hatalarını düzeltmekten ibaret olduğunu söyledi. Skidd’in anlattığına göre, bu yıl başlarında bir ajans, maliyet düşürmek için içerik yazımını bir sohbet botuna yaptırdı, ancak sonuç beklentilerin çok altında kalınca Skidd’den metni baştan yazması istendi.

Ortaya çıkan metnin “çok yüzeysel” ve ilgi çekicilikten uzak olduğunu anlatan Skidd, “Satış yapması, merak uyandırması gerekiyordu ama ortaya çıkan metin tam bir hayal kırıklığıydı” dedi. Skidd, metni tamamen baştan yazmak için 20 saat harcadığını ve saatlik 100 dolarlık ücretiyle ajansın toplamda 2 bin dolar ödeme yapmak zorunda kaldığını belirtti.

Oysa baştan bir uzmana yazdırılsaydı bu maliyet çok daha düşük olacaktı.

DÜZELTME TALEPLERİ ARTIYOR

Son dönemde birçok şirketin, birkaç yıl önce yapay zekaya geçiş sürecinde işten çıkardığı çalışanların yerini araçlarla doldururken beklenmedik sorunlarla karşılaştığına dikkat çekiliyor.

İngiltere merkezli dijital pazarlama ajansı Create Designs’ın ortaklarından Sophie Warner da BBC’ye yaptığı açıklamada, müşterilerinden giderek artan sayıda “yapay zekayı düzeltme” talepleri aldığını söyledi. Warner, “Eskiden müşteriler sitede bir sorun olunca ya da yeni bir özellik eklemek isteyince bize gelirlerdi. Şimdi önce ChatGPT’ye gidiyorlar” dedi.

Warner’ın aktarımına göre, kısa süre önce bir müşteri, ChatGPT’nin yazdığı bir kod yüzünden web sitesiz üç gün geçirmek zorunda kaldı ve sorunu çözmek için ajansa yaklaşık 500 dolar ödedi. Oysa Warner, aynı güncellemeyi bir uzmanın sadece 15 dakikada yapabileceğini söylüyor.

Warner, “Müşteriler genelde hatayı kendileri yaptığını itiraf etmek istemiyor. Bu yüzden biz sorunu tespit etmek için ayrıca bir araştırma ücreti almak zorunda kalıyoruz. Başından itibaren bir uzmana danışmak çok daha hızlı ve ucuz olurdu” dedi.

Yapay zekanın hatalarını düzeltmekten para kazanıyor olmalarına rağmen, Skidd ve Warner teknolojiye karşı olmadıklarını ama uzman iş gücünün yerini alabileceği düşüncesine tepkili olduklarını belirtti.

Warner, “Hızlı ve ucuz gibi görünse de yapay zeka, markanın kendine has kimliğini, hedef kitlesini ya da satış odaklı tasarımı asla dikkate almaz. Bizim sektörümüzde insan uzmanlığının ve bağlam bilgisinin yerini tutamaz” ifadelerini kullandı.

Skidd ise “Belki biraz safça geliyor ama işinizi gerçekten iyi yapıyorsanız yapay zeka yüzünden işsiz kalmazsınız” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Yapay zeka buldu, gönüllüler ayıkladı: 8 bin yeni “tutulmalı çift yıldız”

Yayımlandı

üzerinde

’nın ötegezegen araştırma uydusu projesine katılan dünya genelinden gönüllüler gökyüzünü tarayarak, 7 bin 936’sı daha önce bilinmeyen toplam 10 bin 1 “tutulmalı çift yıldız” sistemi belirledi.

Washington Post’un haberine göre yapay zeka destekli algoritmalar ilk olarak yaklaşık 1,2 milyon aday sistem tespit etti.

Bu adaylar daha sonra 60 bin kadar öncelikli hedefe indirgenerek vatandaş bilimcilerin incelemesine sunuldu.

Sonuçta, bu gözlemlerin 10 bin 1’inin gerçekten tutulmalı çift yıldız olduğu doğrulandı.

“TUTULMALI ÇİFT YILDIZ” NEDİR?

Bu sistemler, iki yıldızın birbirlerinin etrafında dönerken zaman zaman biri diğerinin önünden geçerek yıldızın parlaklığında gözle görülür bir düşüşe neden olduğu için “tutulmalı çift yıldız” olarak adlandırılıyor.

Bu geçici parlaklık azalması, gökbilimcilere yıldızların boyutlarını, kütlelerini ve evrimlerini daha doğru şekilde anlama imkânı veriyor.

YETMİYOR”

Proje liderlerinden biri olan Veselin Kostov (NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi ve SETI Enstitüsü), “Yapay zekâ büyük verileri hızlıca tarayabiliyor ama bazı karmaşık modelleri kaçırabiliyor. Bu yüzden insan gözünün sezgisine ihtiyaç duyuyoruz,” dedi.

Kostov, bu yeni keşfedilen yıldızların yalnızca yıldız fiziği açısından değil, aynı zamanda potansiyel ötegezegenlerin keşfi açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Proje hâlâ devam ediyor ve herkes katılabiliyor. İnternet bağlantısı olan herkes projenin web sitesinden katılarak verileri analiz edebilir.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Yazın telefonunuzu böyle kullanmayın: Hızlı bozulmasının nedeni

Yayımlandı

üzerinde

Ayrıca telefon tamircisi Kurşun, telefonların ısındıktan sonra bir süre soğumasını beklemenin de batarya sağlığı için olumlu olduğunu aktardı.

Yaz aylarında vatandaşların kendilerine en çok batarya şişmesi şikayeti ile geldiğini anlatan Mehmet Mahsun Kurşun, “Vatandaşlar telefonlarını şarjda kullanmayacaklar. Ayrıca telefonları fazla ısındığı durumda o an telefonu kullanmayı bırakıp soğumasını beklemeleri gerekiyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar