Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

Kartalkaya otel faciası: Araştırma Komisyonu, Tanju Özcan’ı dinledi

Yayımlandı

üzerinde

Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı.

Bolu Belediye Başkanı , Özcan, otelin bulunduğu alanın Bolu’nun Seben ilçesinin mülki sınırları içinde olduğunu belirterek, “Bu otel, emlak vergisini dahi Seben Belediye Başkanlığına ödüyor.” dedi.

Otelin 1990’lı yılların sonunda 3 bin 224 metrekare olarak Bayındırlık İl Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırıldığını söyleyen Özcan, “Yanan otele baktığımızda yaklaşık 16 bin 300 metrekare. Burada 4 kez tadilat yapılmış. Yani 3 bin metrekareden 16 bin metrekareye 4 ayrı tadilatla büyütülmüş. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü maddesinde açık olarak şu söyleniyor; ‘Belediye, kendi sınırlarında ve meclis kararı alması halinde mücavir sahaya hizmet götürmekten sorumlu’.” diye konuştu.
Otelin bulunduğu alanın Bolu Belediyesinin mücavir sahasına bile oldukça uzak olduğunu dile getiren Özcan, şöyle devam etti:
“Biz, bu otelin 1997’deki inşaat ruhsatını da sonra iskan ruhsatını da vermedik. Sonrasındaki tadilat ruhsatlarına da onay vermedik, yapı kullanım onayını da biz vermedik çünkü bizim sınırlarımız dışında. Otele işletme ruhsatı veren de Özel İdare. Burası kesinlikle bizim yetki ve sorumluluk sahamızda değil. Hukukçu arkadaşlarımız bilir, bizim bu oteli de hiçbir şekilde resen denetleme yetkimiz yok. Sadece talep halinde bu tür yerlere gidip, inceleyip, şartları uyuyorsa ‘Yangına Uygunluk Raporu’ verme şansımız var. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu var. Burada il genelindeki bu tür olaylarla ilgili sorumluluk tamamen Vali’ye ve onun başkanı olduğu Özel İdare’ye verilmiş.”

Özcan, Kültür ve Turizm Bakanlığının ise “Turizm Sertifikası” vererek “işe dahil olduğunu” söyledi. Özcan, “Onu nereden söylüyorum? 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu var… Turizm Teşvik Kanunu incelendiğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının Turizm İşletme Belgesi’ni verdiği yerlerde insan, çevre ile can ve mal güvenliğinin sorumluluğunun Kültür ve Turizm Bakanlığında olduğu açıkça 30. 34. 37. maddelerinde, hatta 1. ve 3. maddelerinde tarif edilmiş.” dedi.

Özcan, Turizm Teşvik Kanunu’nun 30. maddesine dikkati çekerek, “Burada, Turizm Belgesi verilmiş otellerin tamamının denetim yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığına ve/veya akredite edilmiş denetim firmalarında olduğu açık bir şekilde yazılıdır. Ben burada kimseyi suçlamak veya kendi kurum çalışanlarımı aklamak için bunları söylemiyorum.” ifadesini kullandı.

“KONTROL ETME VE DENETLEME GÖREVİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINDA”

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik uyarınca yangındaki en büyük sorumlunun yapı sahibi olduğunu belirten Özcan, şunları söyledi:

“En büyük sorumlu o tabii ki… ‘Yapı ruhsatı vermeye yetkili idare’ diyor. Bu idare kim? İl Özel İdaresi, onun yetki alanına giriyor. Yine yönetmelik, sigorta şirketlerini denetimlerde yetkili saymış. Yine denetimle ilgili de şunu söylemiş, ‘ilgili olduğu bakanlık’, yani Turizm İşletme Belgesi veren bakanlık, ‘ruhsat vermeye yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının müfettişleri’ ki bu Özel İdare müfettişleri veya ‘denetim elemanları tarafından gerçekleştirilir’ diyor. Turizm Yatırım, İşletme Ve Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Yönetmelik’te açık bir şekilde Turizm Belgeli işletmelerin her yıl rutin olarak can ve mal güvenliği dahil olmak üzere her konuda denetleneceği hüküm altına alınmış. Yani bu otelde bir rutin denetim yapma yetkisine haiz olan Özel İdare. Her yıl periyodik olarak kontrol etme ve denetleme görevi Kültür ve Turizm Bakanlığında.”
Başkan Altınok’un, ilgili yönetmeliğe göre “periyodik denetim” ibaresinin olup olmadığına dair sorusuna Özcan, “Var efendim, her yıl yapmak zorunda ve zaten 16 Aralık’ta, yani yangından yaklaşık 1 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolörleri gelip oteli denetlemişler, yangından 1 gün sonra rapor vermişler. Yangın 22 Ocak. Kültür ve Turizm Bakanlığının o gün tarihli raporu var. Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolörleri her yönden incelemesine rağmen yangın önlemleriyle hiçbir bulgu ortaya koymuyor.” yanıtını verdi.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre bu tip yapıların yılda en az bir defa can, mal ve iş güvenliği açısından kontrol edilmesi gerektiğini belirten Özcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da bilirkişi raporunda bu yüzden “etkili olduğunun” ifade edildiğini dile getirdi.

Özcan, otelin “mevcut bina” sayıldığını ifade ederek, “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe 2021 yılında bir ek yapılmış ve mevcut binalardaki eksikliklerin giderilmesiyle ilgili 31 Aralık 2023’e kadar süre verilmiş. Bu süre daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2 sefer uzatılmış ve bunlara en son demiş ki ‘hangi tarihte olursa olsun bir yangın uygunluk raporu ibraz edin bu sorun çözülsün’ ama yine de bu sorun çözülmemiş.” dedi.
– “Hukuki durumu aynı insanlarla ilgili ayrı bir uygulama yapılıyor”
Yangından sonra hazırlanan bilirkişi raporuna değinen Özcan, tespitlerin yangınla ilgili kısımlarına itirazının olmadığını belirterek, raporun teknik olarak çok doğru yazıldığı değerlendirmesinde bulundu.

Özcan, raporun hukuki kısımlarına dair şöyle konuştu: “Bu tür davalarda ‘asli kusur’ ve ‘tali kusur’ ibareleri kullanılır ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve Bolu Belediyesi ile ilgili ‘birinci derece etkili oldukları’ diye bir tabir kullanmışlar. Şu anda 4 kurum için ‘etkilidir’ diyor ama sadece 2 kurumla ilgili adli süreç yürüyor. Özel İdare’den, belediyemizden tutuklu arkadaşlarımız var. Soruşturma izni verilmemesi, davanın da açılamamasıyla sonuçlanıyor. Burada aynı şekilde konumlandırılan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından tek bir kişiyle ilgili dahi şu anda adli soruşturma yürümüyor. Aynı derecede etkili oldukları yazıyor ama görevi kötüye kullanmaktan, ihmalden veya görevi ihmal suretiyle kötüye kullanmaktan dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileriyle ilgili soruşturma izni isteniyor ama aynı konumda olan İl Özel İdaresi ve belediye çalışanları, soruşturma izni istenmeksizin ‘bilinçli taksir’den tutuklanıyor. Burada hukuki durumu aynı olan insanlarla ilgili ayrı bir uygulama yapılıyor.”

Belediye yetkililerinin yangından önce otele gidip inceleme yaptıklarını ve eksikliklerin giderilmesi için otele 15 gün süre verdiklerini söyleyen Özcan, şunları kaydetti: “Rapor falan yok, ortada sadece form var. Bu süre içinde taleple bağlı olduğu için ilgili otel yönetimi talebini geri çektiğinden, talep ortadan kalkınca işlem de ortadan kalkıyor. Yani bize diyorlar ki ‘madem böyle bir rapor vardı niye bunu Bakanlığa bildirmediniz?’ Sayın Başkanım, ortada rapor yok, bir form var. Talep geri çekilince de rapor düzenlenememiş. Zaten raporun uygunsuz olarak düzenlenmesi diye bir şey de yok. Dolayısıyla belediye çalışanlarının herhangi bir kusuru olduğunu düşünmüyorum.”

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

Şarampole devrilen araçta 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

Yayımlandı

üzerinde

Afyonkarahisar- kara yolunda K.T. (36) yönetimindeki otomobil, Gedikler köyü yakınlarında şarampole devrildi.

Olay yerine sağlık, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi.

Sağlık ekipleri 16 yaşındaki Kazım Sağcan’ın hayatını kaybettiği belirledi.

Kazada yaralanan sürücü ile yanındaki A.Ö. (24), ambulansla Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Sağcan’ın cenazesi, Banaz Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Okumaya Devam Et

Gündem

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Tutuklandı: Rüşvet Soruşturmasında Şok Gelişme

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması
05 Temmuz 2025 tarihinde rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alınan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, savcılık ifadesinin ardından “tutuklama” talebiyle mahkemeye sevk edilerek sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Olayın ayrıntıları, soruşturmanın seyri ve siyasi yansımaları bu makalede.

Giriş

05 Temmuz 2025 akşam saatlerinde, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “rüşvet” soruşturması kapsamında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve bazı yakınları hakkında gözaltı kararı verildi. Savcılık ifadesinin ardından “tutuklama” talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen Başkan Böcek, hakimlikçe tutuklandı .

Soruşturmanın Arka Planı

  • Soruşturmanın Kapsamı
    Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan rüşvet soruşturması, kamu ihalelerindeki usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarını içeriyor. İddialar arasında belediyeye iş yapan şirketlerden haksız menfaat temini ve tanık beyanları da bulunuyor .

  • Gözaltına Alınan Diğer Şüpheliler
    Soruşturma kapsamında eski gelini Z.K. ve oğlu M.G. hakkında da gözaltı işlemi yapıldı. M.G.’nin yurt dışında olduğu bildirildi

Tutuklanma Süreci

  1. Gözaltı ve İfade İşlemleri
    Sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan Böcek, Antalya Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusunun ardından öğleden sonra adliyeye sevk edildi .

  2. Mahkemeye Sevk ve Hakim Kararı
    Nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarılan Başkan Böcek hakkında “CMK 100. madde uyarınca tutuklama” talebi kabul edildi ve tutuklama kararı verildi .

Siyasi ve Toplumsal Yankılar

  • CHP’den İlk Tepkiler
    CHP üst düzey yöneticileri ve milletvekilleri, MYK’da acil toplantı düzenleyerek operasyonun gerekçelerini masaya yatırdı. Parti içinde “hukukun üstünlüğü” vurgusu yapılırken, bazı kesimler operasyonları “siyasi tasfiye” olarak nitelendirdi .

  • Yerel Halkın ve Basının Tutumu
    Antalya’da basın mensupları, emniyet müdürlüğü önünde yoğun şekilde gelişmeleri izledi. Sosyal medyada #BöcekTutuklandı etiketi gündem oldu; hem destek hem de eleştiri mesajları atıldı .

Geleceğe Dair Beklentiler

  • Yargı Süreci
    Tutuklanan Başkan Böcek, savunmasını ileri tarihte mahkemede yapacak. Önümüzdeki günlerde ek ifadeler, bilirkişi raporları ve delil değerlendirmeleri netleşecektir.

  • Belediyede Görev Dağılımı
    Belediye Meclisi, geçici başkan vekili atamasını hızlandırarak hizmet aksaklıklarını önlemeye çalışacak. CHP yönetimi de kriz yönetimi ekibi oluşturdu.

Okumaya Devam Et

Gündem

Bakan Kurum: 8 İlimizde Yangınlardan Etkilenen Toplam 1.168 Bina, Devletimizin Tüm Birimleri Sahada

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 8 ildeki orman yangınlarında 1.168 binanın zarar gördüğünü açıkladı. AFAD destekleri, hasar tespit ve toparlanma çalışmaları hakkında detaylı bilgilere ulaşın.

Giriş: Yangınların Coğrafi Yayılımı ve Toplam Bina Hasarı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 5 Temmuz 2025 tarihinde Ödemiş’te düzenlenen koordinasyon toplantısında, 8 ilimizde çıkan orman yangınlarından etkilenen bina sayısının 1.168’e ulaştığını açıkladı. Bakan Kurum, “Afetzede kardeşlerimiz müsterih olsunlar; devletimizin tüm birimleri sahadadır” diyerek, zarar gören vatandaşlara eksiksiz destek verileceğini vurguladı.


Etkilenen 8 İl ve Hasar Dağılımı

Hasar tespit çalışmaları Bilecik, Manisa, İzmir, Aydın, Antalya, Hatay, Adana ve Isparta illerinde tamamlandı. Bu illerdeki toplam bina sayısının 1.168’e ulaşmasının yanı sıra, farklı bölgelerde yangının şiddeti ve müdahale koşullarına göre hasarın dağılımı değişkenlik gösterdi.


İzmir’de Detaylı İnceleme Sonuçları

İzmir özelinde Bornova, Buca, Çeşme, Ödemiş, Gaziemir ve Seferihisar’da 13 mahallede toplam 619 bina incelenerek 713 bağımsız birime ait zarar tespit edildi. İçinde 282 konut ve iş yerinin bulunduğu 254 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak kayda alındı. Bu ilçelerde yaşayan 45.750 vatandaşın tahliyesi gerçekleştirilmiş; 30 milyon lira ilk etap ödeneği aktarılarak acil ihtiyaçlar karşılanmaya başlandı.


Bilecik’te Hasar Tespiti ve Acil Yardımlar

Bilecik’te Osmaneli ve Gölpazarı ilçelerinde yürütülen tespit çalışmaları sonucunda 133 ev ve iş yeri yıkık veya ağır hasarlı bulundu. AFAD tarafından oluşturulan “genel hayatı etkileyecek afet bölgesi” ilanı kapsamında, konteyner yerleşimleri ve misafirhanelerde barındırma hizmeti sunulurken, Bilecik’e de 30 milyon lira acil yardım ödeneği aktarıldı.


Devletin Sahadaki Koordinasyonu ve Mali Destek

Yangın bölgelerinde soğutma çalışmaları tamamlanır tamamlanmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde hasar tespit ekipleri hızla sahaya intikal etti. Vatandaşların hesaplarına şu ana kadar yaklaşık 16 milyon lira nakdi destek yatırıldı. Bakan Kurum, “Bir yıl geçmeden vatandaşlarımıza sağlam, güvenli evlerini teslim ediyor olacağız” taahhüdünde bulundu.


Gelecek Planları ve Vatandaşlara Uyarılar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, önümüzdeki hafta boyunca sıcaklıkların artması bekleniyor. Bakan Kurum, özellikle ormanlık alan yakınlarında yaşayan vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaya davet etti. Ayrıca, yangın riskini azaltmak için anız yakma gibi yasak uygulamalara uyulmasının hayati önem taşıdığı belirtildi.


Sonuç: Birlik ve Dayanışma Vurgusu

Yangın felaketinin yaralarını sarmak için devlet, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler seferber oldu. Bakan Kurum’un açıklamaları, yalnızca zarar tespiti ve mali desteğin ötesinde, yaraların bir an önce sarılması için güçlü bir iradenin varlığını gözler önüne serdi. Vatandaşlarımız, acil ihtiyaç ve talepler için Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri ile AFAD koordinasyon merkezleriyle irtibata geçebilir.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar